Inozynian disodowy (E631)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 28 czerwca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 4źródła
  • 1badań

Inozynian disodowy (E631), w skrócie oznaczany jako IMP, to organiczny związek chemiczny stosowany w przemyśle spożywczym jako wzmacniacz smaku. Składnik ten nadaje żywności smak umami, określany jako "mięsny" i "bulionowy".

Bezpieczeństwo:

bezpieczny

Wpływ na zdrowie:

neutralny

Nazwy:

inozynian disodowy, E631, IMP

Pochodzenie:

naturalne

Właściwości:

substancja wzmacniająca smak, nadająca produktom smak umami, zamiennik soli

Występowanie w żywności:

zupy i sosy w proszku, chipsy ziemniaczane, przetwory mięsne, mieszanki przyprawowe

ADI:

nie ustalono limitu


W pigułce

  • Inozynian disodowy (E631) to jeden z najczęściej stosowanych wzmacniaczy smaku.
  • Inozynian disodowy (E631) nadaje produktom smak umami (smak "mięsny", "bulionowy") i może uwypuklać odczuwanie słonego smaku (dzięki temu pełni rolę zamiennika soli).
  • Inozynian sodu zwykle dodawany jest do zup i sosów w proszku, chipsów ziemniaczanych i przetworów mięsnych.
  • Inozynian sodu jest bezpieczny dla zdrowia i nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
  • Inozynian sodu jest zwykle pozyskiwany z produktów mięsnych i ryb, stąd produktów go zawierających nie powinni spożywać weganie.

Co to jest inozynian disodowy?

Inozynian disodowy (E631) to sól disodowa kwasu inozynowego, która jest stosowana w przemyśle spożywczym jako wzmacniacz smaku. Związek ten jest pochodną inozyny i naturalnie występuje w tkance mięśniowej organizmów żywych. Kwas inozynowy jest otrzymywany na skalę przemysłową z mięsa lub ryb. Może być również wytwarzany na drodze fermentacji skrobi z tapioki.

Kwas inozynowy naturalnie obecny w naszym organizmie jest wykorzystywany do produkcji AMP (adenozyno monofosforanu) i GMP (guanozyno monofosforanu), czyli nukleotydów, z których zbudowane jest nasze RNA.

Kwas inozynowy może być przekształcany w różne sole, na skutek połączenia go z jonami sodu, potasu lub wapnia i wówczas przybiera on formę:

  • inozynianu disodowego (E631),
  • inozynianu dwupotasowy (E632),
  • inozynianu wapnia (E633).

Wszystkie te związki są stosowane jako wzmacniacze smaku .

Inozynian disodowy a weganizm

Inozynian disodowy może być otrzymywany zarówno z produktów pochodzenia zwierzęcego (mięsa drobiu, wieprzowiny), jak również ze skrobi z tapioki. Dlatego nie można jednoznacznie wskazać, czy inozynian disodowy znajdujący się w konkretnym produkcie spożywczym jest składnikiem wegańskim, czy też nie. Jednakże najczęściej stosuje się inozynian disodowy pochodzący z mięsa. Niestety na etykietach produktów spożywczych bardzo rzadko kiedy umieszczona jest informacja na temat pochodzenia inozynianu disodowego.

Inozynian disodowy - właściwości

Inozynian disodowy jest wykorzystywany do produkcji żywności jako substancja wzmacniająca smak i nadająca produktom smak umami (czyli mięsisty, bulionowy, pikantny). Zastosowanie inozynianu disodowego umożliwia także obniżenie poziomu soli w żywności, ponieważ zwiększa on postrzeganie uczucia słonego smaku po spożyciu soli. Można uznać, że w pewnym stopniu pełni rolę zamiennika soli kuchennej.

W produktach spożywczych inozynian disodowy można znaleźć bardzo często w połączeniu z innymi wzmacniaczami smaku, w tym z glutaminianem sodu (E621). Składniki te działają ze sobą synergistycznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie. Moc wzmacniająca smak takiej mieszaniny może być nawet 8-krotnie większa, niż stosowanie tych składników pojedynczo.

Inozynian disodowy jest również stosowany razem z guanylanem disodowym (E627) i wówczas mieszanina taka określana jest mianem 5'-rybonukleotydu disodowego (E635).

Inozynian disodowy - szkodliwość

Spożywanie inozynianu disodowego u osób zdrowych nie powoduje żadnych skutków ubocznych i komplikacji zdrowotnych. Inozynian disodowy nie ma działania rakotwórczego, ani genotoksycznego .

Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) nie ustalił dla inozynianu disodowego (E631) dopuszczalnego dziennego poziomu spożycia (ADI) .

Inozynian disodowy może być spożywany przez kobiety w ciąży.

Inozynian disodowy może zwiększać poziom kwasu moczowego

Po spożyciu kwas inozynowy będący częścią inozynianu disodowego jest przekształcany do kwasu moczowego. Osoby z wysokim poziomem kwasu moczowego i dną moczanową powinny uważać na nadmierne spożycie produktów z inozynianem disodowym.

Inozynian disodowy - zastosowanie

Inozynian disodowy dodawany jest do wielu rożnych produktów spożywczych. Najczęściej można go spotkać m.in. w produktach takich, jak:

  • gotowe zupy w proszku,
  • chrupki kukurydziane,
  • chipsy ziemniaczane,
  • prażynki,
  • sosy w proszku,
  • mieszanki przypraw,
  • produkty mięsne paczkowane (np. parówki, kiełbasy).

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter