Trifosforany E451

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Ostatnia aktualizacja: 28 maja 2021

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 2źródła
  • 0badań

Trifosforany (E451) to dodatki do żywności, pod którymi kryją się trifosforan pentasodowy (E450i) i trifosforan pentapotasowy (E450ii). Są stosowane w produktach spożywczych ze względu na swoje właściwości emulgujące i stabilizujące.

Wpływ na zdrowie:

Neutralny

Nazwa:

Trifosforany

Alternatywne nazwy:

E450, E450i, E450ii, trifosforan pentasodowy, trifosforan pentapotasowy 

Grupa:

Dodatki do żywności

Sposób otrzymywania:

Reakcja chemiczna kwasu fosforowego z odpowiednimi węglanami lub wodorotlenkami

ADI (dopuszczalne spożycie):

40 mg/kg masy ciała

Szkodliwość:

Bezpieczne dla zdrowia

Dostarczają fosfor, który często jest spożywany w dużych ilościach (z różnych źródeł)

Gdzie występują:

Przetwory mięsne i rybne, zupy instant, gotowe dania w słoikach i puszkach


W pigułce

  • Trifosforany (E451) są stosowane jako dodatki do żywności o właściwościach emulgujących, stabilizujących
  • Trifosforany (E451) wiążą wodę w produktach mięsnych i rybach, poprawiając w ten sposób ich teksturę
  • Trifosforany (E451) są zazwyczaj dodawane do przetworów mięsnych, ryb, gotowych dań w słoikach i w puszce, sałatek, zupek instant
  • Spożywanie trifosforanów nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi
  • Bezpieczny dzienny poziom spożycia (ADI) dla trifosforanów został ustalony w wysokości 40 mg/kg masy ciała (w przeliczeniu na fosfor)
  • W trifosforanach znajduje się fosfor, czyli pierwiastek, którego niektóre osoby spożywają wraz z dietą w zbyt dużych ilościach. Warto, aby takie osoby ograniczyły jedzenie produktów zawierających trifosforany 

Trifosforany (E451) - co to jest?

Pod względem budowy chemicznej, trifosforany (E450) to sole sodowe lub potasowe kwasu fosforowego. Powstają na drodze reakcji chemicznej kwasu fosforowego z węglanami lub wodorotlenkami.

Trifosforany jako dodatki do żywności występują w dwóch formach chemicznych:

  • Trifosforan pentasodowy (E450i)
  • Trifosforan pentapotasowy (E451ii)

Zastosowanie

Trifosforany (E451) wykazują kilka ważnych funkcji technologicznych w produktach spożywczych

Trifosforany są wykorzystywane jako dodatki do żywności ze względu na następujące funkcje technologiczne:

  • Emulgujące
  • Stabilizujące
  • Wiążące wodę
  • Buforujące

Trifosforany (E451) podobnie jak difosforany (E450) mają zdolność do zatrzymywania wody, dlatego są szeroko stosowane w produktach mięsnych. Poprawiają ich teksturę i kolor oraz zmniejszają straty podczas gotowania i zwiększają wydajność produktu.

Trifosforany są dodawane do mrożonych ryb i owoców morza, co pomaga zmniejszyć ilość wody po rozmrożeniu, jak również wpływa korzystnie na jędrną strukturę tych produktów.

Trifosforany stosowane w połączeniu z chlorkiem sodu (solą kuchenną) pozwalają na zmniejszenie zawartości soli w produkcie.

Trifosforany (E451) są najczęściej dodawane do takich produktów, jak:

Inne zastosowanie trifosforanów

Ze względu na swoje właściwości chelatujące, emulgujące i buferujące, trifosforany są wykorzystywane do produkcji detergentów do prania i zmywarek do naczyń, środków do zmiększania wody, odtłuszczaczy, garbników, barwników pomocnicznych.

Trifosforany stosuje się również jako dodatek do karmy dla zwierząt domowych, w celu wiązania wody i utrzymywania świeżości produktów.

Czy trifosforany są szkodliwe?

Trifosforany (E451) są bezpieczne dla zdrowia

Trifosforany zostały wpisane przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) na listę GRAS, czyli substancji powszechnie uznanych za bezpieczne.

Spożywanie trifosforanów nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wskazał, że trifosforany charakteryzują się bardzo niską toksycznością. Ponadto nie są one związkami mutagennymi i rakotwórczymi.

Dla trifosforanów (jak i całej grupy fosforanów jako dodatków do żywności, w tym difosforanów, polifosforanów (E452), fosforanu wapnia, fosforanu potasu) został określony dopuszczalny dzienny poziom spożycia (ADI) w wysokości 40 mg/kg masy ciała.

Trifosforany dostarczają fosfor

Trifosforany zawierają w swojej cząsteczce fosfor, czyli składnik mineralny, którego spożywamy stosunkowo dużo wraz z dietą (z różnymi, naturalnymi produktami). Osoby, które dostarczają zbyt dużo fosforu i/lub osoby, które powinny ograniczyć jego podaż, dobrze aby zmniejszyły również spożycie produktów, w których znajdują się trifosforany.

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł


Kategorie: Dodatki do żywności



Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter