Guma tara (E417)
Ostatnia aktualizacja: 28 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 1źródła
- 0badań
Guma tara (E417) to naturalnego pochodzenia dodatek do żywności o funkcjach zagęszczających i stabilizujących.
Bezpieczeństwo: | bezpieczny |
Wpływ na zdrowie: | neutralny |
Nazwy: | guma tara, E417, peruwiański chleb świętojański |
Pochodzenie: | naturalne |
Właściwości: | substancja zagęszczająca i stabilizująca |
Występowanie w żywności: | paczkowane produkty mięsne, konserwy mięsne, desery mleczne, lody, wyroby cukiernicze |
ADI: | nie ustalono limitu |
W pigułce
- Guma tara (E417) to dodatek do żywności pełniący funkcje zagęszczające i stabilizujące.
- Guma tara posiada wiele korzystnych cech fizykochemicznych, przez co może być szeroko stosowana w produktach spożywczych.
- Guma tara najczęściej jest dodawana do przetworów mięsnych (w tym wędlin paczkowanych), wyrobów cukierniczych i deserów mlecznych.
- Guma tara jest bezpieczna dla zdrowia i nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
Co to jest guma tara?
Guma tara to naturalna substancja otrzymywana z drzewa strączkowego o nazwie Tara spinosa, które rośnie przede wszystkim w Boliwii i Peru. Z tego względu oraz z uwagi na pewne podobieństwo do mączki chleba świętojańskiego nazywana jest również peruwiańskim chlebem świętojańskim.
Guma tara występuje w postaci białego, bezwonnego proszku. Jest otrzymywana na drodze oddzielenia i mielenia bielma ziaren. Pod względem chemicznym jest zbudowana z galaktomannanów, czyli związkow należących do polisacharydów (węglowodanów).
Guma tara - właściwości
Guma tara w produkcji żywności pełni rolę substancji zagęszczającej i stabilizującej, poprawia strukturę i konsystencję wielu produktów np.:
- poprawia krajalność i umożliwia utrzymanie odpowiedniego kształtu ciast i wyrobów piekarniczych,
- zmniejsza formowanie się kryształków lodu w lodach,
- ułatwia pochłanianie wody przez produkty mięsne,
- zapobiega synerezie (wydzielaniu się wody) z galaretek wodnych i gotowych deserów.
Guma tara posiada kilka ważnych zalet, które sprawiają, że może być szeroko stosowana w przemyśle spożywczym:
- jest odporna na działanie wysokiej temperatury,
- wykazuje stabilność w kwaśnym środowisku,
- dobrze rozpuszcza się w ciepłej wodzie i stosunkowo dobrze w zimnej,
- współdziała z innymi hydrokoloidami (substancjami zagęszczającymi).
Guma tara - szkodliwość
Panel Ekspertów Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) na podstawie dostępnych badań uznał, że guma tara jest substancją w pełnie bezpieczną i nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Naukowcy ustalili, że guma tara nie jest rakotwórcza i genotoksyczna. Z tego względu nie określono dopuszczalnego limitu dziennego spożycia (ADI) dla gumy tara .
Guma tara może być spożywana przez kobiety w ciąży.
Guma tara - zastosowanie
Guma tara jest zwykle dodawana do wielu różnych produktów spożywczych, w tym m.in. takich, jak:
- konserwy turystyczne,
- mięso paczkowane (np. kiełbasa biała, kiełbasa śląska),
- zup instant,
- pasztety,
- paluszki krabowe (surimi),
- lody, w tym sorbety owocowe,
- desery mleczne,
- wyroby piekarnicze.
Więcej podobnych treści
Rybonukleotyd disodowy (E635)
Rybonukleotyd disodowy (E635) to mieszanina dwóch wzmacniaczy smaku - inozynianu disodowego i gua...
- dr Bartosz Kulczyński
- 26 maja 2021
Guma konjac (E425)
Guma konjac (E425), inaczej glukomannan, to naturalnego pochodzenia substancja zagęszczająca, wyk...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 czerwca 2021
Stewia (E960)
Stewia (E960) to nazwa handlowa dla stewiozydów, czyli substancji intensywnie słodzących, stosowa...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 czerwca 2021
Węglan amonu (E503)
Węglan amonu (E503) to popularna substancja spulchniająca, która dodawana jest do wyrobów cukiern...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 maja 2021
Propionian wapnia (E282)
Propionian wapnia (E282) to powszechnie stosowana substancja konserwująca, która zapobiegając roz...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 maja 2021
Fosforan sodu (E339)
Fosforan sodu (E339) jest stosowany jako dodatek do żywności o właściwościach regulujących kwasow...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 czerwca 2021
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.