Dieta ketogeniczna
Ostatnia aktualizacja: 21 listopada 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 13źródła
- 26badań
Dieta ketogeniczna, określana także jako dieta keto lub ketogenna, to rodzaj diety skrajnie niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej.
Przez długi czas była stosowana wyłącznie w leczeniu padaczki lekoopornej u dzieci. Obecnie cieszy się ogromną popularnością i przez wiele osób jest traktowana jako sposób na odchudzanie.
W pigułce
- Dieta ketogeniczna to dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa i normobiałkowa.
- Dieta ketogenna całkowicie wyklucza praktycznie wszystkie produkty będące źródłem węglowodanów: mąkę i jej przetwory, makarony, kasze, ryż, płatki, żywność przetworzoną, słodycze, większość owoców, rośliny strączkowe, warzywa skrobiowe oraz soki i napoje.
- Podstawę diety keto stanowią produkty dostarczające dużo tłuszczu: oleje roślinne, tłuszcze zwierzęce, ryby i mięso, tłuste sery, orzechy i nasiona, awokado.
- Źródłem białka na diecie ketogennej są ryby i mięso, jaja i wysokotłuszczowy nabiał.
- Dieta ketogeniczna umożliwia ograniczenie napadów padaczkowych u dzieci opornych na leczenie lekami.
- Dieta ketogenna wspomaga skuteczną utratę masy ciała u osób z nadwagą lub otyłością, poprawia długoterminową kontrolę cukrzycy typu 2 oraz wpływa korzystnie na parametry profilu lipidowego.
Na czym polega dieta ketogeniczna?
Dieta ketogeniczna polega na znacznym ograniczeniu ilości spożywanych węglowodanów na rzecz większych ilości tłuszczu. Taka modyfikacja diety prowadzi do wywołania ketozy - stanu przypominającego głodówkę, w którym źródłem energii dla komórek są ciała ketonowe (acetooctan, beta-hydroksymaślan i aceton), a nie - jak to zwyczajowo bywa - glukoza .
wiem więcej!
Ciała ketonowe (ketony) powstają w wątrobie z kwasów tłuszczowych zarówno tych zmagazynowanych w komórkach tkanki tłuszczowej jak i dostarczanych z dietą. Stanowią alternatywne źródło energii w sytuacji gdy brakuje glukozy. Dzieje się tak m.in. podczas radykalnego ograniczenia spożycia węglowodanów, w trakcie stosowania głodówek i postów (np. na poście przerywanym) czy podczas długiego wysiłku fizycznego .
Rozkład podstawowych składników odżywczych na diecie keto obejmuje:
- węglowodany: do 50 g na dobę (5 - 10% spożytej energii),
- tłuszcze: 70 - 80% spożytej energii,
- białko: 1 - 1,5 g na kg masy ciała na dobę (ok. 10 - 20% spożytej energii).
Zasady diety ketogenicznej
1. Ogranicz spożycie węglowodanów do 50 g na dobę - zrezygnuj ze wszystkich produktów zbożowych, cukru, żywności wysoko przetworzonej i słodyczy, warzyw skrobiowych, większości owoców oraz soków i napojów.
2. Spożywaj tłuszcze w każdym posiłku i przekąsce - wybieraj przede wszystkim produkty roślinne będące źródłem tłuszczu (awokado, orzechy i nasiona, oliwki, oliwę z oliwek, oleje roślinne), ale także tłuste ryby morskie i mięso.
3. Jedz umiarkowane ilości białka - stawiaj na mięso, ryby i jajka. Zbyt duża ilość białka może zakłócać produkcję ciał ketonowych.
4. Jedz dużo warzyw - ale tylko tych o niskiej zawartości węglowodanów.
5. Wybieraj tylko owoce o niskiej zawartości węglowodanów - jedz je w ograniczonych ilościach.
6. Wśród produktów mlecznych wybieraj te wysokotłuszczowe - unikaj mleka i fermentowanych przetworów mlecznych, ponieważ są źródłem węglowodanów.
7. Czytaj etykiety produktów spożywczych - kupując gotowe produkty sprawdzaj zawartość węglowodanów, białek i tłuszczów.
8. Zadbaj o różnorodność wybieranych produktów - zmniejszy to ryzyko wystąpienia niedoborów składników odżywczych i skutków ubocznych diety ketogennej.
9. Znajdź ulubione przepisy i strony internetowe, które poszerzą Twoje menu i ułatwią przygotowywanie potraw.
10. Pij dużo wody!
Dieta ketogeniczna - co jeść, a czego unikać?
Grupa produktów | Zalecane | Niezalecane |
---|---|---|
Mięso | kurczak, indyk, kaczka, wieprzowina, wołowina, dziczyzna, podroby, wszystkie przetwory mięsne (boczek, kiełbasa, wędliny itd.) | |
Ryby i owoce morza | ryby tłuste: łosoś, pstrąg, makrela, śledzie, sardynki, szprotki, tuńczyk ograniczone ilości ryb chudych |
konserwy rybne z sosami i dodatkiem cukru |
Mleko i przetwory mleczne | umiarkowane ilości pełnotłustych serów (gouda, feta, mozzarella, parmezan, cheddar itd.) i tłustej śmietany (30%) | mleko, fermentowane produkty mleczne (jogurt naturalny, kefir, maślanka), ser twarogowy, serek wiejski, słodkie desery mleczne i jogurty, odtłuszczone sery |
Jaja | jaja w każdej postaci | - |
Produkty zbożowe | wszystkie produkty z pszenicy i innych zbóż (mąka, pieczywo, makarony, placki, tortille, ciasta), ryż, kasze drobne i gruboziarniste, płatki zbożowe | |
Nasiona roślin strączkowych | fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, tofu, tempeh | |
Tłuszcze | oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej z awokado, masło, smalec, miękkie margaryny, majonez, olej kokosowy | twarde margaryny |
Warzywa | warzywa o niskiej zawartości węglowodanów: sałaty, jarmuż, szparagi, kapusta, brokuły, kalafior, pomidor, papryka, ogórek, cukinia, bakłażan, brukselka, fasolka szparagowa, seler naciowy, cebula, oliwki, ogórki kiszone, kapusta kiszona, dynia | większość warzyw korzeniowych: ziemniaki, bataty, marchew, buraki |
Owoce | awokado, ograniczone ilości owoców o niskiej zawartości węglowodanów: wiśnie, jagody, truskawki, borówki, maliny, śliwki, kiwi, porzeczki, cytryny | pozostałe świeże owoce, owoce suszone i kandyzowane, owoce w słodkich syropach, dżemy owocowe |
Orzechy, nasiona, pestki | wszystkie orzechy, nasiona i pestki, masła orzechowe z dobrym składem, tahini (pasta sezamowa), mąka kokosowa, mąka migdałowa, mleczko kokosowe, kakao | orzeszki w karmelu, orzeszki w czekoladzie |
Słodycze | czekolada minimum 90% | syropy cukrowe, miód, cukier i wszystkie produkty z dodatkiem cukru, takie jak słodycze, lody, gotowe desery, galaretki owocowe, wyroby cukiernicze, ciasta i ciasteczka |
Przyprawy | wszystkie zioła i przyprawy typu bazylia, tymianek, rozmaryn, mięta, słodka i ostra papryka, kurkuma, cynamon, imbir, czosnek, cebula | cukier, gotowe sosy, ketchup |
Napoje | woda, herbata, kawa, napary owocowe i ziołowe bez cukru | napoje słodzone cukrem, słodkie napoje gazowane i niegazowane, kompoty owocowe, napoje alkoholowe, piwo, wino, alkohole wysokoprocentowe |
Pozostałe | żywność wysoko przetworzona, żywność typu fast - food |
uwaga!
Dieta ketogeniczna wyklucza z jadłospisu szereg podstawowych produktów spożywczych. Dla wielu osób stanowi to nie lada wyzwanie i uniemożliwia stosowanie diety keto przez dłuższy czas.
Efekty diety ketogenicznej
Pierwotnym zastosowaniem diety ketogennej było leczenie padaczki lekoopornej oraz terapia cukrzycy typu 1 (przed wynalezieniem insuliny) . Dopiero od niedawna ten model żywienia zyskał na popularności jako sposób na odchudzanie i kontrolę cukrzycy typu 2.
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy dieta keto przyczynia się do:
- redukcji poziomu glukozy we krwi i lepszej długoterminowej kontroli glikemii w przypadku cukrzycy typu 2 (obniżenie poziomu HbA1c) ,
- poprawy profilu lipidowego: obniżenia poziomu triglicerydów i cholesterolu całkowitego, a wzrostu poziomu cholesterolu HDL (tzw. dobry cholesterol) u osób z nadmierna masą ciała ,
- obniżenia masy ciała, zmniejszenia obwodu talii i zawartości tkanki tłuszczowej .
wiem więcej!
Wysoka skuteczność diety ketogennej podczas odchudzania wynika prawdopodobnie z wpływu ketozy na spadek wydzielania greliny (hormon głodu), pomimo utraty masy ciała. Dzięki temu dieta ketogenna hamuje uczucie głodu i zwiększa poczucie sytości, co przekłada się na automatyczną redukcję ilości spożywanych kalorii i obniżenie masy ciała .
W środowisku naukowym wiele obaw budzi wpływ diety ketogennej na ryzyko chorób układu krążenia (z racji potencjalnego wysokiego spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych). Niektóre metaanalizy wskazują na wzrost poziomu cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol) na skutek stosowania diety ketogennej . Mimo to wykazano, że dieta ketogenna wykazuje wielopłaszczyznowy wpływ na profilaktykę i leczenie chorób sercowo- naczyniowych u osób z nadwagą i otyłością, ponieważ obniża ich czynnika ryzyka oraz działa przeciwzapalnie .
Metaanaliza z 2023 roku wykazała, że zastosowanie diety ketogennej u osób z prawidłową masą ciała przyczyniło się do wzrostu poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji LDL (tzw. zły cholesterol) co wskazuje na niekorzystny efekt. Odnotowano także wzrost poziomu cholesterolu HDL podobnie jak w przypadku badań z udziałem osób z nadmierną masa ciała .
porada
Stosując dietę ketogenną warto pochylić się nad jakością spożywanych kwasów tłuszczowych. Przewaga nienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzących z produktów roślinnych, a ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych z produktów odzwierzęcych, zmniejszy ryzyko niekorzystnych zmian w parametrach profilu lipidowego.
Korzystny wpływ diety ketogennej na leczenie padaczki daje nadzieję dla pacjentów z innymi chorobami neurologicznymi, w tym chorobą Parkinsona, chorobą Alzheimera, stwardnieniem rozsianym i migreną. Niemniej jednak potrzeba większej ilości badań, aby zrozumieć rolę diety ketogennej w terapii wymienionych chorób układu nerwowego oraz ocenić bezpieczeństwo jej stosowania .
Kto nie powinien stosować diety ketogenicznej?
Przeciwwskazaniem do stosowania diety ketogennej jest:
- zapalenie trzustki,
- niewydolność wątroby,
- choroby nerek,
- zaburzenia metabolizmu tłuszczów,
- porfiria .
uwaga!
Osoby chore na cukrzycę typu 2, przyjmujące leki doustne lub insulinę, mogą stosować dietę ketogenną, ale tylko pod kontrolą lekarza i dietetyka. Jest to konieczne z uwagi na ryzyko ciężkiej hipoglikemii (spadku poziomu glukozy we krwi). Bezpiecznym i równie skutecznym sposobem żywienia podczas cukrzycy typu 2 jest dieta śródziemnomorska.
Diety ketogennej nie powinny stosować także:
- kobiety w ciąży,
- kobiety karmiące piersią,
- dzieci i młodzież,
- osoby w podeszłym wieku,
- osoby z zaburzeniami odżywiania.
Skutki uboczne diety ketogenicznej
Krótkotrwałe skutki uboczne diety ketogennej określane są jako "ketogrypa" i obejmują:
- nudności i wymioty,
- ból i zawroty głowy,
- głód,
- zmęczenie i bezsenność,
- zmniejszoną tolerancję wysiłku,
- zaparcia,
- nieświeży oddech .
Wymienione dolegliwości zwykle ustępują po upływie kilku dni lub kilku tygodni stosowania diety ketogenicznej.
Długotrwałe stosowanie diety ketogenicznej może doprowadzić do:
- niedoboru witamin, składników mineralnych, fitozwiązków i błonnika pokarmowego,
- zaburzeń elektrolitowych,
- stłuszczenia wątroby,
- hipoproteinemii (zmniejszenia stężenia białek we krwi) i obrzęków,
- hiperkalciurii (zwiększonego wydalania wapnia z moczem),
- rozwoju kamieni nerkowych,
- utraty mięśni na skutek szybkiej redukcji masy ciała,
- pogorszenia funkcji poznawczych,
- wzrostu ryzyka chorób serca (w przypadku spożycia dużych ilości produktów odzwierzęcych, a niewielkiej ilości tłuszczów roślinnych oraz warzyw nieskrobiowych) .
porada
Osoby decydujące się na długotrwałe stosowanie diety ketogenicznej powinny robić to pod kontrolą lekarza i dietetyka. Konieczne jest także regularne wykonywanie badań.
Dieta ketogeniczna - przykładowy jadłospis
- Śniadanie: jajecznica na maśle z pomidorami i cebulą.
- II śniadanie: kremowy koktajl z mleczka kokosowego, nasion chia i truskawek.
- Obiad: grillowany łosoś z sałatą i brokułami gotowanymi na parze skropionymi oliwą.
- Podwieczorek: migdały i orzechy włoskie.
- Kolacja: guacamole (pasta z awokado) z ogórkiem i papryką.
Więcej podobnych treści
Dieta śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska to jedna z najzdrowszych diet na świecie. Co jeść, a czego unikać na dieci...
- Paulina Styś-Nowak
- 13 listopada 2023
Dieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna ma na celu odciążenie przewodu pokarmowego i ułatwienie trawienia. Sprawdź prz...
- Paulina Styś-Nowak
- 15 listopada 2023
Czym jest zakwaszenie organizmu? Zasady diety odkwaszającej
Czy zakwaszenie organizmu to realny problem czy dietetyczny mit? Jakie są zasady diety odkwaszają...
- Paulina Styś-Nowak
- 22 grudnia 2023
Spis badań i źródeł
- C Beth Henderson i wsp.: Efficacy of the ketogenic diet as a treatment option for epilepsy: meta-analysis. J Child Neurol, 2006, 21(3), 193-8.
- A A Gibson i wsp.: Do ketogenic diets really suppress appetite? A systematic review and meta-analysis. Obes Rev, 2015, 16(1), 64-76.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25698989/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28750216/
- Rosemary Huntriss i wsp.: The interpretation and effect of a low-carbohydrate diet in the management of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Eur J Clin Nutr, 2018, 72(3), 311-325.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29522789/
- Joshi Shilpa i wsp.: Ketogenic diets: Boon or bane?. Indian J Med Res, 2018, 148(3), 251-253.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30650523/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31805451/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32193016/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32588435/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32640608/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33257645/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33443451/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33883420/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34338787/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34448957/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34607541/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35800806/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36012064/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36043794/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36501033/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36583214/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36931263/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37231411/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37242153/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37484774/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37571305/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37892458/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.