Kwas masłowy
Ostatnia aktualizacja: 19 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 12źródła
- 2badań
Kwas masłowy, inaczej nazywany maślanem, to składnik diety zaliczany do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA, ang. short-chain fatty acid).
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Kwas masłowy |
Alternatywne nazwy: | Maślan sodu |
Grupa związków: | Kwasy tłuszczowe |
Właściwości: | Poprawa funcjonowania i regeneracja nabłonka jelitowego, wzmacnianie bariery jelitowej, działanie przeciwzapalne, łagodzenie objawów chorób zapalnych jelit |
Główne źródła: | Preparaty (najważniejsze źródło), żywność bogata w skrobię oporną, twarde sery, mleko, masło, kiszona kapusta i ogórki, sfermentowana soja |
W ciąży: | NIe zaleca się stosowania preparatów z kwasem masłowym/maślanem sodu bez konsultacji z lekarzem. |
W pigułce
- Kwas masłowy (maślan sodu) to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy, który wspomaga regenerację nabłonka jelitowego
- Stosowanie kwasu masłowego może łagodzić dolegliwości u osób z chorobami zapalnymi jelit (np. chorobą Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, zespołem jelita drażliwego)
- Kwas masłowy może być skuteczny w leczeniu przewlekłych biegunek (wywołanych np. infekcjami wirusowymi) i zaparć
- Najlepszym źródłem kwasu masłowego są preparaty zwierające maślan sodu w formie mikrogranulek (odpornych na działanie górnego odcinka przewodu pokarmowego)
- Kwas masłowy powstaje w organizmie człowieka na drodze fermentacji bakteryjnej niestrawnych węglowodanów, głównie skrobi opornej
- Kwas masłowy występuje w niewielkich ilościach w żywności, np. w mleku, twardych serach, jogurtach, produktach kiszonych i sfermentowanej soi
- Zaleca się stosowanie kwasu masłowego w postaci maślanu sodu, w ilości ok. 300 mg/dzień
- Stosowanie kwasu masłowego w zalecanych dawkach nie powinno powodować żadnych skutków ubocznych
- Kwasu masłowego (maślanu) nie powinny stosować kobiety ciężarne i karmiące piersią, bez porozumienia z lekarzem
Kwas masłowy charakteryzuje się nieprzyjemnym, zjełczałym zapachem.
Jednakże kwas masłowy np. w formie soli sodowej, czyli maślan sodu ma mniej nieprzyjemnych zapach, niż kwas masłowy.
Kwas masłowy jest najobficiej występującym krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym. Poza nim, w organizmie człowieka, w stosunkowo dużych ilościach można wyróżnić też:
- Kwas octowy
- Kwas propionowy
Właściwości
Kwas masłowy (maślan) wykazuje pewne działanie, głównie związane z jelitami:
- Jest źródłem energii dla kolonocytów (komórek nabłonka jelita grubego)
- Wpływa na regenerację i przyspieszenie gojenia się nabłonka jelitowego (jest to tzw. efekt troficzny)
- Wspomaga funkcje bariery jelitowej
- Posiada właściwości przeciwzapalne
- Poprawia perystaltykę jelita grubego
- Łagodzi biegunki (zmniejsza ich intensywność i czas trwania)
- Łagodzi objawy niektórych chorób układu pokarmowego (choroby te zostały wymienione poniżej)
Kwas masłowy - dla kogo?
Wydaje się, że szczególne korzyści ze stosowania kwasu masłowego (maślanu) moga uzyskać przede wszystkim osoby cierpiące na:
- Choroby zapalne jelit - np. chorobę Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG)
- Zapalenie zbiornika jelitowego
- Uchyłkowatość jelita grubego
- Zespół jelita drażliwego (IBS)
- Zapalenia jelit wywołane radioterapią lub chemioterapią
- Przewlekłe zaparcia
- Ostre infekcje wirusowe i bakteryjne przewodu pokarmowego (w tym powodowaną przez nie biegunką)
- Biegunkę podróżnych
Kwas masłowy może mieć również zastosowanie u osób po resekcji jelita cienkiego i/lub grubego.
Kwas masłowy - źródła
Kwas masłowy jest produkowany w naszych jelitach
Kwas masłowy powstaje w organizmie człowieka na drodze fermentacji bakteryjnej (czyli przy udziale bakterii zamieszkujących nasze jelita) węglowodanów niestrawnych .
Udział w fermentacji biorą takie bakterie jak:
- Clostridium spp.
- Eubacterium spp.
- Fusobacterium spp.
- Butyrivibrio spp.
- Megasphaera elsdenii
- Mitsuokella multiacida
- Roseburia intestinalis
- Faecalibacterium prausnitzii
- Eubacterium hallii
Do produkcji kwasu masłowego w ustroju człowieka może przyczyniać się głównie spożywanie skrobi opornej i w mniejszym stopniu prawdopodobnie innych węglowodanów niestrawnych, np. inuliny, oligofruktozy, jak również związków takich jak: laktoza, poliole (np. sorbitol i mannitol).
Źródłem wspomnianej skrobi opornej są m.in.:
- Schłodzone ziemniaki
- Zielone banany
- Nasiona roślin strączkowych (np. soczewica)
Powstawanie kwasu masłego może być również stymulowane przez spożywanie otrębów pszennych, ryżu brązowego, makaronu razowego, pieczywa pełnoziarnistego i owsa .
Źródła kwasu masłowego w żywności
Kwas masłowy występuje naturalnie w żywności. Jego źródłem są m.in.:
- Masło
- Sery twarde (np. Parmezan)
- Mleko (szczególnie mleko kozie i owcze)
- Jogurty naturalne
- Śmietana
- Kapusta kiszona
- Ogórki kiszone
- Sfermentowana soja
Trzeba jednak zaznaczyć, że ilości kwasu masłowego znajdujące się w tych produktach są prawdopodobnie zbyt niskie, aby wywołać korzystne działanie prozdrowotne.
Kwas masłowy jest sprzedawany w formie preparatów
Kwas masłowy może być podawany w postaci suplementów diety doustnie lub w formie wlewów doodbytniczych.
W przypadku preparatów doustnych warto wybierać te, które zawierają kwas masłowy/maślan sodu przygotowany w technologii mikrootoczkowania, w osłonce lipidowej (mikrogranulek). Pozwala to na dotarcie kwasu masłowego do właściwego miejsca w przewodzie pokarmowym (jelita cienkiego i jelita grubego). W przeciwnym razie kwas masłowy może zostać wykorzystany w górnym odcinku przewodu pokarmowego i w związku tym nie przynosi zamierzonych korzyści zdrowotnych.
Dawkowanie
Zgodnie z danymi literaturowymi, zaleca się spożywanie maślanu sodu w ilości ok. 300 mg/dzień.
W niektórych przypadkach, przy zaostrzeniu niektórych objawów chorobowych, dawka ta może być wyższa i wynosić nawet 900-1500 mg/dzień. Jednakże decyzję o przyjmowaniu wysokich dawek kwasu masłowego/maślanu sodu musi podjąć lekarz.
Zaleca się przyjmowanie maślanu sodu po posiłku.
Stosowanie preparatów z maślanem sodu powinno trwać co najmniej 3 miesiące.
Kwas masłowy - szkodliwość
Kwas masłowy charakteryzuje się bardzo niską toksycznością i nie zaobserwowano działania niepożądanego, w tym również nie odnotowano żadnych skutków jego przedawkowania.
Wykazano, że dawka L50 dla kwasu masłowego wynosi aż 8,79 g/kg masy ciała .
Kwas masłowy - w ciąży
Decyzję o stosowaniu kwasu masłowego/maślanu sodu w trakcie ciąży i karmienia piersią powinien podjąć lekarz.
Kobiety ciężarne i karmiące piersią nie powinny sięgać po kwas masłowy na własną rekę.
Badania naukowe pokazują, że suplementacja kwasem masłowym może prowadzić do gromadzenia się lipidów w wątrobie potomstwa.
Dodatkowo zaobserwowano, że sięganie po kwas masłowy może prowadzić do wystąpienia insulinooporności u potomstwa.
Więcej podobnych treści
Czosnek
Czosnek to roślina o leczniczych właściwościach. Określana jest mianem naturalnego antybiotyku. P...
- dr Bartosz Kulczyński
- 19 października 2020
Pektyna
Pektyny to naturalne składniki roślin, będące rodzajem błonnika pokarmowego. Mają właściwości żel...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 listopada 2020
Kwas oleinowy
Kwas oleinowy to jednonienasycony kwas tłuszczowy (omega-9), który występuje głównie w oliwie z o...
- dr Bartosz Kulczyński
- 14 listopada 2020
Piperyna
Piperyna to główny składnik pieprzu, który nadaje mu ostry i piekący smak. Piperyna jako suplemen...
- dr Bartosz Kulczyński
- 02 listopada 2020
Kolagen
Na co pomaga kolagen? Gdzie występuje? Jaki suplement kolagenu wybrać i jak go stosować? Czy są p...
- Paulina Styś-Nowak
- 16 maja 2023
Olej kokosowy
Olej kokosowy jest otrzymywany z orzechów kokosowca. Posiada właściwości przeciwbakteryjne i anty...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 grudnia 2020
Spis badań i źródeł
- Kliniczne aspekty zastosowania kwasu masłowego w postępowaniu dietetycznym w chorobach jelit.
- http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.desklight-1cf7836c-c93a-4564-bcc4-323f75785cee/c/50_P.pdf
- http://www.wbc.poznan.pl/Content/270949/PDF/index.pdf
- https://jms.ump.edu.pl/uploads/2011/4/299_4_80_2011.pdf
- Aleksandra Pituch i wsp.: Butyric acid in functional constipation. Prz Gastroenterol., 2013, 8(5), 295–298.
- Andrzej Załęski i wsp.: Butyric acid in irritable bowel syndrome. Prz Gastroenterol., 2013, 8(6), 350–353.
- Jiabin Zhou i wsp.: Maternal sodium butyrate supplement elevates the lipolysis in adipose tissue and leads to lipid accumulation in offspring liver of weaning-age rats. Lipids Health Dis., 2016, 15, 119.
- Yanping Huang i wsp.: Maternal butyrate supplementation induces insulin resistance associated with enhanced intramuscular fat deposition in the offspring. Oncotarget., 2017, 8(8), 13073–13084.
- Katarzyna Borycka-Kiciak i wsp.: Butyric acid – a well-known molecule revisited. Prz Gastroenterol., 2017, 12(2), 83–89.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.