Trifosforany (E451)

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 28 czerwca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 2źródła
  • 0badań

Trifosforany (E451) to dodatki do żywności, pod którymi kryją się trifosforan pentasodowy (E450i) i trifosforan pentapotasowy (E450ii). Są stosowane w produktach spożywczych ze względu na swoje właściwości emulgujące i stabilizujące.

Bezpieczeństwo:

bezpieczny

Wpływ na zdrowie:

neutralny

Nazwy:

trifosforany, E450, E450i, E450ii, trifosforan pentasodowy, trifosforan pentapotasowy 

Pochodzenie:

syntetyczne

Właściwości:

substancja stabilizująca, spulchniająca, emulgująca, wiążąca wodę

Występowanie w żywności:

przetwory mięsne i rybne, zupy instant, gotowe dania w słoikach i puszkach

ADI:

40 mg/kg masy ciała


W pigułce

  • Trifosforany (E451) są stosowane jako dodatki do żywności o właściwościach emulgujących i stabilizujących.
  • Trifosforany wiążą wodę w produktach mięsnych i rybach, poprawiając w ten sposób ich teksturę.
  • Trifosforany są zazwyczaj dodawane do przetworów mięsnych, ryb, gotowych dań w słoikach i w puszce, sałatek, zupek instant.
  • Spożywanie trifosforanów nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi.
  • Bezpieczny dzienny poziom spożycia (ADI) dla trifosforanów został ustalony w wysokości 40 mg/kg masy ciała (w przeliczeniu na fosfor).
  • W trifosforanach znajduje się fosfor, czyli pierwiastek, którego niektóre osoby spożywają wraz z dietą w zbyt dużych ilościach. Warto, aby takie osoby ograniczyły jedzenie produktów zawierających trifosforany.

Czym są trifosforany?

Pod względem budowy chemicznej, trifosforany (E450) to sole sodowe lub potasowe kwasu fosforowego. Powstają na drodze reakcji chemicznej kwasu fosforowego z węglanami lub wodorotlenkami.

Trifosforany jako dodatki do żywności występują w dwóch formach chemicznych:

  • Trifosforan pentasodowy (E450i)
  • Trifosforan pentapotasowy (E451ii)

Trifosforany - właściwości

Trifosforany są wykorzystywane jako dodatki do żywności ze względu na funkcje emulgujące, stabilizujące, wiążące wodę i buforujące. Trifosforany, podobnie jak difosforany (E450), mają zdolność do zatrzymywania wody, dlatego są szeroko stosowane w produktach mięsnych. Poprawiają ich teksturę i kolor oraz zmniejszają straty podczas gotowania i zwiększają wydajność produktu.

Trifosforany są dodawane do mrożonych ryb i owoców morza, co pomaga zmniejszyć ilość wody po rozmrożeniu, jak również wpływa korzystnie na jędrną strukturę tych produktów.

Trifosforany stosowane w połączeniu z chlorkiem sodu (solą kuchenną) pozwalają na zmniejszenie zawartości soli w produkcie.

Trifosforany - szkodliwość

Spożywanie trifosforanów nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi. Związki te zostały wpisane przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) na listę GRAS, czyli substancji powszechnie uznanych za bezpieczne .

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wskazał, że trifosforany charakteryzują się bardzo niską toksycznością. Ponadto nie są one związkami mutagennymi i rakotwórczymi .

Trifosforany mogą byż spożywane przez kobiey w ciąży.

Dla trifosforanów (jak i całej grupy fosforanów jako dodatków do żywności, w tym difosforanów (E450), polifosforanów (E452), fosforanu wapnia, fosforanu potasu) został określony dopuszczalny dzienny poziom spożycia (ADI) w wysokości 40 mg/kg masy ciała.

Trifosforany dostarczają fosfor

Trifosforany zawierają w swojej cząsteczce fosfor, czyli składnik mineralny, którego spożywamy stosunkowo dużo wraz z dietą (z różnymi, naturalnymi produktami). Osoby, które dostarczają zbyt dużo fosforu i/lub osoby, które powinny ograniczyć jego podaż, powinny również zmniejszyć spożycie produktów, w których znajdują się trifosforany.

Trifosforany - zastosowanie

Trifosforany (E451) są najczęściej dodawane do takich produktów, jak:

Inne zastosowanie trifosforanów

Ze względu na swoje właściwości chelatujące, emulgujące i buferujące, trifosforany są wykorzystywane do produkcji detergentów do prania i zmywarek do naczyń, środków do zmiększania wody, odtłuszczaczy, garbników, barwników pomocnicznych.

Trifosforany stosuje się również jako dodatek do karmy dla zwierząt domowych, w celu wiązania wody i utrzymywania świeżości produktów.

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter