Guma konjac (E425)
Ostatnia aktualizacja: 01 sierpnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 6źródła
- 5badań
Guma konjac (E425) to naturalnego pochodzenia dodatek do żywności, stosowany jako środek zagęszczający, żelujący i stabilizujący.
Bezpieczeństwo: | bezpieczny |
Wpływ na zdrowie: | pozytywny: obniża poziom cholesterolu i glukozy, wspomaga odchudzanie |
Nazwy: | guma konjac, E425, konjac, glukomannan |
Pochodzenie: | naturalne |
Właściwości: | substancja zagęszczająca, żelująca, emulgująca, stabilizująca |
Występowanie w żywności: | produkty mleczne, niskoenergetyczna żywność (np. makaron shirataki), gotowe zupy i sosy |
ADI: | nie ustalono limitu |
W pigułce
- Guma konjac (E425) jest składnikiem o właściwościach zagęszczających i żelujących dodawanym do produktów spożywczych.
- Guma konjac (E425) może być stosowana jako rodzaj błonnika pokarmowego.
- Glukomannan konjac obniża poziom cholesterolu i glukozy, a także w niewielkim stopniu wspomaga odchudzanie.
- Guma konjac (E425) jest najczęściej dodawana do produktów mlecznych, gotowych zup i sosów.
- Gumę konjac wykorzystuje się do przygotowania niskokalorycznego makaronu shirataki (makaronu konjac).
Co to jest guma konjac (E425)?
Guma konjac (E425) jest naturalnym składnikiem z grupy polisacharydów (węglowodanów) zbudowanym z cząsteczek mannozy i glukozy. Jest ona pozyskiwana z bulw rośliny o nazwie Dziwidło Riviera (Amorphophallus konjac) na drodze ekstrakcji wodnej.
Konjac (E425) występuje w dwóch formach, jako:
- guma konjac (E425i),
- glukomannan konjac (E425ii).
Guma konjac - właściwości
Guma konjac (E425) jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym ze względu na swoje właściwości emulgujące, stabilizujące, zagęszczające i żelujące. Związek ten posiada kilka pożądanych cech fizykochemicznych, które są wykorzystywane w przemyśle spożywczym:
- cechuje się dobrą rozpuszczalnością w wodzie,
- tworzy stabilne i termoodwracalne żele w wysokiej temperaturze oraz niskim i wysokim pH,
- działa synergistycznie (wzmacnia swoje działanie) z innymi substancjami zagęszczającymi, w tym z gumą ksantanową (E415), skrobią, karagenem (E407), mączką chleba świętojańskiego (E410) .
Guma konjac - wpływ na zdrowie
Glukomannan konjac to rodzaj lepkiego, rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który ogranicza wchłanianie i trawienie pokarmu oraz opóźnia czas opróżniania żołądka. Właściwości te sprawiają, że glukomannan konjac przyczynia się do redukcji poziomu cholesterolu i cukru we krwi, a także może w niewielkim stopniu wspomagać odchudzanie .
Glukomannan konjac obniża poziom cholesterolu i glukozy
Metaanaliza 12 badań klinicznych wykazała, że spożycie ok. 3 g glukomannanu konjac na dobę skutkuje obniżeniem stężenia cholesterolu LDL o 10% i cholesterolu nie-HDL o 7% (cholesterol nie-HDL to wskaźnik odzwierciedlający poziom wszystkich frakcji lipidów, które mogą przyczyniać się do rozwoju miażdżycy) .
Najnowsza metaanaliza (z 2023 roku), oceniająca wpływ suplementacji glukomannanem u chorych na cukrzycę typu 2, potwierdziła korzystny wpływ tego związku na parametry profilu lipidowego. Dodatkowo odnotowano znaczący spadek poziomu glukozy we krwi na czczo, a także poziomu insuliny na czczo .
Glukomannan a odchudzanie
Suplementy diety z glukomannanem są zalecane w celu wspomagania utraty wagi u osób z nadwagą i otyłością. Choć wyniki badań w tym zakresie są mieszane, można uznać, że glukomannan przyczynia się w niewielkim stopniu do spadku masy ciała. Jednocześnie suplementacja glukomannanem na odchudzanie może dawać objawy niepożądane w postaci dyskomfortu w jamie brzusznej, biegunki i zaparć .
porada
Stosując gumę konjac jako suplement diety należy pamiętać o tym, aby popić ją dużą ilością wody. Na jedną łyżeczką konjacu powinny przypadać co najmniej 1-2 szklanki wody.
Guma konjac - szkodliwość
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił, że guma konjac (E425) spożywana w ilościach występujących w produktach spożywczych nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Nie jest ona genotoksyczna i rakotwórcza.
Jednak w wysokich ilościach (ok. 3 g dziennie), które można przyjąć jedynie w suplementach diety, guma konjac może powodować pewien dyskomfort w jamie brzusznej, w tym biegunkę i zaparcia.
Dla gumy konjac nie określono limitu dla dopuszczalnego dziennego poziomu spożycia (ADI).
Spożywając glukomannan należy zachować ostrożność
Należy podkreślić, że glukomannan cechuje się wysoką lepkością i u osób z problemami połykania i/lub u osób, które będą popijać go niewielką ilością wody istnieje pewne ryzyko zadławienia. Jeden gram glukomannanu zaleca się popijać ok. 1 szklanką wody .
Guma konjac - zastosowanie
Gumę konjac (E425) można znaleźć głównie w produktach takich, jak:
- produkty mleczne (w tym np. sery smażone, lody),
- gotowe zupy,
- sosy,
- niskokaloryczny makaron shirataki (makaron konjac).
Guma konjac (E425) może być dodawana do żywności w ilości nieprzekraczającej 10 g/kg.
Zastosowanie gumy konjac w warunkach domowych
Guma konjac jest ogólnodostępna w wielu sklepach internetowych. Na własne potrzeby można wykorzystać ją do zagęszczania zup i sosów, jak również do sporządzania niskokalorycznych kremów.
W celu zagęszczania potraw zazwyczaj zaleca się połączyć 1 łyżeczkę gumy konjac z 1 szklanką wody lub innego płynu (np. bulionu, mleka). Gumę konjac najlepiej rozpuszczać w zimnej wodzie i dopiero wówczas dodać ją do potrawy. W przeciwnym razie mogą powstać grudki, które bardzo trudno rozbić.
Więcej podobnych treści
Skrobia: co to jest i do czego się ją stosuje
Skrobia jest węglowodanem naturalnie występującym w produktach roślinnych. Dla człowieka jest pod...
- dr Bartosz Kulczyński
- 28 maja 2021
Rybonukleotyd disodowy (E635)
Rybonukleotyd disodowy (E635) to mieszanina dwóch wzmacniaczy smaku - inozynianu disodowego i gua...
- dr Bartosz Kulczyński
- 26 maja 2021
Guma tara (E417)
Guma tara (E417) to dodatek do żywności o właściwościach zagęszczających i stabilizujących. W jak...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 czerwca 2021
Stewia (E960)
Stewia (E960) to nazwa handlowa dla stewiozydów, czyli substancji intensywnie słodzących, stosowa...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 czerwca 2021
Węglan amonu (E503)
Węglan amonu (E503) to popularna substancja spulchniająca, która dodawana jest do wyrobów cukiern...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 maja 2021
Propionian wapnia (E282)
Propionian wapnia (E282) to powszechnie stosowana substancja konserwująca, która zapobiegając roz...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 maja 2021
Spis badań i źródeł
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2017.4864
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/ALL/?uri=CELEX%3A32011R1129
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:02012R0432-20160914&from=ES
- Igho Onakpoya i wsp.: The efficacy of glucomannan supplementation in overweight and obesity: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. J Am Coll Nutr, 2014;33(1):70-8., 33(1), 70-8.
- Bartłomiej M Zalewski i wsp.: The effect of glucomannan on body weight in overweight or obese children and adults: a systematic review of randomized controlled trials. Nutrition, 2015, 31(3), 437-42e2.
- Hoang Vi Thanh Ho i wsp.: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials of the effect of konjac glucomannan, a viscous soluble fiber, on LDL cholesterol and the new lipid targets non-HDL cholesterol and apolipoprotein B. Am J Clin Nutr, 2017, 105(5), 1239-1247.
- Ramya Devi Devaraj i wsp.: Health-promoting effects of konjac glucomannan and its practical applications: A critical review. Int J Biol Macromol, 2019, 126, 273-281.
- Erica Bessell i wsp.: Efficacy of dietary supplements containing isolated organic compounds for weight loss: a systematic review and meta-analysis of randomised placebo-controlled trials. Int J Obes (Lond), 2021, 45(8), 1631-1643.
- Zhanzhi Zhang i wsp.: Effects of Glucomannan Supplementation on Type II Diabetes Mellitus in Humans: A Meta-Analysis. Nutrients, 2023, 15(3), 601.
- https://www.chemicalbook.com/ChemicalProductProperty_EN_CB0950965.htm
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.