Inozynian disodowy (E631)
Ostatnia aktualizacja: 28 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 4źródła
- 1badań
Inozynian disodowy (E631), w skrócie oznaczany jako IMP, to organiczny związek chemiczny stosowany w przemyśle spożywczym jako wzmacniacz smaku. Składnik ten nadaje żywności smak umami, określany jako "mięsny" i "bulionowy".
Bezpieczeństwo: | bezpieczny |
Wpływ na zdrowie: | neutralny |
Nazwy: | inozynian disodowy, E631, IMP |
Pochodzenie: | naturalne |
Właściwości: | substancja wzmacniająca smak, nadająca produktom smak umami, zamiennik soli |
Występowanie w żywności: | zupy i sosy w proszku, chipsy ziemniaczane, przetwory mięsne, mieszanki przyprawowe |
ADI: | nie ustalono limitu |
W pigułce
- Inozynian disodowy (E631) to jeden z najczęściej stosowanych wzmacniaczy smaku.
- Inozynian disodowy (E631) nadaje produktom smak umami (smak "mięsny", "bulionowy") i może uwypuklać odczuwanie słonego smaku (dzięki temu pełni rolę zamiennika soli).
- Inozynian sodu zwykle dodawany jest do zup i sosów w proszku, chipsów ziemniaczanych i przetworów mięsnych.
- Inozynian sodu jest bezpieczny dla zdrowia i nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
- Inozynian sodu jest zwykle pozyskiwany z produktów mięsnych i ryb, stąd produktów go zawierających nie powinni spożywać weganie.
Co to jest inozynian disodowy?
Inozynian disodowy (E631) to sól disodowa kwasu inozynowego, która jest stosowana w przemyśle spożywczym jako wzmacniacz smaku. Związek ten jest pochodną inozyny i naturalnie występuje w tkance mięśniowej organizmów żywych. Kwas inozynowy jest otrzymywany na skalę przemysłową z mięsa lub ryb. Może być również wytwarzany na drodze fermentacji skrobi z tapioki.
Kwas inozynowy naturalnie obecny w naszym organizmie jest wykorzystywany do produkcji AMP (adenozyno monofosforanu) i GMP (guanozyno monofosforanu), czyli nukleotydów, z których zbudowane jest nasze RNA.
Kwas inozynowy może być przekształcany w różne sole, na skutek połączenia go z jonami sodu, potasu lub wapnia i wówczas przybiera on formę:
- inozynianu disodowego (E631),
- inozynianu dwupotasowy (E632),
- inozynianu wapnia (E633).
Wszystkie te związki są stosowane jako wzmacniacze smaku .
Inozynian disodowy a weganizm
Inozynian disodowy może być otrzymywany zarówno z produktów pochodzenia zwierzęcego (mięsa drobiu, wieprzowiny), jak również ze skrobi z tapioki. Dlatego nie można jednoznacznie wskazać, czy inozynian disodowy znajdujący się w konkretnym produkcie spożywczym jest składnikiem wegańskim, czy też nie. Jednakże najczęściej stosuje się inozynian disodowy pochodzący z mięsa. Niestety na etykietach produktów spożywczych bardzo rzadko kiedy umieszczona jest informacja na temat pochodzenia inozynianu disodowego.
Inozynian disodowy - właściwości
Inozynian disodowy jest wykorzystywany do produkcji żywności jako substancja wzmacniająca smak i nadająca produktom smak umami (czyli mięsisty, bulionowy, pikantny). Zastosowanie inozynianu disodowego umożliwia także obniżenie poziomu soli w żywności, ponieważ zwiększa on postrzeganie uczucia słonego smaku po spożyciu soli. Można uznać, że w pewnym stopniu pełni rolę zamiennika soli kuchennej.
W produktach spożywczych inozynian disodowy można znaleźć bardzo często w połączeniu z innymi wzmacniaczami smaku, w tym z glutaminianem sodu (E621). Składniki te działają ze sobą synergistycznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie. Moc wzmacniająca smak takiej mieszaniny może być nawet 8-krotnie większa, niż stosowanie tych składników pojedynczo.
Inozynian disodowy jest również stosowany razem z guanylanem disodowym (E627) i wówczas mieszanina taka określana jest mianem 5'-rybonukleotydu disodowego (E635).
Inozynian disodowy - szkodliwość
Spożywanie inozynianu disodowego u osób zdrowych nie powoduje żadnych skutków ubocznych i komplikacji zdrowotnych. Inozynian disodowy nie ma działania rakotwórczego, ani genotoksycznego .
Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) nie ustalił dla inozynianu disodowego (E631) dopuszczalnego dziennego poziomu spożycia (ADI) .
Inozynian disodowy może być spożywany przez kobiety w ciąży.
Inozynian disodowy może zwiększać poziom kwasu moczowego
Po spożyciu kwas inozynowy będący częścią inozynianu disodowego jest przekształcany do kwasu moczowego. Osoby z wysokim poziomem kwasu moczowego i dną moczanową powinny uważać na nadmierne spożycie produktów z inozynianem disodowym.
Inozynian disodowy - zastosowanie
Inozynian disodowy dodawany jest do wielu rożnych produktów spożywczych. Najczęściej można go spotkać m.in. w produktach takich, jak:
- gotowe zupy w proszku,
- chrupki kukurydziane,
- chipsy ziemniaczane,
- prażynki,
- sosy w proszku,
- mieszanki przypraw,
- produkty mięsne paczkowane (np. parówki, kiełbasy).
Więcej podobnych treści
Hydrolizat białka
Hydrolizat białka to składnik otrzymany po częściowym trawieniu białka. Sprawdziliśmy, w jaki spo...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 maja 2021
Difosforany E450
Difosforany (E450) to powszechnie stosowane dodatki do żywności o wielu różnych funkcjach technol...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 maja 2021
Guanylan disodowy (E627)
Guanylan disodowy (E627) to substancja dodatkowa do żywności, która pełni funkcje wzmacniające sm...
- dr Bartosz Kulczyński
- 26 maja 2021
Skrobia: co to jest i do czego się ją stosuje
Skrobia jest węglowodanem naturalnie występującym w produktach roślinnych. Dla człowieka jest pod...
- dr Bartosz Kulczyński
- 28 maja 2021
Rybonukleotyd disodowy (E635)
Rybonukleotyd disodowy (E635) to mieszanina dwóch wzmacniaczy smaku - inozynianu disodowego i gua...
- dr Bartosz Kulczyński
- 26 maja 2021
Guma konjac (E425)
Guma konjac (E425), inaczej glukomannan, to naturalnego pochodzenia substancja zagęszczająca, wyk...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 czerwca 2021
Spis badań i źródeł
- http://journal.pttz.org/wp-content/uploads/2018/01/03_Komorowska.pdf
- http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/jecfa_additives/docs/Monograph1/Additive-167.pdf
- http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v06je06.htm
- Kenzo Kurihara i wsp.: Umami the Fifth Basic Taste: History of Studies on Receptor Mechanisms and Role as a Food Flavor. Biomed Res Int, 2015;2015:189402., 2015, 189402.
- https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/10942912.2017.1286506
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.