Guma konjac (E425)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 12 lipca 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 6źródła
  • 1badań

Guma konjac (E425) to naturalnego pochodzenia dodatek do żywności, stosowany jako środek zagęszczający, żelujący i stabilizujący.

Wpływ na zdrowie:

Pozytywny

Nazwa:

Guma konjac

Alternatywne nazwy:

E425, konjac, glukomannan

Grupa:

Dodatki do żywności

Sposób otrzymywania:

Pozyskiwana na drodze ekstrakcji wodnej bulw rośliny o nazwie Amorphophallus konjac

ADI (dopuszczalne spożycie):

Nie ustalono limitu

Szkodliwość:

Bezpieczna dla zdrowia

Gdzie występuje:

Produkty mleczne (np. sery, lody), niskoenergetyczna żywność (np. makaron shirataki), gotowe zupy i sosy


W pigułce

  • Guma konjac (E425) jest składnikiem o właściwościach zagęszczających i żelujących dodawanym do produktów spożywczych
  • Guma konjac (E425) może być stosowana jako rodzaj błonnika pokarmowego
  • Guma konjac (E425) jest najczęściej dodawana do produktów mlecznych, gotowych zup i sosów
  • Gumę konjac wykorzystuje się do przygotowania niskokalorycznego makaronu shirataki

Guma konjac (E425) - co to jest?

Guma konjac (E425) jest pozyskiwana z bulw rośliny o nazwie Dziwidło Riviera (Amorphophallus konjac) na drodze ekstrakcji wodnej.

Guma konjac jest naturalnym składnikiem z grupy polisacharydów (węglowodanów). Jest zbudowana z cząsteczek mannozy i glukozy.

Konjac (E425) występuje w dwóch formach, jako:

  • Guma konjac (E425i)
  • Glukomannan konjac (E425ii)

Zastosowanie

Guma konjac (E425) to substancja stosowana jako dodatek do żywności

Guma konjac (E425) jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym ze względu na swoje właściwości:

  • Emulgujące
  • Stabilizujące
  • Zagęszczające
  • Żelujące

Gumę konjac (E425) można znaleźć głównie w produktach takich, jak:

  • Produkty mleczne (w tym np. sery smażone, lody)
  • Gotowe zupy
  • Sosy
  • Niskokaloryczny makaran shirataki

Guma konjac (E425) może być dodawana do żywności w ilości nieprzekraczającej 10 g/kg.

Guma konjac posiada kilka pożądanych cech fizykochemicznych, które są wykorzystywane w przemyśle spożywczym:

Guma konjac jest ogólnodostępna w wielu sklepach internetowych. Na własne potrzeby można wykorzystać ją do zagęszczania zup i sosów, jak również do sporządzania niskokalorycznych kremów. 

Wykorzystanie gumy konjac w warunkach domowych

W celu zagęszczania potraw zazwyczaj zaleca się połączyć 1 łyżeczkę gumy konjac z 1 szklanką wody lub innego płynu (np. bulionu, mleka). Gumę konjac najlepiej rozpuszczać w zimnej wodzie i dopiero wówczas dodać ją do potrawy. W przeciwnym razie mogą powstać grudki, które bardzo trudno rozbić.

Guma konjac jako suplement diety

Mąka konjac (zmielony korzeń konjacu) sprzedawana jest również w formie suplementu diety, jako błonnik pokarmowy (guma konjac pełni funkcje błonnika pokarmowego).

Stosując gumę konjac jako suplement diety należy pamiętać o tym, aby popić ją dużą ilością wody. Na jedną łyżeczką konjacu powinny przypadać co najmniej 1-2 szklanki wody.

Właściwości zdrowotne gumy konjac

Guma konjac obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi

Przeprowadzone badania naukowe pokazały również, że stosowanie gumy konjac w ilości 3,6 g dziennie przez 28 dni skutkuje znaczną poprawą profilu lipidowego krwi.

Naukowcy odnotowali, że u osób przyjmujących konjach nastąpiło obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego (o 11,1%) i "złego" cholesterolu LDL (o 20,7%).

Dodatkowo autorzy badania dowiedli, że stosowanie konjacu przyczyniło się do obniżenia stężenia glukozy we krwi na czczo o 23,1%.

Ponadto glukomannan może wspomagać odchudzanie u osób będących na diecie niskokalorycznej.

Powyższe właściwości wynikają z faktu, że glukomannan pełni funkcję błonnika pokarmowego.

Czy guma konjac jest szkodliwa?

Guma konjac (E425) jest składnikiem bezpiecznym dla zdrowia

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił, że guma konjac (E425) nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Nie jest ona genotoksyczna i rakotwórcza.

Jednak w wysokich ilościach (ok. 3 g dziennie), które są praktycznie niemożliwe do osiągnięcia na skutek spożycia produktów spożywczych, guma konjac może powodować pewien dyskomfort w jamie brzusznej, w tym biegunkę i zaparcia.

Dla gumy konjac nie określono limitu dla dopuszczalnego dziennego poziomu spożycia (ADI).

Spożywając glukomannan należy zachować ostrożność

Należy podkreślić, że glukomannan cechuje się wysoką lepkością i u osób z problemami połykania i/lub u osób, które będą popijać go niewielką ilością wody istnieje pewne ryzyko zadławienia. Jeden gram glukomannanu zaleca się popijać ok. 1 szklanką wody.

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł


Kategorie: Dodatki do żywności



Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter