Oliwki
Ostatnia aktualizacja: 14 listopada 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 13źródła
- 12badań
Oliwki to owoce drzew oliwnych (Olea europaea L.). Te małe pestkowce mogą mieć kolor zielony lub czarny, co związane jest z różnymi stężeniami barwników (chlorofilu, karotenoidów i antocyjanów). Oliwki z zalewy są częstym dodatkiem do sałatek i past kanapkowych w przepisach kuchni śródziemnomorskiej. Z oliwek tłoczy się także niezwykle cenną oliwę z oliwek.
Oliwki charakteryzują się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, dzięki czemu mogą wpływać korzystnie na zdrowie człowieka.
W pigułce
- Oliwki zawierają witaminę E, żelazo, sód, miedź i wapń, a także bogactwo związków przeciwutleniających.
- Oliwki mogą zmniejszać stres oksydacyjny, będący podłożem wielu chorób przewlekłych.
- Oliwki mogą zapobiegać chorobom serca oraz niektórym nowotworom.
- Związki fenolowe zawarte w oliwkach wpływają korzystnie na zdrowie kości i zmniejszają ryzyko osteoporozy.
- Oliwki są dobrze tolerowane i bardzo rzadko powodują alergię.
- Oliwki zawierają dużo sodu, stąd zaleca się ich umiarkowane spożycie, szczególnie przez osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze.
Drzewa oliwne pochodzą z basenu Morza Śródziemnego, zaś oliwki uznawane są za jedno z najstarszych fermentowanych warzyw tego regionu.
Surowe oliwki posiadają niezwykle gorzki, trudny do zaakceptowania smak, wynikający z obecności oleuropeiny. Dlatego też w sklepach można spotkać wyłącznie oliwki fermentowane i moczone w zalewie, o zdecydowanie większej smakowitości .
Oliwki - wartości odżywcze
Oliwki składają się w 82% z wody, 11% z tłuszczu, 6% z węglowodanów oraz niewielkich ilości białka (1%).
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 1 łyżkę oliwek z zalewy (8,4 g):
- Kalorie - 9,74 kcal
- Białko - 0,07 g
- Tłuszcz - 0,9 g
- Węglowodany - 0,51 g
- Błonnik pokarmowy - 0,13 g
Oliwki dostarczają sporo tłuszczu
Oliwki zawierają znaczące ilości tłuszczów jednonienasyconych (MUFA). Najbardziej rozpowszechnionym kwasem tłuszczowym jest kwas oleinowy . Badania wskazują, że wysoki udział MUFA w diecie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia, poprzez korzystny wpływ na poziom cholesterolu, glukozy i ciśnienia krwi .
Oliwki zawierają mało kalorii i mają niski indeks glikemiczny
Wartość energetyczna 100 g oliwek z zalewy wynosi 116 kcal. Jedna łyżka, stanowiąca zwyczajową porcję, jest źródłem niecałych 10 kcal.
Oliwki klasyfikowane są jako produkt o niskim indeksie glikemicznym, ponieważ jego wartość kształtuje się na poziomie 15 (IG = 15). Ładunek glikemiczny oliwek również jest niski i wynosi 0,9 (ŁG = 0,9) .
Oliwki - witaminy i składniki mineralne
Oliwki dodawane są do posiłków w niewielkich ilościach, w związku z tym nie stanowią istotnego źródła witamin i składników mineralnych w przeliczeniu na zwyczajowo spożywaną porcję.
Niemniej jednak, odnosząc się do wartości odżywczych oliwek w przeliczeniu na 100 g, można stwierdzić, że jest to produkt zawierający sporo witaminy E, żelaza, sodu, miedzi i wapnia.
Jedna porcja (1 łyżka = 8,4 g) oliwek zawiera następujące ilości witamin:
- Witamina E - 0,14 mg (1% RWS)
- Witamina A - 1,43 µg (0,2% RWS)
- Witamina K - 0,12 µg (0,2% RWS)
Zawartość składników mineralnych w porcji nasion słonecznika:
- Żelazo - 0,53 mg (4% RWS)
- Sód - 61,7 mg (3% RWS)
- Miedź - 0,02 mg (2% RWS)
- Wapń - 7,39 mg (1% RWS)
Oliwki - składniki aktywne
Oliwki zawierają substancje bioaktywne, szczególnie przeciwutleniacze:
- oleuropeinę, która występuje głównie w niedojrzałych oliwkach ,
- hydroksytyrozol, powstający na skutek rozkładu oleuropeiny w trakcie dojrzewania oliwek ,
- tyrozol,
- kwercetynę,
- kwas oleanolowy .
Oliwki - właściwości
Oliwki redukują stres oksydacyjny
Oliwki, z racji wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, mogą wspierać walkę organizmu z wolnymi rodnikami i niwelować skutki przewlekłego stresu oksydacyjnego .
Badanie z udziałem ludzi wykazało, że spożycie pulpy z wytłoczonych oliwek znacznie zwiększa poziom glutationu we krwi. Efekt ten stanowi dowód na przeciwutleniające właściwości związków bioaktywnych zawartych w oliwkach .
Małe badanie z udziałem chorych na Alzheimera potwierdziło znaczenie polifenoli z oliwek w przeciwdziałaniu stresowi oksydacyjnemu, występującemu w mózgu w początkowej fazie choroby. 6 - miesięczna suplementacja preparatem z oleuropeiny i biodostępnego glutationu skutkowała ustabilizowaniem lub poprawą wszystkich parametrów neuropoznawczych (m.in. pamięci, języka, zaburzeń zachowania) .
Podsumowanie
Oliwki zawierają duże ilości substancji o działaniu antyoksydacyjnym, dzięki czemu mogą wspierać organizm w walce ze stresem oksydacyjnym.
Oliwki wpływają korzystnie na serce
Oliwki zawierają duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), a szczególnie kwasu oleinowego. W związku z tym można przypuszczać, że posiadają pozytywne działanie na czynniki ryzyka chorób serca.
Przegląd badań z 2022 roku wykazał, że żywność bogata w MUFA wpływa korzystnie na profil lipidowy. Odnotowano, że spożycie MUFA z oleju jadalnego koreluje ze zwiększeniem poziomu cholesterolu frakcji HDL (tzw. "dobry" cholesterol). Z kolei MUFA pochodzące z żywności obniża poziom triglicerydów .
Przegląd badań z 2014 roku wykazał, że wyższe spożycie MUFA z oliwy z oliwek wiąże się z istotnym zmniejszeniem ryzyka zgonu nie tylko z powodu chorób układu krążenia, ale także z jakiejkolwiek przyczyny .
Podsumowanie
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, pochodzące z oliwek, wykazują korzystny wpływ na układ krążenia człowieka.
Oliwki mogą zmniejszać ryzyko raka
Przegląd badań z 2022 roku wykazał, że spożycie oliwy z oliwek może wiązać się ze zmniejszeniem ryzyka raka o 31%. Szczególne działanie ochronne odnotowano dla raka piersi, nowotworów przewodu pokarmowego, dróg moczowych i górnego odcinka dróg oddechowych. Autorzy pracy podkreślają, że za przeciwnowotworowy efekt oliwy z oliwek odpowiadają obecne w niej składniki aktywne o potencjale antyoksydacyjnym .
Jako, że substancje te znajdują się także w samych oliwach, istnieje prawdopodobieństwo, że również ich spożycie przyczynia się do mniejszego ryzyka nowotworów.
Oliwki mogą zapobiegać osteoporozie
Badania z udziałem zwierząt wykazały, że oliwa oliwek z pierwszego tłoczenia - jako źródło polifenoli, które również występują w oliwkach - wykazuje ochronny wpływ na metabolizm kości .
Biorąc pod uwagę fakt, że częstość występowania osteoporozy jest mniejsza w krajach gdzie dominuje dieta śródziemnomorska, dokonano przeglądu badań w tym zakresie. Na podstawie zebranych danych ustalono, że fenole zawarte w oliwie z oliwek mogą zapobiegać osteoporozie . Badania in vitro wykazały, że związki fenolowe modulują różne parametry związane z funkcją osteoblastów (komórek kościotwórczych) .
Podsumowanie
Oliwki zawierają związki fenolowe, które mogą zmniejszać ryzyko osteoporozy. Niemniej jednak nadal brakuje badań, obejmujących spożycie samych oliwek, które potwierdzałyby ten efekt.
Oliwki - przeciwwskazania
Oliwki są z reguły dobrze tolerowanym i bezpiecznym produktem.
Alergia na owoce oliwek występuje rzadko i zwykle przebiega łagodnie .
porada
Z racji na wysoką zawartość sodu w oliwkach, warto zachować umiar w ich spożyciu. Zaleca się, aby oliwki stanowiły sporadyczny dodatek do posiłków. Jest to szczególnie istotne w przypadku osób chorujących na nadciśnienie tętnicze oraz będących na diecie niskosodowej.
Więcej podobnych treści
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169094/nutrients
- https://glycemic-index.net/olives/
- Francesco Visioli i wsp.: Olive phenolics increase glutathione levels in healthy volunteers. J Agric Food Chem, 2009, 57(5), 1793-6.
- Leah G Gillingham i wsp.: Dietary monounsaturated fatty acids are protective against metabolic syndrome and cardiovascular disease risk factors. Lipids, 2011, 46(3), 209-28.
- C Esteve i wsp.: Analysis of olive allergens. Talanta, 2012, 92, 1-14.
- Rahele Ghanbari i wsp.: Valuable nutrients and functional bioactives in different parts of olive (Olea europaea L.)-a review. Int J Mol Sci, 2012;13(3):3291-3340., 13(3), 3291-3340.
- Olga García-Martínez i wsp.: The effect of olive oil on osteoporosis prevention. Int J Food Sci Nutr, 2014, 65(7), 834-40.
- Eduardo Lopez-Huertas i wsp.: Characterization of antioxidant enzymes and peroxisomes of olive (Olea europaea L.) fruits. J Plant Physiol, 2014, 171(16), 1463-71.
- Lukas Schwingshackl i wsp.: Monounsaturated fatty acids, olive oil and health status: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Lipids Health Dis, 2014, 13, 154.
- Camille Tagliaferri i wsp.: Olive oil and vitamin D synergistically prevent bone loss in mice. PLoS One, 2014, 9(12), e115817.
- Lucía Melguizo-Rodríguez i wsp.: Effect of phenolic extracts from different extra-virgin olive oil varieties on osteoblast-like cells. PLoS One, 2018, 13(4), e0196530.
- Lucía Melguizo-Rodríguez i wsp.: Bone Protective Effect of Extra-Virgin Olive Oil Phenolic Compounds by Modulating Osteoblast Gene Expression. Nutrients, 2019, 11(8), 1722.
- Javed Ahamad i wsp.: Oleuropein: A natural antioxidant molecule in the treatment of metabolic syndrome. Phytother Res, 2019, 33(12), 3112-3128.
- Matteo Bertelli i wsp.: Hydroxytyrosol: A natural compound with promising pharmacological activities. J Biotechnol, 2020, 309, 29-33.
- Giorgia Perpetuini i wsp.: Table Olives More than a Fermented Food. Foods, 2020, 9(2), 178.
- Manuel Díaz-Curiel i wsp.: Effects of Virgin Olive Oil on Bone Health in Ovariectomized Rats. Nutrients, 2020, 12(5), 1270.
- Janete Rocha i wsp.: Table olives and health: a review. J Nutr Sci, 2020, 9, e57.
- Christos Markellos i wsp.: Olive oil intake and cancer risk: A systematic review and meta-analysis. PLoS One, 2022, 17(1), e0261649.
- Massimo Marianetti i wsp.: Olive polyphenols and bioavailable glutathione: Promising results in patients diagnosed with mild Alzheimer's disease. Alzheimers Dement (N Y), 2022, 8(1), e12278.
- Xinyi Cao i wsp.: The Effect of MUFA-Rich Food on Lipid Profile: A Meta-Analysis of Randomized and Controlled-Feeding Trials. Foods, 2022, 11(13), 1982.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.