Owoce egzotyczne (tropikalne)
Ostatnia aktualizacja: 26 sierpnia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 16źródła
- 103badań
Owoce egzotyczne, inaczej tropikalne lub południowe, to wszystkie owoce, które naturalnie rosną w strefie klimatu śródziemnomorskiego, tropikalnego lub subtropikalnego.
Niektóre z nich (np. banan, arbuz, pomarańcze) są przez nas doskonale znane i lubiane. Inne (np. smoczy owoc, karambola, guawa), choć dostępne w sklepach, nie cieszą się aż tak dużą popularnością. Zdecydowana większość owoców egzotycznych pozostaje jednak poza naszym zasięgiem - aby ich spróbować trzeba wybrać się w zagraniczną podróż.
W pigułce
- Owoce egzotyczne zawierają mnóstwo witamin i związków bioaktywnych, dlatego warto urozmaicać nimi swoją dietę.
- Choć większość owoców tropikalnych jest importowana do Polski, niektóre z nich można uprawiać również w naszym kraju. Mowa tu m.in. o pomarańczach, mandarynkach, arbuzach, melonach, brzoskwiniach, a nawet kaki.
- Przedstawiamy listę owoców egzotycznych, które są dostępne w Polsce. Lista zaczyna się od owoców najbardziej znanych, a kończy na tych najmniej popularnych.
Banan
Banany to najczęściej spożywane owoce na świecie. Zawierają duże ilości potasu, miedzi, manganu, witaminy B6, witaminy C i związków fenolowych. Pochodzą z krainy indomalajskiej oraz Australii.
Właściwości:
- banany polecane są dla osób z nadciśnieniem tętniczym (jako dobre źródło potasu, który obniża ciśnienie krwi) ,
- banany mogą łagodzić biegunki oraz objawy wrzodów żołądka ,
- spożycie bananów powiązane jest z mniejszym ryzykiem raka piersi i nerki ,
- banany mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2 .
Jak jeść?
Banany zwykle spożywa się na surowo, w naturalnej postaci. Owoce te są również wykorzystywane do przygotowania koktajli, deserów i wypieków.
Cytrusy
Dobrze znane owoce cytrusowe to pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, pomelo, cytryny i limonki. Niekiedy w sklepach można spotkać także kumkwaty. Pomimo, że owoce te kojarzą nam się ze Hiszpanią, krajem ich pochodzenia są Chiny. Cytrusy zawierają dużo witaminy C, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Są także zasobne w hesperydynę - jeden z flawonoidów o silnym działaniu przeciwutleniającym.
Właściwości:
- owoce cytrusowe działają przeciwnowotworowo, m.in. wobec raka płaskonabłonkowego przełyku, raka trzustki, raka żołądka , raka pęcherza moczowego i raka płuc ,
- owoce cytrusowe działają ochronnie wobec chorób sercowo - naczyniowych ,
- z uwagi na zawartość witaminy C, cytrusy mogą być pomocne w łagodzeniu objawów przeziębienia i skracać czas jego trwania .
Jak jeść?
Owoce cytrusowe najczęściej je się na surowo, po obraniu ze skóry. Wyjątek stanowi kumkwat, którego skórka jest jadalna. Z cytrusów pozyskuje się także orzeźwiające soki. Owoce te można wykorzystać do przygotowania koktajli, deserów, ciast, sałatek i dressingów.
Brzoskwinie i nektarynki
Brzoskwinie to soczyste i smaczne owoce ze specyficzną skórką pokrytą delikatnym meszkiem. Nektarynki to odmiana brzoskwini, odróżniająca się od niej gładką skórką. Owoce te zawierają umiarkowane ilości witamin i składników mineralnych. Są doskonałym źródłem karotenoidów i polifenoli. Brzoskwinie i nektarynki pochodzą z Chin.
Właściwości:
- brzoskwinie i nektarynki wykazują właściwości przeciwnowotworowe .
Jak jeść?
Brzoskwinie i nektarynki doskonale smakują na surowo. Można wykorzystać je także jako dodatek do koktajli, sałatek, dań z dodatkiem mięs.
Kiwi (chiński agrest)
Kiwi to owoc niezwykle zasobny w witaminę C (jeden owoc pokrywa zapotrzebowanie na tę witaminę w 70 - 85%), witaminę K, potas, karotenoidy, a także liczne związki fenolowe. Kiwi pochodzi z południowo-zachodnich Chin.
Właściwości:
- kiwi spożyte w godzinach wieczornych poprawia jakość snu ,
- kiwi reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom ,
- regularne spożycie kiwi może zmniejszać agregację płytek krwi, która przyczynia się do rozwoju miażdżycy .
Jak jeść?
Kiwi najlepiej zjeść od razu po przekrojeniu - miękki miąższ można wyjadać łyżeczką. Pokryta meszkiem skórka kiwi również jest jadalna.
Kiwi można dodać do sałatki owocowej, jednak najlepiej zrobić to tuż przed spożyciem, ponieważ występujące w nim enzymy sprawią, że wszystkie owoce zmiękną. Z tego samego powodu nie dodaje się surowego kiwi do galaretki z żelatyną.
Arbuz (kawon)
Arbuz to soczysty i słodki owoc, składający się głównie z wody. Jest źródłem witaminy C, kwasu pantotenowego, witaminy A, potasu i miedzi, a także karotenoidów (szczególnie likopenu). Arbuz pochodzi z Afryki, zaś obecnie uprawiany jest głównie w krajach azjatyckich.
Właściwości:
- arbuz działa kardioprotekcyjnie (wpływa korzystnie na profil lipidowy i obniżenie ciśnienia krwi) ,
- regularne spożycie arbuza może sprzyjać odchudzaniu .
Jak jeść?
Arbuza najlepiej jeść bezpośrednio po pokrojeniu na kawałki. Świetnie sprawdza się jako orzeźwiający dodatek do sałatek na bazie świeżych warzyw, domowych sorbetów i galaretek, a także arbuzowej lemoniady.
Melon
Melon to słodki i aromatyczny owoc z rodziny dyniowatych. Zawiera dużo witaminy C, kwasu foliowego, witaminy B6, a także potasu. Melon pochodzi z Azji i Afryki.
Właściwości:
- spożycie melona może zmniejszać stan zapalny w organizmie .
Jak jeść?
Melona można spożywać solo - w kawałkach lub w postaci wydrążonych kulek. Bardzo dobrze współgra w sałatkach owocowych, a także w sałatkach z owocami morza, rybami, boczkiem, szynką parmeńską lub serami (np. fetą).
Mango
Mango to owoc pestkowy o pomarańczowym, niezwykle aromatycznym i słodkim miąższu. Owoc ten bfituje w potas oraz liczne witaminy: C, A, kwas foliowy, witaminy z grupy B. Jest także świetnym źródłem kwasów fenolowych i karotenoidów, zwłaszcza beta-karotenu i likopenu. Mango pochodzi z Azji Południowej.
Właściwości:
- mango wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie jelit, ponieważ zmniejsza stany zapalne, moduluję mikroflorę jelitową i reguluje wypróżnienia ,
- regularne spożycie mango może działać kardioprotekcyjnie poprzez obniżenie ciśnienia krwi, redukcję poziomu glukozy, a także działanie przeciwzapalne .
Jak jeść?
Mango to niezwykle wszechstronny owoc i można wykorzystać go m.in. do:
- koktajli (np. mango lassi),
- sorbetów i lodów,
- polew do placuszków lub naleśników,
- ciast, np. sernika,
- dań głównych i sałatek z kurczakiem, rybami i owocami morza.
Awokado (smaczliwka)
Awokado to najbardziej kaloryczny owoc, dostarczający znaczących ilości tłuszczu, a konkretnie korzystnych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest dobrym źródłem potasu i karotenoidów (luteiny i zeaksantyny), a także wielu związków fenolowych. Awokado pochodzi z Meksyku i Ameryki Południowej.
Właściwości:
- awokado wykazuje pozytywny wpływ na parametry profilu lipidowego, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób serca .
Jak jeść?
Awokado najlepiej jeść na surowo, jako:
- dodatek do kanapek (zarówno w kawałkach jak i rozsmarowane zamiast masła),
- guacamole (pasta z awokado, soku z limonki lub cytryny, czosnku i soli),
- pasta na kanapki, np. z dodatkiem jajek,
- dodatek do sałatek z warzyw i owoców,
- składnik zdrowego czekoladowego kremu razem z dojrzałym bananem, kakao i masłem orzechowym,
- składnik owocowych koktajli.
Ananas
Ananas to niskokaloryczny, słodki owoc, który jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, manganu i różnych polifenoli. Charakterystycznym związkiem występującym w ananasie jest bromelaina - jeden z enzymów proteolitycznych o działaniu przeciwzapalnym i przeciwobrzękowym. Ananas pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej.
Właściwości:
- ananas może działać przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, a także wykazywać potencjał przeciwnowotworowy związany z działaniem bromelainy .
Jak jeść?
Ananasa można jeść samodzielnie jako przekąskę. Owoc ten dobrze komponuje się także w koktajlach, sałatkach i wytrawnych daniach głównych z nutą słodyczy. Jest bardzo często wykorzystywany w połączeniu z kurczakiem, wieprzowiną i żółtym serem.
Granat
Granat to owoc o wielkości jabłka, który wewnątrz twardej skóry skrywa kilkaset jadalnych nasion o galaretowatej konsystencji. Posiada charakterystyczny, słodko - kwaśny, cierpki smak. Jest bardzo dobrym źródłem witaminy K, C i kwasu foliowego, a także miedzi i potasu. Jego właściwości prozdrowotne determinują przede wszystkim elagotaniny - silne przeciwutleniacze z rodziny polifenoli. Granat pochodzi z Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu Indyjskiego.
Właściwości:
- spożycie granatu i otrzymywanego z niego soku może wykazywać ochronny wpływ na serce, poprzez działanie antyoksydacyjne, redukcję ciśnienia krwi, spadek poziomu glukozy i poprawę parametrów profilu lipidowego ,
- granat może zmniejszać objawy reumatoidalnego zapalenia stawów .
Jak jeść?
Granat można jeść jako osobną przekąskę. Ten dekoracyjny owoc jest wykorzystywany także do posypywania sałatek, deserów, ciast, babeczek, a nawet potraw mięsnych. Granat świetnie smakuje jako dodatek do jogurtu naturalnego.
Figa
Figa to mały owoc przypominający kształtem gruszkę. Dojrzałe figi są słodkie, mało soczyste i mają skórkę o fioletowej barwie. Świeże owoce są źródłem niewielkich ilości witamin i minerałów, a także flawonoidów i kwasów fenolowych. W Polsce przez cały rok dostępne są figi suszone. Dostarczają one skoncentrowanych ilości składników odżywczych obecnych w świeżych figach, ale także bardzo dużo cukrów prostych. Figa pochodzi z Azji Mniejszej.
Właściwości:
- figi suszone wspomagają leczenie zaparć ,
- suszone figi spożywane podczas menstruacji mogą łagodzić nasilenie bólu i skracać czas jego trwania, poprawiając tym samym jakość życia .
Jak jeść?
Figi spożywa się w całości, włącznie ze skórką. Świeże figi doskonale łączą się z takimi produktami jak sery, ryby, tofu, szynka parmeńska czy orzechy. Stanowią idealny dodatek do śniadań (np. owsianki), sałatek, deserów, ciast, a nawet potraw mięsnych.
Kaki (persymona)
Dojrzałe kaki są miękkie i posiadają rozpływający się w ustach, słodki miąższ. Kaki zawiera bardzo dużo witaminy A i C, manganu, miedzi oraz potasu. Na tle innych owoców wyróżnia się wysoką zawartością polifenoli (kwasu galusowego i kwercetyny). Oprócz tego kaki jest źródłem tanin, które odpowiadają za cierpki smak niedojrzałych owoców, ale także za ich właściwości prozdrowotne. Kaki prawdopodobnie pochodzi z rejonów południowych Chin lub Japonii.
Właściwości:
- taniny występujące w kaki obniżają poziom cholesterolu i poziom glukozy we krwi .
Jak jeść?
Owoc kaki może być spożywany na surowo jako zdrowa przekąska. Bardzo dobrze sprawdzi się także jako dodatek do deserów, sałatek owocowych lub słodkich śniadań (owsianki, jaglanki itp.).
Daktyle
Daktyle to bardzo słodkie, wilgotne i mięsiste owoce. Są wysokokaloryczne i dostarczają dużo cukrów prostych, ale także błonnika pokarmowego, polifenoli, witamin z grupy B, miedzi, potasu, manganu i magnezu. W Polsce powszechnie dotępne są daktyle suszone, choć coraz częściej można kupić także świeże owoce. Daktyle pochodzą z Azji Południowo - Zachodniej, Afryki Północnej i Ameryki Południowej.
Właściwości:
- daktyle wykazują ochronny wpływ na układ krążenia, ponieważ wpływają korzystnie na parametry profilu lipidowego ,
- daktyle, pomimo wysokiej zawartości cukrów prostych, posiadają niski indeks glikemiczny - ich spożycie w umiarkowanych ilościach nie prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi (również u pacjentów z cukrzycą typu 2) .
Jak jeść?
Daktyle - ze względu na wysoki poziom słodyczy - świetnie sprawdzają się jako zdrowy zamiennik cukru w wielu potrawach: owsiankach, kaszach, jogurcie naturalnym z dodatkami, placuszkach, ciastach i ciasteczkach, a nawet domowych przetworach.
Papaja
Papaja to duże owoce o podłużnym kształcie z pomarańczowym lub różowym miąższem o słodkim, orzeźwiającym smaku i kremowej konsystencji. Jedna porcja papai (ok. 150g) pokrywa w całości zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Oprócz tego papaja dostarcza sporych ilości kwasu foliowego, potasu, karotenoidów (luteiny, beta-karotenu i beta-kryptoksantyny) a także związków flawonoidowych. Papaja pochodzi z Ameryki Środkowej.
Właściwości:
- składniki aktywne w papai działają antyoksydacyjnie, dzięki czemu wspomagają organizm w walce ze stresem oksydacyjnym .
Jak jeść?
Papaję warto jeść jako samodzielną przekąskę między posiłkami. Ponadto można ją dodać do wieloowocowych koktajli, deserów i sałatek owocowych.
Guawa (gujawa, gruszla)
Owoce guawy mają kształt kulisty, jajowaty lub gruszkowaty. Soczysty miąższ posiada biały, żółty lub różowy kolor i lekko słodki smak, przypominający połączenie gruszki, jabłka i pigwy. Guawa zawiera olbrzymie ilości witaminy C - jeden owoc pokrywa zapotrzebowanie na tę witaminę w 256%. Oprócz tego w gujawie występuje dużo kwasu foliowego, miedzi, potasu oraz licznych związków bioaktywnych. Gujawa pochodzi z Karaibów oraz Ameryki Środkowej i Południowej.
Właściwości:
- guawa zmniejsza ryzyko chorób serca, ponieważ obniża poziom cholesterolu i glukozy, zmniejsza ciśnienie, a także łagodzi insulinooporność ,
- guawa wykazuje silny potencjał przeciwnowotworowy .
Jak jeść?
Guawę najlepiej jeść na surowo (skórka i nasiona są jadalne). Owoc ten można także dodać do ulubionej sałatki owocowej, koktajlu lub deseru.
Liczi (chińska śliwka)
Owoce liczi są drobne i kuliste, mają czerwono-różową skórkę pokrytą stożkowymi wyrostkami. Pod cienką, ale twardą i kruchą skórką znajduje się delikatny, biały miąższ o słodkim smaku. Liczi dostarcza bardzo dużo witaminy C, a także mniejszych ilości miedzi i potasu. Jest bardzo dobrym źródłem antyoksydantów: karotenoidów, polifenoli i kwasów fenolowych. Liczi pochodzi z Chin.
Właściwości:
- składniki aktywne w liczi działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco - spożycie tych owoców może zmniejszać ryzyko wielu chorób przewlekłych .
Jak jeść?
Liczi można jeść na surowo, po zdjęciu skórki. W środku owoców znajduje się duża pestka, którą należy usunąć lub wypluć. Liczi świetnie sprawdza się jako dodatek do dań słodkich, ale też wytrawnych: deserów, lodów, gofrów, sałatek, ryb, owoców morza i mięs. Można także przygotować z nich kompot.
Marakuja (passiflora, męczennica jadalna)
Marakuja posiada charakterystyczny kwaśno - słodki smak. Jej wnętrze stanowią liczne nasiona otoczone kliestym, galaretowatym miąższem. Zawiera sporo witaminy C i potasu, a także szereg substancji bioaktywnych, z czego najważniejszy jest piceatannol - związek o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Marakuja pochodzi z Brazylii.
Właściwości:
- piceatannol wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie metaboliczne człowieka, ponieważ może zwiększać wrażliwość organizmu na insulinę, obniżać ciśnienie krwi, a także promować spalanie tkanki tłuszczowej .
Jak jeść?
Marakuję najlepiej jeść na surowo jako samodzielną przekąskę. Sprawdzi się także w formie dodatku do:
- śniadań na słodko (np. owsianki, kasz, placków, czy naleśników),
- jogurtu z płatkami owsianymi i orzechami,
- lodów i deserów,
- owocowych koktajli lub soków,
- owocowej galaretki.
Pitaja (smoczy owoc)
Smoczy owoc charakteryzuje się unikalnym, ozdobnym wyglądem. Miąższ pitai ma barwę białą lub różową, wypełniony jest drobnymi pestkami. Pitaja posiada lekko słodki smak, przypominający połączenie kiwi i gruszki. Zawiera sporo magnezu, witamin A i B2 oraz wiele związków bioaktywnych (flawonoidów, likopenu, betalainy i oligosacharydów). Pitaja pochodzi z Meksyku oraz Ameryki Środkowej.
Właściwości:
- pitaja reguluje poziom glukozy we krwi u osób ze stanem przedcukrzycowym ,
- regularne spożycie smoczego owocu może przynieść korzyści dla układu sercowo - naczyniowego poprzez poprawę funkcji śródbłonka naczyń krwionośnych, zmniejszenie oporności na insulinę, poprawę parametrów profilu lipidowego oraz obniżenie stężenia glukozy we krwi ,
- pitaja - jako dobre źródło oligosacharydów o prebiotycznym działaniu - może wspomagać rozwój prawidłowej mikroflory jelit .
Jak jeść?
Smoczy owoc można spożywać solo (skórka jest niejadalna), lub jako dodatek do koktajli, musów, kremów, sałatek i jogurtu naturalnego.
Karambola (gwiaździsty owoc)
Owoce karamboli posiadają niezwykle dekoracyjny wygląd, ponieważ po przekrojeniu przypominają pięcioramienną gwiazdę. Karambola ma soczysty miąższ o aromatycznym zapachu i słodko - kwaśnym smaku. Jest dobrym źródłem witaminy C, miedzi, polifenoli i kwasów organicznych (zwłaszcza kwasu szczawiowego). Karambola pochodzi z Indonezji i Malezji.
Właściwości:
- karambola może obniżać poziom cholesterolu i glukozy we krwi ,
- z uwagi na wysoką zawartość kwasu szczawiowego karambola nie powinna być spożywana przez osoby z chorobami nerek, przewlekłym zapaleniem trzustki oraz gastroenteropatią .
Jak jeść?
Karambolę można jeść na surowo razem ze skórką. Owoc ten stanowi dekoracyjny dodatek do deserów, lodów, słodkich śniadań, sałatek, a także potraw z owocami morza. Karambolę można także zmiksować z innymi owocami i podać w formie koktajlu lub smoothie. Nadaje się również do duszenia w daniach typu curry i gulaszach razem z mięsem, rybami lub owocami morza.
Physalis (miechunka)
Miechunka posiada okrągłe, pomarańczowe owoce, które są zawinięte są w papierową łuskę zwaną kielichem, porównywaną do chińskiego lampionu. Miąższ miechunki jest soczysty i zawiera wiele małych nasionek. Owoce posiadają egzotyczny smak podobny do agrestu, ananasa lub mango. Physalis obfituje w niacynę, witaminę C, witaminę B1, żelazo, witanolidy oraz liczne związki fenolowe. Miechunka pochodzi z Ameryki Południowej.
Właściwości:
- witanolidy z miechunki posiadają silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, dlatego też owoce te mogą odgrywać istotną rolę w zapobieganiu chorobom o podłożu zapalnym i różnym rodzajom raka .
Jak jeść?
Miechunkę można jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Owoc ten warto dodać do jogurtu naturalnego, sałatki, koktajlu, a nawet dowolnego ciasta i deseru. Physalis świetnie sprawdzi się jako dodatek do wytrawnego sosu do makaronu, ryb lub mięsa.
Kiwano (ogórek afrykański, melon rogaty)
Kiwano przypomina z wyglądu melona z kolcami. Limonkowozielony, galaretowaty miąższ ma unikalny kwaśno - słodki, niekiedy cierpki smak. Niektórzy twierdzą, że przypomina połączenie melona, ogórka, banana i limonki. Dojrzałe kiwano wydziela zapach podobny do zapachu bananów. Owoce te charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i są doskonałym źródłem witaminy A, witaminy C, magnezu, żelaza, potasu oraz polifenoli. Kiwano pochodzi z Afryki.
Właściwości:
- ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych i związków bioaktywnych kiwano został uznany przez WHO (Światową Organizację Zdrowia) za istotny owoc w walce z niedożywieniem i chorobami w krajach afrykańskich.
Jak jeść?
Kiwano można jeść na surowo w całości, razem ze skórką. Miąższ kiwano warto dodawać do jogurtu, koktajli, sałatek owocowych i deserów. W krajach afrykańskich jest często gotowany razem z innymi warzywami lub pieczony w całości.
Tamarillo (pomidor drzewiasty, cyfomandra grubolistna )
Owoce pomidora drzewiastego mają barwę czerwoną, pomarańczową lub żółtą i podłużny kształt. W środku znajduje się galaretowaty miąższ o lekko wytrawnym smaku, przypominającym smak pomidora z pieprzem. Tamarillo jest dobrym źródłem witaminy C, potasu, beta-karotenu, flawonoidów i fenoli. Pochodzi z Ameryki Południowej.
Właściwości:
- tamarillo zawiera duże ilości związków o działaniu antyoksydacyjnym, dzięki czemu może wspomagać organizm w walce ze stresem oksydacyjnym i zmniejszać ryzyko wielu chorób przewlekłych .
Jak jeść?
Tamarillo najlepiej jeść na surowo. Skórka jest jadalna, ale kryje w sobie najwięcej goryczy, która może zepsuć smak całej potrawy. Sam miąższ można wydrążyć łyżeczką, lub sparzyć owoce we wrzątku i zdjąć skórkę. Tamarillo, z uwagi na wytrawny smak, może być wykorzystywany zamiast pomidora do:
- smażenia, duszenia i gotowania razem z innymi warzywami,
- sosów (np. do makaronu, kasz),
- świeżych sałatek (np. z serami, kurczakiem, owocami morza),
- kanapek (pokrojony w plasterki).
Opuncja figowa
Opuncja figowa to rodzaj jadalnego kaktusa, na którym wyrastają niezwykle soczyste i słodkie owoce. Do jadalnych części rośliny należą także liście i kwiaty. Opuncja figowa jest bogata w witaminę C, magnez, beta-karoten oraz polifenole. Roślina ta pochodzi z Meksyku.
Właściwości:
- opuncja figowa może wspomagać utratę masy ciała, przyczyniać się do spadku poziomu cholesterolu i glukozy we krwi, a także do obniżenia ciśnienia krwi ,
- błonnik pokarmowy, pochodzący z opuncji figowej pomaga złagodzić dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego u pacjentów z zespołem jelita drażliwego .
Jak jeść?
Opuncja figowa jest częstym składnikiem kuchni meksykańskiej. Owoce obiera się ze skórki pokrytej kolcami i je na surowo, lub dodaje do słodkich śniadań (np. owsianek), deserów i sałatek. Liście opuncji figowej traktowane są jak warzywo, które dodaje się do potraw podczas gotowania, ale też spożywa na surowo.
Owoc chlebowca (jackfruit, dżakfrut)
Owoce chlebowca to największe owoce na świecie - osiągają średnią wagę ok. 3 - 10 kg, ale mogą ważyć nawet do 30 kg. Chlebowiec posiada słodko - kwaśny smak porównywany do połączenia banana, ananasa i brzoskwini. Dżakfrut dostarcza bardzo dużo witaminy B1 (tiaminy), witaminy C, potasu i magnezu. Jest także doskonałym źródłem licznych fitozwiązków, m.in. karotenoidów, flawonoidów i izoflawonów. Owoce chlebowca pochodzą z Indii.
Właściwości:
- dżakfrut wykazuje silny potencjał przeciwzapalny, antyoksydacyjny, przeciwcukrzycowy i przeciwnowotworowy ,
- mąka z chlebowca, w porównaniu do mąki pszennej lub ryżowej, przyczynia się do lepszej kontroli glikemii u osób z cukrzycą typu 2 .
Jak jeść?
Dojrzały owoc chlebowca spożywa się na surowo jako samodzielną przekąskę, a także po obróbce termicznej. Można go dodawać do deserów, galaretek, czy koktajli (w połączeniu z bananem, kokosem i miodem). Uprażone nasiona stanowią chrupiącą przekąskę. Z wysuszonych i zmielonych niedojrzałych owoców chlebowca otrzymuje się mąkę, którą można wykorzystywać jako zagęstnik do zup, lub częściowo zamiast mąki pszennej.
Struktura owoców chlebowca sprawia, że po odpowiednim przygotowaniu są one wykorzystywane jako alternatywa dla mięsa (np. w wegańskich burgerach, sosach i gulaszach), jednak nie jest dobre rozwiązanie pod kątem zawartości białka.
Rambutan
Rambutan cechuje się unikalnym wyglądem: na cienkiej skórce znajdują się brodawki, z których wyrastają różowe lub żółte, miękkie kolce. Perłowobiały, soczysty miąższ owoców rambutanu ma słodko - kwaśny smak, wewnątrz znajduje się niejadalna pestka. Rambutan zawiera sporo niacyny, witaminy C, manganu, a także liczne związki bioaktywne. Rambutan występuje w Malezji, Indonezji oraz w Chinach.
Właściwości:
- rambutan jest źródłem przeciwutleniaczy, które wspierają organizm w walce ze stresem oksydacyjnym .
Jak jeść?
Rambutan warto jeść na surowo: samodzielnie, lub jako dodatek do deserów, koktajli i sałatek owocowych.
Mangostan (garcynia)
Pod grubą skórą mangostanu znajduje się lekko galaretowaty, delikatny miąższ o unikalnym, słodkim smaku. Owoce te dostarczają witaminy z grupy B, miedź, mangan i liczne polifenole. Mangostan jest także dobrym źródłem ksantonów - związków aktywnych o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. Mangostan pochodzi z Indonezji, Malezji i Tajlandii.
Właściwości:
- mangostan może wykazywać pozytywny wpływ na spadek masy ciała, zmniejszenie stanów zapalnych i insulinooporności ,
- związki aktywne w mangostanie mogą wspomagać funkcjonowanie układu odpornościowego .
Jak jeść?
Mangostan doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatki owocowej, koktajli i domowego deseru.
Durian
Charakterystyczną cechą duriana jest odpychający zapach, określany jako połączenie zapachu zepsutego mięsa z serem pleśniowym. Durian smakuje o wiele lepiej niż pachnie - miąższ ma słodki smak i kremową, przypominającą budyń konsystencję. Owoc ten jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, potasu, miedzi i manganu. Cechuje się także wysoką zawartością związków bioaktywnych z grupy polifenoli.
Durian pochodzi z obszarów Azji Południowo - Wschodniej i tylko tam można skosztować jego świeże owoce. Transport duriana jest nie możliwy, ponieważ bardzo szybko się psuje. W Polsce można jedynie nabyć duriana w puszce lub w postaci słodyczy z dodatkiem pasty, lub aromatów z tego owocu.
Właściwości:
- durian zawiera składniki o aktywności przeciwutleniającej, które mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych .
- połączenie duriana z alkoholem może wiązać się z poważnymi skutkami zdrowotnymi (nudności, wymioty, kołatanie serca, zatrzymanie krążenia) .
Jak jeść?
Durian zwykle jada się na surowo jako samodzielną przekąskę lub dodatek do koktajli, deserów i sałatek. Można go także piec, smażyć lub gotować i podaważ razem z mięsami.
Więcej podobnych treści
Kumkwat
Jaki smak ma kumkwat? Czy można jeść go na surowo? Jakie posiada wartości odżywcze? Co można z ni...
- Paulina Styś-Nowak
- 11 maja 2023
Karambola (owoc)
Czy karambola jest zdrowa? Jakie posiada właściwości? Czym grozi zbyt duże spożycie karamboli? Ja...
- Paulina Styś-Nowak
- 24 maja 2023
Owoce
Owoce stanowią nieodzowny element diety człowieka. Jakie są rodzaje owoców? Poznaj listę i właści...
- Martyna Szałankiewicz
- 08 listopada 2023
Tamaryndowiec - czy warto go jeść i jak to robić?
Tamaryndowiec to tropikalny owoc o słodko - słodko kwaśnym miąższu. Czy tamaryndowiec jest zdrowy...
- Paulina Styś-Nowak
- 01 lutego 2024
Spis badań i źródeł
- https://academic.oup.com/jn/article/128/11/2023/4722438
- H Nishino i wsp.: Cancer prevention by natural carotenoids. Biofactors, 2000;13(1-4):89-94., 13(1-4), 89-94.
- Michael Van Straten i wsp.: Preventing the common cold with a vitamin C supplement: a double-blind, placebo-controlled survey. Adv Ther, 2002, 19(3), 151-9.
- R B Singh i wsp.: Effects of guava intake on serum total and high-density lipoprotein cholesterol levels and on systemic blood pressure. Am J Cardiol, 1992, 70(15), 1287-91.
- Asim K Duttaroy i wsp.: Effects of kiwi fruit consumption on platelet aggregation and plasma lipids in healthy human volunteers. Platelets, 2004, 15(5), 287-92.
- Bahram Rashidkhani i wsp.: Fruits, vegetables and risk of renal cell carcinoma: a prospective study of Swedish women. Int J Cancer, 2005, 113(3), 451-5.
- Won Keun Oh i wsp.: Antidiabetic effects of extracts from Psidium guajava. J Ethnopharmacol, 2005, 96(3), 411-5.
- M Mohan Kumar i wsp.: Effect of plantain banana on gastric ulceration in NIDDM rats: role of gastric mucosal glycoproteins, cell proliferation, antioxidants and free radicals. Indian J Exp Biol, 2006, 44(4), 292-9.
- Kuan-Chou Chen i wsp.: Brain derived metastatic prostate cancer DU-145 cells are effectively inhibited in vitro by guava (Psidium gujava L.) leaf extracts. Nutr Cancer, 2007;58(1):93-106., 58(1), 93-106.
- Michael A Lea i wsp.: Inhibition of growth and induction of differentiation of colon cancer cells by peach and plum phenolic compounds. Anticancer Res, Jul-Aug, 28(4B), 2067-76.
- She-Ching Wu i wsp.: Improvement of the hypocholesterolemic activities of two common fruit fibers by micronization processing. J Agric Food Chem, 2009, 57(12), 5610-4.
- Giuliana Noratto i wsp.: Identifying peach and plum polyphenols with chemopreventive potential against estrogen-independent breast cancer cells. J Agric Food Chem, 2009, 57(12), 5219-26.
- Yu-Ping Tang i wsp.: Effect of a mangosteen dietary supplement on human immune function: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Med Food, 2009, 12(4), 755-63.
- Jay K Udani i wsp.: Evaluation of Mangosteen juice blend on biomarkers of inflammation in obese subjects: a pilot, dose finding study. Nutr J, 2009, 8, 48.
- Ching-Yu Yen i wsp.: 4beta-Hydroxywithanolide E from Physalis peruviana (golden berry) inhibits growth of human lung cancer cells through DNA damage, apoptosis and G2/M arrest. BMC Cancer, 2010, 10, 46.
- Yoriko Deguchi i wsp.: Anti-hyperglycemic and anti-hyperlipidemic effects of guava leaf extract. Nutr Metab (Lond), 2010, 7, 9.
- Chun-Chao Chang i wsp.: Kiwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Asia Pac J Clin Nutr, 2010;19(4):451-7., 19(4), 451-7.
- Hsiao-Han Lin i wsp.: Effect of kiwifruit consumption on sleep quality in adults with sleep problems. Asia Pac J Clin Nutr, 2011;20(2):169-74., 20(2), 169-74.
- Mikio Nishizawa i wsp.: Supplementation with a flavanol-rich lychee fruit extract influences the inflammatory status of young athletes. Phytother Res, 2011, 25(10), 1486-93.
- Nae Hyung Ryu i wsp.: A hexane fraction of guava Leaves (Psidium guajava L.) induces anticancer activity by suppressing AKT/mammalian target of rapamycin/ribosomal p70 S6 kinase in human prostate cancer cells. J Med Food, 2012, 15(3), 231-41.
- Arturo Figueroa i wsp.: Watermelon extract supplementation reduces ankle blood pressure and carotid augmentation index in obese adults with prehypertension or hypertension. Am J Hypertens, 2012, 25(6), 640-3.
- Nobuki Gato i wsp.: Persimmon fruit tannin-rich fiber reduces cholesterol levels in humans. Ann Nutr Metab, 2013;62(1):1-6., 62(1), 1-6.
- Isao Muraki i wsp.: Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies. BMJ, 2013, 347, f5001.
- Lili L Dizdarevic i wsp.: Inhibitory effects of kiwifruit extract on human platelet aggregation and plasma angiotensin-converting enzyme activity. Platelets, 2014;25(8):567-75., 25(8), 567-75.
- L Y Rizzo i wsp.: In vitro, in vivo and in silico analysis of the anticancer and estrogen-like activity of guava leaf extracts. Curr Med Chem, 2014;21(20):2322-30., 21(20), 2322-30.
- Giuliana Noratto i wsp.: Polyphenolics from peach (Prunus persica var. Rich Lady) inhibit tumor growth and metastasis of MDA-MB-435 breast cancer cells in vivo. J Nutr Biochem, 2014, 25(7), 796-800.
- Sudong Liang i wsp.: Citrus fruit intake and bladder cancer risk: a meta-analysis of observational studies. Int J Food Sci Nutr, 2014, 65(7), 893-8.
- Lee-Hoon Ho i wsp.: Exploring the potential nutraceutical values of durian (Durio zibethinus L.) - an exotic tropical fruit. Food Chem, 2015, 168, 80-9.
- Aline Pereira i wsp.: Banana (Musa spp) from peel to pulp: ethnopharmacology, source of bioactive compounds and its relevance for human health. J Ethnopharmacol, 2015, 160, 149-63.
- Igho J Onakpoya i wsp.: The effect of cactus pear (Opuntia ficus-indica) on body weight and cardiovascular risk factors: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Nutrition, 2015, 31(5), 640-6.
- Juliet Ansell i wsp.: Kiwifruit-derived supplements increase stool frequency in healthy adults: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutr Res, 2015, 35(5), 401-8.
- Jenny Castro i wsp.: Cape Gooseberry [Physalis peruviana L.] Calyces Ameliorate TNBS Acid-induced Colitis in Rats. J Crohns Colitis, 2015, 9(11), 1004-15.
- Sokunthea Peou i wsp.: Impact of avocado-enriched diets on plasma lipoproteins: A meta-analysis. J Clin Lipidol, Jan-Feb, 10(1), 161-71.
- Nayara M L Massa i wsp.: Supplementation with Watermelon Extract Reduces Total Cholesterol and LDL Cholesterol in Adults with Dyslipidemia under the Influence of the MTHFR C677T Polymorphism. J Am Coll Nutr, 2016, 35(6), 514-520.
- Hyang-Im Baek i wsp.: Randomized, double-blind, placebo-controlled trial of Ficus carica paste for the management of functional constipation. Asia Pac J Clin Nutr, 2016;25(3):487-96., 25(3), 487-96.
- Jong-Myon Bae i wsp.: Dietary intakes of citrus fruit and risk of gastric cancer incidence: an adaptive meta-analysis of cohort studies. Epidemiol Health, 2016, 38, e2016034.
- Jirakrit Leelarungrayub i wsp.: A preliminary study on the effects of star fruit consumption on antioxidant and lipid status in elderly Thai individuals. Clin Interv Aging, 2016, 11, 1183-92.
- Suchitra Kumari i wsp.: Effect of Guava in Blood Glucose and Lipid Profile in Healthy Human Subjects: A Randomized Controlled Study. J Clin Diagn Res, 2016, 10(9), BC04-BC07.
- Amirhossein Sahebkar i wsp.: Effects of pomegranate juice on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacol Res, 2017, 115, 149-161.
- Leng Chee Chang i wsp.: The Daniel K. Inouye College of Pharmacy Scripts: Poha Berry ( Physalis peruviana) with Potential Anti-inflammatory and Cancer Prevention Activities. Hawaii J Med Public Health, 2016, 75(11), 353-359.
- Helen Mier-Giraldo i wsp.: Cytotoxic and Immunomodulatory Potential Activity of Physalis peruviana Fruit Extracts on Cervical Cancer (HeLa) and Fibroblast (L929) Cells. J Evid Based Complementary Altern Med, 2017, 22(4), 777-787.
- Nalinee Poolsup i wsp.: Effect of dragon fruit on glycemic control in prediabetes and type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. PLoS One, 2017, 12(9), e0184577.
- Hyun Ah Park i wsp.: Physalis peruviana L. inhibits airway inflammation induced by cigarette smoke and lipopolysaccharide through inhibition of extracellular signal-regulated kinase and induction of heme oxygenase-1. Int J Mol Med, 2017, 40(5), 1557-1565.
- Munehiro Kitada i wsp.: The Effect of Piceatannol from Passion Fruit (Passiflora edulis) Seeds on Metabolic Health in Humans. Nutrients, 2017, 9(10), 1142.
- Maisarah Abdul Mutalib i wsp.: Nutritional Compositions and Antiproliferative Activities of Different Solvent Fractions from Ethanol Extract of Cyphomandra betacea (Tamarillo) Fruit. Malays J Med Sci, 2017, 24(5), 19-32.
- Wenyue Zhao i wsp.: Intakes of citrus fruit and risk of esophageal cancer: A meta-analysis. Medicine (Baltimore), 2018, 97(13), e0018.
- Vinicius P Venancio i wsp.: Polyphenol-rich Mango (Mangifera indica L.) Ameliorate Functional Constipation Symptoms in Humans beyond Equivalent Amount of Fiber. Mol Nutr Food Res, 2018, 62(12), e1701034.
- Mikiko Watanabe i wsp.: Mangosteen Extract Shows a Potent Insulin Sensitizing Effect in Obese Female Patients: A Prospective Randomized Controlled Pilot Study. Nutrients, 2018, 10(5), 586.
- Chuo Fang i wsp.: Obesity-Associated Diseases Biomarkers Are Differently Modulated in Lean and Obese Individuals and Inversely Correlated to Plasma Polyphenolic Metabolites After 6 Weeks of Mango (Mangifera indica L.) Consumption. Mol Nutr Food Res, 2018, 62(14), e1800129.
- Victoria Wilkinson-Smith i wsp.: Mechanisms underlying effects of kiwifruit on intestinal function shown by MRI in healthy volunteers. Aliment Pharmacol Ther, 2019, 49(6), 759-768.
- R A S N Ranasinghe i wsp.: Nutritional and Health Benefits of Jackfruit ( Artocarpus heterophyllus Lam.): A Review. Int J Food Sci, 2019, 2019, 4327183.
- Shahira M Ezzat i wsp.: In vivo anti-inflammatory activity and UPLC-MS/MS profiling of the peels and pulps of Cucumis melo var. cantalupensis and Cucumis melo var. reticulatus. J Ethnopharmacol, 2019, 237, 245-254.
- Tiffany Lum i wsp.: Effects of Fresh Watermelon Consumption on the Acute Satiety Response and Cardiometabolic Risk Factors in Overweight and Obese Adults. Nutrients, 2019, 11(3), 595.
- Wattanased Jarisarapurin i wsp.: Antioxidant Properties of Unripe Carica papaya Fruit Extract and Its Protective Effects against Endothelial Oxidative Stress. Evid Based Complement Alternat Med, 2019, 2019, 4912631.
- Saleem H Aladaileh i wsp.: Antihyperlipidemic and Antioxidant Effects of Averrhoa Carambola Extract in High-Fat Diet-Fed Rats. Biomedicines, 2019, 7(3), 72.
- Tariq A Alalwan i wsp.: Effects of Daily Low-Dose Date Consumption on Glycemic Control, Lipid Profile, and Quality of Life in Adults with Pre- and Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Trial. Nutrients, 2020, 12(1), 217.
- Hyemee Kim i wsp.: Mango (Mangifera indica L.) polyphenols reduce IL-8, GRO, and GM-SCF plasma levels and increase Lactobacillus species in a pilot study in patients with inflammatory bowel disease. Nutr Res, 2020, 75, 85-94.
- Nyi M Saptarini i wsp.: Antioxidant Activity of Crude Bromelain of Pineapple ( Ananas comosus (L.) Merr) Crown from Subang District, Indonesia. J Pharm Bioallied Sci, 2019, 11(Suppl 4), S551-S555.
- Jose M Remes-Troche i wsp.: Nopal fiber (Opuntia ficus-indica) improves symptoms in irritable bowel syndrome in the short term: a randomized controlled trial. Neurogastroenterol Motil, 2021, 33(2), e13986.
- Saki Nishida i wsp.: Prevention of the rise in plasma cholesterol and glucose levels by kaki-tannin and characterization of its bile acid binding capacity. J Sci Food Agric, 2021, 101(5), 2117-2124.
- Andreea Zurbau i wsp.: Relation of Different Fruit and Vegetable Sources With Incident Cardiovascular Outcomes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. J Am Heart Assoc, 2020, 9(19), e017728.
- Rosaria Vincenza Giglio i wsp.: Pasta Supplemented with Opuntia ficus-indica Extract Improves Metabolic Parameters and Reduces Atherogenic Small Dense Low-Density Lipoproteins in Patients with Risk Factors for the Metabolic Syndrome: A Four-Week Intervention Study. Metabolites, 2020, 10(11), 428.
- Keziban Amanak i wsp.: Effects of Dry Figs on Primary Dysmenorrhea Symptoms, perceived Stress Levels and the Quality of Life. P R Health Sci J, 2020, 39(4), 319-326.
- Aida Malek Mahdavi i wsp.: Potential effects of pomegranate (Punica granatum) on rheumatoid arthritis: A systematic review. Int J Clin Pract, 2021, 75(8), e13999.
- Jie Wang i wsp.: Citrus fruit intake and lung cancer risk: A meta-analysis of observational studies. Pharmacol Res, 2021, 166, 105430.
- Daniel Martin i wsp.: Nutraceutical properties of tamarillo fruits: A vibrational study. Spectrochim Acta A Mol Biomol Spectrosc, 2021, 252, 119501.
- Kasun Lakmal i wsp.: Nutritional and medicinal properties of Star fruit ( Averrhoa carambola): A review. Food Sci Nutr, 2021, 9(3), 1810-1823.
- Boon-Keat Khor i wsp.: Chemical Composition, Antioxidant and Cytoprotective Potentials of Carica papaya Leaf Extracts: A Comparison of Supercritical Fluid and Conventional Extraction Methods. Molecules, 2021, 26(5), 1489.
- Arka Jyoti Chakraborty i wsp.: Bromelain a Potential Bioactive Compound: A Comprehensive Overview from a Pharmacological Perspective. Life (Basel), 2021, 11(4), 317.
- Hyemee Kim i wsp.: Mango ( Mangifera indica L.) Polyphenols: Anti-Inflammatory Intestinal Microbial Health Benefits, and Associated Mechanisms of Actions. Molecules, 2021, 26(9), 2732.
- A Gopal Rao i wsp.: Efficacy of green jackfruit flour as a medical nutrition therapy replacing rice or wheat in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutr Diabetes, 2021, 11(1), 18.
- Cullen M Vincellette i wsp.: Supplemental Watermelon Juice Attenuates Acute Hyperglycemia-Induced Macro-and Microvascular Dysfunction in Healthy Adults. J Nutr, 2021, 151(11), 3450-3458.
- Carolina Varilla i wsp.: Bromelain, a Group of Pineapple Proteolytic Complex Enzymes ( Ananas comosus) and Their Possible Therapeutic and Clinical Effects. A Summary. Foods, 2021, 10(10), 2249.
- Sherry Pinneo i wsp.: Fresh Mango Consumption Promotes Greater Satiety and Improves Postprandial Glucose and Insulin Responses in Healthy Overweight and Obese Adults. J Med Food, 2022, 25(4), 381-388.
- Jia Ling Tsong i wsp.: Review of Nephelium lappaceum and Nephelium ramboutan-ake: A High Potential Supplement. Molecules, 2021, 26(22), 7005.
- Martin Rosas Jr i wsp.: Effects of fresh mango consumption on cardiometabolic risk factors in overweight and obese adults. Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2022, 32(2), 494-503.
- Ashutosh Gupta i wsp.: Jackfruit ( Artocarpus heterophyllus Lam.) in health and disease: a critical review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2023;63(23):6344-6378., 63(23), 6344-6378.
- Narin Charoenphun i wsp.: Antioxidant and anti-inflammatory activities of durian ( Durio zibethinus Murr.) pulp, seed and peel flour. PeerJ, 2022, 10, e12933.
- Rassameepen Phonarknguen i wsp.: Effect of Betulinic acid Extraction from Guava (Psidium guajava Linn.) Leaves Against Human Cholangiocarcinoma Cells. Asian Pac J Cancer Prev, 2022, 23(2), 583-590.
- Alex Cheok i wsp.: Betalain-rich dragon fruit (pitaya) consumption improves vascular function in men and women: a double-blind, randomized controlled crossover trial. Am J Clin Nutr, 2022, 115(5), 1418-1431.
- Lorena S Pacheco i wsp.: Avocado Consumption and Risk of Cardiovascular Disease in US Adults. J Am Heart Assoc, 2022, 11(7), e024014.
- Lucas Fornari Laurindo i wsp.: Pomegranate ( Punica granatum L.) and Metabolic Syndrome Risk Factors and Outcomes: A Systematic Review of Clinical Studies. Nutrients, 2022, 14(8), 1665.
- Justine Keathley i wsp.: Changes in systolic blood pressure, postprandial glucose, and gut microbial composition following mango consumption in individuals with overweight and obesity. Appl Physiol Nutr Metab, 2022, 47(5), 565-574.
- Qian Liu i wsp.: Bioactive Components and Anticancer Activities of Spray-Dried New Zealand Tamarillo Powder. Molecules, 2022, 27(9), 2687.
- Xuhuiqun Zhang i wsp.: Avocado Consumption for 12 Weeks and Cardiometabolic Risk Factors: A Randomized Controlled Trial in Adults with Overweight or Obesity and Insulin Resistance. J Nutr, 2022, 152(8), 1851-1861.
- Alexandra E Butler i wsp.: Effect of Date Fruit Consumption on the Glycemic Control of Patients with Type 2 Diabetes: A Randomized Clinical Trial. Nutrients, 2022, 14(17), 3491.
- Mohamed Eltorki i wsp.: Kiwifruit and Kiwifruit Extracts for Treatment of Constipation: A Systematic Review and Meta-Analysis. Can J Gastroenterol Hepatol, 2022, 2022, 7596920.
- Ashok Kumar Mandal i wsp.: Guava Leaf Essential Oil as a Potent Antioxidant and Anticancer Agent: Validated through Experimental and Computational Study. Antioxidants (Basel), 2022, 11(11), 2204.
- Salma Abedelmalek i wsp.: Does Opuntia ficus-indica Juice Supplementation Improve Biochemical and Cardiovascular Response to a 6-Minute Walk Test in Type 2 Diabetic Patients?. Medicina (Kaunas), 2022, 58(11), 1561.
- Genevieve James-Martin i wsp.: Avocado Consumption and Cardiometabolic Health: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Acad Nutr Diet, 2024, 124(2), 233-248e4.
- Daniela Franceschi Nishikito i wsp.: Anti-Inflammatory, Antioxidant, and Other Health Effects of Dragon Fruit and Potential Delivery Systems for Its Bioactive Compounds. Pharmaceutics, 2023, 15(1), 159.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36698404/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36702045/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36830094/
- Alexander P Kanon i wsp.: Acute effects of fresh versus dried Hayward green kiwifruit on sleep quality, mood, and sleep-related urinary metabolites in healthy young men with good and poor sleep quality. Front Nutr, 2023, 10, 1079609.
- Pia Asuncion i wsp.: The effects of fresh mango consumption on gut health and microbiome - Randomized controlled trial. Food Sci Nutr, 2023, 11(4), 2069-2078.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37087207/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37187523/
- R Best i wsp.: The anti-ulcerogenic activity of the unripe plantain banana (Musa species). Br J Pharmacol, 1984, 82(1), 107-16.
- https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf071523u
- https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf800639m
- https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2014/RA/C4RA10789F
- https://www.bmj.com/content/353/bmj.i2343
- https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD000980.pub4/full
- https://www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/29/12/29_12_2532/_article
- Teresa T. Fung i wsp.: Intake of specific fruits and vegetables in relation to risk of estrogen receptor-negative breast cancer among postmenopausal women. Breast Cancer Res Treat., 2013, 138(3), 925–930.
- Jose I. Recio-Rodriguez i wsp.: Effects of kiwi consumption on plasma lipids, fibrinogen and insulin resistance in the context of a normal diet. Nutr J., 2015, 14, 97.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7121025/
- https://www.pieronline.jp/content/article/0386-3603/48070/1235
- https://www.scielo.br/j/rbfar/a/r6qzVCbybVGvwRRgXhDMz9p/abstract/?lang=en
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996922010079
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212429221003060?via%3Dihub
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.