Miechunka (physalis)
Ostatnia aktualizacja: 17 marca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 18źródła
- 22badań
Miechunka (Physalis L.) to roślina z rodzaju psiankowatych (Solanaceae). Posiada soczyste, okrągłe, pomarańczowe owoce pełne małych nasionek, przypominające wyglądem pomidorki koktajlowe. Zawinięte są w papierową łuskę zwaną kielichem, często porównywaną do chińskiego lampionu.
Miechunka to wszechstronny owoc zarówno pod względem wykorzystania w kuchni, jak i wpływu na zdrowie człowieka.
W pigułce
- Miechunka to niskokaloryczny owoc, zawierający duże ilości niacyny, witaminy C oraz tiaminy.
- Miechunka obfituje w liczne związki bioaktywne, wykazujące działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe.
- Miechunka może obniżać poziom glukozy we krwi.
- Miechunka wykazuje ochronne działanie na wątrobę.
- Miechunka zawiera karotenoidy, które wspomagają zdrowy wzrok.
- Miechunka jest produktem bezpiecznym, który w zwyczajowych ilościach nie powoduje skutków ubocznych.
- Niedojrzała miechunka zawiera solaninę - związek o toksycznym działaniu.
- Kupując miechunkę należy wybierać wyłącznie dojrzałe owoce o pomarańczowym kolorze, bez zielonych plam.
- Miechunkę można jeść na surowo, dodawać do potraw gotowanych lub pieczonych, a także przygotowywać z niej przetwory.
Miechunka pochodzi z rejonów Ameryki Południowej, niemniej jednak można ją obecnie spotkać także w Europie, Azji i Afryce . Roślina ta od wieków była elementem tradycyjnej medycyny ludowej wielu krajów. Stosowano ją m.in. na ból gardła, reumatyzm, zapalenie wątroby, zapalenie dróg moczowych, malarię czy egzemę .
Rodzaj Physalis obejmuje ponad 90 gatunków, do których należą zarówno rośliny ozdobne, jadalne jak i lecznicze, charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą . Do najważniejszych jadalnych gatunków miechunki należą:
- miechunka peruwiańska (Physalis peruviana L.) określana często jako rodzynek brazylijski, peruwiańska wiśnia, jagody Inków lub złote jagody, cechuje się soczystymi owocami o słodkim, lekko cierpkim smaku,
- miechunka pomidorowa (Physalis ixocarpa Brot. ex Hornem, Physalis philadelphica Lam.) znana jako tomatillo lub pomidor skórzasty, posiada pomidorowy smak i jest niezwykle popularna w kuchni meksykańskiej,
- miechunka rozdęta (Physalis alkekengi L.), charakteryzująca się kwaskowatym , mało atrakcyjnym smakiem, uprawiana głównie jako roślina dekoracyjna.
W sklepach można najczęściej kupić miechunkę peruwiańską, która sprzedawana jest w postaci owoców świeżych lub suszonych.
Miechunka - wartości odżywcze
Miechunka składa się w 86,1% z wody, 11,3% z węglowodanów, 1,9% z białka, oraz śladowych ilości tłuszczów (0,7%).
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 1 szklankę miechunki (140g):
- Kalorie - 74 kcal
- Białko - 2,66 g
- Tłuszcz - 0,98 g
- Węglowodany - 15,7 g
Miechunka zawiera niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny (IG)
Wartość energetyczna 100 g miechunki wynosi 53 kcal. Jedna porcja (1 szklanka = 140 g) dostarcza natomiast 74 kcal, co czyni ją owocem niskokalorycznym.
Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny dla miechunki są niskie i wynoszą odpowiednio 15 (IG = 15) oraz 0,6 (ŁG = 0,6) .
Miechunka - witaminy i składniki mineralne
Miechunka jest dobrym źródłem niacyny
W jednej szklance miechunki znajduje się 3,92 mg niacyny, co pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w 24%.
Niacyna pełni istotne funkcje w organizmie:
- zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- wpływa korzystnie na parametry profilu lipidowego,
- wzmacnia naczynia krwionośne,
- zapobiega rozwojowi pelagry.
Zawartość witamin w szklance miechunki (140g):
- Niacyna - 3,92 mg (24% RWS)
- Witamina C - 15,5 mg (19% RWS)
- Tiamina - 0,15 mg (14% RWS)
- Witamina A - 50,4 µg (6% RWS)
- Ryboflawina - 0,06 mg (4% RWS)
Miechunka dostarcza różnorodne składniki mineralne, przy czym żaden z nich nie wyróżnia się szczególnie wysoką zawartością.
Zawartość składników mineralnych w szklance miechunki (140g):
- Żelazo - 1,4 mg (10% RWS)
- Fosfor - 56 mg (8% RWS)
- Wapń - 12,6 mg (2% RWS)
Miechunka - składniki aktywne
Miechunka zawiera liczne związki bioaktywne:
- witanolidy - laktony steroidowe, posiadające właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, hipotensyjne, a także działające ochronnie na wątrobę ,
- związki fenolowe (kwasy fenolowe, kumaryny, pochodne kwasu cynamonowego, flawonoidy i glukozydy), umożliwiające walkę z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym ,
- fitosterole (kampesterol, stygmasterol, β-sitosterol),
- terpeny .
Miechunka - właściwości
Miechunka może łagodzić stany zapalne
Badania na zwierzętach potwierdzają, że witanolidy zawarte w miechunce posiadają silne działanie przeciwzapalne .
Naukowcy wykazali, że Ekstrakt z Physalis peruviana zmniejsza stan zapalny u myszy z nieswoistym zapaleniem jelit. Oprócz korzystnych zmian w obrębie tkanek jelit, nastąpiło także obniżenie wykładników stanu zapalnego we krwi (m.in. IL-1β i TNF-α) .
Przeciwzapalne właściwości ekstraktu z miechunki wykazano w badaniu na myszach z zapaleniem płuc. Podaż Physalis peruviana spowodowała zmniejszenie napływu komórek zapalnych w płucach, obniżenie poziomu reaktywnych form tlenu (ROS), a także ilości cytokin prozapalnych, takich jak czynnik martwicy nowotworu-α (TNF-α) i interleukina-6 (IL-6) .
W małym badaniu z udziałem 18 zdrowych mężczyzn spożycie miechunki przez okres 3 tygodni doprowadziło do zmniejszenia poziomu markerów stresu oksydacyjnego, nieznacznej zmiany przepuszczalności jelit, a także zmiany mikroflory jelitowej w spersonalizowany sposób .
Podsumowanie
Przeprowadzone do tej pory badania sugerują przeciwzapalne działanie miechunki. Niemniej jednak potrzeba większej ilości wysokiej jakości badań z udziałem ludzi, które potwierdzałyby ten efekt.
Miechunka może wspomagać terapię nowotworów
Przeprowadzone do tej pory badania wskazują na istotny potencjał antynowotworowy związków aktywnych zawartych w miechunce .
Badania na ludzkich liniach komórkowych raka płuc sugerują, że pochodzący ze złotych jagód 4beta-hydroksywitanolid (4betaHWE) może być skutecznym środkiem terapeutycznym przeciwko rakowi płuc. Naukowcy wykazali, że związek ten powoduje uszkodzenie DNA w komórkach nowotworowych . W badaniu przeprowadzonym na modelu raka okrężnicy zaobserwowano, że 4betaHWE promuje śmierć komórek nowotworowych, zaś spożycie miechunki może stanowić czynnik zmniejszający częstość występowania raka okrężnicy .
Inny witanolid - fizapruina A (PHA) hamuje namnażanie się trzech rodzajów komórek raka piersi , a także przyczynia się do śmierci komórek raka jamy ustnej .
Podsumowanie
Substancje aktywne zawarte w miechunce mogą wspierać terapię nowotworów. W celu potwierdzenia przeciwnowotworowego działania physalis konieczne jest przeprowadzenie większej ilości badań.
Miechunka może wspomagać terapię cukrzycy
Naukowcy wykazali w badaniach na szczurach, że ekstrakt z liści miechunki peruwiańskiej powoduje istotne obniżenie poziomu glukozy na czczo. Badacze uznali, że ekstrakty z miechunki wykazują aktywność biologiczną w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu mogą być stosowane w leczeniu cukrzycy .
Podobne wnioski ustalono na podstawie wyników badania na świnkach morskich - podaż 100 mg/ kg masy ciała ekstraktu z miechunki wiązała się ze znaczącym obniżeniem maksymalnego stężenia glukozy we krwi .
Podsumowanie
Miechunka posiada potencjał przeciwcukrzycowy. Niemniej jednak, konieczne jest przeprowadzenie wysokiej jakości badań z udziałem ludzi, które pozwoliłyby potwierdzić przeciwcukrzycowe właściwości miechunki.
Miechunka może chronić wątrobę
Na podstawie badań in vitro i in vivo naukowcy wykazali, że ekstrakt z korzeni miechunki (Physalis divaricata) posiada właściwości hepatoprotekcyjne: zapobiega stresowi oksydacyjnemu, obniża biomarkery wątrobowe (m.in. ALT, AST) oraz chroni prawidłową architekturę wątroby .
W badaniach na zwierzętach zaobserwowano, że ekstrakt z korzenia Physalis peruviana skutecznie chroni wątrobę i nerki przed zwłóknieniem .
Miechunka może wspierać zdrowy wzrok
Miechunka jest doskonałym źródłem luteiny i beta - karotenu - związków odgrywających istotną rolę w zapobieganiu chorobom oczu .
Naukowcy wykazali, że dieta obfitująca w karotenoidy koreluje z niższym ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej oka (AMD), wynikającej z procesów starzenia i będącej główną przyczyną ślepoty .
Miechunka - przeciwwskazania
Miechunka jest bezpiecznym produktem - jedzona w rozsądnych ilościach nie powoduje skutków ubocznych.
W jednym z badań na zwierzętach bardzo wysokie dawki liofilizowanego soku z miechunki peruwiańskiej (5000 mg na kg masy ciała) spowodowały uszkodzenie mięśnia sercowego u szczurów (u samic nie było takiego efektu) . W badaniu na świnkach morskich ustalono dawkę śmiertelną LD50 na około 1280 mg/kg masy ciała .
Spożycie tak dużych ilości miechunki przez człowieka jest nieosiągalne.
uwaga!
Owoce miechunki należy jeść tylko w pełni dojrzałe. Niedojrzałe owoce, a także wszystkie części nadziemne mogą być trujące.
Niedojrzała miechunka - podobnie jak inne warzywa psiankowate (ziemniaki, pomidory) - zawiera solaninę. Solanina to naturalna toksyna, należąca do glikoalkaloidów. Zatrucie solaniną powoduje u człowieka objawy żołądkowo - jelitowe (ból brzucha, wymioty, biegunkę), neurologiczne (ból i zawroty głowy, halucynacje, paraliż), a w wysokich dawkach nawet śmierć .
Spożycie niedojrzałych owoców miechunki stwarza ryzyko zatrucia solaniną. Dlatego też wybieraj wyłącznie owoce dojrzałe, bez zielonych części.
Jak jeść physalis?
Miechunkę można spożywać świeżą lub gotowaną, jako składnik wielu dań. Owoce physalis nadają potrawom unikalny, egzotyczny smak podobny do agrestu, ananasa lub mango.
Oto kilka propozycji na wykorzystanie owoców Physalis:
- Zjedz je jako przekąskę między posiłkami.
- Dodaj do jogurtu naturalnego razem z płatkami owsianymi i orzechami.
- Dodaj do sałatki, owocowego koktajlu, lub dowolnego deseru czy ciasta.
- Wykorzystaj jako dodatek do sosu do makaronu, mięsa lub ryby.
- Przygotuj z nich sok, dżem lub konfiturę.
- Podawaj je z polewą z czekolady.
porada
Przed spożyciem miechunki należy zdjąć z niej papierowy kielich, a następnie umyć pomarańczowy owoc.
W sklepach ze zdrową żywnością można kupić miechunkę suszoną, która świetnie sprawdzi się jako składnik domowego musli lub szybka przekąska.
Więcej podobnych treści
Rodzynki
- Paulina Cieślak
- 02 lutego 2023
Jarzębina
- mgr Mateusz Durbas
- 27 stycznia 2023
Guawa
- Paulina Styś-Nowak
- 16 marca 2023
Rokitnik
- Paulina Styś-Nowak
- 24 marca 2023
Kumkwat
Jaki smak ma kumkwat? Czy można jeść go na surowo? Jakie posiada wartości odżywcze? Co można z ni...
- Paulina Styś-Nowak
- 11 maja 2023
Karambola (owoc)
Czy karambola jest zdrowa? Jakie posiada właściwości? Czym grozi zbyt duże spożycie karamboli? Ja...
- Paulina Styś-Nowak
- 24 maja 2023
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173043/nutrients
- https://glycemic-index.net/physalis/
- https://go.gale.com/ps/i.do?p=AONE&u=googlescholar&id=GALE|A443524746&v=2.1&it=r&sid=AONE&asid=2f840b9b
- Sue-Jing Wu i wsp.: Antioxidant activities of Physalis peruviana. Biol Pharm Bull, 2005, 28(6), 963-6.
- Ching-Yu Yen i wsp.: 4beta-Hydroxywithanolide E from Physalis peruviana (golden berry) inhibits growth of human lung cancer cells through DNA damage, apoptosis and G2/M arrest. BMC Cancer, 2010, 10, 46.
- Souad E El-Gengaihi i wsp.: Chemical composition and biological evaluation of Physalis peruviana root as hepato-renal protective agent. J Diet Suppl, 2013, 10(1), 39-53.
- Jenny Castro i wsp.: Cape Gooseberry [Physalis peruviana L.] Calyces Ameliorate TNBS Acid-induced Colitis in Rats. J Crohns Colitis, 2015, 9(11), 1004-15.
- Mayuramas Sang-Ngern i wsp.: Withanolides derived from Physalis peruviana (Poha) with potential anti-inflammatory activity. Bioorg Med Chem Lett, 2016, 26(12), 2755-2759.
- Leng Chee Chang i wsp.: The Daniel K. Inouye College of Pharmacy Scripts: Poha Berry ( Physalis peruviana) with Potential Anti-inflammatory and Cancer Prevention Activities. Hawaii J Med Public Health, 2016, 75(11), 353-359.
- Helen Mier-Giraldo i wsp.: Cytotoxic and Immunomodulatory Potential Activity of Physalis peruviana Fruit Extracts on Cervical Cancer (HeLa) and Fibroblast (L929) Cells. J Evid Based Complementary Altern Med, 2017, 22(4), 777-787.
- Hyun Ah Park i wsp.: Physalis peruviana L. inhibits airway inflammation induced by cigarette smoke and lipopolysaccharide through inhibition of extracellular signal-regulated kinase and induction of heme oxygenase-1. Int J Mol Med, 2017, 40(5), 1557-1565.
- Lara Etzbach i wsp.: Characterization of carotenoid profiles in goldenberry (Physalis peruviana L.) fruits at various ripening stages and in different plant tissues by HPLC-DAD-APCI-MSn. Food Chem, 2018, 245, 508-517.
- Naoko A Chapman i wsp.: Role of diet and food intake in age-related macular degeneration: a systematic review. Clin Exp Ophthalmol, 2019, 47(1), 106-127.
- Natalia Areiza-Mazo i wsp.: Extracts of Physalis peruviana Protect Astrocytic Cells Under Oxidative Stress With Rotenone. Front Chem, 2018, 6, 276.
- Silvio Buscemi i wsp.: The Effect of Lutein on Eye and Extra-Eye Health. Nutrients, 2018, 10(9), 1321.
- Min Huang i wsp.: Withanolides from the genus Physalis: a review on their phytochemical and pharmacological aspects. J Pharm Pharmacol, 2020, 72(5), 649-669.
- Esperanza Shenstone i wsp.: A review of nutritional properties and health benefits of Physalis species. Plant Foods Hum Nutr, 2020, 75(3), 316-325.
- Tzu-Jung Yu i wsp.: Physalis peruviana-Derived Physapruin A (PHA) Inhibits Breast Cancer Cell Proliferation and Induces Oxidative-Stress-Mediated Apoptosis and DNA Damage. Antioxidants (Basel), 2021, 10(3), 393.
- Verónica Trujillo-Pahua i wsp.: Metabolic response to larval herbivory in three Physalis species. Plant Signal Behav, 2021, 16(12), 1962050.
- Félicien Mushagalusa Kasali i wsp.: Ethnotherapeutic Uses and Phytochemical Composition of Physalis peruviana L.: An Overview. ScientificWorldJournal, 2021, 2021, 5212348.
- Hasandeep Singh i wsp.: Hepatoprotective effect of Physalis divaricata in paracetamol induced hepatotoxicity: In vitro, in silico and in vivo analysis. J Ethnopharmacol, 2022, 290, 115024.
- Jing Yang i wsp.: Natural Products from Physalis alkekengi L. var. franchetii (Mast.) Makino: A Review on Their Structural Analysis, Quality Control, Pharmacology, and Pharmacokinetics. Molecules, 2022, 27(3), 695.
- Cássio Santana Meira i wsp.: Therapeutic Applications of Physalins: Powerful Natural Weapons. Front Pharmacol, 2022, 13, 864714.
- Félicien Mushagalusa Kasali i wsp.: Hypoglycemic, Antihyperglycemic, and Toxic Effects of Physalis peruviana L. Aqueous and Methanolic Leaf Extracts in Wistar Rats. J Exp Pharmacol, 2022, 14, 185-193.
- Tzu-Jung Yu i wsp.: Physapruin A Induces Reactive Oxygen Species to Trigger Cytoprotective Autophagy of Breast Cancer Cells. Antioxidants (Basel), 2022, 11(7), 1352.
- Tzu-Jung Yu i wsp.: Physapruin A Enhances DNA Damage and Inhibits DNA Repair to Suppress Oral Cancer Cell Proliferation. Int J Mol Sci, 2022, 23(16), 8839.
- Venelina Popova i wsp.: Chemical Composition Assessment of Structural Parts (Seeds, Peel, Pulp) of Physalis alkekengi L. Fruits. Molecules, 2022, 27(18), 5787.
- R R Dalvi i wsp.: Toxicology of solanine: an overview. Vet Hum Toxicol, 1983, 25(1), 13-5.
- https://www.mdpi.com/2304-8158/6/8/60
- Félicien Mushagalusa Kasali i wsp.: Assessment of antidiabetic activity and acute toxicity of leaf extracts from Physalis peruviana L. in guinea-pig. Asian Pac J Trop Biomed., 2013, 3(11), 841–846.
- https://www.researchgate.net/publication/293731351_Volatile_compounds_antioxidants_and_anticancer_activities_of_Cape_gooseberry_fruit_Physalis_peruviana_L_An_in-vitro_study
- https://www.researchgate.net/publication/339810721_Miechunka_pomidorowa_Physalis_ixocarpa_Brot_ex_Hornem_-_roslina_ozdobna_i_lecznicza_o_wielokierunkowym_dzialaniu
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996922010079
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.