Trifosforany (E451)
Ostatnia aktualizacja: 28 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 2źródła
- 0badań
Trifosforany (E451) to dodatki do żywności, pod którymi kryją się trifosforan pentasodowy (E450i) i trifosforan pentapotasowy (E450ii). Są stosowane w produktach spożywczych ze względu na swoje właściwości emulgujące i stabilizujące.
Bezpieczeństwo: | bezpieczny |
Wpływ na zdrowie: | neutralny |
Nazwy: | trifosforany, E450, E450i, E450ii, trifosforan pentasodowy, trifosforan pentapotasowy |
Pochodzenie: | syntetyczne |
Właściwości: | substancja stabilizująca, spulchniająca, emulgująca, wiążąca wodę |
Występowanie w żywności: | przetwory mięsne i rybne, zupy instant, gotowe dania w słoikach i puszkach |
ADI: | 40 mg/kg masy ciała |
W pigułce
- Trifosforany (E451) są stosowane jako dodatki do żywności o właściwościach emulgujących i stabilizujących.
- Trifosforany wiążą wodę w produktach mięsnych i rybach, poprawiając w ten sposób ich teksturę.
- Trifosforany są zazwyczaj dodawane do przetworów mięsnych, ryb, gotowych dań w słoikach i w puszce, sałatek, zupek instant.
- Spożywanie trifosforanów nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi.
- Bezpieczny dzienny poziom spożycia (ADI) dla trifosforanów został ustalony w wysokości 40 mg/kg masy ciała (w przeliczeniu na fosfor).
- W trifosforanach znajduje się fosfor, czyli pierwiastek, którego niektóre osoby spożywają wraz z dietą w zbyt dużych ilościach. Warto, aby takie osoby ograniczyły jedzenie produktów zawierających trifosforany.
Czym są trifosforany?
Pod względem budowy chemicznej, trifosforany (E450) to sole sodowe lub potasowe kwasu fosforowego. Powstają na drodze reakcji chemicznej kwasu fosforowego z węglanami lub wodorotlenkami.
Trifosforany jako dodatki do żywności występują w dwóch formach chemicznych:
- Trifosforan pentasodowy (E450i)
- Trifosforan pentapotasowy (E451ii)
Trifosforany - właściwości
Trifosforany są wykorzystywane jako dodatki do żywności ze względu na funkcje emulgujące, stabilizujące, wiążące wodę i buforujące. Trifosforany, podobnie jak difosforany (E450), mają zdolność do zatrzymywania wody, dlatego są szeroko stosowane w produktach mięsnych. Poprawiają ich teksturę i kolor oraz zmniejszają straty podczas gotowania i zwiększają wydajność produktu.
Trifosforany są dodawane do mrożonych ryb i owoców morza, co pomaga zmniejszyć ilość wody po rozmrożeniu, jak również wpływa korzystnie na jędrną strukturę tych produktów.
Trifosforany stosowane w połączeniu z chlorkiem sodu (solą kuchenną) pozwalają na zmniejszenie zawartości soli w produkcie.
Trifosforany - szkodliwość
Spożywanie trifosforanów nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi. Związki te zostały wpisane przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) na listę GRAS, czyli substancji powszechnie uznanych za bezpieczne .
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wskazał, że trifosforany charakteryzują się bardzo niską toksycznością. Ponadto nie są one związkami mutagennymi i rakotwórczymi .
Trifosforany mogą byż spożywane przez kobiey w ciąży.
Dla trifosforanów (jak i całej grupy fosforanów jako dodatków do żywności, w tym difosforanów (E450), polifosforanów (E452), fosforanu wapnia, fosforanu potasu) został określony dopuszczalny dzienny poziom spożycia (ADI) w wysokości 40 mg/kg masy ciała.
Trifosforany dostarczają fosfor
Trifosforany zawierają w swojej cząsteczce fosfor, czyli składnik mineralny, którego spożywamy stosunkowo dużo wraz z dietą (z różnymi, naturalnymi produktami). Osoby, które dostarczają zbyt dużo fosforu i/lub osoby, które powinny ograniczyć jego podaż, powinny również zmniejszyć spożycie produktów, w których znajdują się trifosforany.
Trifosforany - zastosowanie
Trifosforany (E451) są najczęściej dodawane do takich produktów, jak:
- gotowe dania (np. fasolka w sosie pomidorowym, gołąbki, bigos),
- zupy instant,
- mięso i wędliny paczkowane (np. parówki, szynki, kiełbasa śląska, kiełbasa biała, mielonka, schab pieczony, pasztet, salami),
- gotowe sałatki,
- paluszki krabowe (surimi).
Inne zastosowanie trifosforanów
Ze względu na swoje właściwości chelatujące, emulgujące i buferujące, trifosforany są wykorzystywane do produkcji detergentów do prania i zmywarek do naczyń, środków do zmiększania wody, odtłuszczaczy, garbników, barwników pomocnicznych.
Trifosforany stosuje się również jako dodatek do karmy dla zwierząt domowych, w celu wiązania wody i utrzymywania świeżości produktów.
Więcej podobnych treści
Ekstrakt drożdżowy
Ekstrakt drożdżowy to naturalny i bezpieczny składnik wzmacniający smak i nadający przyjemny arom...
- dr Bartosz Kulczyński
- 20 maja 2021
Hydrolizat białka
Hydrolizat białka to składnik otrzymany po częściowym trawieniu białka. Sprawdziliśmy, w jaki spo...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 maja 2021
Difosforany E450
Difosforany (E450) to powszechnie stosowane dodatki do żywności o wielu różnych funkcjach technol...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 maja 2021
Inozynian disodowy (E631)
Inozynian disodowy (E631) pełni w żywności funkcje wzmacniacza smaku i nadaje produktom smak umam...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 maja 2021
Guanylan disodowy (E627)
Guanylan disodowy (E627) to substancja dodatkowa do żywności, która pełni funkcje wzmacniające sm...
- dr Bartosz Kulczyński
- 26 maja 2021
Skrobia: co to jest i do czego się ją stosuje
Skrobia jest węglowodanem naturalnie występującym w produktach roślinnych. Dla człowieka jest pod...
- dr Bartosz Kulczyński
- 28 maja 2021
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.