Guma tara (E417)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 01 czerwca 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 1źródła
  • 0badań

Guma tara (E417) to naturalnego pochodzenia dodatek do żywności o funkcjach zagęszczających i stabilizujących.

Wpływ na zdrowie:

Neutralny

Nazwa:

Guma tara

Alternatywne nazwy:

E417, peruwiański chleb świętojański

Grupa:

Dodatki do żywności

Sposób otrzymywania:

Pozyskiwana z naturalnego źródła - bielma nasion rośliny Tara spinosa

ADI (dopuszczalne spożycie):

Nie ustalono limitu

Szkodliwość:

Bezpieczna dla zdrowia

Gdzie występuje:

Paczkowane produkty mięsne, konserwy mięsne, desery mleczne, lody, wyroby cukiernicze


W pigułce

  • Guma tara (E417) to dodatek do żywności pełniący funkcje zagęszczające i stabilizujące
  • Guma tara (E417) posiada wiele korzystnych cech fizykochemicznych, przez co może być szeroko stosowana w produktach spożywczych
  • Guma tara (E417) najczęściej jest dodawana do przetworów mięsnych (w tym wędlin paczkowanych), wyrobów cukierniczych i deserów mlecznych
  • Guma tara (E417) jest bezpieczna dla zdrowia i nie powoduje żadnych skutków ubocznych

Guma tara (E417) - co to jest?

Guma tara to naturalna substancja otrzymywana z drzewa strączkowego o nazwie Tara spinosa, które rośnie przede wszystkim w Boliwii i Peru. Z tego względu oraz z pewnego podobieństwa do mączki chleba świętojańskiego (E410) nazywana jest również peruwiańskim chlebem świętojańskim.

Guma tara występuje w postaci białego, bezwonnego proszku. Jest otrzymywana na drodze oddzielenia i mielenia bielma ziaren.

Pod względem chemicznym, guma tara jest zbudowana z galaktomannanów, czyli związkow należących do polisacharydów (węglowodanów).

Zastosowanie

Guma tara (E417) jest stosowana jako dodatek do żywności 

Guma tara w produkcji żywności pełni rolę substancji zagęszczającej i stabilizującej.

Guma tara jest zwykle dodawana do wielu różnych produktów spożywczych, w tym m.in. takich, jak:

Guma tara poprawia strukturę i konsystencję wielu produktów. Przykładowo:

  • Poprawia krajalność i umożliwia utrzymanie odpowiedniego kształtu ciast i wyrobów piekarniczych
  • Zmniejsza formowanie się kryształków lodu w lodach
  • Ułatwia pochłanianie wody przez produkty mięsne
  • Zapobiega synerezie (wydzielaniu się wody) z galaretek wodnych i gotowych deserów

Guma tara posiada kilka ważnych zalet, które sprawiają, że może być szeroko stosowana w przemyśle spożywczym:

  • Jest odporna na działanie wysokiej temperatury
  • Wykazuje stabilność w kwaśnym środowisku
  • Dobrze rozpuszcza się w ciepłej wodzie i stosunkowo dobrze w zimnej
  • Współdziała z innymi hydrokoloidami (substancjami zagęszczającymi)

Czy guma tara jest szkodliwa?

Guma tara (E417) jest bezpieczna dla zdrowia

Panel Ekspertów Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) na podstawie dostępnych badań dokonał oceny bezpieczeństwa spożycia gumy tary. Uznał on, że guma tara nie jest rakotwórcza i genotoksyczna. Dodatkowo badacze stwierdzili, że nie ma potrzeby określania dopuszczalnego limitu dziennego spożycia (ADI) dla gumy tara, ponieważ nie powoduje ona żadnych skutków ubocznych.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter