Guma konjac (E425)
Ostatnia aktualizacja: 12 lipca 2021
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 6źródła
- 1badań
Guma konjac (E425) to naturalnego pochodzenia dodatek do żywności, stosowany jako środek zagęszczający, żelujący i stabilizujący.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Guma konjac |
Alternatywne nazwy: | E425, konjac, glukomannan |
Grupa: | Dodatki do żywności |
Sposób otrzymywania: | Pozyskiwana na drodze ekstrakcji wodnej bulw rośliny o nazwie Amorphophallus konjac |
ADI (dopuszczalne spożycie): | Nie ustalono limitu |
Szkodliwość: | Bezpieczna dla zdrowia |
Gdzie występuje: | Produkty mleczne (np. sery, lody), niskoenergetyczna żywność (np. makaron shirataki), gotowe zupy i sosy |
W ciąży: | Bezpieczna |
Funkcja technologiczna: | Substancja zagęszczająca, żelująca, emulgująca, stabilizująca |
W pigułce
- Guma konjac (E425) jest składnikiem o właściwościach zagęszczających i żelujących dodawanym do produktów spożywczych
- Guma konjac (E425) może być stosowana jako rodzaj błonnika pokarmowego
- Guma konjac (E425) jest najczęściej dodawana do produktów mlecznych, gotowych zup i sosów
- Gumę konjac wykorzystuje się do przygotowania niskokalorycznego makaronu shirataki
Guma konjac (E425) - co to jest?
Guma konjac (E425) jest pozyskiwana z bulw rośliny o nazwie Dziwidło Riviera (Amorphophallus konjac) na drodze ekstrakcji wodnej.
Guma konjac jest naturalnym składnikiem z grupy polisacharydów (węglowodanów). Jest zbudowana z cząsteczek mannozy i glukozy.
Konjac (E425) występuje w dwóch formach, jako:
- Guma konjac (E425i)
- Glukomannan konjac (E425ii)
Zastosowanie
Guma konjac (E425) to substancja stosowana jako dodatek do żywności
Guma konjac (E425) jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym ze względu na swoje właściwości:
- Emulgujące
- Stabilizujące
- Zagęszczające
- Żelujące
Gumę konjac (E425) można znaleźć głównie w produktach takich, jak:
- Produkty mleczne (w tym np. sery smażone, lody)
- Gotowe zupy
- Sosy
- Niskokaloryczny makaran shirataki
Guma konjac (E425) może być dodawana do żywności w ilości nieprzekraczającej 10 g/kg.
Guma konjac posiada kilka pożądanych cech fizykochemicznych, które są wykorzystywane w przemyśle spożywczym:
- Cechuje się dobrą rozpuszczalnością w wodzie
- Tworzy stabilne i termoodwracalne żele w wysokiej temperaturze oraz niskim i wysokim pH
- Działa synergistycznie (wzmacnia swoje działanie) z innymi substancjami zagęszczającymi, w tym z gumą ksantanową (E415), skrobią, karagenem (E407), mączką chleba świętojańskiego (E410)
Guma konjac jest ogólnodostępna w wielu sklepach internetowych. Na własne potrzeby można wykorzystać ją do zagęszczania zup i sosów, jak również do sporządzania niskokalorycznych kremów.
Wykorzystanie gumy konjac w warunkach domowych
W celu zagęszczania potraw zazwyczaj zaleca się połączyć 1 łyżeczkę gumy konjac z 1 szklanką wody lub innego płynu (np. bulionu, mleka). Gumę konjac najlepiej rozpuszczać w zimnej wodzie i dopiero wówczas dodać ją do potrawy. W przeciwnym razie mogą powstać grudki, które bardzo trudno rozbić.
Guma konjac jako suplement diety
Mąka konjac (zmielony korzeń konjacu) sprzedawana jest również w formie suplementu diety, jako błonnik pokarmowy (guma konjac pełni funkcje błonnika pokarmowego).
Stosując gumę konjac jako suplement diety należy pamiętać o tym, aby popić ją dużą ilością wody. Na jedną łyżeczką konjacu powinny przypadać co najmniej 1-2 szklanki wody.
Właściwości zdrowotne gumy konjac
Guma konjac obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi
Przeprowadzone badania naukowe pokazały również, że stosowanie gumy konjac w ilości 3,6 g dziennie przez 28 dni skutkuje znaczną poprawą profilu lipidowego krwi.
Naukowcy odnotowali, że u osób przyjmujących konjach nastąpiło obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego (o 11,1%) i "złego" cholesterolu LDL (o 20,7%).
Dodatkowo autorzy badania dowiedli, że stosowanie konjacu przyczyniło się do obniżenia stężenia glukozy we krwi na czczo o 23,1%.
Ponadto glukomannan może wspomagać odchudzanie u osób będących na diecie niskokalorycznej.
Powyższe właściwości wynikają z faktu, że glukomannan pełni funkcję błonnika pokarmowego.
Czy guma konjac jest szkodliwa?
Guma konjac (E425) jest składnikiem bezpiecznym dla zdrowia
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił, że guma konjac (E425) nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Nie jest ona genotoksyczna i rakotwórcza.
Jednak w wysokich ilościach (ok. 3 g dziennie), które są praktycznie niemożliwe do osiągnięcia na skutek spożycia produktów spożywczych, guma konjac może powodować pewien dyskomfort w jamie brzusznej, w tym biegunkę i zaparcia.
Dla gumy konjac nie określono limitu dla dopuszczalnego dziennego poziomu spożycia (ADI).
Spożywając glukomannan należy zachować ostrożność
Należy podkreślić, że glukomannan cechuje się wysoką lepkością i u osób z problemami połykania i/lub u osób, które będą popijać go niewielką ilością wody istnieje pewne ryzyko zadławienia. Jeden gram glukomannanu zaleca się popijać ok. 1 szklanką wody.
Więcej podobnych treści
Skrobia: co to jest i do czego się ją stosuje
Skrobia jest węglowodanem naturalnie występującym w produktach roślinnych. Dla człowieka jest pod...
- dr Bartosz Kulczyński
- 28 maja 2021
Rybonukleotyd disodowy (E635)
Rybonukleotyd disodowy (E635) to mieszanina dwóch wzmacniaczy smaku - inozynianu disodowego i gua...
- dr Bartosz Kulczyński
- 26 maja 2021
Guma tara (E417)
Guma tara (E417) to dodatek do żywności o właściwościach zagęszczających. Sprawdziliśmy, w jakich...
- dr Bartosz Kulczyński
- 01 czerwca 2021
Stewia (E960)
Stewia (E960) to nazwa handlowa dla stewiozydów, czyli substancji intensywnie słodzących, stosowa...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 czerwca 2021
Węglan amonu (E503)
Węglan amonu (E503) to popularna substancja spulchniająca, która dodawana jest do wyrobów cukiern...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 maja 2021
Propionian wapnia (E282)
Propionian wapnia (282) to powszechnie stosowana substancja konserwująca, która zapobiegając rozw...
- dr Bartosz Kulczyński
- 31 maja 2021
Spis badań i źródeł
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2017.4864
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/ALL/?uri=CELEX%3A32011R1129
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:02012R0432-20160914&from=ES
- Ramya Devi Devaraj i wsp.: Health-promoting effects of konjac glucomannan and its practical applications: A critical review. Int J Biol Macromol, 2019, 126, 273-281.
- https://www.chemicalbook.com/ChemicalProductProperty_EN_CB0950965.htm
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2003.10719273
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.