Guawa
Ostatnia aktualizacja: 17 marca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 14źródła
- 33badań
Guawa (Psidium guajava) to egzotyczny owoc z rodziny mirtowatych (Myrtaceae), cechujący się wyjątkowym smakiem i aromatem. Znana jest także pod innymi nazwami, jak gruszla, gujawa, guajawa, gwajawa, gojawa, czy psydia.
Owoc ten jest ceniony ze względu na liczne potwierdzone właściwości prozdrowotne.
W pigułce
- Guawa jest doskonałym źródłem witaminy C i związków bioaktywnych o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym.
- Guawa wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe i wpływa ochronnie na układ krążenia.
- Guawa może zmniejszać ból podczas menstruacji oraz w przypadku zwyrodnieniowej choroby stawów.
- Guawa może wykazywać działanie przeciwbiegunkowe.
- Guawa może wpływać pozytywnie na stan skóry.
- Guawa posiada istotne znaczenie w zmniejszaniu ryzyka nowotworów.
- Guawa w rzadkich przypadkach może powodować alergię pokarmową.
Gujawa pochodzi z Karaibów oraz Ameryki Środkowej i Południowej, a obecnie uprawiana jest w wielu tropikalnych i subtropikalnych regionach na całym świecie. To wiecznie zielone, niewielkie drzewo, dające smaczne owoce o kształcie kulistym, jajowatym lub gruszkowatym. Ciemnozielona skórka w trakcie dojrzewania owoców gujawy zmienia barwę na jasnozieloną lub żółtą. Soczysty miąższ wypełniony twardymi pestkami, posiada biały, żółty lub różowy kolor .
Wyróżnia się ponad 100 różnych odmian guawy, które różnią się od siebie nie tylko wyglądem i smakiem, ale także zawartością składników odżywczych.
Wszystkie części drzewa guawy (owoce, liście, kora, korzenie) od dawna były wykorzystywane w tradycyjnej medycynie do leczenia niezliczonych chorób i dolegliwości, m.in. cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, chorób przewodu pokarmowego, reumatyzmu, chorób skóry czy problemów z oddychaniem .
Guawa - wartości odżywcze
Gujawa składa się w 81,9% z wody, 14,5% z węglowodanów, 2,6% z białka oraz 1% tłuszczów.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na jeden owoc guawy (90 g):
- Kalorie - 61,2 kcal
- Białko - 2,3 g
- Tłuszcz - 0,86 g
- Węglowodany - 12,87 g
- Cukry proste - 8,03 g
- Błonnik pokarmowy - 4,86 g (19% RWS)
Guawa jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny (IG)
Gujawa jest owocem niskokalorycznym, ponieważ w 100 g dostarcza zaledwie 68 kcal.
Indeks glikemiczny guawy wynosi 31 (IG = 32), zaś ładunek glikemiczny równa się 5 (ŁG = 5) co oznacza, że jest to owoc o niskim indeksie i ładunku glikemicznym .
Guawa - witaminy i składniki mineralne
Guawa jest doskonałym źródłem witaminy C
W jednej gujawie (90 g) znajduje się aż 205,2 mg witaminy C, co pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w 256%.
Witamina C odgrywa istotną rolę w organizmie, m.in.:
- wpływa na produkcję kolagenu i na stan skóry,
- zwiększa przyswajanie żelaza,
- jest silnym przeciwutleniaczem,
- zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i niektórych nowotworów,
- zwiększa poziom mineralizacji kości i zapobiega ich złamaniom.
Zawartość witamin w jednym owocu guawy (90g):
- Witamina C - 205,2 mg (256% RWS)
- Kwas foliowy - 44,1 µg (22% RWS)
- Witamina B6 - 0,1 mg (7% RWS)
- Kwas pantotenowy - 0,41 mg (7% RWS)
- Niacyna - 0,97 mg (6% RWS)
- Tiamina - 0,06 mg (5% RWS)
- Witamina E - 0,66 mg (5% RWS)
Zawartość składników mineralnych w jednym owocu guawy (90g):
- Miedź - 0,21 mg (21% RWS)
- Potas - 375,3 mg (19% RWS)
- Mangan - 0,14 mg (7% RWS)
- Magnez - 19,8 mg (5% RWS)
- Fosfor - 36 mg (5% RWS)
Guawa - składniki aktywne
Liście i owoce gujawy zawierają liczne związki bioaktywne, wykazujące silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wśród nich wymienia się m.in.:
- polifenole: kwercetna, likopen, katechina, galokatechina, naringenina, mirycetyna,
- kwasy fenolowe: prokatechowy, ferulowy, galusowy, kawowy, elagowy,
- karoteonidy,
- garbniki,
- alkaloidy,
- saponiny .
Guawa zawiera olejek eteryczny o niezwykle bogatym składzie. Do głównych fitozwiązków olejku eterycznego guawy należą nerolidol, limonen, α - pinen, β - kariofilen i octan α-terpinylu .
Guawa - właściwości
Guawa obniża poziom glukozy
W licznych badaniach na zwierzętach wykazano przeciwcukrzycowe właściwości ekstraktów z liści guawy, polegające na obniżeniu poziomu glukozy we krwi, lepszej długoterminowej kontroli poziomu cukru oraz zmniejszaniu insulinooporności .
Ilość badań klinicznych z udziałem ludzi, oceniających hipoglikemiczne działanie guawy jest póki co mocno ograniczona. W dwóch badaniach wykazano, że picie herbaty z liści gujawy prowadzi do obniżenia poziomu poposiłkowego stężenia glukozy u pacjentów z zespołem przedcukrzycowym lub cukrzycą typu 2. Jednocześnie zaobserwowano poprawę wskaźników insulinooporności oraz długoterminowej kontroli cukrzycy (HbA1c). Herbata z liści guawy nie wchodziła w interakcję z lekami przyjmowanymi na cukrzycę .
Guawa działa korzystnie na serce
Wspomniane wyżej badania z udziałem chorych na cukrzycę typu 2 wykazały, że picie herbaty z liści guawy przyczynia się także do poprawy parametrów profilu lipidowego, a szczególnie spadku poziomu cholesterolu całkowitego i triglicerydów u osób, które posiadały podwyższone ich stężenia .
Starsze, 12 - tygodniowe badanie wykazało kardioprotekcyjny wpływ jedzenia świeżych owoców gujawy u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Spożycie guawy przed posiłkami spowodowało istotne zmniejszenie udziału tłuszczów nasyconych w diecie. Z drugiej strony zaobserwowano zwiększone spożycie węglowodanów, błonnika pokarmowego oraz witamin i minerałów w porównaniu do osób z grupy bez guawy. W efekcie, u osób jedzących świeże owoce gujawy nastąpił spadek poziomu cholesterolu całkowitego, trójglicerydów oraz obniżenie ciśnienia krwi, a wzrost poziomu cholesterolu HDL (tzw. "dobry" cholesterol) .
W badaniu z 2016 roku wykazano, że 6 - tygodniowe spożycie 400 g dojrzałych owoców z gujawy bez skórki skutkuje istotnym zmniejszeniem masy ciała i BMI, obniżeniem ciśnienia tętniczego oraz poprawą parametrów profilu lipidowego. Co ciekawe, spożycie takiej samej ilości owoców ze skórką wiązało się ze wzrostem poziomu glukozy oraz cholesterolu .
Podsumowanie
Gujawa wykazuje korzystny wpływ na układ krążenia, ponieważ obniża poziom cholesterolu i glukozy, zmniejsza ciśnienie, a także łagodzi insulinooporność.
Guawa zmniejsza ból w chorobie zwyrodnieniowej stawów
W badaniach na zwierzętach naukowcy wykazali, że ekstrakt z liści guawy hamuje postęp choroby zwyrodnieniowej stawów .
Korzyści te udało się potwierdzić w jednym z badań z udziałem ludzi, cierpiących na ból kolana. 12 - tygodniowa suplementacja 1 g ekstraktu z liści guawy skutkowała znaczącym obniżeniem bólu i zmniejszeniem sztywności kolana w porównaniu do grupy przyjmującej placebo .
Guawa zmniejsza ból menstruacyjny
Na podstawie badania na zwierzętach naukowcy wykazali, że ekstrakt z guawy może łagodzić skurcze macicy, będące przyczyną silnego bólu podczas miesiączki .
W badaniu klinicznym z udziałem 197 kobiet, doświadczających pierwotnego bolesnego miesiączkowania okazało się, że codzienne przyjmowanie 6 g ekstraktu z liści guawy spowodowało znaczące złagodzenie odczuwanego bólu. Co ciekawe, efekt ten był silniejszy zarówno w porównaniu do placebo, jak i standardowych środków przeciwbólowych .
Guawa zmniejsza biegunkę
Jednym z licznych zastosowań guawy w tradycyjnej medycynie była terapia chorób i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
W badaniach na szczurach naukowcy wykazali, że wysokie dawki ekstraktu z liści guawy posiadają silne działanie przeciwbiegunkowe, również wobec biegunek zakaźnych wywołanych bakteriami .
Badanie kliniczne z udziałem pacjentów z ostrą chorobą biegunkową wykazało, że 3 - dniowa suplementacja kapsułek, zawierających 500 mg fitoleku z liści gujawy (ze standaryzowaną ilością kwercetyny) skraca czas trwania bólu brzucha .
Guawa działa korzystnie na skórę
Guawa - jako świetne źródło przeciwutleniaczy - może spowalniać procesy starzenia się skóry i chronić ją przed uszkodzeniami oksydacyjnymi .
W badaniu z udziałem 38 mężczyzn zaobserwowano, że ekstrakty z liści guawy i orzecha włoskiego hamują rozwój bakterii odpowiedzialnych za trądzik, w związku z czym mogą wspomagać leczenie tej częstej przypadłości skóry . Tonik z 6% ekstraktem z gujawy wykazywał skuteczność w zmniejszaniu przetłuszczania się skóry
Na podstawie badania na szczurach stwierdzono, że ekstrakt z liści guawy może wywierać lecznicze działanie na zapalenie błony śluzowej jamy ustnej .
Guawa może działać przeciwnowotworowo
Naukowcy wykazali, że ekstrakty z różnych części guawy wykazują działanie przeciwnowotworowe na różne ludzkie linie komórkowe raka oraz w modelach zwierzęcych .
Korzystny efekt odnotowano m.in. dla komórek raka prostaty, piersi, dróg żółciowych, płuc, okrężnicy, jajnika, nerki i skóry .
Choć potencjał guawy w terapii chorób nowotworowych jest obiecujący, potrzeba większej ilości badań oceniających to działanie.
Guawa - przeciwwskazania
Spożycie świeżej guawy nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi.
Guawa może potencjalnie powodować reakcje alergiczne, jednak w literaturze brakuje doniesień na ten temat.
Osoby przewlekle chorujące, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią, powinny zawsze skonsultować się z lekarzem zanim sięgną po suplementy diety, zawierające ekstrakt z gujawy.
Jak jeść guawę?
Lekko słodki smak guawy przypomina połączenie gruszki, jabłka i pigwy.
Oto kilka propozycji na włączenie guawy do diety:
- zjedz ją na surowo (skórka i nasiona również są jadalne),
- dodaj guawę do sałatki owocowej, koktajlu lub dowolnego deseru,
- upiecz ją lub ugrilluj,
- przygotuj z gujawy domowy dżem, konfiturę lub galaretkę,
- wyciśnij z niej sok.
porada
Dojrzały owoc gujawy zapada się pod wpływem lekkiego naciśnięcia palcem (podobnie jak mango czy awokado). Można go przechowywać przez 1 - 2 dni na kuchennym blacie, lub kilka dni w lodówce. Pokrojoną guawę można również mrozić.
Więcej podobnych treści
Jarzębina
- mgr Mateusz Durbas
- 27 stycznia 2023
Miechunka (physalis)
- Paulina Styś-Nowak
- 24 lutego 2023
Rokitnik
- Paulina Styś-Nowak
- 24 marca 2023
Kumkwat
Jaki smak ma kumkwat? Czy można jeść go na surowo? Jakie posiada wartości odżywcze? Co można z ni...
- Paulina Styś-Nowak
- 11 maja 2023
Karambola (owoc)
Czy karambola jest zdrowa? Jakie posiada właściwości? Czym grozi zbyt duże spożycie karamboli? Ja...
- Paulina Styś-Nowak
- 24 maja 2023
Owoce egzotyczne (tropikalne)
Poznaj listę owoców egzotycznych, które można dostać w Polsce. Jakie posiadają właściwości zdrowo...
- Paulina Styś-Nowak
- 02 czerwca 2023
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173044/nutrients
- https://glycemicindex.com/gi-search/?food_name=guava&product_category=&country=&gi=&gi_filter=&serving_size_(g)=&serving_size_(g)_filter=&carbs_per_serve_(g)=&carbs_per_serve_(g)_filter=&gl=&gl_filter=
- Xavier Lozoya i wsp.: Intestinal anti-spasmodic effect of a phytodrug of Psidium guajava folia in the treatment of acute diarrheic disease. J Ethnopharmacol, 2002, 83(1-2), 19-24.
- R B Singh i wsp.: Effects of guava intake on serum total and high-density lipoprotein cholesterol levels and on systemic blood pressure. Am J Cardiol, 1992, 70(15), 1287-91.
- Won Keun Oh i wsp.: Antidiabetic effects of extracts from Psidium guajava. J Ethnopharmacol, 2005, 96(3), 411-5.
- Fadi Qadan i wsp.: The antimicrobial activities of Psidium guajava and Juglans regia leaf extracts to acne-developing organisms. Am J Chin Med, 2005;33(2):197-204., 33(2), 197-204.
- J A O Ojewole i wsp.: Hypoglycemic and hypotensive effects of Psidium guajava Linn. (Myrtaceae) leaf aqueous extract. Methods Find Exp Clin Pharmacol, 2005, 27(10), 689-95.
- Svetlana Vladislavovna Doubova i wsp.: Effect of a Psidii guajavae folium extract in the treatment of primary dysmenorrhea: a randomized clinical trial. J Ethnopharmacol, 2007, 110(2), 305-10.
- Kuan-Chou Chen i wsp.: Brain derived metastatic prostate cancer DU-145 cells are effectively inhibited in vitro by guava (Psidium gujava L.) leaf extracts. Nutr Cancer, 2007;58(1):93-106., 58(1), 93-106.
- Szu-Chuan Shen i wsp.: Effect of guava (Psidium guajava Linn.) leaf soluble solids on glucose metabolism in type 2 diabetic rats. Phytother Res, 2008, 22(11), 1458-64.
- John A O Ojewole i wsp.: Antidiarrhoeal activity of Psidium guajava Linn. (Myrtaceae) leaf aqueous extract in rodents. J Smooth Muscle Res, 2008, 44(6), 195-207.
- Witness D H Chiwororo i wsp.: Spasmolytic effect of Psidium guajava Linn. (Myrtaceae) leaf aqueous extract on rat isolated uterine horns. J Smooth Muscle Res, 2009, 45(1), 31-8.
- Yoriko Deguchi i wsp.: Anti-hyperglycemic and anti-hyperlipidemic effects of guava leaf extract. Nutr Metab (Lond), 2010, 7, 9.
- Nae Hyung Ryu i wsp.: A hexane fraction of guava Leaves (Psidium guajava L.) induces anticancer activity by suppressing AKT/mammalian target of rapamycin/ribosomal p70 S6 kinase in human prostate cancer cells. J Med Food, 2012, 15(3), 231-41.
- L Y Rizzo i wsp.: In vitro, in vivo and in silico analysis of the anticancer and estrogen-like activity of guava leaf extracts. Curr Med Chem, 2014;21(20):2322-30., 21(20), 2322-30.
- R Mathur i wsp.: Psidium guajava Linn. leaf extract affects hepatic glucose transporter-2 to attenuate early onset of insulin resistance consequent to high fructose intake: An experimental study. Pharmacognosy Res, 2015, 7(2), 166-75.
- Pooja Gupta i wsp.: Psidium guajava leaf extract prevents intestinal colonization of Citrobacter rodentium in the mouse model. J Ayurveda Integr Med, 2015, 6(1), 50-2.
- Elixabet Díaz-de-Cerio i wsp.: Exploratory Characterization of Phenolic Compounds with Demonstrated Anti-Diabetic Activity in Guava Leaves at Different Oxidation States. Int J Mol Sci, 2016, 17(5), 699.
- Suchitra Kumari i wsp.: Effect of Guava in Blood Glucose and Lipid Profile in Healthy Human Subjects: A Randomized Controlled Study. J Clin Diagn Res, 2016, 10(9), BC04-BC07.
- Elixabet Díaz-de-Cerio i wsp.: The hypoglycemic effects of guava leaf (Psidium guajava L.) extract are associated with improving endothelial dysfunction in mice with diet-induced obesity. Food Res Int, 2017, 96, 64-71.
- N Tanideh i wsp.: Hydroethanolic extract of Psidium guajava leaf for induced osteoarthritis using a guinea pig model. Biotech Histochem, 2017;92(6):417-424., 92(6), 417-424.
- José M Alvarez-Suarez i wsp.: Guava (Psidium guajava L. cv. Red Suprema) Crude Extract Protect Human Dermal Fibroblasts against Cytotoxic Damage Mediated by Oxidative Stress. Plant Foods Hum Nutr, 2018, 73(1), 18-24.
- Shingo Kakuo i wsp.: Effects of Psidium guajava Linn. leaf extract in Japanese subjects with knee pain: a randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel pilot study. Aging Clin Exp Res, 2018, 30(11), 1391-1398.
- Keiko Kawasaki i wsp.: Guava leaf extract suppresses osteoarthritis progression in a rat anterior cruciate ligament transection model. Food Sci Nutr, 2018, 6(4), 800-805.
- Khaled M M Koriem i wsp.: Antidiarrheal and protein conservative activities of Psidium guajava in diarrheal rats. J Integr Med, 2019, 17(1), 57-65.
- Pongpaka Pongsakornpaisan i wsp.: Anti-sebum efficacy of guava toner: A split-face, randomized, single-blind placebo-controlled study. J Cosmet Dermatol, 2019, 18(6), 1737-1741.
- Alice König i wsp.: Guava ( Psidium guajava) Fruit Extract Prepared by Supercritical CO2 Extraction Inhibits Intestinal Glucose Resorption in a Double-Blind, Randomized Clinical Study. Nutrients, 2019, 11(7), 1512.
- Jayshri R Hirudkar i wsp.: The antidiarrhoeal evaluation of Psidium guajava L. against enteropathogenic Escherichia coli induced infectious diarrhoea. J Ethnopharmacol, 2020, 251, 112561.
- Sarah Jamieson i wsp.: Guava ( Psidium guajava L.): a glorious plant with cancer preventive and therapeutic potential. Crit Rev Food Sci Nutr, 2023;63(2):192-223., 63(2), 192-223.
- Rassameepen Phonarknguen i wsp.: Effect of Betulinic acid Extraction from Guava (Psidium guajava Linn.) Leaves Against Human Cholangiocarcinoma Cells. Asian Pac J Cancer Prev, 2022, 23(2), 583-590.
- Shuzhou Chu i wsp.: Aqueous Extract of Guava ( Psidium guajava L.) Leaf Ameliorates Hyperglycemia by Promoting Hepatic Glycogen Synthesis and Modulating Gut Microbiota. Front Pharmacol, 2022, 13, 907702.
- Faezeh Ghaderi i wsp.: The effect of hydroalcoholic extract of Psidium guajava L. on experimentally induced oral mucosal wound in rat. BMC Complement Med Ther, 2022, 22(1), 201.
- Muhammad Imran Tousif i wsp.: Psidium guajava L. An Incalculable but Underexplored Food Crop: Its Phytochemistry, Ethnopharmacology, and Industrial Applications. Molecules, 2022, 27(20), 7016.
- Ashok Kumar Mandal i wsp.: Guava Leaf Essential Oil as a Potent Antioxidant and Anticancer Agent: Validated through Experimental and Computational Study. Antioxidants (Basel), 2022, 11(11), 2204.
- Daniela Gutierrez-Montiel i wsp.: Psidium guajava L .: From byproduct and use in traditional Mexican medicine to antimicrobial agent. Front Nutr, 2023, 10, 1108306.
- Bronwyn Lok i wsp.: The Anticancer Potential of Psidium guajava (Guava) Extracts. Life (Basel), 2023, 13(2), 346.
- Yoriko Deguchi i wsp.: Anti-hyperglycemic and anti-hyperlipidemic effects of guava leaf extract. Nutr Metab (Lond)., 2010, 7, 9.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.