Kapary
Ostatnia aktualizacja: 21 sierpnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 16źródła
- 14badań
Kapary to zamknięte i ususzone pąki kwiatowe kaparu ciernistego (Capparis spinosa L.) - gatunku rośliny należącego do rodziny kaparowatych (Capparidaceae). Te małe, zielone kulki posiadają intensywny słodko - kwaśny, a zarazem lekko pikantny smak. Są podstawowym produktem wykorzystywanym jako przyprawa w daniach kuchni śródziemnomorskiej.
Kapary charakteryzują się wysoką zawartością flawonoidów, dzięki czemu ich spożycie może wiązać się z potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi.
W pigułce
- Kapary zawierają witaminę K, kwas foliowy, witaminę B2, sód oraz miedź.
- Kapary są bogatym źródłem flawonoidów: rutyny i kwercetyny.
- Kapary posiadają działanie przeciwcukrzycowe, ponieważ obniżają poziom glukozy u chorych na cukrzycę typu 2.
- Kapary działają przeciwzapalnie i prawdopodobnie wykazują korzyści w zakresie zapobiegania rozwoju nowotworów.
- Spożycie kaparów nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi.
- Osoby z nadciśnieniem oraz osoby na diecie niskosodowej powinny zachować umiar w jedzeniu kaparów z uwagi na wysoką zawartość sodu.
Kapary rosną głównie w rejonie Morza Śródziemnego oraz niektórych obszarach Azji, Afryce Północnej i Wschodniej, Indonezji, Australii i Oceanii. Cieszą się bogatą historią spożycia oraz zastosowania w celach leczniczych. Już w czasach starożytnych Egipcjanie i Arabowie spożywali korzenie kaparu ciernistego w ramach terapii chorób wątroby i nerek. Starożytni Rzymianie używali tej rośliny do leczenia paraliżu, zaś tradycyjna medycyna chińska stosowała ją na reumatoidalne zapalenie stawów oraz dnę moczanową .
Kapary - wartości odżywcze
Kapary składają się głównie z wody: 91,2% składu. Na drugim miejscu są węglowodany (5,3%), następnie białko (2,6%) i tłuszcz (0,9%).
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 1 odsączoną łyżkę kaparów z zalewy (8,6 g) :
- Kalorie - 2 kcal
- Białko - 0,2 g
- Tłuszcz - 0,07 g
- Węglowodany - 0,4
- Błonnik pokarmowy - 0,28 g (1% RWS)
Kapary są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny (IG)
Wartość energetyczna 100 g marynowanych kaparów wynosi zaledwie 23 kcal. Z kolei jedna, standardowo zjadna porcja (1 łyżka) dostarcza blisko 2 kcal. Bez wątpienia jest to produkt niskokaloryczny.
Zarówno indeks glikemiczny jak i ładunek glikemiczny dla kaparów są niskie i wynoszą odpowiednio 20 (IG = 20) oraz 0,8 (ŁG = 0,8) .
Kapary - witaminy i składniki mineralne
Kapary marynowane - ze względu na swój charakterystyczny smak - są z reguły dodawane do posiłków w niewielkich ilościach. W związku z tym, można odnieść wrażenie, że produkt ten nie zawiera znaczących ilości witamin i składników mineralnych.
Biorąc pod uwagę wartości odżywcze w 100 g kaparów, uznaje się, że są one dobrym źródłem witaminy K, kwasu foliowego, witaminy B2, miedzi oraz żelaza. Jednocześnie - tak jak każdy produkt marynowany - kapary zawierają bardzo dużo sodu.
Zawartość witamin w łyżce kaparów marynowanych wygląda następująco:
- Witamina K - 2,12 µg (3% RWS)
- Kwas foliowy - 1,98 µg (1% RWS)
- Ryboflawina - 0,01 mg (1% RWS)
Kapary zawierają dużo sodu
Kapary są bezsprzecznie produktem zasobnym w sód. Jedna łyżka odsączonych z zalewy kaparów dostarcza aż 202 mg sodu, co stanowi 9% zalecanego dziennego spożycia dla tego minerału.
Sód jest niezwykle ważnym elementem diety, ponieważ bierze udział m.in. w regulacji gospodarki wodno - elektrolitowej organizmu. Jednak z drugiej strony, nadmierne spożycie tego pierwiastka koreluje z większym ryzykiem nadciśnienia tętniczego . Ponadto dieta obfitująca sód jest powiązana ze wzrostem ryzyka raka żołądka .
wiem więcej!
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, zaleca się, aby spożycie sodu mieściło się w przedziale 3 - 5 g/dzień . W osiągnięciu tego celu pomoże ograniczenie spożycia produktów konserwowych i marynowanych, do których zaliczają się także kapary.
Zawartość składników mineralnych w łyżce kaparów z zalewy:
- Sód - 202 mg (9% RWS)
- Miedź - 0,03 mg (3% RWS)
- Żelazo - 0,14 mg (1% RWS)
- Magnez - 2,84 mg (1% RWS)
Kapary - składniki aktywne
Kapar ciernisty posiada szeroką gamę składników bioaktywnych, które znajdują się w jego różnych częściach (liście, pąki, owoce, korzenie i nasiona). Wśród głównych grup substancji obecnych w kaparach wymienia się alkaloidy, glukozynolany, flawonoidy, terpenoidy, steroidy i tokoferole .
Do najistotniejszych związków bioaktywnych obecnych w kaparach zalicza się:
- rutyna - flawonoid, który posiada właściwości przeciwutleniające, obniża poziom cholesterolu i wzmacnia naczynia krwionośne,
- kwercetyna, zmniejszająca ryzyko chorób sercowo - naczyniowych,
- ginkgetyna, cechująca się działaniem przeciwzapalnym i neuroprotekcyjnym,
- glukokaparyna, należąca do glukozynolanów o działaniu przeciwnowotworowym .
Kapary - właściwości
Kapary obniżają poziom glukozy
W 2 - miesięcznym badaniu przeprowadzonym z udziałem 54 osób z cukrzycą typu 2, zaobserwowano, że zastosowanie 3 razy dziennie 400 mg ekstraktu z owoców kaparu, skutkuje istotnym obniżeniem poziomu: glukozy na czczo, hemoglobiny glikowanej oraz triglicerydów .
Podobne korzyści odnotowano w badaniu z 30 pacjentami ze zdiagnozowanym zespołem metabolicznym oraz źle kontrolowaną cukrzycą typu 2. 3 - miesięczna suplementacja wodno - alkoholowego ekstraktu z owoców kaparów była związana z zahamowaniem wzrostu stężenia glukozy we krwi oraz spadkiem ilości triglicerydów. Co ciekawe, w grupie przyjmującej ekstrakt z kaparów zaobserwowano także znaczący spadek masy ciała .
Przegląd badań, dotyczący przeciwcukrzycowych właściwości kaparów, sugeruje, iż składniki aktywne w nich zawarte mogą wspomóc terapię cukrzycy poprzez zwiększenie wchłaniania glukozy przez komórki, zmniejszenie wchłaniania węglowodanów z jelita cienkiego oraz ochronne działanie na komórki trzustki .
Podsumowanie
Przeprowadzone do tej pory badania wykazują, że kapary posiadają silne właściwości przeciwcukrzycowe.
Kapary zmniejszają stres oksydacyjny i stan zapalny
Badania na zwierzętach potwierdzają przeciwzapalne właściwości kaparów. Doustna podaż metanolowego ekstraktu Capparis spinosa wpłynęła na zmniejszenie obrzęku łap u myszy. Doszło do zahamowania procesu zapalnego poprzez wpływ na uwalnianie mediatorów prozapalnych . W innym badaniu wykazano, że ekstrakt z kaparów łagodzi ból neuropatyczny poprzez działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Za efekt ten odpowiadają prawdopodobnie flawonoidy obecne w kaparach .
W badaniu na myszach z ostrym uszkodzeniem wątroby wykazano hepatoprotekcyjne działanie kaparów. Podaż ekstraktu z kaparów działała ochronnie na wątrobę i zapobiegała jej uszkodzeniu. Był to wynik przeciwutleniających właściwości związków fenolowych obecnych w ekstrakcie .
Podsumowanie
Kapary - z uwagi na wysoką zawartość flawonoidów - zmiatają wolne rodniki i zmniejszają stan zapalny w organizmie.
Kapary wykazują potencjał przeciwnowotworowy
Badania ekstraktu kaparów wykazały, że posiada on wysoką aktywność przeciwutleniającą i skuteczne działanie przeciwnowotworowe. Autorzy pracy sugerują, że kapar ciernisty może stanowić dobry naturalny lek w terapii nowotworów .
W badaniach na ludzkich liniach komórkowych raka żołądka i piersi zaobserwowano, że ekstrakt z kaparów może wywoływać apoptozę (śmierć) komórek nowotworowych . Praca oceniająca wpływ ekstraktu z Capparis spinosa na uszkodzone komórki serca wykazała przeciwutleniające i przeciwnowotworowe działanie kaparów .
Podsumowanie
Choć wstępne prace dają obiecujące wyniki, potencjał przeciwnowotworowy kaparów nadal wymaga potwierdzenia badaniami klinicznymi.
Kapary działają korzystnie na serce
Kapary są bardzo dobrym źródłem rutyny i kwercetyny - flawonoidów, które posiadają udokumentowany korzystny wpływ na układ krążenia.
Wykazano, że rutyna wzmacnia naczynia krwionośne i hamuje tworzenie się zlepków płytek krwi w ich obrębie. Korzyści te wynikają z przeciwutleniających właściwości rutyny a także ze zdolności do wychwytywania wolnych rodników . Ponadto rutyna wspiera obniżenie poziomu cholesterolu frakcji LDL, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy .
Kwercetyna wykazuje potencjał terapeutyczny w chorobach serca z uwagi na swoje działanie przeciwnadciśnieniowe, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne .
Podsumowanie
Kapary zawierają flawonoidy, które wspierają zdrowe serce. Niemniej jednak, na ten moment brakuje dowodów, które potwierdziłyby bezpośredni pozytywny związek pomiędzy spożyciem kaparów a stanem układu krążenia.
Kapary - przeciwwskazania
Kapary są bezpiecznym produktem, a ich spożycie nie wiąże się z żadnymi skutkami niepożądanymi .
Niemniej jednak, z uwagi na wysoką zawartość sodu, warto traktować kapary jako sporadyczny dodatek do diety, a nie codzienny produkt. Szczególny umiar powinny zachować osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze, ponieważ nadmierne spożycie sodu u osób wrażliwych może powodować wzrost ciśnienia krwi .
Jak jeść kapary?
Kapary najczęściej spożywane są w postaci marynowanej w occie, oleju lub solance.
Dodaje się je do potraw w niewielkich ilościach w celu podkreślenia smaku. Co istotne, kapary tracą smak podczas obróbki termicznej, dlatego najlepiej dodać je na sam koniec gotowania.
Kapary sprawdzają się świetnie jako składnik:
- past kanapkowych,
- dipów i sosów,
- sałatek,
- jajecznicy,
- kanapek, zapiekanek i pizzy,
- potraw mięsnych i ryb.
porada
Na półkach sklepowych można znaleźć kapary o różnej wielkości. Małe pąki, których średnica nie przekracza 1 cm, są dużo bardziej cenione z uwagi na większe walory smakowe. Pamiętaj, aby kapary były zawsze zanurzone w zalewie, w przeciwnym razie szybko stracą smak.
Więcej podobnych treści
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172238/nutrients
- https://glycemic-index.net/capers/
- https://journalarrb.com/index.php/ARRB/article/view/25080
- J Milde i wsp.: Synergistic inhibition of low-density lipoprotein oxidation by rutin, gamma-terpinene, and ascorbic acid. Phytomedicine, 2004, 11(2-3), 105-13.
- Asli Korkmaz i wsp.: Protective effect of rutin on the ischemia/reperfusion induced damage in rat kidney. J Surg Res, 2010, 164(2), 309-15.
- Hassan Fallah Huseini i wsp.: Capparis spinosa L. (Caper) fruit extract in treatment of type 2 diabetic patients: a randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. Complement Ther Med, 2013, 21(5), 447-52.
- Lanfranco D'Elia i wsp.: Dietary salt intake and risk of gastric cancer. Cancer Treat Res, 2014;159:83-95., 159, 83-95.
- Yu-Bin Ji i wsp.: N-butanol extract of Capparis spinosa L. induces apoptosis primarily through a mitochondrial pathway involving mPTP open, cytochrome C release and caspase activation. Asian Pac J Cancer Prev, 2014;15(21):9153-7., 15(21), 9153-7.
- Lei Yu i wsp.: Antioxidant and antitumor activities of Capparis spinosa L. and the related mechanisms. Oncol Rep, 2017, 37(1), 357-367.
- Hamideh Vahid i wsp.: Antidiabetic properties of Capparis spinosa L. and its components. Biomed Pharmacother, 2017, 92, 293-302.
- Heibatullah Kalantari i wsp.: Antioxidant and hepatoprotective effects of Capparis spinosa L. fractions and Quercetin on tert-butyl hydroperoxide- induced acute liver damage in mice. J Tradit Complement Med, 2017, 8(1), 120-127.
- Hongxia Zhang i wsp.: Phytochemical and Pharmacological Properties of Capparis spinosa as a Medicinal Plant. Nutrients, 2018, 10(2), 116.
- Hamideh Vahid i wsp.: Effect of Capparis spinosa Extract on Metabolic Parameters in Patients with Type-2 Diabetes: A Randomized Controlled Trial. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets, 2019;19(1):100-107., 19(1), 100-107.
- Yasaman Moghadamnia i wsp.: The Anti-cancer Effects of Capparis spinosa Hydroalcoholic Extract. Avicenna J Med Biotechnol, 2019, 11(1), 43-47.
- Andrea Grillo i wsp.: Sodium Intake and Hypertension. Nutrients, 2019, 11(9), 1970.
- Judith Kim i wsp.: Low sodium diet for gastric cancer prevention in the United States: Results of a Markov model. Cancer Med, 2021, 10(2), 684-692.
- Hammad Saleem i wsp.: Investigation into the biological properties, secondary metabolites composition, and toxicity of aerial and root parts of Capparis spinosa L.: An important medicinal food plant. Food Chem Toxicol, 2021, 155, 112404.
- Andrew Mente i wsp.: Sodium Intake and Health: What Should We Recommend Based on the Current Evidence?. Nutrients, 2021, 13(9), 3232.
- Hassan Annaz i wsp.: Caper ( Capparis spinosa L.): An Updated Review on Its Phytochemistry, Nutritional Value, Traditional Uses, and Therapeutic Potential. Front Pharmacol, 2022, 13, 878749.
- Hassan Rakhshandeh i wsp.: Effects of Capparis Spinosa extract on the neuropathic pain induced by chronic constriction injury in rats. Metab Brain Dis, 2022, 37(8), 2839-2852.
- https://www.researchgate.net/publication/241170756_Preliminary_Study_on_Apoptotic_Effect_Induced_by_N-Butanol_Extract_in_Capparis_spinosa_L_on_SGC-7901
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2222180815610246?via%3Dihub
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.