Kumkwat
Ostatnia aktualizacja: 11 maja 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 9źródła
- 3badań
Kumkwat (Fortunella margarita) to drobny owoc cytrusowy z rodziny rutowatych. Posiada charakterystyczny słodko - cierpki smak i jest bogaty w cenne składniki odżywcze.
W pigułce
- Kumkwat to egzotyczny owoc zawierający dużo błonnika pokarmowego i witaminy C.
- Owoce kumkwatu - w przeciwieństwie do innych cytrusów - spożywa się na surowo razem ze skórką.
- Kumkwat wpływa korzystnie na stan zdrowia, ponieważ dostarcza związki bioaktywne o działaniu antyoksydacyjnym.
- Kumkwat może być spożywany praktycznie przez wszystkim, za wyjątkiem osób z alergią pokarmową na te owoce.
Kumkwat pochodzi z Chin, gdzie jego nazwa oznacza "złotą pomarańczę". Obecnie krzewy i drzewa kumkwatu uprawia się także m.in. w Stanach Zjednoczonych, Europie, Australii i Japonii.
Kumkwat ma unikalny smak, stanowiący połączenie słodkiej, aromatycznej skórki i cierpkiego miąższu i soku. Pestki kumkwatu choć jadalne, cechują się intensywnie gorzkim smakiem. Owoce te nie są jeszcze zbyt popularne w Polsce, aczkolwiek coraz częściej można je dostać w dużych marketach w okresie od listopada do czerwca.
Kumkwat - wartości odżywcze
Kumkwat składa się w 81,3% z wody, 16% z węglowodanów, 1,9% z białka oraz śladowych ilości tłuszczów (0,8%).
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 1 porcję (100 g) kumkwatu:
- Kalorie - 71 kcal
- Białko - 1,88 g
- Tłuszcz - 0,86 g
- Węglowodany - 15,9 g
- Błonnik pokarmowy - 6,5 g (26% RWS)
Kumkwat ma umiarkowaną kaloryczność i niski indeks glikemiczny (IG)
W 100 g kumkwatu znajduje się 71 kcal, co wśród owoców czyni go produktem o umiarkowanej kaloryczności.
Indeks glikemiczny kumkwatu jest niski i wynosi 35 (IG = 35) .
Kumkwat dostarcza dużych ilości błonnika pokarmowego
Kumkwat jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluję pracę przewodu pokarmowego. Jedna porcja tych owoców (100 g) pozwala spożyć aż 6,5 g błonnika (26% dziennego zapotrzebowania).
Kumkwat - witaminy i składniki mineralne
Kumkwat dostarcza dużo witaminy C
W jednej porcji kumkwatu (100 g) znajduje się 43,9 mg witaminy C, co pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w 55%.
Niektóre właściwości witaminy C obejmują:
- silne działanie przeciwutleniające,
- wspomaganie produkcji kolagenu,
- zwiększenie wchłaniania żelaza,
- zmniejszanie ryzyka chorób serca.
Zawartość witamin w porcji kumkwatu (100 g):
- Witamina C - 43,9 mg (55% RWS)
- Kwas foliowy - 17 µg (8% RWS)
- Ryboflawina - 0,09 mg (6% RWS)
- Kwas pantotenowy - 0,21 mg (3% RWS)
- Tiamina - 0,04 mg (3% RWS)
Zawartość składników mineralnych w porcji kumkwatu (100 g):
- Miedź - 0,1 mg (9% RWS)
- Potas - 186 mg (9% RWS)
- Wapń - 62 mg (8% RWS)
- Mangan - 0,14 mg (7% RWS)
- Żelazo - 0,86 mg (6% RWS)
- Magnez - 20 mg (5% RWS)
Kumkwat - składniki aktywne
Kumkwat jest bogaty w liczne związki fenolowe (m.in. apigenina, naringenina i hesperydyna), charakteryzujące się wysoką aktywnością przeciwutleniającą. Owoc ten jest także bardzo dobrym źródłem karotenoidów (m.in. beta-karotenu) .
Olejek eteryczny kumkwatu zawiera duże ilości limonenu (75%) i mircenu (7%) .
Kumkwat - właściwości
Kumkwat działa przeciwbakteryjnie
W badaniach laboratoryjnych wykazano przeciwbakteryjne właściwości ekstraktów z kumkwatu, a także pojedynczych związków z nich wyizolowanych wobec takich bakterii jak E. coli, S. typhimurium, S. aureus, B. subtilis, B. cereus, L. bulgaricus .
Kumkwat ma potencjał przeciwnowotworowy
Wstępne badania prowadzone nad składnikami aktywnymi z kumkwatu wskazują na ich możliwe działanie przeciwnowotworowe. Naukowcy wykazali, że olejek eteryczny z kumkwatu hamuje rozwój komórek oraz stymuluje ich apoptozę (śmierć) w przypadku ludzkiego włókniakomięsaka i raka prostaty .
Choć badania dotyczące aktywności przeciwnowotworowej kumkwatu są skąpe, owoc ten, jako doskonałe źródło polifenoli, ma swój udział w diecie zmniejszającej ryzyko rozwoju raka.
wiem więcej!
Kumkwat może wspierać odporność
Kumkwat jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, która wielorako przyczynia się do zwiększenia odporności organizmu. Niedobór witaminy C skutkuje osłabieniem odporności i większą podatnością organizmu na infekcję. Regularne spożycie warzyw i owoców obfitujących w tą witaminę stanowi jeden z elementów profilaktyki infekcji układu oddechowego .
Kumkwat - przeciwwskazania
Kumkwat jest bezpiecznym produktem i może być spożywany przez dorosłych, dzieci i kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Kumkwat, podobnie jak inne owoce cytrusowe, może powodować reakcje alergiczne. Osoby ze stwierdzonym uczuleniem na cytrusy takie jak pomarańcza, cytryna, grejpfrut lub limonka, powinny zachować ostrożność podczas pierwszej próby spożycia kumkwatu.
Jak jeść owoce kumkwatu?
Kumkwat może być spożywany na surowo w całości, co umożliwia przyswojenie cennych związków bioaktywnych obecnych w skórce. Dokładne umycie owoców pod bieżącą wodą pozwoli pozbyć się pestycydów.
porada
Aby kupić dojrzałe i soczyste kumkwaty wybieraj żywo pomarańczowe owoce bez przebarwień na skórce. Zielone kumkwaty są jeszcze niedojrzałe. Owoce powinny być twarde i jędrne - zbyt miękkie są już prawdopodobnie nadpsute. Kumkwaty można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni lub w temperaturze pokojowej do kilku dni.
Kumkwaty można wykorzystać do przygotowania smacznych posiłków i przetworów, np. konfitur, kompotów, nalewek, deserów, sals, sałatek, chutney czy marynat do mięsa.
Więcej podobnych treści
Guawa
- Paulina Styś-Nowak
- 16 marca 2023
Rokitnik
- Paulina Styś-Nowak
- 24 marca 2023
Karambola (owoc)
Czy karambola jest zdrowa? Jakie posiada właściwości? Czym grozi zbyt duże spożycie karamboli? Ja...
- Paulina Styś-Nowak
- 24 maja 2023
Owoce egzotyczne (tropikalne)
Poznaj listę owoców egzotycznych, które można dostać w Polsce. Jakie posiadają właściwości zdrowo...
- Paulina Styś-Nowak
- 02 czerwca 2023
Owoce
Owoce stanowią nieodzowny element diety człowieka. Jakie są rodzaje owoców? Poznaj listę i właści...
- Martyna Szałankiewicz
- 08 listopada 2023
Tamaryndowiec - czy warto go jeść i jak to robić?
Tamaryndowiec to tropikalny owoc o słodko - słodko kwaśnym miąższu. Czy tamaryndowiec jest zdrowy...
- Paulina Styś-Nowak
- 01 lutego 2024
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168154/nutrients
- https://indexinsulin.com/food/kumquat/
- Guddadarangavvanahally K Jayaprakasha i wsp.: Inhibition of prostate cancer (LNCaP) cell proliferation by volatile components from Nagami kumquats. Planta Med, 2012, 78(10), 974-80.
- Shyi-Neng Lou i wsp.: Phenolic content, antioxidant activity and effective compounds of kumquat extracted by different solvents. Food Chem, 2016, 197(Pt A), 1-6.
- Anitra C Carr i wsp.: Vitamin C and Immune Function. Nutrients, 2017, 9(11), 1211.
- Subah Soni i wsp.: Kumquat essential oil decreases proliferation and activates JNK signaling and apoptosis in HT-1080 fibrosarcoma cells. Mol Cell Biochem, 2022, 477(2), 445-453.
- https://www.mdpi.com/2504-3900/70/1/105
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1021949816301879
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/87559129.2021.2023818?journalCode=lfri20
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.