Witamina C niedobór
Ostatnia aktualizacja: 17 maja 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 43źródła
- 0badań
Witamina C (kwas askorbinowy) jest ważnym składnikiem w żywieniu człowieka. Zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym szkodliwe działanie wolnych rodników. W przypadku braku witaminy C w organizmie może pojawić się wiele różnych objawów.
W pigułce
- Dorosłe osoby powinny spożywać ok. 90 mg witaminy C (kwasu askorbinowego) dziennie
- Głównym źródłem witaminy C w diecie są świeże warzywa i owoce
- Przyczyną niedoboru witaminy C mogą być m.in.: niewłaściwa dieta, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, stosowanie leków, nieleczona cukrzyca
- Niedobór witaminy C objawia się głównie w bólami mięśniowo-stawowymi, zapaleniem dziąseł, pogorszonym gojeniem się ran
- W przypadku podejrzenia niedoboru witaminy C należy sprawdzić jej poziom w badaniach biochemicznych krwi i moczu
- W razie wystąpienia niedoboru, należy spożywać dziennie ok. 100-300 mg witaminy C
Zapotrzebowanie na Witaminę C
Wysokość zapotrzebowania na witaminę C jest zależna od płci i wieku
Według danych, dzieci do lat 9 powinny spożywać dziennie ok. 40-50 mg witaminy C, natomiast młodzież jak i osoby dorosłe nieco więcej – ok. 50-90 mg. Kobiety w okresie ciąży i laktacji powinny dostarczać organizmowi 80-120 mg witaminy C/dzień.
Dla uproszczenia można przyjąć, że średnie, dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C to ok. 1 mg na 1 kg masy ciała. Według tego, osoba dorosła o masie ciała 70 kg powinna spożywać codziennie ok. 70 mg witaminy C.
Aby zapobiec pojawieniu się szkorbutu, wystarczy dostarczać organizmowi codziennie co najmniej 10 mg witaminy C.
W oparciu o wnioski autorów badań, człowiek spożywa średnio dziennie ok. 100 mg witaminy C, w pełni pokrywając na nią zapotrzebowanie.
Autorzy licznych publikacji uważają, że wysycenie krwi witaminą C można osiągnąć w przypadku spożycia jej na poziomie 100-200 mg/dzień.
Warto zauważyć, że zbyt wysokie spożycie witaminy C powoduje obniżenie jej przyswajalności przez organizm człowieka. Dla przykładu, przy jednorazowym spożyciu kwasu askorbinowego na poziomie 1250 mg następuje spadek jej wchłaniania do ok. 33%.
Nadmiar witaminy C wydalany jest przez nerki wraz z moczem. Stąd witaminę C lepiej spożywać w mniejszych porcjach, a częściej.
Przyczyny niedoboru Witaminy C
Stosowanie niewłaściwej diety jest główną przyczyną niedoboru witaminy C
Istnieje kilka czynników, które mogą powodować, że poziom witaminy C jest niewystarczający. Wśród najważniejszych przyczyn niedoboru witaminy C wymienia się przede wszystkim:
- Długotrwałe i niekontrolowane stosowanie diet odchudzających i źle zbilansowanych
- Przedłużające się zaburzenia żołądkowo-jelitowe
- Upośledzone wchłanianie (absorpcję) składników w jelitach
- Długotrwały stres
- Wiek starczy
- Okres ciąży i laktacji u kobiet
- Wzmożony wysiłek fizyczny
- Palenie papierosów
- Nadużywanie alkoholu
- Zaburzenia odżywiania (np. jadłowstręt psychiczny)
- Występowanie nieuregulowanej hiperglikemii i cukrzycy
- Stosowanie dializy/hemodializy
Niedobór witaminy C obserwuje się również u starszych pacjentów długotrwale hospitalizowanych, pacjentów krytycznie chorych czy też u osób cierpiących na nowotwory.
Niski poziom kwasu askorbinowego może być obecny u osób po przebytych urazach i zabiegach chirurgicznych.
Aby uzupełnić niedobory witaminy C u osób poddanych operacjom należy zwiększyć spożycie kwasu askorbinowego do nawet ok. 500 mg/dzień lub więcej.
Przyjmowanie leków może obniżać poziom witaminy C w organizmie
Stosowanie leków, takich jak kwas acetylosalicylowy (aspiryna) może wpływać niekorzystnie na wchłanianie witaminy C i u osób z jej niskim spożyciem powodować hipowitaminozę.
Przyspieszona utrata witaminy C może następować w przypadku stosowania diuretyków (leków moczopędnych).
Do niedoboru witaminy C może przyczyniać się również przyjmowanie niektórych leków przeciwnowotworowych.
Niższy poziom witaminy C występuje częściej u mężczyzn
Według przeprowadzonych badań obserwacyjnych, mężczyźni cechują się zwykle niższym stężeniem witaminy C we krwi, w porównaniu do kobiet.
Objawy niedoboru Witaminy C
Niedobór witaminy C – dawna choroba żeglarzy
O pierwszych skutkach niedoboru witaminy C wspominano już na egipskich papirusach ok. 2000 lat p.n.e.
W średniowieczu braki kwasu askorbinowego dotykały mieszkańców zamków, broniących się przed długotrwałym oblężeniem.
W późniejszym okresie niedobór witaminy C spotykał również marynarzy, którzy udawali się w dalekomorskie wyprawy i nie mieli dostępu do świeżych warzyw i owoców. Wówczas zidentyfikowano przyczyny występowania wielu objawów, które składały się na rozwój szkorbutu, tzw. choroby żeglarzy. Nakazano wtedy członkom załóg spożywać cytryny, będące naturalnym źródłem witaminy C.
Niedobór witaminy C jest rzadko spotykany
W dzisiejszych czasach, ze względu na duży dostęp do różnorodnej żywności, powszechnie nie spotyka się głębokich niedoborów witaminy C i rozwoju szkorbutu.
Jednakże zdarzają się przypadki występowania niedostatecznego poziomu tej witaminy w organizmie (nazywane hipowitaminozą). Można wnioskować, że w Polsce do niedoborów witaminy C może dochodzić w okresie zimowo-wiosennym, gdy wybór produktów bogatych w ten związek jest stosunkowo ograniczony.
Symptomy niedoboru witaminy C pojawiają się powoli
Należy zaznaczyć, że objawy kliniczne wynikające z niedoboru witaminy C rozwijają się bardzo powoli.
U osób niedostarczających kwasu askorbinowego, związek ten nie jest wykrywany we krwi po ok. 35-40 dniach.
Szkorbut natomiast może rozwinąć się dopiero w przeciągu 3-4 miesięcy od braku podaży wspomnianej witaminy.
Brak witaminy C wiąże się m.in. z bólami mięśniowo-stawowymi i zapaleniem dziąseł
U osób chorujących na szkorbut (potocznie nazywany gnilcem) można było zaobserwować takie skutki niedoboru witaminy C, jak:
- Bóle mięśni
- Bóle kości i stawów
- Zapalenie dziąseł
- Samoistne krwawienia
- Siniaki, krwiaki
- Osłabione gojenie ran
- Wypadanie zębów
- Nadmierne rogowacenie naskórka
- Suchość błony śluzowej jamy ustnej i spojówek
- Obrzęki kończyn
Powyższe objawy wynikają głównie z ważnej funkcji, jaką pełni witamina C, tj. jej udziału w produkcji kolagenu (poprzez hydroksylację proliny i lizyny) i podstawowych białek ustrojowych.
Ze względu na uczestnictwo kwasu askorbinowego w przemianach cholesterolu do kwasów żółciowych, jego niedobór skutkuje gromadzeniem się cholesterolu w wątrobie zwiększając ryzyko rozwoju hipercholesterolemii.
W przeprowadzonych badaniach stwierdzono również, że niedobór witaminy C może odgrywać rolę w osłabieniu funkcji poznawczych u osób starszych i zwiększać ryzyko występowania chorób neurodegeneracyjnych (np. choroby Alzheimera i Parkinsona) oraz udaru mózgu.
Brak witaminy C może manifestować się obniżoną wydolnością fizyczną oraz utratą apetytu. Niedoborom witaminy C czasem towarzyszy także depresja.
Niedobór witaminy C może być przyczyną osłabionej odporności
Deficyt witaminy C może powodować upośledzoną odporność, osłabienie i większą podatność na infekcje, jak również zmniejszoną zdolność adaptacji do zmian temperatury.
Badanie niedoboru witaminy C
Niedobór witaminy C stwierdza się, gdy jej poziom we krwi wynosi poniżej 11 µmol/L, zaś hipowitaminozę - w przypadku stężenia kwasu askorbinowego poniżej 23 µmol/L.
Najprostszym, ale też najmniej rzetelnym sposobem sprawdzenia niedoboru witaminy C jest obserwowanie występujących symptomów braku kwasu askorbinowego. Jednakże objawy te są bardzo niespecyficzne i mogą pojawiać się np. w przebiegu niedoboru innych składników pokarmowych.
Najlepszą metodą określenia potencjalnego deficytu kwasu askorbinowego jest wykonanie badań biochemicznych stężenia witaminy C we krwi oraz w wydalanym moczu.
Jak uzupełnić niedobór Witaminy C?
W przypadku podejrzenia lub potwierdzenia niedoboru witaminy C w organizmie należy zadbać o odpowiednią podaż tego składnika.
Aby uzupełnić brak witaminy C nie jest konieczne stosowanie żadnych leków oraz suplementów diety.
W większości przypadków wystarczy stosowanie właściwie zbilansowanej diety, bogatej w produkty spożywcze będące źródłem kwasu askorbinowego. Zaleca się wówczas, aby spożywać dziennie ok. 100-300 mg witaminy C.
Źródła Witaminy C
Najlepszym źródłem witaminy C są świeże warzywa i owoce
Najwięcej witaminy C zawierają warzywa i owoce. Mogą one dostarczać nawet 85% całkowitej puli witaminy C. W kwas askorbinowy szczególnie bogate są: czarne porzeczki, kiwi, truskawki, pomarańcza, grejpfruty, papryka, jarmuż, kalafior, brokuły, brukselka.
Wśród źródeł witaminy C wymienia się ziemniaki – ze względu na ich powszechny i wysoki poziom spożycia wśród społeczeństwa.
Z kolei produkty pochodzenia zwierzęcego są ubogie w ten składnik.
Źródłem witaminy C mogą być również soki owocowe wzbogacane w kwas askorbinowy.
Nowym produktem dostępnym na rynku w Polsce, bogatym w witaminę C jest acerola (nazywana wiśnią z Barbados). Według danych naukowych zawiera ona ok. 90 razy więcej kwasu askorbinowego niż pomarańcze.
Gotowanie, pieczenie i smażenie niszczą witaminę C
Witamina C jest bardzo wrażliwa na wiele procesów technologicznych. Pod wpływem podwyższonej temperatury (gotowanie, pieczenie, suszenie, smażenie) w dużym stopniu ulega rozkładowi (nawet do 50-80%). Dodatkowo w przypadku gotowania, kwas askorbinowy ulega rozpuszczeniu w wodzie i jego znaczna część przechodzi do wywaru.
Witamina C jest również wrażliwa na światło i tlen, dlatego też niewłaściwe warunki przechowywania żywności powodują obniżenie jej zawartości. Wobec powyższego, aby ograniczyć straty witaminy C i dostarczyć jej najwyższe ilości należy spożywać produkty będące jej źródłem na surowo.
Witamina C nie jest wytwarzana w organizmie człowieka
Witamina C nie jest produkowana w naszym organizmie. Wynika to z faktu, że organizm człowieka nie posiada enzymu (oksydazy L-gulonolaktonowej), odpowiedzialnego za przemianę L-gulonolaktonu do kwasu askorbinowego. Co ciekawe, większość gatunków zwierząt jest zdolna do syntezy tego składnika.
Witamina C może być magazynowana tylko w ograniczonych ilościach
Witamina C nie może być długotrwale magazynowana. Zapas tego składnika w tkankach ustroju szacowany jest na ok. 1,5-4,0 g.
Przyjmuje się, że w przypadku zaprzestania spożywania witaminy C w jakikolwiek sposób, z jej puli w organizmie codziennie tracone jest ok. 3% kwasu askorbinowego. W efekcie, zapasy witaminy C starczą na ok. miesiąc.
Więcej podobnych treści
Żelazo niedobór
Niedobór żelaza może dotyczyć nawet ok. 1,5 mld ludzi na całym świecie. Daje on mało swoiste obja...
- dr Bartosz Kulczyński
- 15 listopada 2019
Witamina C - która jest najlepiej przyswajalna?
Witamina C występuje w wielu różnych formach chemicznych, które mogą różnić się np. przyswajalnoś...
- dr Bartosz Kulczyński
- 18 czerwca 2020
Witamina C
Za jej odkrycie w 1937 roku została przyznana nagroda Nobla. Od tego czasu powstało mnóstwo badań...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 września 2020
Przedawkowanie Witaminy C
Tutaj dowiesz się: Witaminę C można przedawkować • Jakie są skutki przedawkowania • Jakie są jego...
- dr Bartosz Kulczyński
- 10 września 2020
Witamina C dawkowanie
Witaminę C należy dostarczać regularnie w ilości ok. 50-90 mg/dzień. Jednak coraz częściej mówi s...
- dr Bartosz Kulczyński
- 23 czerwca 2020
Witamina C właściwości
Sprawdziliśmy właściwości Witaminy C na: układ krążenia • nowotwory • przyswajanie żelaza • zwięk...
- 08 września 2020
Spis badań i źródeł
- http://cancerres.aacrjournals.org/content/canres/47/15/4208.full.pdf
- http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1533210110392951
- http://ucce.ucdavis.edu/files/datastore/234-779.pdf
- http://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2016/05/201204_Farmacja_003.pdf
- http://www.njbcs.net/temp/NigerJBasicClinSci1211-5278925_143949.pdf
- http://www.phmd.pl/fulltxt.php?ICID=1180642
- https://edraurban.pl/layout_test/book_file/49/Biochemia2008rozdzia%C5%8227.pdf
- https://edraurban.pl/layout_test/book_file/49/Biochemia2008rozdzia%C5%8227.pdf
- https://journals.viamedica.pl/oncology_in_clinical_practice/article/viewFile/9154/7781
- https://link.springer.com/article/10.1007/BF02867654
- https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf
- https://ndb.nal.usda.gov/ndb/
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/#h5
- https://scialert.net/abstract/?doi=pjn.2004.5.13
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493187/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog/9713562
- Joris R. Delanghe i wsp.: Vitamin C deficiency: more than just a nutritional disorder. Genes Nutr., 2011, 6(4), 341–346.
- Shailja Chambial i wsp.: Vitamin C in Disease Prevention and Cure: An Overview. Indian J Clin Biochem., 2013, 28(4), 314–328.
- John F. Pearson i wsp.: Vitamin C Status Correlates with Markers of Metabolic and Cognitive Health in 50-Year-Olds: Findings of the CHALICE Cohort Study. Nutrients., 2017, 9(8), 831.
- M Mydlík i wsp.: Influence of water and sodium diuresis and furosemide on urinary excretion of vitamin B(6), oxalic acid and vitamin C in chronic renal failure. Miner Electrolyte Metab, Jul-Dec, 25(4-6), 352-6.
- Debbie Popovich i wsp.: Scurvy: forgotten but definitely not gone. J Pediatr Health Care, Nov-Dec, 23(6), 405-15.
- Ryoji Fukushima i wsp.: Vitamin C requirement in surgical patients. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2010, 13(6), 669-76.
- Stine Normann Hansen i wsp.: Does vitamin C deficiency affect cognitive development and function?. Nutrients, 2014, 6(9), 3818-46.
- Allen S W Oak i wsp.: A case of scurvy associated with nilotinib. J Cutan Pathol, 2016, 43(8), 725-6.
- Anitra C Carr i wsp.: The role of vitamin C in the treatment of pain: new insights. J Transl Med, 2017, 15(1), 77.
- Anitra C Carr i wsp.: Vitamin C and Immune Function. Nutrients, 2017, 9(11), 1211.
- T K Basu i wsp.: Vitamin C-aspirin interactions. Int J Vitam Nutr Res Suppl, 1982;23:83-90., 23, 83-90.
- M Levine i wsp.: Vitamin C pharmacokinetics in healthy volunteers: evidence for a recommended dietary allowance. Proc Natl Acad Sci U S A, 1996, 93(8), 3704-9.
- https://www.pum.edu.pl/__data/assets/pdf_file/0016/111724/PomJLifeSci_61-04_419-425.pdf
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0248866304001420
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.