Izomaltuloza
Ostatnia aktualizacja: 25 sierpnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 12źródła
- 10badań
Izomaltuloza (nazywana inaczej jako palatynoza) to związek z grupy węglowodanów (dwucukrów), który zbudowany jest z jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki fruktozy, które są połączone wiążaniem alfa-1,6-glikozydowym. Swoją budową chemiczną przypomina tradycyjny cukier (sacharozę).
W pigułce
- Izomaltuloza jest zdrowszym zamiennikiem cukru, gdyż nie powoduje gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi (IG izomaltulozy = 32).
- Wartość energetyczna izomaltulozy jest taka sama, jak sacharozy (4 kcal/g).
- W odróżnieniu od cukru, izomaltuloza nie przyczynia się do rozwoju próchnicy.
- Izomaltuloza cechuje się o połowę niższą siłą słodzącą, niż sacharoza.
- Izomaltuloza może mieć szczególne znaczenie w żywieniu sportowców - pozwala na stopniowy wzrost glukozy we krwi, dostarczając energię w sposób zrównoważony.
- Izomaltuloza jest składnikiem bezpiecznym dla zdrowia człowieka.
Izomaltuloza występuje naturalnie w przyrodzie.
Jest obecna przede wszystkim w:
- Miodach
- Soku z trzciny cukrowej
Na skalę przemysłową, izomaltuloza jest produkowana z sacharozy (cukru stołowego) pochodzącej z buraka cukrowego .
Izomaltuloza - zastosowanie
Izomaltuloza jest coraz częściej stosowana w produktach spożywczych jako zamiennik zwykłego cukru (sacharozy) lub maltodekstryn.
Zaletą izomaltulozy w przemyśle spożywczym jest to, że jest ona stabilna w kwaśnym środowisku, przez co może być dodawana np. do napojów.
Na obecną chwilę, izomaltulozę można najczęściej spotkać w produktach takich, jak:
- Napoje dla sportowców
- Napoje energetyzujące
- Płatki śniadaniowe
- Batony zbożowe
- Produkty mleczne
- Wyroby cukiernicze
- Polewy do ciast
- Galaretki
Izomaltuloza - właściwości
Izomaltuloza dla sportowców
Wydaje się, że izomaltuloza może być ciekawym źródłem dobrze przyswajalnych węglowodanów o powolnym uwalnianiu w przypadku żywienia sportowców i dostarczać energię w bardziej równomierny sposób, co w efekcie może przekładać się na osiągnięcie lepszych wyników sportowych.
Dodatkowo odnotowano, że spożywanie izomaltulozy nie powodowało dolegliwości żołądkowo-jelitowych podczas wysiłku fizycznego.
Izomaltuloza ogranicza wzrost poziomu cukru we krwi
Naukowcy odnotowali, że stosowanie izomaltulozy zamiast cukru powoduje korzystny, mniejszy wzrost stężenia glukozy we krwi.
Dodatkowo odnotowano, że na skutek zamiany zwykłegu cukru na izomaltulozę następowało intensywniejsze, poposiłkowe utlenianie tłuszczu. W efekcie naukowcy sugerują, że sięganie po izomaltulozę zamiast cukru może być skuteczną strategią żywieniową, pomocną w zapobieganiu występowania zaburzeń metabolicznych.
Zastąpienie cukrów izomaltulozą wpływa korzystnie na funkcje poznawcze
Szereg przeprowadzonych badań pokazał, że spożywanie posiłków zawierających izomaltulozę (zastępując nią inne cukry o wysokin indeksie glikemicznym) przyczyniało się m.in. do:
- poprawy pamięci i nastroju u dzieci w wieku szkolnym ,
- poprawy pamięci epizodycznej i nastroju u osób dorosłych,
- zwiększenia szybkości uwagi, poprawy pamięci roboczej i epizodycznej u dzieci w wieku 5-6 lat.
Izomaltuloza i sacharoza - różnice
Pod względem wyglądu i smaku, izomaltuloza jest podobna do wspomnianej sacharozy. Jednakże jest od niej o połowę mniej słodka.
W odróżnieniu od sacharozy, izomaltuloza nie przyczynia się w istotnym stopniu do rozwoju próchnicy.
Izomaltuloza ulega wolniejszemu rozkładowi (jest wolniej trawiona) i wchłanianiu w przewodzie pokarmowym. Oznacza to, że w porównaniu do sacharozy, przyczynia się do mniej gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie w przypadku osób cierpiących na zaburzenia gospodarki węglowodanowej (np. cukrzycę, insulinooporność).
Zastąpienie izomaltulozą tradycyjnego cukru w produktach spożywczych pozwala producentom żywności na zastosowanie niniejszego oświadczenia zdrowotnego:
"Spożywanie żywności/napojów zawierających izomaltulozę zamiast cukru prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu niż po spożyciu żywności/napojów zawierających cukier"
a także:
"Spożywanie żywności/napojów zawierających izomaltulozę zamiast cukru pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów".
W tym miejscu warto wspomnieć, że indeks glikemiczny (IG) izomaltulozy jest niski i wynosi 32 (IG = 32). Dla porównania, indeks glikemiczny sacharozy jest wysoki i wynosi 72.
Podobnie jak w przypadku sacharozy, wartość energetyczna izomaltulozy wynosi 4 kcal/g (czyli 400 kcal/100 g).
Izomaltuloza - szkodliwość
Izomaltuloza cechuje się bardzo dobrą przyswajalnością i nie ulega znaczącej fermentacji w jelitach.
Izomaltuloza posiada status GRAS - czyli została uznana za substancję ogólnie bezpieczną dla zdrowia.
Przegląd badań toksykologicznych wskazał, że spożywanie izomaltozy nie powoduje wzrostu stężenia cholesterolu we krwi, jak również nie powoduje żadnych slutków ubocznych.
Więcej podobnych treści
Serwatka w proszku
Serwatka w proszku jest często stosowana w produkcji żywności bo nadaje jej bardziej atrakcyjny s...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 sierpnia 2020
Miazga kakaowa
Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakaowca, z których produkuje się masło kakaowe (tłuszcz kakaow...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 lipca 2021
Maltodekstryna
Maltodekstryna to częściowo strawiona skrobia, która jest wykorzystywana do wyrobu wielu produktó...
- dr Bartosz Kulczyński
- 20 maja 2021
Lecytyna (E322)
Lecytyna (E322) to jeden z najczęściej stosowanych emulgatorów. Najczęściej wykorzystywana jest l...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 maja 2021
Karagen (E407): czy i dla kogo może być szkodliwy?
Karagen (E407) to dodatek do żywności o działaniu żelującym. Uznawany za składnik bezpieczny, acz...
- dr Bartosz Kulczyński
- 21 maja 2021
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471)
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych to najczęściej stosowane emulgatory w żywności. Jakie peł...
- dr Bartosz Kulczyński
- 19 maja 2021
Spis badań i źródeł
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=celex%3A32012R0432
- B A R Lina i wsp.: Isomaltulose (Palatinose): a review of biological and toxicological studies Isomaltulose (Palatinose): a review of biological and toxicological studies. Food Chem Toxicol, 2002, 40(10), 1375-81.
- Judith G P van Can i wsp.: Reduced glycaemic and insulinaemic responses following isomaltulose ingestion: implications for postprandial substrate use. Br J Nutr, 2009, 102(10), 1408-13.
- Ines Holub i wsp.: Novel findings on the metabolic effects of the low glycaemic carbohydrate isomaltulose (Palatinose). Br J Nutr, 2010, 103(12), 1730-7.
- Daniel J West i wsp.: Isomaltulose Improves Postexercise Glycemia by Reducing CHO Oxidation in T1DM. Med Sci Sports Exerc, 2011, 43(2), 204-10.
- Mohd Nasir Mohd Taib i wsp.: The effect of high lactose-isomaltulose on cognitive performance of young children. A double blind cross-over design study. Appetite, 2012, 58(1), 81-7.
- Richard Michael Bracken i wsp.: Isomaltulose improves glycemia and maintains run performance in type 1 diabetes. Med Sci Sports Exerc, 2012, 44(5), 800-8.
- Daniel König i wsp.: Postprandial substrate use in overweight subjects with the metabolic syndrome after isomaltulose (Palatinose™) ingestion. Nutrition, 2012, 28(6), 651-6.
- Hayley Young i wsp.: The effect of using isomaltulose (Palatinose™) to modulate the glycaemic properties of breakfast on the cognitive performance of children. Eur J Nutr, 2015, 54(6), 1013-20.
- William J Kraemer i wsp.: The addition of beta-hydroxy-beta-methylbutyrate and isomaltulose to whey protein improves recovery from highly demanding resistance exercise. J Am Coll Nutr, 2015;34(2):91-9., 34(2), 91-9.
- M. Fleddermann i wsp.: Effects of a Follow-On Formula Containing Isomaltulose (Palatinose™) on Metabolic Response, Acceptance, Tolerance and Safety in Infants: A Randomized-Controlled Trial. PLoS One., 2016, 11(3), e0151614.
- Constanze Christin Maresch i wsp.: Low Glycemic Index Prototype Isomaltulose—Update of Clinical Trials. Nutrients., 2017, 9(4), 381.
- Masashi Miyashita i wsp.: The effects of isomaltulose ingestion on gastric parameters and cycling performance in young men. J Exerc Sci Fit., 2019, 17(3), 101–107.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212826314000207
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.