Kumkwat

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Kumkwat

Ostatnia aktualizacja: 11 maja 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 9źródła
  • 3badań

Kumkwat (Fortunella margarita) to drobny owoc cytrusowy z rodziny rutowatych. Posiada charakterystyczny słodko - cierpki smak i jest bogaty w cenne składniki odżywcze.


W pigułce

  • Kumkwat to egzotyczny owoc zawierający dużo błonnika pokarmowego i witaminy C.
  • Owoce kumkwatu - w przeciwieństwie do innych cytrusów - spożywa się na surowo razem ze skórką.
  • Kumkwat wpływa korzystnie na stan zdrowia, ponieważ dostarcza związki bioaktywne o działaniu antyoksydacyjnym.
  • Kumkwat może być spożywany praktycznie przez wszystkim, za wyjątkiem osób z alergią pokarmową na te owoce.

Kumkwat pochodzi z Chin, gdzie jego nazwa oznacza "złotą pomarańczę". Obecnie krzewy i drzewa kumkwatu uprawia się także m.in. w Stanach Zjednoczonych, Europie, Australii i Japonii.

Kumkwat ma unikalny smak, stanowiący połączenie słodkiej, aromatycznej skórki i cierpkiego miąższu i soku. Pestki kumkwatu choć jadalne, cechują się intensywnie gorzkim smakiem. Owoce te nie są jeszcze zbyt popularne w Polsce, aczkolwiek coraz częściej można je dostać w dużych marketach w okresie od listopada do czerwca.

Kumkwat - wartości odżywcze

Kumkwat składa się w 81,3% z wody, 16% z węglowodanów, 1,9% z białka oraz śladowych ilości tłuszczów (0,8%).

Wartości odżywcze w przeliczeniu na 1 porcję (100 g) kumkwatu:

  • Kalorie - 71 kcal
  • Białko - 1,88 g
  • Tłuszcz - 0,86 g
  • Węglowodany - 15,9 g
  • Błonnik pokarmowy - 6,5 g (26% RWS)

Kumkwat ma umiarkowaną kaloryczność i niski indeks glikemiczny (IG)

W 100 g kumkwatu znajduje się 71 kcal, co wśród owoców czyni go produktem o umiarkowanej kaloryczności.

Indeks glikemiczny kumkwatu jest niski i wynosi 35 (IG = 35) .

Kumkwat dostarcza dużych ilości błonnika pokarmowego

Kumkwat jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluję pracę przewodu pokarmowego. Jedna porcja tych owoców (100 g) pozwala spożyć aż 6,5 g błonnika (26% dziennego zapotrzebowania).

Kumkwat - witaminy i składniki mineralne

Kumkwat dostarcza dużo witaminy C

W jednej porcji kumkwatu (100 g) znajduje się 43,9 mg witaminy C, co pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w 55%.

Niektóre właściwości witaminy C obejmują:

  • silne działanie przeciwutleniające,
  • wspomaganie produkcji kolagenu,
  • zwiększenie wchłaniania żelaza,
  • zmniejszanie ryzyka chorób serca.

Zawartość witamin w porcji kumkwatu (100 g):

  • Witamina C - 43,9 mg (55% RWS)
  • Kwas foliowy - 17 µg (8% RWS)
  • Ryboflawina - 0,09 mg (6% RWS)
  • Kwas pantotenowy - 0,21 mg (3% RWS)
  • Tiamina - 0,04 mg (3% RWS)

Zawartość składników mineralnych w porcji kumkwatu (100 g):

  • Miedź - 0,1 mg (9% RWS)
  • Potas - 186 mg (9% RWS)
  • Wapń - 62 mg (8% RWS)
  • Mangan - 0,14 mg (7% RWS)
  • Żelazo - 0,86 mg (6% RWS)
  • Magnez - 20 mg (5% RWS)

Kumkwat - składniki aktywne

Kumkwat jest bogaty w liczne związki fenolowe (m.in. apigenina, naringenina i hesperydyna), charakteryzujące się wysoką aktywnością przeciwutleniającą. Owoc ten jest także bardzo dobrym źródłem karotenoidów (m.in. beta-karotenu) .

Olejek eteryczny kumkwatu zawiera duże ilości limonenu (75%) i mircenu (7%) .

Kumkwat - właściwości

Kumkwat działa przeciwbakteryjnie

W badaniach laboratoryjnych wykazano przeciwbakteryjne właściwości ekstraktów z kumkwatu, a także pojedynczych związków z nich wyizolowanych wobec takich bakterii jak E. coli, S. typhimurium, S. aureus, B. subtilis, B. cereus, L. bulgaricus .

Kumkwat ma potencjał przeciwnowotworowy

Wstępne badania prowadzone nad składnikami aktywnymi z kumkwatu wskazują na ich możliwe działanie przeciwnowotworowe. Naukowcy wykazali, że olejek eteryczny z kumkwatu hamuje rozwój komórek oraz stymuluje ich apoptozę (śmierć) w przypadku ludzkiego włókniakomięsaka i raka prostaty .

Choć badania dotyczące aktywności przeciwnowotworowej kumkwatu są skąpe, owoc ten, jako doskonałe źródło polifenoli, ma swój udział w diecie zmniejszającej ryzyko rozwoju raka.

Kumkwat może wspierać odporność

Kumkwat jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, która wielorako przyczynia się do zwiększenia odporności organizmu. Niedobór witaminy C skutkuje osłabieniem odporności i większą podatnością organizmu na infekcję. Regularne spożycie warzyw i owoców obfitujących w tą witaminę stanowi jeden z elementów profilaktyki infekcji układu oddechowego .

Kumkwat - przeciwwskazania

Kumkwat jest bezpiecznym produktem i może być spożywany przez dorosłych, dzieci i kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Kumkwat, podobnie jak inne owoce cytrusowe, może powodować reakcje alergiczne. Osoby ze stwierdzonym uczuleniem na cytrusy takie jak pomarańcza, cytryna, grejpfrut lub limonka, powinny zachować ostrożność podczas pierwszej próby spożycia kumkwatu.

Jak jeść owoce kumkwatu?

Kumkwat może być spożywany na surowo w całości, co umożliwia przyswojenie cennych związków bioaktywnych obecnych w skórce. Dokładne umycie owoców pod bieżącą wodą pozwoli pozbyć się pestycydów.

Porada

porada

Aby kupić dojrzałe i soczyste kumkwaty wybieraj żywo pomarańczowe owoce bez przebarwień na skórce. Zielone kumkwaty są jeszcze niedojrzałe. Owoce powinny być twarde i jędrne - zbyt miękkie są już prawdopodobnie nadpsute. Kumkwaty można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni lub w temperaturze pokojowej do kilku dni.

Kumkwaty można wykorzystać do przygotowania smacznych posiłków i przetworów, np. konfitur, kompotów, nalewek, deserów, sals, sałatek, chutney czy marynat do mięsa.

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter