Guanylan disodowy (E627)
Ostatnia aktualizacja: 26 maja 2021
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 6źródła
- 0badań
Guanylan disodowy (E627) to sól sodowa kwasu guanylowego, która jest wykorzystywana jako popularny wzmacniacz smaku. Nadaje on produktom spożywczym smak umami, czyli "mięsny", "bulionowy", "pikantny".
Wpływ na zdrowie: | Neutralny |
Nazwa: | Guanylan disodowy |
Alternatywne nazwy: | E632, GMP |
Grupa: | Dodatki do żywności |
Sposób otrzymywania: | Pozyskiwany z surowców mięsnych, ryb, ekstraktu drożdżowego lub na drodze fermentacji cukru |
ADI (dopuszczalne spożycie): | Nie ustalono limitu |
Szkodliwość: | Bezpieczny dla zdrowia Jego spożycie powinny ograniczyć osoby ze zbyt wysokim poziomem kwasu moczowego we krwi |
Gdzie występuje: | Gotowe dania obiadowe, zupy i sosy w proszku, chipsy ziemniaczane, przetwory mięsne |
W ciąży: | Bezpieczny |
Funkcja technologiczna: | Substancja wzmacniająca smak, nadająca produktom smak umami, zamiennik soli |
W pigułce
- Guanylan disodowy (E627) to dodatek do żywności o funkcji wzmacniającej smak
- Guanylan disodowy (E627) nadaje produktom smak umami ("bulionowy", "mięsny", "pikantny"
- Aby wzmocnić działanie guanylanu disodowego stosuje się go łącznie z glutaminianem sodu (E621) lub inozynianem disodowym (E631)
- Guanylan disodowy (E627) zwiększa odczuwanie smaku słonego, dlatego też do produktów, w którym się on znajduje można dodać mniej soli
- Guanylan disodowy można najczęściej znaleźć w daniach gotowych, zupach i sosach w proszku, chipsach ziemniaczanych, przetworach mięsnych
- Guanylan disodowy jest bezpieczny dla zdrowia. Jego spożycie nie wiąże się z występowaniem skutków ubocznych
Guanylan disodowy (E627) - co to jest?
Guanylan disodowy to składnik zbudowany z kwasu guanylowego i jonów sodu. Powstaje na skutek traktowania guanozyny wodorotlenkiem sodu.
Związek ten występuje naturalnie w przyrodzie i może być pozyskiwany również z surowców mięsnych, sardynek lub z ekstraktu drożdżowego.
Guanylan występuje również w ludzkim organizmie i jest wykorzystywany do budowy naszego kodu genetycznego (DNA).
Zastosowanie
Guanylan disodowy (E627) modyfikuje smak produktów spożywczych
Guanylan disodowy (E627) jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako wzmacniacz smaku. Szacuje się, że jego siła wzmacniająca smak jest około dwukrotnie wyższa, niż inozynianu disodowego (E631).
Dodatkowo guanylan disodowy nadaje produktom spożywczym smak umami, określany jako "mięsny", "bulionowy", "pikantny".
Guanylan disodowy, podobnie jak inozynian disodowy zwiększa odczucie smaku słonego w produktach, przez co można w nich zastosować mniejsze ilości soli.
Guanylan disodowy (E627) jest stosowany do wyrobu różnych produktów spożywczych, w tym takich jak:
- Zupy w proszku
- Chipsy ziemniaczane
- Chrupki kukurydziane
- Przetwory mięsne (np. gulasz w puszce, parówki i kiełbasy paczkowane)
- Mieszanki przypraw
- Kostki rosołowe
- Gotowe dania błyskawiczne
Guanylan disodowy pojedynczo lub w połączeniu z innymi wzmacniaczami smaku z grupy rybonklueotydów (E626-E635) może być dodawany do produktów spożywczych w ilości nie większej, niż 500 mg/kg.
W wielu produktach spożywczych guanylan disodowy występuje razem z glutaminianem sodu (E621), gdyż takie połączenie powoduje wzmocnienie pożądanego smaku produktów.
Guanylan disodowy (E627) jest również bardzo często stosowany w połączeniu z inozynianem disodowym (E631). Taka mieszanina nosi wówczas nazwę 5'-rybonukleotydu disodowego, która również jest wzmacniaczem smaku i występuje pod numerem E635.
Czy guanylan disodowy jest szkodliwy?
Guanylan disodowy (E627) jest ogólnie bezpieczny dla zdrowia
Guanylan disodowy nie ma działania genotoksycznego, mutagennego, ani rakotwórczego.
Dotychczas nie stwierdzono, aby spożywanie guanylanu disodowego powodowało jakiekolwiek objawy i działania niepożądane.
Dla guanylanu disodowego (E627) nie ustalono limitu dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI).
Guanylan disodowy może zwiększać poziom kwasu moczowego
Po spożyciu guanylan disodowy przechodzi szereg przemian w organizmie (defosforylację, hydrolizę, deaminację, utlenianie), w efekcie których powstaje kwas moczowy. Stąd spożywanie produktów bogatych w guanylan disodowy może zwiększać poziom kwasu moczowego we krwi. Pamiętać o tym powinny osoby, u których zaleca się ograniczenie spożywania produktów zwiększających stężenie kwasu moczowego. Są to np. osoby zmagające się z dną moczanową.
Guanylan disodowy a weganizm
Nie można jednoznacznie stwierdzić, czy guanylan disodowy (E627), który został dodany do produktu jest składnikiem wegańskim.
Wynika to z tego, że nie można określić źródła jego pochodzenia. Guanylan disodowy może być pozyskiwany na drodze fermentacji cukru lub z otrzymywany z ekstraktu drożdżowego. Wówczas jest składnikiem wegańskim. Jednakże do jego produkcji można wykorzystywać też surowce mięsne. Niestety na etykietach produktów spożywczych zwykle brakuje informacji na temat tego, czy zastosowany guanylan disodowy (E627) pochodzi z wegańskiego źródła.
Więcej podobnych treści
Difosforany E450
Difosforany (E450) to powszechnie stosowane dodatki do żywności o wielu różnych funkcjach technol...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 maja 2021
Inozynian disodowy (E631)
Inozynian disodowy (E631) pełni w żywności funkcje wzmacniacza smaku i nadaje produktom smak umam...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 maja 2021
Skrobia: co to jest i do czego się ją stosuje
Skrobia jest węglowodanem naturalnie występującym w produktach roślinnych. Dla człowieka jest pod...
- dr Bartosz Kulczyński
- 28 maja 2021
Rybonukleotyd disodowy (E635)
Rybonukleotyd disodowy (E635) to mieszanina dwóch wzmacniaczy smaku - inozynianu disodowego i gua...
- dr Bartosz Kulczyński
- 26 maja 2021
Guma konjac (E425)
Guma konjac (E425), inaczej glukomannan to naturalnego pochodzenia substancja zagęszczająca, wyko...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 czerwca 2021
Guma tara (E417)
Guma tara (E417) to dodatek do żywności o właściwościach zagęszczających. Sprawdziliśmy, w jakich...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 czerwca 2021
Spis badań i źródeł
- http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/jecfa_additives/docs/Monograph1/Additive-165.pdf
- http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v32je06.htm
- https://apps.who.int/food-additives-contaminants-jecfa-database/chemical.aspx?chemID=2512
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2014.3606
- https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=172.530&SearchTerm=disodium%20guanylate
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.