Serwatka w proszku
Ostatnia aktualizacja: 19 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 1źródła
- 0badań
Serwatka w proszku to produkt otrzymany w wyniku odparowania wody z serwatki płynnej.
W pigułce
- Serwatka w proszku to produkt otrzymany przez odparowanie wody z serwatki płynnej
- Serwatka w proszku jest stosowana jako dodatek do produktów, który poprawia ich właściwości sensoryczne (np. smak, struktura)
- Serwatka w proszku zawiera bardzo duże ilości laktozy, a także stosunkowo dużo białka, witaminy B2,wapnia, fosforu i magnezu
- W sprzedaży dostępne są również pewne odmiany serwatki w proszku: serwatka odbiałczona i serwatka demineralizowana
wiem więcej!
Co to jest serwatka w proszku?
Serwatka w proszku to produkt, który powstaje na drodze zagęszczenia serwatki płynnej przez usunięcie z niej części wody. Przed wspomnianym odparowaniem, serwatka bardzo często jest poddawana odtłuszczaniu (usuwaniu z niej tłuszczu). Serwatka płynna jest podgrzewana wstępnie do temperatury 58-60°C (z wykorzystaniem płytowych wymienników ciepła), a następnie jest ogrzewana w temperaturze 65°C za pomocą pary wodnej. W następnym etapie tak przygotowana serwatka jest suszona w suszarkach bębnowych lub rozpyłowych.
Serwatka w proszku - zastosowanie
Serwatka w proszku jest bardzo często stosowana jako dodatek do żywności (ale nie występuje pod żadnym numerem "E-"). Znajduje się np. w: czekoladach, zupach, sosach, lodach, serach topionych, żywności dla niemowląt. Pełni ona wiele ważnych funkcji:
- Może być wykorzystywana, aby nadać odpowiedni kolor skórce pieczywa lub innym wypiekom i wyrobom cukierniczym.
- Serwatka w proszku poprawia jakość mięsa i ryb dzięki stabilizacji emulsji, żelowaniu i właściwościom hydrofilowym.
- Serwatka nadaje produktom spożywczym właściwą puszystość i poprawia ich smak (staje się on bardziej słodki i mleczny).
Czym zastąpić serwatkę w proszku?
W niektórych przypadkach serwatkę w proszku można zastąpić mlekiem w proszku. Dotyczy to np. wyrobów cukierniczych.
Serwatka - wartość odżywcza
Serwatka w proszku jest produktem stosunkowo kalorycznym. Dostarcza ona 333 kcal/100 g. W jej składzie znajdują się głównie węglowodany (72 g/100 g), w tym laktoza i białko (10-15 g/100 g). W śladowych ilościach występuje tłuszcz (0,6 g/100 g).
W składzie serwatki znajdują się witaminy z grupy B (w przeliczeniu na 1 łyżkę = 10 g):
- Witamina B2 - 0,25 mg (17,9% RWS)
- Witamina B12 - 0,24 µg (9,6% RWS)
- Witamina B6 - 0,03 mg (2,0% RWS)
- Witamina B1 - 0,019 mg (1,7% RWS)
Serwatka dostarcza też składników mineralnych (w przeliczeniu na 1 łyżkę = 10 g):
- Wapń - 199 mg (24,9% RWS)
- Fosfor - 105 mg (15,0% RWS)
- Potas - 251 mg (12,6% RWS)
- Magnez - 17 mg (4,5% RWS)
- Cynk - 0,4 mg (4,0% RWS)
Rodzaje serwatki
Serwatka w proszku występuje w kilku różnych odmianach. Są to głównie:
- Serwatka odbiałczona (permeat serwatkowy) - składa się głównie z laktozy (ok. 80%); posiada obniżoną zawartość białka (ok. 5%)
- Serwatka demineralizowana - powstaje poprzez częściowe usunięcie składników mineralnych; wykorzystuje się ją m.in. do produkcji preparatów mlekozastępczych
Serwatka a białko serwatkowe
Serwatka w proszku to nie to samo co białka serwatkowe
Określenia: serwatka i białka serwatkowe bardzo często są stosowane zamiennie. Jednakże w rzeczywistości różnią się między sobą składem.
Białka serwatkowe stanowią tylko część serwatki. Czyli serwatka to nie tylko białka serwatkowe, ale również inne składniki. W serwatce znajduje się stosunkowo dużo cukru mlecznego - laktozy. Wyizolowane z serwatki białka serwatkowe zawierają zazwyczaj tylko śladowe ilości laktozy.
Jak można się domyślić, w białkach serwatkowych jest więcej białka, niż w samej serwatce. W serwatce płynnej jest ok. 1,0% białka. W serwatce w proszku - więcej (ok. 10-15%), ale wciąż o wiele mniej, niż w samym białku serwatkowym (koncentracie lub izolacie).
Gdzie kupić serwatkę?
Serwatkę w proszku można kupić w sklepach internetowych, w sklepach z dodatkami do żywności lub w niektórych sklepach ze zdrową żywnością.
Serwatka w proszku kosztuje ok. 8-9 zł (opakowanie 500 g).
Więcej podobnych treści
Glutaminian sodu (E621)
Glutaminian sodu (E621, MSG) to jeden z najpopularniejszych wzmacniaczy smaku, który w ostatnich ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 18 czerwca 2020
Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin (E141)
Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin (E141) to półsyntetyczne barwniki nadające i utrwala...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 sierpnia 2020
Miazga kakaowa
Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakaowca, z których produkuje się masło kakaowe (tłuszcz kakaow...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 lipca 2021
Izomaltuloza
Izomaltuloza (Inaczej palatynoza) to dwucukier przypominający swoją budową sacharozę (zwykły cuki...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 października 2020
Maltodekstryna
Maltodekstryna to częściowo strawiona skrobia, która jest wykorzystywana do wyrobu wielu produktó...
- dr Bartosz Kulczyński
- 20 maja 2021
Lecytyna (E322)
Lecytyna (E322) to jeden z najczęściej stosowanych emulgatorów. Najczęściej wykorzystywana jest l...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 maja 2021
Spis badań i źródeł
- Whey and Whey Powders: Production and Uses.
Pytania i odpowiedzi
Co to jest serwatka?
Serwatka to produkt otrzymany na skutek wytrącenia z mleka białka (kazeiny). Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji sera. Naturalnie występuje w formie płynnej, ale bardzo często jest poddawana suszeniu (serwatka w proszku).
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.