Miazga kakaowa
Ostatnia aktualizacja: 19 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 0źródła
- 0badań
Miazga kakaowa (inaczej masa kakaowa) to nic innego jak zmielone na jednolitą masę, prażone ziarna owoców kakaowca, uprzednio pozbawione łupin. Z miazgi kakaowej otrzymuje się masło kakaowe i kuch kakaowy (popularnie nazywany kakao).
Miazga kakaowa w połączeniu z masłem kakaowym stanowią podstawowe składniki czekolad. W dobrej jakości czekoladach, miazga kakaowa i masło kakaowe (tłuszcz kakaowy) powinny być na pierwszym miejscu w składzie.
wiem więcej!
Na etykietach czekolad znajduje się zazwyczaj określenie: "zawartość kakao: x%". Oznacza ono zawartość procentową miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego w produkcie. Im większa zawartość kakao, tym wyższa jakość czekolady i lepsze jej właściwości zdrowotne.
Więcej podobnych treści
Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin (E141)
Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin (E141) to półsyntetyczne barwniki nadające i utrwala...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 sierpnia 2020
Serwatka w proszku
Serwatka w proszku jest często stosowana w produkcji żywności bo nadaje jej bardziej atrakcyjny s...
- dr Bartosz Kulczyński
- 04 sierpnia 2020
Izomaltuloza
Izomaltuloza (Inaczej palatynoza) to dwucukier przypominający swoją budową sacharozę (zwykły cuki...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 października 2020
Maltodekstryna
Maltodekstryna to częściowo strawiona skrobia, która jest wykorzystywana do wyrobu wielu produktó...
- dr Bartosz Kulczyński
- 20 maja 2021
Lecytyna (E322)
Lecytyna (E322) to jeden z najczęściej stosowanych emulgatorów. Najczęściej wykorzystywana jest l...
- dr Bartosz Kulczyński
- 24 maja 2021
Karagen (E407): czy i dla kogo może być szkodliwy?
Karagen (E407) to dodatek do żywności o działaniu żelującym. Uznawany za składnik bezpieczny, acz...
- dr Bartosz Kulczyński
- 21 maja 2021
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.