Halibut

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

Halibut

    Ostatnia aktualizacja: 30 grudnia 2022

    • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
    • 10źródła
    • 11badań

    Halibut to gatunek ryby morskiej z rodziny flądrowatych (Pleuronectidae). Należy do płastug, czyli ryb o spłaszczonym ciele, poruszających się na jednym boku. Posiada zwarte mięso o delikatnym smaku. Świetnie nadaje się do smażenia, grillowania, a także gotowania na parze.

    Halibut cechuje się wysoką zawartością składników odżywczych, szczególnie witamin z grupy B, witaminy D, a także selenu, fosforu i potasu. Pomimo niskiej zawartości tłuszczu ogółem, dostarcza dużych ilości kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3.


    W pigułce

    • Halibut jest chudą rybą o wysokiej zawartości witamin (B12, niacyny, B6, D), minerałów (selenu, fosforu i potasu) oraz tłuszczów omega-3.
    • Halibut może wykazywać korzystny wpływ na układ krążenia, redukować stany zapalne w organizmie oraz zapobiegać anemii z niedoboru witaminy B12.
    • Halibut kumuluje umiarkowane ilości rtęci. Ryzyko zanieczyszczenia i przekroczenia norm dla rtęci w halibucie jest największe u dużych osobników.
    • Halibut powinien być jedzony w ograniczonych ilościach przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Zaleca się spożycie do 1 porcji (112g) na tydzień.
    • Halibut może wywoływać objawy alergii pokarmowej.

    Halibut - rodzaje

    W zależności od miejsca występowania, wyróżnia się 3 główne odmiany halibuta:

    • halibut pacyficzny (Hippoglossus stenolepis) - występuje w północnym Pacyfiku, największe osobniki osiągają blisko 2,4 m długości i wagę 230 kg, najczęściej dostępny w sklepach,
    • halibut czarny (niebieski, grenlandzki, Reinhardtius hippoglossoides) - występuje w zimnych wodach wokół bieguna północnego, dorasta do ok. 1,3 m długości i 7 kg wagi,
    • halibut atlantycki (biały, Hippoglossus hippoglossus)- żyje w północnym Atlantyku, gatunek zagrożony wyginięciem, największa z płastug, osiąga ponad 4 m długości i wagę ponad 320 kg.

    Halibut - wartości odżywcze

    Surowy halibut składa się w 80,2% z wody, 18,5% z białka oraz niewielkich ilości tłuszczu (1,3%).

    Wartości odżywcze w przeliczeniu na 1 porcję (150 g) surowego halibuta:

    • Kalorie - 136,5 kcal
    • Białko - 27,9 g
    • Tłuszcz - 2 g
      • kwasy omega-3 - 346,5 mg (21% RWS)
      • kwas eikozapentaenowy (EPA) - 99 mg
      • kwas dokozaheksaenowy (DHA) - 192 mg
    • Węglowodany - 0 g

    Halibut jest niskokaloryczny

    Świeży halibut jest niskokaloryczny, ponieważ 100 g tej ryby zawiera 91 kcal .

    Halibut zawiera sporo omega-3

    Porcja halibuta pokrywa zapotrzebowanie na kwasy omega-3 w 21%. Organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie EPA i DHA, dlatego też konieczne jest przyjmowanie tych tłuszczów w diecie. Kwasy omega-3 są szczególnie pomocne w zapobieganiu chorobom serca .

    Halibut - witaminy i składniki mineralne

    Halibut zawiera bardzo dużo witaminy B12 i niacyny

    Porcja halibuta o wadze 150 g dostarcza 1,65 µg witaminy B12 oraz 9,77 mg niacyny. Ilości te wystarczą, aby pokryć dzienne zalecane spożycie dla tych pierwiastków w ponad 60%.

    • Witamina B12: bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek oraz powstawaniu DNA, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, obniża poziom homocysteiny we krwi.
    • Niacyna: wpływa korzystnie na poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko rozwoju pelagry, działa pozytywnie na układ nerwowy oraz stan skóry.

    Zawartość witamin w porcji 150 g halibuta:

    • Witamina B12 - 1,65 µg (66% RWS)
    • Niacyna - 9,77 mg (61% RWS)
    • Witamina B6 - 0,82 mg (59% RWS)
    • Witamina D - 7,05 µg (35% RWS)
    • Kwas foliowy - 18 µg (9% RWS)
    • Kwas pantotenowy - 0,51 mg (9% RWS)
    • Witamina E - 0,92 mg (8% RWS)
    • Tiamina - 0,08 mg (7% RWS)
    • Witamina A - 30 µg (4% RWS)
    • Ryboflawina - 0,05 mg (3% RWS)

    Halibut jest doskonałym źródłem selenu

    Porcja 150 g halibuta zawiera 68,4 µg selenu i zapewnia pokrycie zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek w 124%.

    Selen wykazuje następujące właściwości:

    • wpływa na prawidłową pracę tarczycy,
    • zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów,
    • zwiększa płodność mężczyzn,
    • zmniejsza ryzyko chorób sercowo - naczyniowych oraz choroby Alzheimera.

    Zawartość składników mineralnych w porcji 150 g halibuta:

    • Selen - 68,4 µg  (124% RWS)
    • Fosfor - 354 mg (51% RWS)
    • Potas - 652,5 mg (33% RWS)
    • Magnez - 34,5 mg (9% RWS)
    • Cynk - 0,54 mg (5% RWS)
    • Miedź - 0,03 mg (3% RWS)

    Czy halibut jest zdrowy?

    Halibut jest chudą rybą o wysokiej zawartości witamin, składników mineralnych oraz znaczących ilości kwasów omega-3. Posiada szczególny udział w diecie sprzyjającej profilaktyce chorób serca oraz przeciwdziałającej stanom zapalnym. Jednak z uwagi na potencjalne ryzyko kumulacji rtęci w halibucie, zaleca się spożywać go w umiarkowanych ilościach.

    Halibut wpływa korzystnie na serce

    Halibut zawiera bogactwo składników odżywczych, które wykazują pozytywny wpływ na układ krążenia i zapobiegają rozwojowi chorób serca.

    Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 przyczyniają się do obniżenia ciśnienia, zmniejszają poziom triglicerydów we krwi oraz działają przeciwmiażdżycowo  . Niacyna posiada udokumentowany pozytywny wpływ na parametry profilu lipidowego , zaś wyższe stężenie selenu w organizmie człowieka jest powiązane z mniejszym ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej .

    Halibut może zmniejszać stany zapalne

    Badacze wykazali, że selen jest silnym antyoksydantem, który może obniżać stan zapalny w organizmie. Suplementacja selenem prowadzi do obniżenia stężenia białka C-reaktywnego (marker stanu zapalnego) oraz zwiększenia ilości peroksydazy glutationowej (enzym przeciwutleniający) . Badania naukowe wskazują, że silne działanie przeciwzapalne posiada także witamina D oraz kwasy tłuszczowe omega-3 .

    Halibut jest doskonałym źródłem wszystkich wymienionych składników pokarmowych, dzięki czemu jego regularne spożycie może odgrywać istotną rolę w redukcji stanów zapalnych w organizmie.

    Halibut może zapobiegać anemii

    Halibut jest źródłem dużych ilości witaminy B12, która bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Regularne spożycie halibuta może stanowić profilaktykę niedokrwistości oraz wspomagać jej terapię .

    Czy halibut jest zanieczyszczony?

    Halibut jest rybą, która może gromadzić umiarkowane ilości rtęci, podobnie jak niektóre odmiany tuńczyka . W badaniu z 2006 roku wykazano, że u dużych osobników halibuta grenlandzkiego (masa ryby powyżej 3 kg) często dochodzi do przekroczenia limitu rtęci obowiązującego w Unii Europejskiej .

    Naukowcy wykazali, że na przestrzeni 9 lat w okresie 2006 - 2015 roku, bioakumulacja rtęci w tkankach halibuta grenlandzkiego zmniejszyła się o 35 - 50% . Niemniej jednak, w zależności od stopnia zanieczyszczenia środowiska, w którym żyje halibut, może on kumulować nadmierne ilości zanieczyszczeń.

    Halibut - przeciwwskazania

    Alergia

    Ryby należą do jednych z najczęstszych alergenów pokarmowych. Jeśli po spożyciu halibuta obserwujesz niepokojące objawy (trudności w oddychaniu, pokrzywkę, nudności i wymioty, biegunkę, bóle głowy czy katar) skonsultuj się z alergologiem .

    Halibut w ciąży

    Halibut, z uwagi na ryzyko kumulacji większych ilości rtęci, nie jest rybą zalecaną do częstego spożycia przez kobiety w ciąży.

    Zgodnie z zaleceniami FDA (Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków) kobiety w ciąży oraz karmiące piersią mogą jeść maksymalnie 1 porcję (ok. 112 g) halibuta na tydzień .

    Więcej podobnych treści

    • autor:

      Paulina Styś-Nowak


    Czy ten artykuł okazał się pomocny?

    Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

    Dziękujemy za oddany głos!

    Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

    Dziękujemy za komentarz!

    Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

    Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

    Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


    Spis badań i źródeł

    • https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/fish/
    • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174200/nutrients
    • James McKenney i wsp.: New perspectives on the use of niacin in the treatment of lipid disorders. Arch Intern Med, 2004, 164(7), 697-705.
    • Philip C Calder i wsp.: n-3 polyunsaturated fatty acids, inflammation, and inflammatory diseases. Am J Clin Nutr, 2006, 83(6 Suppl), 1505S-1519S.
    • Gemma Flores-Mateo i wsp.: Selenium and coronary heart disease: a meta-analysis. Am J Clin Nutr, 2006, 84(4), 762-73.
    • Kåre Julshamn i wsp.: Mercury concentration in fillets of Greenland halibut (Reinhardtius hippoglossoides) caught in the Barents Sea in January 2006. Sci Total Environ, 2006, 372(1), 345-9.

    Masz pytanie?

    Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

    Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

    Newsletter