Hydrolizat białka
Ostatnia aktualizacja: 25 sierpnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 3źródła
- 0badań
Hydrolizat białka to składnik powstały na skutek częściowego (chemicznego lub enzymatycznego) strawienia określonego białka. Hydrolizaty białka są stosowane w produkcji żywności jako substancje nadające odpowiednią strukturę produktom, a także wpływające na ich smak i zapach. Hydrolizaty białka nie są traktowane jako dodatki do żywności, które są określane numerem "E-".
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Hydrolizat białka |
Grupa: | Dodatki do żywności |
Sposób otrzymywania: | Hydroliza chemiczna lub enzymatyczna białek |
ADI (dopuszczalne spożycie): | Nie dotyczy, nie ustalono limitu |
Szkodliwość: | Bezpieczny dla zdrowia |
Gdzie występuje: | Przetwory mięsne, gotowe dania obiadowe, zupy i sosy w proszku, mieszanki przyprawowe |
W ciąży: | Bezpieczny |
Funkcja technologiczna: | Składnik żelujący, emulgujący, pianotwórczy, nadający odpowiednią strukturę i walory sensoryczne produktom spożywczym |
W pigułce
- Hydrolizaty białka to częściowo strawione białka, które są wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako składniki nadające pożądaną strukturę, a także smak i zapach produktom
- Hydrolizaty białka stosuje się zwykle jako dodatek do gotowych dań obiadowych, zup i sosów w proszku, przetworów mięsnych, past kanapkowych, mieszanek przyprawowych
- Hydrolizaty białka znalazły też zastosowanie jako składnik odżywek dla sportowców, a także produktów dedykowanych małym dzieciom
- Hydrolizaty białka są bezpieczne dla zdrowia i nie powodują żadnych skutków ubocznych
Hydrolizat białka - co to jest?
Hydrolizat białka to częściowo rozłożone białko na mniejsze fragmenty (peptydy i aminokwasy).
W jaki sposób powstaje hydrolizat białka?
Hydrolizaty białkowe wytwarza się na drodze hydrolizy enzymatycznej lub katalizy kwasowej lub zasadowej.
- Kataliza chemiczna - polega na rozkładaniu białek w wysokiej temperaturze (80-100 stopni), w środowisku kwaśnym (pH < 1; z wykorzystaniem np. kwasu solnego lub kwasu siarkowego) lub w środowisku zasadowym (pH > 12; z zastosowaniem wodorotlenku wapnia lub tlenku magnezu); proces ten trwa ok. 6-18 godzin.
- Hydroliza enzymatyczna - polega na rozkładzie białek w niskiej temperaturze (max. 65 stopni) przy wykorzystaniu odpowiednich enzymów (endopeptydaz i egzopeptydaz); czas trwania procesu to ok. 0,25-12 godzin.
Uzyskane hydrolizaty białkowe, w zależności od potrzeb mogą być poddawane dalszym metodom obróbki, w tym filtracji, ultrafiltracji, wirowaniu, zagęszczaniu.
Uzyskane w tych procecach produkty poddaje się następnie suszeniu.
Z jakich składników wytwarza się hydrolizat białka?
Do produkcji hydrolizatów białkowych wykorzystuje się produkty, będące źródłem białka, w tym przede wszystkim:
- Mleko
- Jaja
- Mięso
- Surowce uboczne (np. skóry, kości, śruta poekstrakcyjna)
- Pszenica
- Soja
- Groch
Zastosowanie
Hydrolizaty białkowe pełnią wiele ważnych funkcji technologicznych
Hydrolizaty białkowe są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do wyrobu wielu produktów spożywczych. Wynika to z tego, że mają one zdolność do:
- Żelowania
- Emulgowania
- Tworzenia stabilnej piany
- Wiązania wody
- Pęcznienia
Za sprawą tych właściwości, hydrolizaty białkowe nadają produktom lepszą strukturę.
Ponadto hydrolizaty białkowe mogą nadawać pożądany smak i zapach produktom spożywczym.
Hydrolizaty białkowe zwykle dodawane są do takich produktów, jak:
- Produkty mięsne (np. parówki, konserwy turystyczne)
- Gotowe dania obiadowe (np. gołąbki, gulasz)
- Pasztety
- Paprykarz
- Gotowe mieszanki przypraw
- Zupy i sosy w proszku
- Pasty kanapkowe (np. pasta sojowa)
Hydrolizaty białkowe znajdują również zastosowanie w produktach specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Ze względu na wysoką wartość odżywczą (w tym możliwość modyfikowania składu aminokwasowego) i dobrą przyswajalność, są one wykorzystywane m.in. do produkcji:
- Odżywek dla sportowców
- Mieszanek do początkowego i następnego żywienia niemowląt
- Preparatów hipoalergicznych (białko w formie hydrolizatu jest mniej alergenne, niż zwykłe białko)
Czy hydrolizat białka jest szkodliwy?
Hydrolizat białka jest bezpieczny dla zdrowia
Mówiąc w pewnym uproszczeniu, hydrolizat białka to nic innego, jak częściowo strawione białko (rozłożone na mniejsze fragmenty). Białko jest jednym z najważniejszych składników odżywczych w diecie człowieka, które w przewodzie pokarmowym ulega rozkładowi na podobne cząsteczki. Stąd hydrolizat białka jest składnikiem w pełni bezpiecznym, nie powodującym żadnych skutków ubocznych.
Więcej podobnych treści
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471)
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych to najczęściej stosowane emulgatory w żywności. Jakie peł...
- dr Bartosz Kulczyński
- 19 maja 2021
Ekstrakt drożdżowy
Ekstrakt drożdżowy to naturalny i bezpieczny składnik wzmacniający smak i nadający przyjemny arom...
- dr Bartosz Kulczyński
- 20 maja 2021
Difosforany E450
Difosforany (E450) to powszechnie stosowane dodatki do żywności o wielu różnych funkcjach technol...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 maja 2021
Inozynian disodowy (E631)
Inozynian disodowy (E631) pełni w żywności funkcje wzmacniacza smaku i nadaje produktom smak umam...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 maja 2021
Guanylan disodowy (E627)
Guanylan disodowy (E627) to substancja dodatkowa do żywności, która pełni funkcje wzmacniające sm...
- dr Bartosz Kulczyński
- 26 maja 2021
Skrobia: co to jest i do czego się ją stosuje
Skrobia jest węglowodanem naturalnie występującym w produktach roślinnych. Dla człowieka jest pod...
- dr Bartosz Kulczyński
- 28 maja 2021
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.