Inozynian disodowy (E631)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 25 maja 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 4źródła
  • 1badań

Inozynian disodowy (E631), w skrócie oznaczany jako IMP to sól disodowa kwasu inozynowego, która jest stosowana w przemyśle spożywczym jako wzmacniacz smaku. Składnik ten nadaje żywności smak umami, określany jako "mięsny" i "bulionowy".

Wpływ na zdrowie:

Neutralny

Nazwa:

Inozynian disodowy

Alternatywne nazwy:

E631, IMP

Grupa:

Dodatki do żywności

Sposób otrzymywania:

Pozyskiwany z mięsa zwierząt rzeźnych i ryb i łączony z jonami sodu; może być otrzymywany na drodze fermentacji skrobi z tapioki

ADI (dopuszczalne spożycie):

Nie ustalono limitu

Szkodliwość:

Bezpieczny dla zdrowia

Jego spożycie powinny ograniczyć osoby ze zbyt wysokim poziomem kwasu moczowego we krwi

Gdzie występuje:

Zupy i sosy w proszku, chipsy ziemniaczane, przetwory mięsne, mieszanki przyprawowe


W pigułce

  • Inozynian disodowy (E631) to jeden z najczęściej stosowanych wzmacniaczy smaku
  • Inozynian disodowy (E631) nadaje produktom smak umami (smak "mięsny", "bulionowy") i może uwypuklać odczuwanie słonego smaku (dzięki temu pełni rolę zamiennika soli)
  • Inozynian sodu zwykle dodawany jest do zup i sosów w proszku, chipsów ziemniaczanych i przetworów mięsnych
  • Inozynian sodu jest bezpieczny dla zdrowia i nie powoduje żadnych skutków ubocznych
  • Inozynian sodu jest zwykle pozyskiwany z produktów mięsnych i ryb, stąd produktów go zawierających nie powinni spożywać weganie

Inozynian disodowy (E631) - co to jest?

Inozynian disodowy jest składnikiem naturalnie występującym w organizmach żywych. Kwas inozynowy jest obecny np. w tkance mięśniowej i powstaje jako produkt rozkładu mięsa.

Kwas inozynowy naturalnie obecny w naszym organizmie jest wykorzystywany do produkcji AMP (adenozyno monofosforanu) i GMP (guanozyno monofosforanu), czyli nukleotydów, z których zbudowane jest nasze RNA.

Kwas inozynowy jest otrzymywany na skalę przemysłową z mięsa lub ryb. Może być również wytwarzany na drodze fermentacji skrobi z tapioki.

Kwas inozynowy może być przekształcany w różne sole, na skutek połączenia go z jonami sodu, potasu lub wapnia i wówczas przybiera on formę:

  • Inozynianu disodowego (E631)
  • Inozynianu dwupotasowy (E632)
  • Inozynianu wapnia (E633)

Wszystkie te związki są stosowane jako wzmacniacze smaku.

Zastosowanie

Inozynian disodowy (E631) kształtuje smak produktów spożywczych

Inozynian disodowy jest wykorzystywany do produkcji żywności jako substancja wzmacniająca smak i nadająca produktom spożywczym smak umami (czyli mięsisty, bulionowy, pikantny).

Ponadto inozynian disodowy jest stosowany w celu obniżenia poziomu soli w produkcie. Zwiększa on postrzeganie uczucia słonego smaku po spożyciu soli. Można uznać, że w pewnym stopniu pełni rolę zamiennika soli kuchennej.

W produktach spożywczych inozynian disodowy można znaleźć bardzo często w połączeniu z innymi wzmacniaczami smaku, w tym z glutaminianem sodu (E621). Składniki te działają ze sobą synergistycznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie. Moc wzmacniająca smak takiej mieszaniny może być nawet 8-krotnie większa, niż stosowanie tych składników pojedynczo.

Ponadto inozynian disodowy jest stosowany razem z guanylanem disodowym (E627) i wówczas mieszanina taka określana jest mianem 5'-rybonukleotydu disodowego (E635).

Inozynian disodowy dodawany jest do wielu rożnych produktów spożywczych. Najczęściej można go spotkać m.in. w produktach takich, jak:

  • Gotowe zupy w proszku
  • Chrupki kukurydziane
  • Chipsy ziemniaczane
  • Prażynki
  • Sosy w proszku
  • Mieszanki przypraw
  • Produkty mięsne paczkowane (np. parówki, kiełbasy)

Czy inozynian disodowy jest szkodliwy?

Inozynian disodowy jest ogólnie bezpieczny dla zdrowia

Spożywanie inozyniau disodowego u osób zdrowych nie powoduje żadnych skutków ubocznych i komplikacji zdrowotnych.

Inozynian disodowy nie ma działania rakotwórczego, ani genotoksycznego.

Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) nie ustalił dla inozynianu disodowego (E631) dopuszczalnego dziennego poziomu spożycia (ADI).

Inozynian disodowy może zwiększać poziom kwasu moczowego

Po spożyciu kwas inozynowy będący częścią inozynianu disodowego jest przekształcany do kwasu moczowego.

Dlatego też fakt ten powinny wziąć pod uwagę osoby, którym zaleca się ograniczenie spożycia produktów zwiększających poziom kwasu moczowego we krwi. Wśród tych osób należy zaliczyć np. osoby z dną moczanową.

Inozynian disodowy a weganizm

Inozynian disodowy (E631) może być otrzymywany zarówno z produktów pochodzenia zwierzęcego (mięsa drobiu, wieprzowiny), jak również ze skrobi z tapioki. Dlatego nie można jednoznacznie wskazać, czy inozynian disodowy znajdujący się w konkretnym produkcie spożywczym jest składnikiem wegańskim, czy też nie. Jednakże najczęściej stosuje się inozynian disodowy pochodzący z mięsa. Niestety na etykietach produktów spożywczych bardzo rzadko kiedy umieszczona jest informacja na temat pochodzenia inozynianu disodowego.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter