Serwatka w proszku

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

Serwatka w proszku

Ostatnia aktualizacja: 19 czerwca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 1źródła
  • 0badań

Serwatka w proszku to produkt otrzymany w wyniku odparowania wody z serwatki płynnej.


W pigułce

  • Serwatka w proszku to produkt otrzymany przez odparowanie wody z serwatki płynnej
  • Serwatka w proszku jest stosowana jako dodatek do produktów, który poprawia ich właściwości sensoryczne (np. smak, struktura)
  • Serwatka w proszku zawiera bardzo duże ilości laktozy, a także stosunkowo dużo białka, witaminy B2,wapnia, fosforu i magnezu
  • W sprzedaży dostępne są również pewne odmiany serwatki w proszku: serwatka odbiałczona i serwatka demineralizowana

Co to jest serwatka w proszku?

Serwatka w proszku to produkt, który powstaje na drodze zagęszczenia serwatki płynnej przez usunięcie z niej części wody. Przed wspomnianym odparowaniem, serwatka bardzo często jest poddawana odtłuszczaniu (usuwaniu z niej tłuszczu). Serwatka płynna jest podgrzewana wstępnie do temperatury 58-60°C (z wykorzystaniem płytowych wymienników ciepła), a następnie jest ogrzewana w temperaturze 65°C za pomocą pary wodnej. W następnym etapie tak przygotowana serwatka jest suszona w suszarkach bębnowych lub rozpyłowych. 

Serwatka w proszku - zastosowanie

Serwatka w proszku jest bardzo często stosowana jako dodatek do żywności (ale nie występuje pod żadnym numerem "E-"). Znajduje się np. w: czekoladach, zupach, sosach, lodach, serach topionych, żywności dla niemowląt. Pełni ona wiele ważnych funkcji:

  • Może być wykorzystywana, aby nadać odpowiedni kolor skórce pieczywa lub innym wypiekom i wyrobom cukierniczym.
  • Serwatka w proszku poprawia jakość mięsa i ryb dzięki stabilizacji emulsji, żelowaniu i właściwościom hydrofilowym.
  • Serwatka nadaje produktom spożywczym właściwą puszystość i poprawia ich smak (staje się on bardziej słodki i mleczny).

Czym zastąpić serwatkę w proszku?

W niektórych przypadkach serwatkę w proszku można zastąpić mlekiem w proszku. Dotyczy to np. wyrobów cukierniczych.

Serwatka - wartość odżywcza

Serwatka w proszku jest produktem stosunkowo kalorycznym. Dostarcza ona 333 kcal/100 g. W jej składzie znajdują się głównie węglowodany (72 g/100 g), w tym laktoza i białko (10-15 g/100 g). W śladowych ilościach występuje tłuszcz (0,6 g/100 g). 

W składzie serwatki znajdują się witaminy z grupy B (w przeliczeniu na 1 łyżkę = 10 g):

Serwatka dostarcza też składników mineralnych (w przeliczeniu na 1 łyżkę = 10 g):

  • Wapń - 199 mg (24,9% RWS)
  • Fosfor - 105 mg (15,0% RWS)
  • Potas - 251 mg (12,6% RWS)
  • Magnez - 17 mg (4,5% RWS)
  • Cynk - 0,4 mg (4,0% RWS)

Rodzaje serwatki

Serwatka w proszku występuje w kilku różnych odmianach. Są to głównie:

  • Serwatka odbiałczona (permeat serwatkowy) - składa się głównie z laktozy (ok. 80%); posiada obniżoną zawartość białka (ok. 5%)
  • Serwatka demineralizowana - powstaje poprzez częściowe usunięcie składników mineralnych; wykorzystuje się ją m.in. do produkcji preparatów mlekozastępczych

Serwatka a białko serwatkowe

Serwatka w proszku to nie to samo co białka serwatkowe

Określenia: serwatka i białka serwatkowe bardzo często są stosowane zamiennie. Jednakże w rzeczywistości różnią się między sobą składem. 

Białka serwatkowe stanowią tylko część serwatki. Czyli serwatka to nie tylko białka serwatkowe, ale również inne składniki. W serwatce znajduje się stosunkowo dużo cukru mlecznego - laktozy. Wyizolowane z serwatki białka serwatkowe zawierają zazwyczaj tylko śladowe ilości laktozy.

Jak można się domyślić, w białkach serwatkowych jest więcej białka, niż w samej serwatce. W serwatce płynnej jest ok. 1,0% białka. W serwatce w proszku - więcej (ok. 10-15%), ale wciąż o wiele mniej, niż w samym białku serwatkowym (koncentracie lub izolacie).

Gdzie kupić serwatkę?

Serwatkę w proszku można kupić w sklepach internetowych, w sklepach z dodatkami do żywności lub w niektórych sklepach ze zdrową żywnością.

Serwatka w proszku kosztuje ok. 8-9 zł (opakowanie 500 g).

Więcej podobnych treści

  • dr Bartosz Kulczyński

    autor:

    dr Bartosz Kulczyński

    Dietetyk

    Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • Whey and Whey Powders: Production and Uses.

Pytania i odpowiedzi

  • Co to jest serwatka?

    Serwatka to produkt otrzymany na skutek wytrącenia z mleka białka (kazeiny). Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji sera. Naturalnie występuje w formie płynnej, ale bardzo często jest poddawana suszeniu (serwatka w proszku).

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter