Trifosforany E451
Ostatnia aktualizacja: 28 maja 2021
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 2źródła
- 0badań
Trifosforany (E451) to dodatki do żywności, pod którymi kryją się trifosforan pentasodowy (E450i) i trifosforan pentapotasowy (E450ii). Są stosowane w produktach spożywczych ze względu na swoje właściwości emulgujące i stabilizujące.
Wpływ na zdrowie: | Neutralny |
Nazwa: | Trifosforany |
Alternatywne nazwy: | E450, E450i, E450ii, trifosforan pentasodowy, trifosforan pentapotasowy |
Grupa: | Dodatki do żywności |
Sposób otrzymywania: | Reakcja chemiczna kwasu fosforowego z odpowiednimi węglanami lub wodorotlenkami |
ADI (dopuszczalne spożycie): | 40 mg/kg masy ciała |
Szkodliwość: | Bezpieczne dla zdrowia Dostarczają fosfor, który często jest spożywany w dużych ilościach (z różnych źródeł) |
Gdzie występują: | Przetwory mięsne i rybne, zupy instant, gotowe dania w słoikach i puszkach |
W ciąży: | Bezpieczne |
Funkcja technologiczna: | Substancja stabilizująca, spulchniająca, emulgująca, wiążąca wodę |
W pigułce
- Trifosforany (E451) są stosowane jako dodatki do żywności o właściwościach emulgujących, stabilizujących
- Trifosforany (E451) wiążą wodę w produktach mięsnych i rybach, poprawiając w ten sposób ich teksturę
- Trifosforany (E451) są zazwyczaj dodawane do przetworów mięsnych, ryb, gotowych dań w słoikach i w puszce, sałatek, zupek instant
- Spożywanie trifosforanów nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi
- Bezpieczny dzienny poziom spożycia (ADI) dla trifosforanów został ustalony w wysokości 40 mg/kg masy ciała (w przeliczeniu na fosfor)
- W trifosforanach znajduje się fosfor, czyli pierwiastek, którego niektóre osoby spożywają wraz z dietą w zbyt dużych ilościach. Warto, aby takie osoby ograniczyły jedzenie produktów zawierających trifosforany
Trifosforany (E451) - co to jest?
Pod względem budowy chemicznej, trifosforany (E450) to sole sodowe lub potasowe kwasu fosforowego. Powstają na drodze reakcji chemicznej kwasu fosforowego z węglanami lub wodorotlenkami.
Trifosforany jako dodatki do żywności występują w dwóch formach chemicznych:
- Trifosforan pentasodowy (E450i)
- Trifosforan pentapotasowy (E451ii)
Zastosowanie
Trifosforany (E451) wykazują kilka ważnych funkcji technologicznych w produktach spożywczych
Trifosforany są wykorzystywane jako dodatki do żywności ze względu na następujące funkcje technologiczne:
- Emulgujące
- Stabilizujące
- Wiążące wodę
- Buforujące
Trifosforany (E451) podobnie jak difosforany (E450) mają zdolność do zatrzymywania wody, dlatego są szeroko stosowane w produktach mięsnych. Poprawiają ich teksturę i kolor oraz zmniejszają straty podczas gotowania i zwiększają wydajność produktu.
Trifosforany są dodawane do mrożonych ryb i owoców morza, co pomaga zmniejszyć ilość wody po rozmrożeniu, jak również wpływa korzystnie na jędrną strukturę tych produktów.
Trifosforany stosowane w połączeniu z chlorkiem sodu (solą kuchenną) pozwalają na zmniejszenie zawartości soli w produkcie.
Trifosforany (E451) są najczęściej dodawane do takich produktów, jak:
- Gotowe dania (np. fasolka w sosie pomidorowym, gołąbki, bigos)
- Zupy instant
- Mięso i wędliny paczkowane (np. parówki, szynki, kiełbasa śląska, kiełbasa biała, mielonka, schab pieczony, pasztet, salami)
- Gotowe sałatki
- Paluszki krabowe (surimi)
Inne zastosowanie trifosforanów
Ze względu na swoje właściwości chelatujące, emulgujące i buferujące, trifosforany są wykorzystywane do produkcji detergentów do prania i zmywarek do naczyń, środków do zmiększania wody, odtłuszczaczy, garbników, barwników pomocnicznych.
Trifosforany stosuje się również jako dodatek do karmy dla zwierząt domowych, w celu wiązania wody i utrzymywania świeżości produktów.
Czy trifosforany są szkodliwe?
Trifosforany (E451) są bezpieczne dla zdrowia
Trifosforany zostały wpisane przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) na listę GRAS, czyli substancji powszechnie uznanych za bezpieczne.
Spożywanie trifosforanów nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wskazał, że trifosforany charakteryzują się bardzo niską toksycznością. Ponadto nie są one związkami mutagennymi i rakotwórczymi.
Dla trifosforanów (jak i całej grupy fosforanów jako dodatków do żywności, w tym difosforanów, polifosforanów (E452), fosforanu wapnia, fosforanu potasu) został określony dopuszczalny dzienny poziom spożycia (ADI) w wysokości 40 mg/kg masy ciała.
Trifosforany dostarczają fosfor
Trifosforany zawierają w swojej cząsteczce fosfor, czyli składnik mineralny, którego spożywamy stosunkowo dużo wraz z dietą (z różnymi, naturalnymi produktami). Osoby, które dostarczają zbyt dużo fosforu i/lub osoby, które powinny ograniczyć jego podaż, dobrze aby zmniejszyły również spożycie produktów, w których znajdują się trifosforany.
Więcej podobnych treści
Ekstrakt drożdżowy
Ekstrakt drożdżowy to naturalny i bezpieczny składnik wzmacniający smak i nadający przyjemny arom...
- dr Bartosz Kulczyński
- 20 maja 2021
Hydrolizat białka
Hydrolizat białka to składnik otrzymany po częściowym trawieniu białka. Sprawdziliśmy, w jaki spo...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 maja 2021
Difosforany E450
Difosforany (E450) to powszechnie stosowane dodatki do żywności o wielu różnych funkcjach technol...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 maja 2021
Inozynian disodowy (E631)
Inozynian disodowy (E631) pełni w żywności funkcje wzmacniacza smaku i nadaje produktom smak umam...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 maja 2021
Guanylan disodowy (E627)
Guanylan disodowy (E631) to substancja dodatkowa do żywności, która pełni funkcje wzmacniające sm...
- dr Bartosz Kulczyński
- 26 maja 2021
Skrobia: co to jest i do czego się ją stosuje
Skrobia jest węglowodanem naturalnie występującym w produktach roślinnych. Dla człowieka jest pod...
- dr Bartosz Kulczyński
- 28 maja 2021
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.