Rybonukleotyd disodowy (E635)
Ostatnia aktualizacja: 15 stycznia 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 3źródła
- 0badań
5'-rybonukleotyd disodowy to substancja wzmacniająca smak (E635), będąca połączeniem guanylanu disodowego (E627) i inozynianu disodowego (E631).
Wpływ na zdrowie: | Neutralny |
Nazwa: | 5'-rybonukleotyd disodowy |
Alternatywne nazwy: | rybunukleotyd disodowy, E635, I+G, IMP+GMP |
Grupa: | Dodatki do żywności |
Sposób otrzymywania: | Połączenie dwóch wzmacniaczy smaku: inozynianu disodowego (E631) i guanylanu disodowego (E627) |
ADI (dopuszczalne spożycie): | Nie ustalono limitu |
Szkodliwość: | Bezpieczny dla zdrowia Jego spożycie powinny ograniczyć osoby ze zbyt wysokim poziomem kwasu moczowego we krwi |
Gdzie występuje: | Chipsy ziemniaczane, gotowe dania obiadowe (w tym produkty instant), zupy i sosy w proszku, przetwory mięsne |
W ciąży: | Bezpieczny |
Funkcja technologiczna: | Substancja wzmacniająca smak, nadająca produktom smak umami |
W pigułce
- 5'-rybonukleotyd disodowy (E635) jest wzmacniaczem smaku otrzymanym przez połączenie innych wzmacniaczy smaku (guanylanu disodowego, E627 i inozynianu disodowego, E631)
- 5'-rybonukleotyd disodowy (E635) wykazuje działanie synergistyczne (zwiększające skuteczność kształtowania pożądanego smaku) z glutaminianem sodu
- 5'-rybonukleotyd disodowy (E635) bardzo często jest stosowany jako alternatywa dla glutaminianu sodu
- 5'-rybonukleotyd disodowy jest zwykle dodawany do chipsów ziemniaczanych, gotowych dań obiadowych, zup i sosów w proszku, przetworów mięsnych
- 5'-rybonukleotyd disodowy nie wywołuje skutków ubocznych po spożyciu
Co to jest 5'-rybonukleotyd disodowy?
5'-rybonukleotyd disodowy to wzmacniacz smaku, który powstaje na skutek zmieszania ze sobą dwóch innych wzmacniaczy - guanylanu disodowego (E627) i inozynianu disodowego (E631). Substancje te są łączone ze sobą w proporcji 1:1.
Pod względem budowy chemicznej 5'-rybonukleotyd disodowy to sól sodowa kwasu inozylowego i guanozylowego.
W wielu opracowaniach 5'-rybonukleotyd disodowy jest określany skrótem I+G (lub IMP+GMP).
Zastosowanie
5'-rybonukleotyd disodowy (E635) jest stosowany jako wzmacniacz smaku
5'-rybonukleotyd disodowy może występować w produktach w połączeniu z glutaminianem sodu (E621), aby wzmocnić smak umami. Jednakże bardzo często jest stosowany również jako zamiennik wspomnianego glutaminianu sodu.
5'-rybonukleotyd disodowy (E635) można najczęściej znaleźć w produktach spożywczych takich, jak:
- Chipsy ziemniaczane
- Zupy i sosy w proszku
- Dania obiadowe (np. dania instant, gołąbki, flaki)
- Gotowe sałatki z mięsem lub rybami
- Produkty mięsne paczkowane (np. salami na tackach, parówki, mięso w słoikach)
- Mieszanki przypraw
- Kostki rosołowe
Czy 5'-rybonukleotyd disodowy jest szkodliwy?
5'-rybonukleotyd disodowy jest bezpieczny dla zdrowia
5'-rybonukleotyd disodowy (E635), podobnie jak wchodzące w jego skład guanylan disodowy i inozynian disodowy nie jest genotoksyczny, mutagenny i rakotwórczy. Nie powoduje on również żadnych skutków ubocznych.
Dla 5'-rybonukleotydu disodowego nie określono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).
5'-rybonukleotyd disodowy może powodować wzrost poziomu kwasu moczowego we krwi
Po spożyciu, wchodzące w skład 5'-rybonukleotydu disodowego - guanylan disodowy i inozynian disodowy ulegają w naszym organizmie rozkładowi do kwasu moczowego, powodując wzrost jego stężenia we krwi.
Dlatego też zaleca się ograniczyć spożywanie produktów zawierających 5'-rybonukleotyd disodowy przez osoby z wysokim poziomem kwasu moczowego we krwi, w tym przez osoby cierpiące na dnę moczanową.
5'-rybonukleotyd disodowy a weganizm
5'-rybonukleotyd disodowy zawiera w swoim składzie guanylan i inozynian disodowy, które mogą być pozyskiwane na drodze fermentacji cukrów lub z ekstraktu drożdżowego. Wówczas posiada on status wegańskiego. Jednakże wspomniane składniki mogą być otrzymywane również z surowców mięsnych i ryb.
Na etykietach produktów spożywczych nie jest zamieszczana informacja na temat źródła pochodzenia 5'-rybonukleotydu disodowego, dlatego nie można stwierdzić, czy jest on składnikiem wegańskim, czy też nie.
Więcej podobnych treści
Guanylan disodowy (E627)
Guanylan disodowy (E627) to substancja dodatkowa do żywności, która pełni funkcje wzmacniające sm...
- dr Bartosz Kulczyński
- 26 maja 2021
Skrobia: co to jest i do czego się ją stosuje
Skrobia jest węglowodanem naturalnie występującym w produktach roślinnych. Dla człowieka jest pod...
- dr Bartosz Kulczyński
- 28 maja 2021
Guma konjac (E425)
Guma konjac (E425), inaczej glukomannan, to naturalnego pochodzenia substancja zagęszczająca, wyk...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 czerwca 2021
Guma tara (E417)
Guma tara (E417) to dodatek do żywności o właściwościach zagęszczających i stabilizujących. W jak...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 czerwca 2021
Stewia (E960)
Stewia (E960) to nazwa handlowa dla stewiozydów, czyli substancji intensywnie słodzących, stosowa...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 czerwca 2021
Węglan amonu (E503)
Węglan amonu (E503) to popularna substancja spulchniająca, która dodawana jest do wyrobów cukiern...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 maja 2021
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.