Skrobia: co to jest i do czego się ją stosuje

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Skrobia: co to jest i do czego się ją stosuje

Ostatnia aktualizacja: 20 czerwca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 0źródła
  • 0badań

Skrobia to związek z grupy węglowodanów złożonych, który naturalnie występuje w różnych częściach roślin (korzeniach, łodygach, nasionach, owocach) jako składnik zapasowy. Podobnie jak inne węglowodany jest dla nas źródłem energii. Poza aspektem żywieniowym, skrobia pełni wiele funkcji technologicznych w produktach spożywczych.

Wpływ na zdrowie:

Neutralny

Nazwa:

Skrobia

Grupa:

Węglowodany

Dodatki do żywności

Sposób otrzymywania:

Pozyskiwana z surowców roślinnych na drodze oczyszczania, mielenia, wypłukiwania, suszenia, przesiewania

ADI (dopuszczalne spożycie):

Nie dotyczy

Szkodliwość:

Bezpieczna dla zdrowia

Gdzie występuje:

Budynie, kisiele, gotowe dania, produkty mięsne, sosy, ketchup, majonez

W ciąży:

Bezpieczna

 

 


W pigułce

  • Skrobia występuje naturalnie w wielu produktach roślinnych, w tym głównie warzywach, nasionach roślin strączkowych, produktach zbożowych
  • Skrobia jest stosowana jako dodatek do produktów spożywczych ze względu na swoje właściwości zagęszczające, stabilizujące, żelujące, zatrzymujące wodę
  • Skrobia jest zazwyczaj dodawana do ketchupów, majonezów, sosów, dań gotowych. Jest również głównym składnikiem budyniów i kisieli
  • Skrobia nie wywołuje żadnych skutków ubocznych i może być spożywana nawet przez osoby z alergią na surowce, z których została wytworzona

Skrobia - co to jest?


Skrobia jest związkiem zaliczanym do węglowodanów złożonych, którego naturalnym źródłem są rośliny. Skrobia pełni w nich funkcje zapasowe i magazynowe. Jest ona zbudowana z cząsteczek D-glukozy, które są połączone wiązaniami alfa-glikozydowymi. W jej skład wchodzą dwie frakcje polimerów glukozy - amyloza i amylopektyna.

Dla człowieka skrobia jest uznawana za najważniejsze źródło energii. Dostarcza ona ok. 350 kcal/100 g. 

Po spożyciu skrobia jest trawiona do węglowodanów prostych - glukozy i maltozy.

Na potrzeby przemysłu spożywczego, skrobia pozyskiwana jest z wielu różnych roślin. W sprzedaży najczęściej można spotkać takie rodzaje skrobi, jak:

  • Skrobia ziemniaczana
  • Skrobia kukurydziana
  • Skrobia ryżowa
  • Skrobia tapiokowa
  • Skrobia pszenna

Zastosowanie

Skrobia jest wykorzystywana w technice kulinarnej i produkcji żywności

Skrobia wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym głównie jako dodatek o właściwościach:

  • Zagęszczających
  • Stabilizujących
  • Żelujących
  • Zatrzymujący wodę 

Pomimo, że skrobia jest stosowana jako dodatek do żywności, to jest traktowana jak zwykły składnik (np. jak cukier, sól) i nie posiada charakterystycznego numeru "E-".

Skrobia najczęściej jest dodawana do produktów takich, jak:

  • Majonezy
  • Ketchupy
  • Gotowe sosy (np. sosy do spaghetti)
  • Jogurty owocowe
  • Dania gotowe (np. gołąbki w sosie pomidorowym)
  • Serki homogenizowane (np. serki waniliowe)
  • Produkty mięsne (np. wędliny drobiowe)
  • Produkty na bazie ziemniaków (np. kopytka ziemniaczane)

Skrobia jest też jednym z głównych składników kisieli i budyniów.

Skrobia jest wykorzystywana do wyrobu innych składników o ważnych funkcjach technologicznych

Na drodze różnych procesów chemicznych, takich jak hydroliza enzymatyczna lub hydroliza kwasowa można otrzymać ze skrobi wiele innych produktów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Są to głównie:

Możliwości zastosowania skrobi w produkcji żywności są ograniczone m.in. ze względu na to, że jest ona słabo rozpuszczalna w zimnej wodzie, nie posiada właściwości emulgujących i jest podatna na retrogradację (co może negatywnie wpływać na strukturę produktu). Wobec tego w przemyśle spożywczym co raz częściej stosuje się skrobię modyfikowaną. Jest to skrobia, której struktura jest zmieniona w procesach fizycznych lub enzymatycznych. Skrobie modyfikowane cechują się lepszą funkcjonalnoscią, w tym m.in. większą rozpuszczalnością, lepkością i stabilnością w podwyższonej temperaturze.

Skrobia zwykła, niepoddana modyfikacjom nazywana jest skrobią natywną.

Czy skrobia jest szkodliwa?

Skrobia jest składnikiem bezpiecznym dla zdrowia

Skrobia jest naturalnym składnikiem, który na co dzień spożywamy w postaci produktów roślinnych, głównie warzyw (w tym przede wszystkim takich, jak: ziemniaki, bataty, pasternak, topinambur, kukurydza, niedojrzałe banany), nasion roślin strączkowych (np. fasola, soczewica) i  produktów zbożowych (np. ryż, płatki owsiane).

Spożywanie skrobi w formie tych produktów, jak również produktów spożywczych, do których została ona dodana nie wiąże się z występowaniem jakichkolwiek skutków ubocznych.

Żaden rodzaj skrobi (np. skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana) nie wywołuje też objawów alergicznych, ponieważ skrobia jest pozbawiona cząsteczek białek, które są alergenne. Dla przykładu osoby z alergią na kukurydzę mogą spożywać skrobię kukurydzianą.
 

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

    Masz pytanie?

    Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

    Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

    Newsletter