Orzechy pekan
Ostatnia aktualizacja: 13 lutego 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 7źródła
- 10badań
Orzechy pekan (pecan) to orzechy pozyskane z drzewa nazywanego orzesznikiem jadalnym (Carya illinoinensis). Roślina ta należy do rodziny orzechowatych (Juglandaceae). Orzechy pekan pochodzą z Ameryki Północnej.
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Orzechy pekan |
Grupa: | Orzechy |
Kalorie: | 691 kcal/100 g |
IG (indeks glikemiczny): | 10 |
Bogate w: | Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy), błonnik, mangan, miedź, cynk, witamina B1 |
Właściwości: | Łagodzenie insulinooporności, obniżanie stężenia cholesterolu we krwi, zapobieganie utlenianiu cholesterolu, zmniejszanie ryzyka chorób układu krążenia, możliwe działanie wspomagające układ nerwowy i odpornościowy, prawdopodobne działanie przeciwdepresyjne |
Przeciwwskazania: | Osoby z alergią na orzechy |
Jak przechowywać: | Najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym miejscu bez dostępu światła |
Cena: | 60-70 zł/kg |
W pigułce
- Orzechy pekan są produktem kalorycznym (691 kcal/100 g) i cechują się niskim indeksem glikemicznym (IG = 10)
- Orzechy pekan są źródłem tłuszczu (głównie kwasu oleinowego)
- Orzechy pekan dostarczają dużo błonnika pokarmowego, witaminy B1, manganu, miedzi, cynku
- Spożywanie orzechów pekan wiąże się z łagodzeniem insulinooporności
- Orzechy pekan przyczyniają się do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi i zapobiegają jego utlenianiu
- Włączenie orzechów pekan do diety może zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia
- Orzechy pekan mogą prawdopodobnie wspomagać działanie układu nerwowego i odpornościowego, a także zapobiegać depresji
- Orzechów pekan nie powinny spożywać osoby z alergią na orzechy
wiem więcej!
Wartości odżywcze
Orzechy pekan są kaloryczne
Orzechy pecan charakteryzują się wysoką kaloryczność. Wartość energetyczna orzechów pekan wynosi 691 kcal/100 g.
Wobec tego, 1 garść orzechów pekan (30 g) dostarcza ok. 200 kcal.
Orzechy pekan są zasobne w tłuszcz
Głównym składnikiem orzechów pekan jest tłuszcz. Pozostałe związki występują w mniejszych ilościach.
Podstawowa wartość odżywcza orzechów pecan (w przeliczeniu na 1 garść = 30 g) kształtuje się następująco:
- Białko - 2,75 g
- Tłuszcz - 21,6 g
- Węglowodany - 4,17 g
- Błonnik pokarmowy - 2,88 g (11,5% RWS)
Tłuszcz, który występuje w orzechach pecan składa się głównie z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (40,8 g/100 g), spośród których dominuje kwas oleinowy. W mniejszych ilościach występują wielonienasycone kwasy tłuszczowe (21,6 g/100 g), w tym przede wszystkim kwas linolowy. W niewielkich ilościach znajdują się nasycone kwasy tłuszczowe (6,18 g/100 g), a ich przedstawicielem jest kwas palmitynowy.
Orzechy pekan dostarczają wielu składników mineralnych
Biorąc pod uwagę pokrycie zapotrzebowania na poszczególne związki mineralne, orzechy pecan są doskonałym źródłem: manganu, miedzi, cynku, fosforu, magnezu.
Zawartość składników mineralnych (w przeliczeniu na 1 garść = 30 g) wygląda następująco:
- Mangan - 1,35 mg (67,5% RWS)
- Miedź - 0,36 (36% RWS)
- Cynk - 1,36 mg (13,6% RWS)
- Fosfor - 83,1 mg (11,9% RWS)
- Magnez - 36,3 mg (9,7% RWS)
- Potas - 123 mg (6,2% RWS)
- Żelazo - 0,76 mg (5,4% RWS)
- Wapń - 21 mg (2,6% RWS)
- Selen - 1,14 µg (2,1% RWS)
Orzechy pekan dostarczają dużo witaminy B1
Spośród witamin znajdujących się w orzechach pecan, w wysokich ilościach występuje tiamina (witamina B1). Poziom witamin w orzechach pekan (w przeliczeniu na 1 garść = 30) wygląda jak poniżej:
- Witamina B1 - 0,2 mg (18% RWS)
- Witamina B6 - 0,06 mg (4,5% RWS)
- Kwas pantotenowy - 0,26 mg (4,3% RWS)
- Kwas foliowy - 6,6 ug (3,3% RWS)
- Witamina E - 0,34 mg (2,9% RWS)
- Witamina B2 - 0,04 mg (2,8% RWS)
- Niacyna - 0,35 mg (2,2% RWS)
W orzechach pekan znajdują się polifenole
Orzechy pekan zawierają w składzie umiarkowane ilości polifenoli, czyli związków o potwierdzonej aktywności przeciwutleniającej.
Dane literaturowe pokazały, że orzechy pecan mają więcej polifenoli, niż inne orzechy. Dla przykładu, zawartość polifenoli w orzechach pecan wynosi 34 mg/100 g. Zawartość polifenoli w innych orzechach wygląda następująco: pistacje (18 mg/100 g), migdały (15,3 mg/100 g), orzechy laskowe (12 mg/100 g), orzechy włoskie (2,7 mg/100 g), nerkowce (2 mg/100 g), orzeszki ziemne (0,68 mg/100 g), orzeszki piniowe (0,49 mg/100 g).
Orzechy pekan mają bardzo niski indeks glikemiczny (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG)
Orzechy pekan cechują się niskim indeksem glikemicznym, którego wartość wynosi 10 (IG = 10).
Jednocześnie orzechy pekan (1 garść = 30 g) mają bardzo niski ładunek glikemiczny (ŁG = 0,42)
Właściwości
Orzechy pekan obniżają insulinooporność
W 2018 roku na łamach czasopisma Nutrients ukazały się wyniki badania, które pozwoliły sugerować, że spożywanie orzechów pekan może przynieść korzyści zdrowotne osobom zmagającym się z insulinoopornością.
Badanie przeprowadzone z udziałem osób otyłych pokazało, że włączenie orzechów pekan do diety łagodzi insulinooporność - u tych osób odnotowano obniżenie wartości wskaźnika insulinooporności HOMA-IR.
Naukowcy sugerują, że związki obecne w orzechach pekan mogą chronić komórki trzustki przed szkodliwym działaniem glukozy.
Podsumowanie: spożywanie orzechów pekan wpływa korzystnie na gospodarkę węglowodanową, dlatego też mogą poprawiać one zdrowie osób z cukrzycą typu 2, insulinoopornością, nadwagą i otyłością, czy też z zespołem metabolicznym.
Orzechy pekan mają działanie przeciwutleniające
Naukowcy zauważyli, że jedzenie orzechów pekan wiąże się ze wzrostem pojemności antyoksydacyjnej krwi. Oznacza to, że orzechy pekan mają właściwości przeciwutleniające.
Dodatkowo w wykonanym badaniu dowiedziono, że orzechy pekan mogą przyczyniać się do zmniejszenia utleniania cholesterolu LDL. Jest to korzystny efekt, ponieważ utleniony cholesterol przyczynia się do powstawania miażdżycy.
Podsumowanie: orzechy pekan działają przeciwutleniająco i w ten sposób mogą chronić nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Orzechy pekan mogą poprawiać profil lipidowy krwi
Badania wykonane z udziałem ludzi pokazały, że spożywanie 30 g orzechów pekan dziennie może poprawiać stosunek zawartości cholesterolu całkowitego do "dobrego" cholesterolu HDL.
Z kolei w innym doświadczeniu naukowcy wykazali, że regularne jedzenie orzechów pekan w ilości 68 g dziennie (ok. 2 garści) powoduje obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL.
Orzechy zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia
Dane literaturowe pokazują, że osoby, które regularnie sięgają po orzechy mają mniejsze ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak:
- Nadciśnienie tętnicze (o 30%)
- Choroba niedokrwienna serca (o 20-34%)
- Udar mózgu (o 10-11%)
Orzechy pekan mogą wspomagać funkcjonowanie układu nerwowego
Można przypuszczać, że jedzenie orzechów pekan będzie miało korzystny wpływ na układ nerwowy. A to za sprawą obecnej w nich tiaminy (witaminy B1).
Witamina B1 bierze udział w powstawaniu otoczki mielinowej, która chroni komórki nerwowe. Dodatkowo uczestniczy w przewodzeniu impulsów i powstawaniu neuroprzekaźników (np. acetylocholiny i serotoniny).
Podsumowanie: ze względu na wysoką zawartość witaminy B1, orzechy pekan prawdopodobnie mogą wspomagać działanie układu nerwowego. Jednakże takie właściwości wymagają potwierdzenia w badaniach z udziałem ludzi.
Orzechy pekan mogą być pomocne w zapobieganiu depresji
Orzechy pekan są dobrym źródłem cynku, czyli składnika, któremu przypisuje się właściwości przeciwdepresyjne.
Naukowcy wielokrotnie udowodnili, że spożywanie wysokich ilości cynku może zmniejszać ryzyko rozwoju depresji, jak również może łagodzić nasilenie objawów tej choroby.
Podsumowanie: na podstawie wysokich ilości cynku można przypuszczać, że jedzenie orzechów pekan może zapobiegać rozwojowi depresji. Jednakże działanie to nie było dotychczas przedmiotem badań naukowych i nie możemy jednoznacznie potwierdzić jego skuteczności.
Orzechy pekan mogą wpływać korzystnie na odporność
Wysoka zawartość cynku w orzechach pekan sprawia, że ich spożywanie może mieć pozytywne znaczenie w regulowaniu układu odpornościowego (m.in. poprzez stymulowanie aktywności limfocytów).
Zgodnie z tym co opublikowali naukowcy, zapewnienie odpowiedniej podaży cynku może łagodzić objawy infekcji wirusowych (np. przeziębienia).
Podsumowanie: orzechy pekan zawierają dużo cynku, który posiada właściwości wspomagające odporność. Jednak potrzebne jest przeprowadzenie badań z udziałem ludzi, aby potwierdzić, czy jedzenie orzechów pekan może wzmacniać odporność.
Przeciwwskazania
Osoby z alergią na orzechy nie mogą spożywać orzechów pekan
Orzechów pekan, jak również innych rodzajów orzechów nie mogą spożywać osoby, które są na nie uczulone. W przeciwnym razie mogą wystąpić objawy alergiczne takie, jak:
- Biegunka
- Wymioty
- Zespół alergii jamy ustnej (świąd, obrzęk i zaczerwienienie błony śluzowej jamy ustnej)
- Pokrzywka
- Obrzęk naczynioruchowy
- Świszczący oddech
- Astma
Spożywanie orzechów przez osoby, które mają na nie alergię może powodować pojawienie się reakcji alergicznych bezpośrednio zagrażających zdrowiu (np. wstrząs anafilaktyczny).
Więcej podobnych treści
Pistacje
Pistacje (orzechy pistacjowe) to charakterystyczne, zielone orzechy które są źródłem miedzi, fosf...
- dr Bartosz Kulczyński
- 19 grudnia 2020
Orzeszki ziemne (arachidowe)
Orzeszki ziemne, inaczej orzeszki arachidowe lub fistaszki to jadalne nasiona, które są bogate w ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 25 stycznia 2021
Orzechy makadamia
Orzechy makadamia są kaloryczne i zawierają wysokie ilości witaminy B1, magnezu, manganu i miedzi...
- dr Bartosz Kulczyński
- 27 stycznia 2021
Orzeszki piniowe
Orzeszki piniowe to jadalne orzeszki, które pochodzą z kilku gatunków sosny, głównie z sosny pini...
- dr Bartosz Kulczyński
- 26 stycznia 2021
Kokos
Czy kokosy są zdrowe? Jakie mają wartości odżywcze? Czy wspomagają odchudzanie? Jak jeść orzech k...
- Paulina Styś-Nowak
- 13 lipca 2023
Spis badań i źródeł
- http://annales.sum.edu.pl/archiwum_publikacje/39_2017.pdf
- http://www.phmd.pl/api/files/view/116410.pdf
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170182/nutrients
- https://foodstruct.com/food/pecan
- W A Morgan i wsp.: Pecans lower low-density lipoprotein cholesterol in people with normal lipid levels. J Am Diet Assoc, 2000, 100(3), 312-8.
- Chatrapa Hudthagosol i wsp.: Pecans acutely increase plasma postprandial antioxidant capacity and catechins and decrease LDL oxidation in humans. J Nutr, 2011, 141(1), 56-62.
- V P Campos i wsp.: Effects of a healthy diet enriched or not with pecan nuts or extra-virgin olive oil on the lipid profile of patients with stable coronary artery disease: a randomised clinical trial. J Hum Nutr Diet, 2020, 33(3), 439-450.
- Elham Ranjbar i wsp.: Effects of Zinc Supplementation in Patients with Major Depression: A Randomized Clinical Trial. Iran J Psychiatry., 2013, 8(2), 73–79.
- Bradley W Bolling i wsp.: The phytochemical composition and antioxidant actions of tree nuts. Asia Pac J Clin Nutr., 2010;, 19(1), 117–123.
- Lukas Schwingshackl i wsp.: Food Groups and Risk of Hypertension: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Studies. Adv Nutr., 2017, 8(6), 793–803.
- Diane L. McKay i wsp.: A Pecan-Rich Diet Improves Cardiometabolic Risk Factors in Overweight and Obese Adults: A Randomized Controlled Trial. Nutrients., 2018, 10(3), 339.
- Yoona Kim i wsp.: Nuts and Cardio-Metabolic Disease: A Review of Meta-Analyses. Nutrients., 2018, 10(12), 1935.
- Chengcai Zhang i wsp.: Isolation and Characterization of Three Chalcone Synthase Genes in Pecan (Carya illinoinensis). Biomolecules., 2019, 9(6), 236.
- Darrell Hulisz i wsp.: Efficacy of zinc against common cold viruses: an overview. J Am Pharm Assoc (2003), Sep-Oct, 44(5), 594-603.
- Zafer Kurugöl i wsp.: The prophylactic and therapeutic effectiveness of zinc sulphate on common cold in children. Acta Paediatr, 2006, 95(10), 1175-81.
- Zongyao Li i wsp.: Dietary zinc and iron intake and risk of depression: A meta-analysis. Psychiatry Res, 2017, 251, 41-47.
- A Plaitakis i wsp.: Effect of thiamin deficiency on brain neurotransmitter systems. Ann N Y Acad Sci, 1982;378:367-81., 378, 367-81.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.