Dieta śródziemnomorska
Ostatnia aktualizacja: 13 listopada 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 1źródła
- 31badań
Dieta śródziemnomorska wywodzi się krajów śródziemnomorskich, takich jak Grecja, Włochy, Hiszpania czy Portugalia.
Jest jednym z najlepiej przebadanych i najzdrowszych modeli żywienia na świecie, cechującym się wysoką zawartością składników odżywczych i bioaktywnych.
Dieta śródziemnomorska jest pełna smaku i aromatu, co w połączeniu z prostymi zasadami sprawia, że bez większego wysiłku można wdrożyć ją jako codzienny sposób odżywiania.
W pigułce
- Dieta śródziemnomorska promuje spożycie dużej ilości nieprzetworzonych produktów roślinnych: warzyw i owoców, pełnoziarnistych zbóż, roślin strączkowych, orzechów i nasion.
- Źródłem pełnowartościowego białka powinny być ryby i owoce morze, chudy nabiał, rośliny strączkowe oraz umiarkowane ilości białego mięsa.
- Źródłem zdrowego tłuszczu, zarówno do smażenia, gotowania jak i spożycia na surowo, powinna być oliwa z oliwek.
- Zalecenia diety śródziemnomorskiej podkreślają konieczność maksymalnego ograniczenia czerwonego mięsa, przetworów mięsnych, oczyszczonych produktów zbożowych, cukru i słodyczy, słodkich napojów, żywności typu fast-food i innej żywności wysoko przetworzonej, a także alkoholu.
- Dieta śródziemnomorska może być stosowana przez większość osób: dzieci i młodzież, dorosłych, osoby starsze oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.
- Stosowanie diety śródziemnomorskiej zapobiega rozwojowi najpowszechniejszych chorób zależnych od diety (m.in. cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia), a także wspomaga ich terapię.
Na czym polega dieta śródziemnomorska?
Dieta śródziemnomorska zachęca do jedzenia jak największej ilości produktów pochodzenia roślinnego i nieprzetworzonej żywności.
Podstawę diety śródziemnomorskiej stanowią warzywa, owoce, rośliny strączkowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy i nasiona, a także oliwa z oliwek jako źródło zdrowego tłuszczu. Głównym źródłem białka powinny być ryby i owoce morza, chudy nabiał, a także umiarkowane ilości białego mięsa.
Na diecie śródziemnomorskiej zaleca się ograniczenie czerwonego mięsa, wszelkiej żywności przetworzonej (fast-foody, słodycze, słone przekąski, gotowe dania), oczyszczonych przetworów zbożowych, cukru i alkoholu.
wiem więcej!
Zasady diety śródziemnomorskiej wywodzą się ze zwyczajów żywieniowych mieszkańców Grecji i południowych Włoch z lat 60-tych XX wieku. Ludność ta cechowała się najwyższą średnią długością życia i najniższą zapadalnością na choroby takie jak cukrzyca typu 2, choroba niedokrwienna serca, czy nowotwory.
Zasady diety śródziemnomorskiej
1. Warzywa i owoce to podstawa diety - jedz co najmniej 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia, dodawaj je do każdego posiłku. Sięgaj po różnorodne i różnokolorowe warzywa i owoce.
2. Wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe - m.in. po pełnoziarniste makarony, razowe pieczywo, grube kasze i płatki owsiane. Podobnie jak warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety i być spożywane w każdym głównym posiłku.
3. Używaj oliwy z oliwek extra virgin jako źródła zdrowego tłuszczu - doprawiaj nią sałatki i surówki, wykorzystuj do gotowania i okazjonalnego smażenia.
4. Pamiętaj o roślinach strączkowych - ciecierzycy, fasoli, soczewicy, grochu. Jedz je każdego dnia i dostarczaj zdrowe białko roślinne, błonnik pokarmowy oraz szereg witamin i minerałów.
5. Jedz codziennie nabiał - zwłaszcza ten o ograniczonej ilości tłuszczu, m.in. mleko 2%, jogurty naturalne, kefir, maślankę i sery twarogowe. Tłuste i słone sery spożywaj w ograniczonych ilościach. Każdego dnia jedz dwie porcje mleka i jego przetworów.
6. Dodawaj do posiłków orzechy, nasiona i oliwki - niech stanowią stały element 1 - 2 posiłków w ciągu dnia.
7. Przyprawiaj świeżymi ziołami i przyprawami - korzystaj ze świeżej bazyli, oregano, tymianku, rozmarynu, estragonu a także innych przypraw (papryki, kurkumy, kminku, czosnku, cebuli). Dzięki temu automatycznie zmniejszysz ilość dodawanej soli.
8. Sięgaj po ryby (również tłuste) i owoce morza - jako źródło białka i kwasów tłuszczowych omega-3 powinny być jedzone co najmniej 2 razy na tydzień.
8. Jedz umiarkowane ilości jajek - najlepiej 2 - 4 jajka na tydzień.
9. Spożywaj ograniczone ilości białego mięsa - 2 porcje na tydzień w zupełności wystarczą.
10. Ogranicz mięso czerwone i wszystkie przetwory mięsne - salami, kiełbasy, parówki, konserwy i wędliny jadaj maksymalnie raz na tydzień, zaś nieprzetworzone mięso czerwone rzadziej niż 2 razy w tygodniu.
11. Jedz jak najmniej słodyczy i wszelkiej żywności przetworzonej - dań typu fast-food, gotowych potrawy, sosów, słodkich płatków śniadaniowych itd.
12. Ogranicz ilość alkoholu - spośród alkoholi wybieraj czerwone wino wytrawne (dopuszczalna umiarkowana ilość to jeden kieliszek dziennie dla kobiet i dwa kieliszki dziennie dla mężczyzn).
13. Pij dużo wody - co najmniej 2 litry na dzień. Możesz także pić kawę, herbatę i napary ziołowe, najlepiej bez dodatku cukru i innych substancji słodzących.
Aktualna piramida przedstawiająca graficzne ujęcie zasad diety śródziemnomorskiej przypomina również o:
- regularnej aktywności fizycznej o umiarkowanej intensywności - 150 minut w ciągu tygodnia lub 30 minut dziennie przez 5 dni w tygodniu, plus ćwiczenia wzmacniające mięśnie przynajmniej 2 razy w tygodniu,
- odpoczynku i odpowiedniej ilości snu jako podstawowych składowych zrównoważonego stylu życia,
- dbałości o relacje z innymi ludźmi, wspólne spożywanie i gotowanie posiłków,
- wyborze produktów lokalnych, tradycyjnych, sezonowych i przyjaznych dla środowiska .
Dieta śródziemnomorska - co jeść, a czego unikać?
Grupa produktów | Zalecane | Niezalecane |
---|---|---|
Mięso | kurczak, indyk, kaczka ograniczone ilości chudego mięsa czerwonego |
tłusta wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina, dziczyzna, podroby, przetwory mięsne (wędliny, kiełbasa, salami, kabanosy, boczek, parówki, konserwy mięsne) |
Ryby i owoce morza | ryby chude i tłuste, wszystkie owoce morza | |
Mleko i przetwory mleczne | mleko 2% tłuszczu, fermentowane produkty mleczne (jogurt naturalny, kefir, maślanka), ser twarogowy, serek wiejski, ser mozzarella ograniczone ilości serów żółtych i typu feta |
tłuste mleko, tłusta śmietana, przetwory mleczne z dodatkiem cukru - słodzone jogurty owocowe, desery jogurtowe |
Jaja | jaja w każdej postaci | - |
Produkty zbożowe | mąka pełnoziarnista (razowa, graham), kasze (gryczana, pęczak, jaglana, owsiana), ryż brązowy, ryż dziki, komosa ryżowa, pełnoziarnisty makaron, pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, płatki żytnie | mąka rafinowana (jasna), mąka ziemniaczana, mąka kukurydziana, ryż biały, jasny makaron, białe pieczywo, chleb tostowy, płatki ryżowe, wafle ryżowe, słodkie płatki śniadaniowe, groszek ptysiowy |
Nasiona roślin strączkowych | fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, tofu, tempeh | - |
Tłuszcze | oliwa z oliwek, olej rzepakowy, miękkie margaryny | masło, smalec, łój, twarde margaryny, olej palmowy i kokosowy, tłuste sosy, majonez |
Warzywa | wszystkie warzywa surowe, mrożone i gotowane | warzywa smażone w panierkach, sałatki warzywne z majonezem |
Owoce | wszystkie świeże owoce ograniczone ilości dżemów z dobrym składem i owoców suszonych |
owoce słodzone cukrem lub syropem, owoce kandyzowane, owoce z puszki (np. ananasy czy brzoskwinie z puszki), |
Orzechy, nasiona, pestki | wszystkie orzechy, nasiona i pestki, masła orzechowe z dobrym składem, tahini (pasta sezamowa) | solone orzechy, orzeszki w panierkach i karmelu |
Słodycze | gorzka czekolada (min. 70% kakao), ciastka i wypieki z wartościowych produktów (np. z mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych, masła orzechowego, orzechów, pestek i nasion) z niewielkim dodatkiem substancji słodzących (np. miodu, syropu daktylowego, syropu z agawy) | cukier i wszystkie produkty z dodatkiem cukru, takie jak słodycze, gotowe desery, wyroby garmażeryjne, galaretki owocowe, wyroby cukiernicze |
Przyprawy | wszystkie zioła i przyprawy typu bazylia, tymianek, rozmaryn, mięta, słodka i ostra papryka, kurkuma, cynamon, imbir, czosnek, cebula | cukier, mieszanki przypraw zawierające dużą ilość soli |
Napoje | woda, herbata, kawa, napary owocowe i ziołowe ograniczone ilości czerwonego wina wytrawnego i soków owocowych |
napoje słodzone cukrem, słodkie napoje gazowane i niegazowane, słodzone kompoty owocowe, napoje alkoholowe, piwo, alkohole wysokoprocentowe |
Efekty diety śródziemnomorskiej
Według rankingu U.S. News & World Report klasyfikującego diety pod kątem efektów, bezpieczeństwa i łatwości stosowania, dieta śródziemnomorska to najzdrowsza i najlepsza dieta świata (i to piąty rok z rzędu!) .
Liczne badania naukowe, potwierdzają wpływ diety śródziemnomorskiej na zmniejszenie ryzyka:
- chorób układu krążenia ,
- cukrzycy typu 2 oraz cukrzycy ciążowej
- chorób nowotworowych, m.in. raka żołądka, trzustki, jelita grubego, płuc ,
- nadwagi i otyłości ,
- zaburzeń funkcji poznawczych i chorób neurodegeneracyjnych (m.in. choroba Alzheimera) u osób starszych .
Efekty stosowania diety śródziemnomorskiej nie ograniczają się wyłącznie do profilaktyki najpopularniejszych chorób przewlekłych. Ten sposób żywienia jest także cennym wsparciem dla osób z już zdiagnozowaną otyłością, cukrzycą typu 2, nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą i innymi chorobami sercowo - naczyniowymi.
wiem więcej!
Dieta śródziemnomorska może być stosowana jako skuteczna dieta cukrzycowa.
Badania wykazały, że dieta śródziemnomorska wpływa pozytywnie na:
- obniżenie poziomu glukozy we krwi oraz długoterminową kontrolę glikemii ,
- obniżenie ciśnienia krwi ,
- poprawę parametrów profilu lipidowego ,
- redukcję markerów przewlekłego stanu zapalnego ,
- spadek masy ciała i redukcję poziomu tkanki tłuszczowej u osób z nadwagą i otyłością ,
- wzrost gęstości mineralnej kości ,
- zwiększenie korzystnych szczepów bakterii w mikroflorze jelitowej
Dieta śródziemnomorska - przykładowy jadłospis
- Śniadanie: omlet z warzywami (pomidorkami i szpinakiem) i nasionami słonecznika smażony na odrobinie oliwy z oliwek, chleb pełnoziarnisty.
- II śniadanie: jogurt naturalny z płatkami owsianymi, orzechami włoskimi i borówkami.
- Obiad: pieczony łosoś doprawiony świeżymi ziołami z komosą ryżową i warzywami gotowanymi na parze (brokuły, fasolka, marchew).
- Podwieczorek: pomarańcza.
- Kolacja: grzanki pełnoziarniste z hummusem (pasta z ciecierzycy), sałatka ze świeżych warzyw (sałata rzymska, pomidory, ogórki) skropiona oliwą z oliwek.
Więcej podobnych treści
Post przerywany
Na czym polega post przerywany? Jakich efektów można się spodziewać po stosowaniu diety IF? Jakie...
- Paulina Styś-Nowak
- 18 lipca 2023
Dieta cukrzycowa
Poznaj wszystkie zasady diety cukrzycowej. Jakich produktów unikać, a jakie jeść bez obaw o pozio...
- Paulina Styś-Nowak
- 06 listopada 2023
Dieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna ma na celu odciążenie przewodu pokarmowego i ułatwienie trawienia. Sprawdź prz...
- Paulina Styś-Nowak
- 15 listopada 2023
Dieta ketogeniczna
Dieta ketogeniczna to rodzaj diety skrajnie niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej. Co jeść na d...
- Paulina Styś-Nowak
- 21 listopada 2023
Czym jest zakwaszenie organizmu? Zasady diety odkwaszającej
Czy zakwaszenie organizmu to realny problem czy dietetyczny mit? Jakie są zasady diety odkwaszają...
- Paulina Styś-Nowak
- 22 grudnia 2023
Spis badań i źródeł
- https://health.usnews.com/best-diet/best-diets-overall
- Balwinder Singh i wsp.: Association of mediterranean diet with mild cognitive impairment and Alzheimer's disease: a systematic review and meta-analysis. J Alzheimers Dis, 2014;39(2):271-82., 39(2), 271-82.
- Jakub Morze i wsp.: An updated systematic review and meta-analysis on adherence to mediterranean diet and risk of cancer. Eur J Nutr, 2021, 60(3), 1561-1586.
- Pei-Yu Wu i wsp.: The Mediterranean Dietary Pattern and Inflammation in Older Adults: A Systematic Review and Meta-analysis. Adv Nutr, 2021, 12(2), 363-373.
- Angeliki Papadaki i wsp.: The Effect of the Mediterranean Diet on Metabolic Health: A Systematic Review and Meta-Analysis of Controlled Trials in Adults. Nutrients, 2020, 12(11), 3342.
- Lluís Serra-Majem i wsp.: Updating the Mediterranean Diet Pyramid towards Sustainability: Focus on Environmental Concerns. Int J Environ Res Public Health, 2020, 17(23), 8758.
- Christina D Filippou i wsp.: Mediterranean diet and blood pressure reduction in adults with and without hypertension: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr, 2021, 40(5), 3191-3200.
- Yuan Zhang i wsp.: Effect of Mediterranean diet for pregnant women: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Matern Fetal Neonatal Med, 2022, 35(24), 4824-4829.
- Dimitra Rafailia Bakaloudi i wsp.: Impact of the Level of Adherence to Mediterranean Diet on the Parameters of Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Nutrients, 2021, 13(5), 1514.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34153553/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34352891/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34423871/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34607347/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34773865/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35001218/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35173291/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35224641/
- Peyman Sarsangi i wsp.: Association between Adherence to the Mediterranean Diet and Risk of Type 2 Diabetes: An Updated Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Adv Nutr, 2022, 13(5), 1787-1798.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36480153/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36767770/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36792040/
- Anushriya Pant i wsp.: Primary prevention of cardiovascular disease in women with a Mediterranean diet: systematic review and meta-analysis. Heart, 2023, 109(16), 1208-1215.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36990505/
- José Francisco López-Gil i wsp.: Mediterranean Diet-Based Interventions to Improve Anthropometric and Obesity Indicators in Children and Adolescents: A Systematic Review with Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr, 2023, 14(4), 858-869.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37242213/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37432307/
- Tiantian Jing i wsp.: Effect of Dietary Approaches on Glycemic Control in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review with Network Meta-Analysis of Randomized Trials. Nutrients, 2023, 15(14), 3156.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37684269/
- Xiao Bai i wsp.: Adherence to the Mediterranean Diet and Risk of Gastric Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 2023, 15(17), 3826.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.