Rybonukleotyd disodowy (E635)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 15 stycznia 2022

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 3źródła
  • 0badań

5'-rybonukleotyd disodowy to substancja wzmacniająca smak (E635), będąca połączeniem guanylanu disodowego (E627) i inozynianu disodowego (E631).

Wpływ na zdrowie:

Neutralny

Nazwa:

5'-rybonukleotyd disodowy

Alternatywne nazwy:

rybunukleotyd disodowy, E635, I+G, IMP+GMP

Grupa:

Dodatki do żywności

Sposób otrzymywania:

Połączenie dwóch wzmacniaczy smaku: inozynianu disodowego (E631) i guanylanu disodowego (E627)

ADI (dopuszczalne spożycie):

Nie ustalono limitu

Szkodliwość:

Bezpieczny dla zdrowia

Jego spożycie powinny ograniczyć osoby ze zbyt wysokim poziomem kwasu moczowego we krwi

Gdzie występuje:

Chipsy ziemniaczane, gotowe dania obiadowe (w tym produkty instant), zupy i sosy w proszku, przetwory mięsne


W pigułce

  • 5'-rybonukleotyd disodowy (E635) jest wzmacniaczem smaku otrzymanym przez połączenie innych wzmacniaczy smaku (guanylanu disodowego, E627 i inozynianu disodowego, E631)
  • 5'-rybonukleotyd disodowy (E635) wykazuje działanie synergistyczne (zwiększające skuteczność kształtowania pożądanego smaku) z glutaminianem sodu
  • 5'-rybonukleotyd disodowy (E635) bardzo często jest stosowany jako alternatywa dla glutaminianu sodu
  • 5'-rybonukleotyd disodowy jest zwykle dodawany do chipsów ziemniaczanych, gotowych dań obiadowych, zup i sosów w proszku, przetworów mięsnych
  • 5'-rybonukleotyd disodowy nie wywołuje skutków ubocznych po spożyciu

Co to jest 5'-rybonukleotyd disodowy?

5'-rybonukleotyd disodowy to wzmacniacz smaku, który powstaje na skutek zmieszania ze sobą dwóch innych wzmacniaczy - guanylanu disodowego (E627) i inozynianu disodowego (E631). Substancje te są łączone ze sobą w proporcji 1:1.

Pod względem budowy chemicznej 5'-rybonukleotyd disodowy to sól sodowa kwasu inozylowego i guanozylowego.

W wielu opracowaniach 5'-rybonukleotyd disodowy jest określany skrótem I+G (lub IMP+GMP).

Zastosowanie

5'-rybonukleotyd disodowy (E635) jest stosowany jako wzmacniacz smaku

5'-rybonukleotyd disodowy może występować w produktach w połączeniu z glutaminianem sodu (E621), aby wzmocnić smak umami. Jednakże bardzo często jest stosowany również jako zamiennik wspomnianego glutaminianu sodu.

5'-rybonukleotyd disodowy (E635) można najczęściej znaleźć w produktach spożywczych takich, jak:

  • Chipsy ziemniaczane
  • Zupy i sosy w proszku
  • Dania obiadowe (np. dania instant, gołąbki, flaki)
  • Gotowe sałatki z mięsem lub rybami
  • Produkty mięsne paczkowane (np. salami na tackach, parówki, mięso w słoikach)
  • Mieszanki przypraw
  • Kostki rosołowe

Czy 5'-rybonukleotyd disodowy jest szkodliwy?

5'-rybonukleotyd disodowy jest bezpieczny dla zdrowia

5'-rybonukleotyd disodowy (E635), podobnie jak wchodzące w jego skład guanylan disodowy i inozynian disodowy nie jest genotoksyczny, mutagenny i rakotwórczy. Nie powoduje on również żadnych skutków ubocznych.

Dla 5'-rybonukleotydu disodowego nie określono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).

5'-rybonukleotyd disodowy może powodować wzrost poziomu kwasu moczowego we krwi

Po spożyciu, wchodzące w skład 5'-rybonukleotydu disodowego - guanylan disodowy i inozynian disodowy ulegają w naszym organizmie rozkładowi do kwasu moczowego, powodując wzrost jego stężenia we krwi.

Dlatego też zaleca się ograniczyć spożywanie produktów zawierających 5'-rybonukleotyd  disodowy przez osoby z wysokim poziomem kwasu moczowego we krwi, w tym przez osoby cierpiące na dnę moczanową.

5'-rybonukleotyd disodowy a weganizm

5'-rybonukleotyd disodowy zawiera w swoim składzie guanylan i inozynian disodowy, które mogą być pozyskiwane na drodze fermentacji cukrów lub z ekstraktu drożdżowego. Wówczas posiada on status wegańskiego. Jednakże wspomniane składniki mogą być otrzymywane również z surowców mięsnych i ryb.

Na etykietach produktów spożywczych nie jest zamieszczana informacja na temat źródła pochodzenia 5'-rybonukleotydu disodowego, dlatego nie można stwierdzić, czy jest on składnikiem wegańskim, czy też nie.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter