Ekstrakt drożdżowy
Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 1źródła
- 2badań
Ekstrakt drożdżowy to produkt otrzymywany na drodze ekstrakcji drożdżów. Jest on źródłem nukleotydów i wolnego kwasu glutaminowego, stąd jest wykorzystywany jako wzmacniacz smaku. To powoduje że często (niesłusznie) kojarzony jest z glutaminianem sodu.
Ekstrakt drożdżowy nie jest uznawany za dodatek do żywności (nie posiada numeru "E-"), a za substancję naturalną i jest bezpieczny dla zdrowia.
Wpływ na zdrowie: | Neutralny |
Nazwa: | Ekstrakt drożdżowy |
Alternatywne nazwy: | Ekstrakt z drożdży |
Grupa: | Dodatki do żywności |
Sposób otrzymywania: | Autoliza lub hydroliza (trawienie) drożdży |
ADI (dopuszczalne spożycie): | Nie dotyczy, nie ustalono limitu |
Szkodliwość: | Bezpieczny dla zdrowia |
Gdzie występuje: | Gotowe sosy i zupy, chipsy ziemniaczane, przetwory mięsne, mieszanki przyprawowe |
W ciąży: | Bezpieczny |
Funkcja technologiczna: | Substancja wzmacniająca smak i nadająca "bulionowy", "mięsny" aromat |
W pigułce
- Ekstrakt drożdżowy to produkt na bazie drożdży, w których zniszczono strukturę komórkową
- Ekstrakt drożdżowy zawiera m.in. wysoke ilości kwasu glutaminowego i peptydów, które odpowiadają za wzmacnianie smaku i nadawanie produktom smaku "umami", "bulionowego", "mięsnego"
- Ekstrakt drożdżowy jest wykorzystywany jako naturalna substancja wzmacniająca smak. Nie jest klasyfikowany jako typowy dodatek do żywności z numerem "E-"
- Ekstrakt drożdżowy stosuje się zazwyczaj w miejsce glutaminianu sodu (E621)
- Ekstrakt drożdżowy jest bezpieczny dla zdrowia i nie powoduje żadnych skutków ubocznych
Jak się otrzymuje ekstrakt drożdżowy?
Ekstrakt drożdżowy postaje w wyniku zniszczenia struktury drożdży na drodze autolizy lub hydrolizy. Do tego celu wykorzystuje się różne enzymy trawienne. Ekstrakt drożdżowy jest przygotowywany na bazie drożdży piekarskich, piwowarskich lub torula. Na skutek rozkładu drożdży dochodzi do powstania i wydzielenia szeregu różnych związków, w tym przede wszystkim:
- Wolnego kwasu glutaminowego - jest to aminokwas odpowiedzialny za odczuwanie smaku umami
- Peptydów - podobnie jak kwas glutaminowy, również mogą modyfikować smak produktu
- Witamin z grupy B
Kwas glutaminowy występuje naturalnie również w wielu innych produktach, w tym szczególnie w mięsie, serach, grzybach, a nawet w pomidorach i zielonym groszku.
Zastosowanie
Ekstrakt drożdżowy pełni rolę substancji wzmacniającej smak
Ekstrakt drożdżowy to naturalne źródło substancji, które poprawiają aromat i wzmacniają smak wielu produktów spożywczych.
Ekstrakt drożdżowy nie tylko wzmacnia smak słony, ale również jednocześnie łagodzi smak kwaśny. Stąd znajduje szerokie zastosowanie w daniach gotowych i koncentratach spożywczych.
Poddając obróbce termicznej ekstrakt drożdżowy (a dokładniej - związki w nim zawarte) można uzyskać smak określany mianem "pieczeniowego", "grillowanego", "mięsnego", "bulionowego".
Dodatkową zaletą ekstraktu drożdżowego jest to, że może on maskować (złagodzić lub zniwelować) gorzkawy i metaliczny posmak glikozydów stewiolowych (stewii), które są wykorzystywane jako zamiennik cukru.
Ekstrakt drożdżowy z powodzeniem zastępuje glutaminian sodu (E621)
Dzięki zastosowaniu ekstraktu drożdżowego można ograniczyć wykorzystywanie innych substancji modyfikujących smak, które są podejrzewane lub mają wręcz potwierdzone szkodliwe działanie. Mowa tu o takich substancjach jak np. glutaminian sodu (E621), chlorek sodu (sól kuchenna) i sacharoza (cukier stołowy).
Dla przykładu, dzięki zastosowaniu ekstraktu drożdżowego można ograniczyć użycie soli nawet do 50% bez pogorszenia smaku produktu.
W jakich produktach najczęściej znajdziemy ekstrakt drożdżowy?
Ekstrakt drożdżowy jest najcześciej wykorzystywany do wyrobu produktów takich, jak:
- Mieszanki przyprawowe (np. kostki warzywne, kostki rosołowe)
- Sosy w proszku i w słoikach
- Zupy instant
- Produkty mięsne paczkowane (np. parówki, szynki, kabanosy)
- Pasztet
- Chipsy ziemniaczane
- Produkty wegańskie i wegetariańskie
Zastosowanie ekstraktu drożdżowego w kosmetyce
Ekstrakt z drożdży piwnych może być też wykorzystywany w celach kosmetycznych dla poprawy kondycji skóry i włosów. Wynika to z wysokiej obecności w nim witamin z grupy B i białek.
Aktualny stan wiedzy pokazuje, że drożdże (Saccharomyces cerevisiae) mają działanie przeciwzapalne - mogą hamować wydzielanie cząsteczek prozapalnych, takich jak czynnik martwicy nowotworu alfa (TNF-alfa), interleukina 1 (IL-1), interleukina 2 (IL-2), interleukina 8 (IL-8).
W jednym z badań naukowcy zauważyli, że ekstrakt z drożdży może skutecznie złagodzić swędzenie spowodowane przewlekłym świądem.
Z kolei doświadczenie wykonane na zwierzętach dowiodło, że miejscowe (zewnętrzne) stosowanie peptydów pochodzących z ekstraktu drożdżowego może przyspieszać gojenie się ran.
Czy ekstrakt z drożdży jest szkodliwy?
Ekstrakt z drożdży jest bezpieczny dla zdrowia
Ekstrakty drożdżowe są umieszczone na liście GRAS, czyli substancji powszechnie uznanych za bezpieczne dla zdrowia.
Dla ekstraktu drożdżowego nie ustalono limitu bezpiecznego poziomu spożycia (ADI).
Ekstrakt drożdżowy a glutaminian sodu
W wielu artykułach można znaleźć informację, że ekstrakt drożdżowy to to samo, co glutaminian sodu (E621). W opinii wielu osób, producenci dodają do produktów właśnie ekstrakt drożdżowy, aby nie musieć wykazywać obecności glutaminianu sodu, który raczej kojarzy się konsumentom negatywnie.
Ekstrakt drożdżowy nie jest tym samym, co glutaminian sodu. Po prostu zawiera on w swoim składzie duże ilości kwasu glutaminowego (aminokwasu), który podobnie jak glutaminian sodu wzmacnia smak gotowych produktów.
Więcej podobnych treści
Karagen (E407): czy i dla kogo może być szkodliwy?
Karagen (E407) to dodatek do żywności o działaniu żelującym. Uznawany za składnik bezpieczny, acz...
- dr Bartosz Kulczyński
- 21 maja 2021
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471)
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych to najczęściej stosowane emulgatory w żywności. Jakie peł...
- dr Bartosz Kulczyński
- 19 maja 2021
Hydrolizat białka
Hydrolizat białka to składnik otrzymany po częściowym trawieniu białka. Sprawdziliśmy, w jaki spo...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 maja 2021
Difosforany E450
Difosforany (E450) to powszechnie stosowane dodatki do żywności o wielu różnych funkcjach technol...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 maja 2021
Inozynian disodowy (E631)
Inozynian disodowy (E631) pełni w żywności funkcje wzmacniacza smaku i nadaje produktom smak umam...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 maja 2021
Guanylan disodowy (E627)
Guanylan disodowy (E627) to substancja dodatkowa do żywności, która pełni funkcje wzmacniające sm...
- dr Bartosz Kulczyński
- 26 maja 2021
Spis badań i źródeł
- http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-fbf4d62e-1623-4c7e-95cc-5479f4d74a69
- M J Crowe i wsp.: Topical application of yeast extract accelerates the wound healing of diabetic mice. J Burn Care Rehabil, Mar-Apr, 20(2), 155-62.
- Yiyi Zhang i wsp.: Yeast extract demonstrates rapid itch relief in chronic pruritus. J Cosmet Dermatol, 2020, 19(8), 2131-2134.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.