Halibut

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Halibut

Ostatnia aktualizacja: 09 października 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 10źródła
  • 11badań

Halibut to gatunek ryby morskiej z rodziny flądrowatych (Pleuronectidae). Należy do płastug, czyli ryb o spłaszczonym ciele, poruszających się na jednym boku. Posiada zwarte mięso o delikatnym smaku. Świetnie nadaje się do smażenia, grillowania, a także gotowania na parze.

Halibut cechuje się wysoką zawartością składników odżywczych, szczególnie witamin z grupy B, witaminy D, a także selenu, fosforu i potasu. Pomimo niskiej zawartości tłuszczu ogółem, dostarcza dużych ilości kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3.


W pigułce

  • Halibut jest chudą rybą o wysokiej zawartości witamin (B12, niacyny, B6, D), minerałów (selenu, fosforu i potasu) oraz tłuszczów omega-3.
  • Halibut może wykazywać korzystny wpływ na układ krążenia, redukować stany zapalne w organizmie oraz zapobiegać anemii z niedoboru witaminy B12.
  • Halibut kumuluje umiarkowane ilości rtęci. Ryzyko zanieczyszczenia i przekroczenia norm dla rtęci w halibucie jest największe u dużych osobników.
  • Halibut powinien być jedzony w ograniczonych ilościach przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Zaleca się spożycie do 1 porcji (112g) na tydzień.
  • Halibut może wywoływać objawy alergii pokarmowej.

Halibut - rodzaje

W zależności od miejsca występowania, wyróżnia się 3 główne odmiany halibuta:

  • halibut pacyficzny (Hippoglossus stenolepis) - występuje w północnym Pacyfiku, największe osobniki osiągają blisko 2,4 m długości i wagę 230 kg, najczęściej dostępny w sklepach,
  • halibut czarny (niebieski, grenlandzki, Reinhardtius hippoglossoides) - występuje w zimnych wodach wokół bieguna północnego, dorasta do ok. 1,3 m długości i 7 kg wagi,
  • halibut atlantycki (biały, Hippoglossus hippoglossus)- żyje w północnym Atlantyku, gatunek zagrożony wyginięciem, największa z płastug, osiąga ponad 4 m długości i wagę ponad 320 kg.

Halibut - wartości odżywcze

Surowy halibut składa się w 80,2% z wody, 18,5% z białka oraz niewielkich ilości tłuszczu (1,3%).

Wartości odżywcze w przeliczeniu na 1 porcję (150 g) surowego halibuta:

  • Kalorie - 136,5 kcal
  • Białko - 27,9 g
  • Tłuszcz - 2 g
    • kwasy omega-3 - 346,5 mg (21% RWS)
    • kwas eikozapentaenowy (EPA) - 99 mg
    • kwas dokozaheksaenowy (DHA) - 192 mg
  • Węglowodany - 0 g

Halibut jest niskokaloryczny

Świeży halibut jest niskokaloryczny, ponieważ 100 g tej ryby zawiera 91 kcal .

Halibut zawiera sporo omega-3

Porcja halibuta pokrywa zapotrzebowanie na kwasy omega-3 w 21%. Organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie EPA i DHA, dlatego też konieczne jest przyjmowanie tych tłuszczów w diecie. Kwasy omega-3 są szczególnie pomocne w zapobieganiu chorobom serca .

Halibut - witaminy i składniki mineralne

Halibut zawiera bardzo dużo witaminy B12 i niacyny

Porcja halibuta o wadze 150 g dostarcza 1,65 µg witaminy B12 oraz 9,77 mg niacyny. Ilości te wystarczą, aby pokryć dzienne zalecane spożycie dla tych pierwiastków w ponad 60%.

  • Witamina B12: bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek oraz powstawaniu DNA, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, obniża poziom homocysteiny we krwi.
  • Niacyna: wpływa korzystnie na poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko rozwoju pelagry, działa pozytywnie na układ nerwowy oraz stan skóry.

Zawartość witamin w porcji 150 g halibuta:

  • Witamina B12 - 1,65 µg (66% RWS)
  • Niacyna - 9,77 mg (61% RWS)
  • Witamina B6 - 0,82 mg (59% RWS)
  • Witamina D - 7,05 µg (35% RWS)
  • Kwas foliowy - 18 µg (9% RWS)
  • Kwas pantotenowy - 0,51 mg (9% RWS)
  • Witamina E - 0,92 mg (8% RWS)
  • Tiamina - 0,08 mg (7% RWS)
  • Witamina A - 30 µg (4% RWS)
  • Ryboflawina - 0,05 mg (3% RWS)

Halibut jest doskonałym źródłem selenu

Porcja 150 g halibuta zawiera 68,4 µg selenu i zapewnia pokrycie zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek w 124%.

Selen wykazuje następujące właściwości:

  • wpływa na prawidłową pracę tarczycy,
  • zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów,
  • zwiększa płodność mężczyzn,
  • zmniejsza ryzyko chorób sercowo - naczyniowych oraz choroby Alzheimera.

Zawartość składników mineralnych w porcji 150 g halibuta:

  • Selen - 68,4 µg  (124% RWS)
  • Fosfor - 354 mg (51% RWS)
  • Potas - 652,5 mg (33% RWS)
  • Magnez - 34,5 mg (9% RWS)
  • Cynk - 0,54 mg (5% RWS)
  • Miedź - 0,03 mg (3% RWS)

Czy halibut jest zdrowy?

Halibut jest chudą rybą o wysokiej zawartości witamin, składników mineralnych oraz znaczących ilości kwasów omega-3. Posiada szczególny udział w diecie sprzyjającej profilaktyce chorób serca oraz przeciwdziałającej stanom zapalnym. Jednak z uwagi na potencjalne ryzyko kumulacji rtęci w halibucie, zaleca się spożywać go w umiarkowanych ilościach.

Halibut wpływa korzystnie na serce

Halibut zawiera bogactwo składników odżywczych, które wykazują pozytywny wpływ na układ krążenia i zapobiegają rozwojowi chorób serca.

Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 przyczyniają się do obniżenia ciśnienia, zmniejszają poziom triglicerydów we krwi oraz działają przeciwmiażdżycowo  . Niacyna posiada udokumentowany pozytywny wpływ na parametry profilu lipidowego , zaś wyższe stężenie selenu w organizmie człowieka jest powiązane z mniejszym ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej .

Halibut może zmniejszać stany zapalne

Badacze wykazali, że selen jest silnym antyoksydantem, który może obniżać stan zapalny w organizmie. Suplementacja selenem prowadzi do obniżenia stężenia białka C-reaktywnego (marker stanu zapalnego) oraz zwiększenia ilości peroksydazy glutationowej (enzym przeciwutleniający) . Badania naukowe wskazują, że silne działanie przeciwzapalne posiada także witamina D oraz kwasy tłuszczowe omega-3 .

Halibut jest doskonałym źródłem wszystkich wymienionych składników pokarmowych, dzięki czemu jego regularne spożycie może odgrywać istotną rolę w redukcji stanów zapalnych w organizmie.

Halibut może zapobiegać anemii

Halibut jest źródłem dużych ilości witaminy B12, która bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Regularne spożycie halibuta może stanowić profilaktykę niedokrwistości oraz wspomagać jej terapię .

Czy halibut jest zanieczyszczony?

Halibut jest rybą, która może gromadzić umiarkowane ilości rtęci, podobnie jak niektóre odmiany tuńczyka . W badaniu z 2006 roku wykazano, że u dużych osobników halibuta grenlandzkiego (masa ryby powyżej 3 kg) często dochodzi do przekroczenia limitu rtęci obowiązującego w Unii Europejskiej .

Naukowcy wykazali, że na przestrzeni 9 lat w okresie 2006 - 2015 roku, bioakumulacja rtęci w tkankach halibuta grenlandzkiego zmniejszyła się o 35 - 50% . Niemniej jednak, w zależności od stopnia zanieczyszczenia środowiska, w którym żyje halibut, może on kumulować nadmierne ilości zanieczyszczeń.

Halibut - przeciwwskazania

Alergia

Ryby należą do jednych z najczęstszych alergenów pokarmowych. Jeśli po spożyciu halibuta obserwujesz niepokojące objawy (trudności w oddychaniu, pokrzywkę, nudności i wymioty, biegunkę, bóle głowy czy katar) skonsultuj się z alergologiem .

Halibut w ciąży

Halibut, z uwagi na ryzyko kumulacji większych ilości rtęci, nie jest rybą zalecaną do częstego spożycia przez kobiety w ciąży.

Zgodnie z zaleceniami FDA (Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków) kobiety w ciąży oraz karmiące piersią mogą jeść maksymalnie 1 porcję (ok. 112 g) halibuta na tydzień .

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/fish/
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174200/nutrients
  • James McKenney i wsp.: New perspectives on the use of niacin in the treatment of lipid disorders. Arch Intern Med, 2004, 164(7), 697-705.
  • Philip C Calder i wsp.: n-3 polyunsaturated fatty acids, inflammation, and inflammatory diseases. Am J Clin Nutr, 2006, 83(6 Suppl), 1505S-1519S.
  • Gemma Flores-Mateo i wsp.: Selenium and coronary heart disease: a meta-analysis. Am J Clin Nutr, 2006, 84(4), 762-73.
  • Kåre Julshamn i wsp.: Mercury concentration in fillets of Greenland halibut (Reinhardtius hippoglossoides) caught in the Barents Sea in January 2006. Sci Total Environ, 2006, 372(1), 345-9.

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter