Difosforany E450

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Difosforany E450

Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 7źródła
  • 0badań

Difosforany (E450) to grupa dodatków do żywności zawierająca w swoim składzie związki fosforu, które pełnią różne funkcje technologiczne, w tym m.in. spulchniające i stabilizujące.

Wpływ na zdrowie:

Neutralny

Nazwa:

Difosforany

Alternatywne nazwy:

E450, E450i, E450ii, E450iii, E450v, E450vi, E450vii, difosforan disodowy, difosforan trisodowy, difosfroan tetrasodowy, difosforan tetrapotasowy, difosforan diwapniowy, diwodoro-difosforan wapnia

Grupa:

Dodatki do żywności

Sposób otrzymywania:

Otrzymywane w wyniku reakcji chemicznych pomiędzy kwasem fosforowym, a wodorotlenkami lub węglanami

ADI (dopuszczalne spożycie):

40 mg/kg masy ciała

Szkodliwość:

Bezpieczne dla zdrowia

Dostarczają fosfor, który często jest spożywany w dużych ilościach (z różnych źródeł)

Gdzie występują:

Wyroby cukiernicze, wędliny, gotowe dania mięsne, serki kanapkowe, proszek do pieczenia


W pigułce

  • Difosforany (E450) to dodatki do żywności pełniące szereg funkcji w produktach spożywczych, m.in. mają właściwości spulchniające, stabilizujące, emulgujące
  • W niektórych produktach difosforany (E450) mogą zapobiegać zmianie barwy (brązowieniu). Dlatego dodawane są np. do przetworów ziemniaczanych
  • Difosforany (E450) najczęściej stostuje się jako dodatek do wyrobów cukierniczych, proszku do pieczenia, przetworów mięsnych, serków kanapkowych
  • Difosforany są bezpieczne dla zdrowia i nie powodują żadnych skutków ubocznych
  • Dla difosforanów ustalono poziom dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) w wysokości 40 mg/kg masy ciała
  • Difosforany zawierają w sobie fosfor. Osoby, które dostarczają zbyt duże ilości fosforu z dietą powinny rzadziej sięgać po produktyw, których składzie znajdują się difosforany

Co to są Difosforany (E450)?

Difosforany to sole sodowe, potasowe lub wapniowe kwasu fosforowego. Są one wytwarzane na drodze reakcji chemicznych pomiędzy odpowiednimi węglanami (np. węglanu wapnia) lub wodorotlenkami, a kwasem fosforowym.

Difosforany występują w kilku różnych formach chemicznych, które posiadają podobne właściwości i pełnią podobne funkcje w żywności. Są to:

  • Difosforan disodowy (E450i)
  • Difosforan trisodowy (E450ii)
  • Difosfroan tetrasodowy (E450iii)
  • Difosforan tetrapotasowy (E450v)
  • Difosforan diwapniowy (E450vi)
  • Difosforan diwodoro-difosforanu wapnia (E450vii)

Zastosowanie

Difosforany pełnią szereg ważnych funkcji technologicznych w produktach spożywczych

Difosforany (E450) jako dodatek do żywności pełnią funkcje takie, jak:

  • Emulgującą
  • Stabilizującą
  • Spulchniającą
  • Regulującą kwasowość
  • Sekwestrującą (wiążącą niektóre jony metali)

Difosforany mogą być wykorzystywane jako zamiennik dwutlenku siarki (E220), siarczynów i wodorosiarczynów w celu zachowania odpowiedniego wyglądu i tekstury gotowanych produktów ziemniaczanych. Difosforany pozwalają na ograniczenie ciemnienia (brązowienia) tych produktów. Dotyczy to np. sałatek ziemniaczanych.

W produktach mięsnych disfosforany mogą poprawiać zdolność do zatrzymywania wody i soku komórkowego. Dodatkowo związki te przyspieszają peklowanie mięsa.

Difosforany (E450) najczęściej są dodawane do produktów takich, jak:

  • Ciastka i ciasteczka
  • Herbatniki
  • Biszkopty
  • Przetwory mięsne (np. konserwy, gulasz)
  • Wędliny paczkowane (np. kiełbasy śląskie, kabanosy, parówki szynki, salami, boczek)
  • Paluszki krabowe (surimi)
  • Gotowe dania (np. fasolka po bretońsku)
  • Serki kanapkowe
  • Sery topione
  • Budynie
  • Gumy do żucia
  • Ciasta w proszku
  • Tortilla

Difosforany w proszku do pieczenia

Difosforany (E450) są często stosowane również jako substancja spulchniająca w proszkach do pieczenia. Pełnią w nich podobną funkcję, jak popularny wodorowęglan sodu (E500).

W wielu artykułach można spotkać się z informacją, że należy zrezygnować z zakupu proszku do pieczenia, który zawiera w swoim składzie difosforany. Jako argument podaje się rzekomą szkodliwość difosforanu - głównie to, że w dużych ilościach utrudnia on wchłanianie/zwiększa wydalanie różnych związków mineralnych, w tym m.in. wapnia i magnezu, co może prowadzić do osteoporozy. Wynika to z obecności fosforu w tym dodatku do żywności. Jednak w produktach spożywczych poziom difosforanów jest stosunkowo niski i nie jest głównym źródłem fosforu w diecie.

Zgodnie z powyższym, w kontekście obawy o swoje zdrowie, nie ma konieczności rezygnacji z proszku do pieczenia, który zawiera w swoim składzie difosforany (E450). Choć oczywiście kierując się zasadą: "im krótszy skład, tym lepiej" powinniśmy wybierać te produkty, które są jak najmniej przetworzone, i które mają jak najmniej dodatków.

Czy difosforany są szkodliwe?

Difosforany (E450) są bezpieczne dla zdrowia

Eksperci Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) na podstawie zebranych danych uznali, że fosforany charakteryzują się niską toksycznością ostrą, a ponadto nie mają działania genotoksycznego i rakotwórczego.

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) wpisała poszczególne difosforany na listę GRAS, czyli substancji powszechnie uznanych za bezpieczne.

Dla difosforanów ustalono bezpieczny dzienny poziom spożycia (ADI) w wysokości 40 mg/kg masy ciała, w przeliczeniu na znajdujący się w nich fosfor.

Difosforany (E450) są składnikami bezpiecznymi dla zdrowia i nie wywołują żadnych skutków ubocznych.

Difosforany dostarczają fosfor

W Sieci można spotkać się z informacjami, że difosforany są szkodliwe dla zdrowia. Nie jest to jednak prawdą. Są one po prostu źródłem fosforu (podobnie jak wiele naturalnych produktów), którego nadmiar w diecie jest niepożądany. Dlatego warto ograniczyć spożycie fosforu z różnych produktów. Nie oznacza to jednak, że difosforany same w sobie są niebezpieczne.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter