Acerola

Ostatnia aktualizacja: 19 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
 - 8źródła
 - 22badań
 
Acerola (Malpighia emarginata), nazywana inaczej wiśnią z Barbados to owoc pochodzący z Ameryki Południowej i Środkowej, uprawiany również w tropikalnych lub subtropikalnych strefach klimatycznych i na południowych obszarach Chin. Należy do rodziny malpigiowatych (Malpighiaceae).
Wpływ na zdrowie:  | Pozytywny  | 
Nazwa:  | Acerola  | 
Alternatywne nazwy:  | Wiśnia z Barbados, zachodnio-indyjska wiśnia  | 
Grupa:  | Suplementy diety  | 
Bogata w:  | Witamina C, polifenole  | 
Właściwości:  | Charakterystyczne dla witaminy C: ułatwianie przyswajania żelaza, obniżanie ciśnienia krwi, redukcja poziomu cholesterolu we krwi, wzmocnienie odporności, zmniejszanie ryzyka cukrzycy typu 2, działanie przeciwnowotworowe, zmniejszanie ryzyka chorób neurodegeneracyjnych, budowa kolagenu.  | 
Przeciwwskazania:  | Ostrożność powinny zachować kobiety ciężarne i karmiące piersią.  | 
W pigułce
- Acerola to naturalne, jedno z najbogatszych źródeł witaminy C (1225-1770 mg/100 g)
 - Acerola prawdopodobnie może wykazywać właściwości zdrowotne witaminy C (m.in. działanie przeciwnowotworowe, obniżające ciśnienie krwi, redukujące poziom glukozy i cholesterolu we krwi, wzmacniające odporność)
 - Acerola jest sprzedawana jako suplement diety (proszek, kapsułki, sok) i jest wykorzystywana do wzbogacania produktów spożywczych w witaminę C
 - Acerola wydaje się być bezpieczna dla zdrowia, jednak w nadmiarze może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe (ze względu na wysoką zawartość witaminy C)
 
Acerola - co to jest
Acerola to owoc tropikalny, który w Polsce spożywany jest w formie soku lub proszku (zwykle w postaci tabletek i kapsułek). Acerola jest stosowana jako suplement diety i wykorzystywana do wzbogacania produktów spożywczych w witaminę C.
Acerola – właściwości
Acerola może mieć właściwości podobne do witaminy C
Acerola jest ceniona ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy C. Z tego wzlędu acerola została okrzyknięta mianem superfoods. Suplementy diety z acerolą są sprzedawane właśnie jako naturalne źródło witaminy C. Stąd w pewnym uproszczeniu można przyjąć, że spożycie odpowiedniej ilości aceroli będzie wykazywać podobny wpływ na zdrowie człowieka, co suplementacja witaminą C.
Na co pomaga acerola? W przypadku witaminy C, która jest obecna w aceroli, naukowcy stwierdzili szereg korzystnych właściwości:
- Zmniejszenie ryzyka choroby wieńcowej
 - Obniżenie ciśnienia tętniczego krwi
 - Redukowanie poziomu cholesterolu we krwi
 - Zwiększenie przyswajalności żelaza niehemowego (żelaza pochodzącego z produktów roślinnych)
 - Zmniejszanie ryzyka niektórych nowotworów, w tym raka trzustki, płuc, prostaty, szyjki macicy, piersi
 - Zmniejszenie częstości występowania infekcji układu oddechowego
 - Zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 i jej powikłań (retinopatii i nefropatii)
 - Zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera
 - Zwiększenie mineralizacji kości i ochrona przed złamaniami i osteoporozą
 - Korzystny wpływ na produkcję kolagenu
 
Acerola a nowotwory
Aceroli przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. A to dlatego, że zawiera wysokie ilości witaminy C. Na dzień dzisiejszy nikt jednak nie przeprowadził badań z udziałem ludzi, które pozwoliłyby odpowiedzieć na pytanie, czy acerola zapobiega nowotworom.
Acerola – skład
Acerola jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C
Świeży, dojrzały owoc aceroli może zawierać aż 1225-1770 mg naturalnej witaminy C w 100 g.
Wystarczy więc spożyć ok. 3 owoce, aby w pełni pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Biorąc pod uwagę przelicznik na 100 g produktu, acerola zawiera:
- 23-33 razy więcej witaminy C niż pomarańcza
 - 13-19 razy więcej witaminy C niż kiwi
 - 10-14 razy więcej witaminy C niż papryka czerwona
 
Z kolei szklanka świeżego soku z aceroli (180 ml) może zawierać tyle samo witaminy C, co 14 litrów soku z pomarańczy.
Do tych porównań trzeba oczywiście podejść z pewnym dystansem. Ponieważ dużo łatwiej zjeść 100 g pomarańczy lub kiwi, niż 100 g aceroli.
Pod względem zawartości witaminy C, z acerolą może równać się tylko camu camu, którego owoce zawierają jeszcze więcej tego składnika.
Acerola poza witaminą C zawiera śladowe ilości pozostałych witamin i składników mineralnych
Poziom witamin (innych niż witamina C) w aceroli jest bardzo niski. Zawartość tych składników wygląda następująco:
- Tiamina (B1) - 0,02 mg/100g
 - Ryboflawina (B2) - 0,06 mg/100g
 - Niacyna (PP) - 0,4 mg/100 g
 - Kwas pantotenowy - 0,31 mg/100 g
 - Witamina B6 - 0,01 mg/100 g
 - Foliany - 14 µg/100 g
 - Witamina A - 38 µg/100 g
 
Podobnie jest w przypadku składników mineralnych, które w aceroli występują w niewielkich ilościach:
- Wapń - 12 mg/100 g
 - Żelazo - 0,2 mg/100 g
 - Magnez - 18 mg/100 g
 - Fosfor - 11 mg/100 g
 - Potas - 146 mg/100 g
 - Sód - 7 mg/100 g
 - Cynk - 0,1 mg/100 g
 - Miedź - 0,08 mg/100 g
 - Selen - 0,6 µg/100 g
 
Acerola zawiera wiele związków bioaktywnych z grupy polifenoli
W owocach aceroli badacze zidentyfikowali obecność takich polifenoli, jak:
- Kwas chlorogenowy
 - Kwas p-kumarowy
 - Kwas ferulowy
 - Kaempferol
 - Luteolina
 - Rutyna
 - Apigenina
 - Antocyjaniny (cyjanidyna, 3β-D-glukozyd delfinidyny, floretyna, peonidyna)
 
Acerola zawiera również karotenoidy takie, jak:
Acerola jest owocem niskokalorycznym
Dostępne dane wskazują, że wartość energetyczna świeżych owoców aceroli wynosi tylko 32 kcal/100 g.
Acerola – szkodliwość
Potencjalne skutki uboczne spożywania aceroli są związane z obecną w niej witaminą C
Zbyt wysokie spożycie witaminy C w postaci różnych preparatów, w tym suplementów diety na bazie aceroli może wywoływać niegroźne, lecz niekomfortowe skutki uboczne, w tym przede wszystkim dolegliwości żołądkowo-jelitowe w postaci:
- Wzdęć
 - Bólów brzucha
 - Nudności
 - Zgagi
 
Istnieją również pewne dowody, że regularne spożywanie wysokich ilości witaminy C (>1000 mg/dzień) może przyczyniać się do rozwoju kamieni nerkowych. Jednakże takie działanie nie zostało jednoznacznie potwierdzone.
Ogólnie organizm człowieka całkiem dobrze radzi sobie z nadmiarem witaminy C i wydala ją wraz z moczem. Stąd pojedyncze, nawet bardzo wysokie dawki C bardzo często nie wywołują żadnych skutków ubocznych.
Acerola - przeciwwskazania
Na obecną chwilę nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania owoców aceroli jako elementu zbilansowanej diety.
Acerola – w ciąży
Brakuje danych dotyczących wpływu spożycia aceroli na zdrowie kobiet ciężarnych i karmiących. Pomimo, że acerola prawdopodobnie jest zupełnie bezpieczna, to dla ostrożności, w trakcie ciąży i podczas karmienia piersią nie powinno się jej stosować w formie suplementów diety.
Acerola - jak stosować
Jeżeli zdecydujemy się na wybór preparatu z acerolą, to warto zastosować taką porcję produktu, która dostarczy ok. 200-500 mg witaminy C. Będzie się ona oczywiście różnić w zależności od danego suplementu. Zwykle są to ok. 2-3 kapsułki/tabletki dziennie, pół łyżeczki aceroli w proszku lub kilka łyżeczek soku z aceroli.
Nie należy przekraczać 2000 mg witaminy C dziennie.
Skąd takie zalecenia, co do ilości spożywanej aceroli? Przyjmuje się, że zalecany dzienny poziom spożycia witaminy C, który wynosi średnio 75-90 mg/dzień wystarcza, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Jednakże coraz częściej mówi się, że aby witamina C wykazywała dodatkowy efekt prozdrowotny, to powinna być dostarczana w wyższych ilościach, na poziomie 200-500 mg/dzień. Niektóre źródła podają, że może to być nawet 1000-2000 mg/dzień.
Acerola – jak kupować
W sprzedaży dostępne są przetworzone owoce, np. w formie zliofilizowanej lub jako skoncentrowany sok z aceroli. Gdzie kupić acerolę? Można ją dostać w stacjonarnych sklepach ze zdrową żywnością, hipermarketach, a także w sklepach internetowych. Świeże owoce aceroli są bardzo delikatne i nietrwałe, z tego względu, w tej formie są spożywane głównie na obszarach, na których sa uprawiane.
Suplementy diety z acerolą
Kupując produkt z acerolą należy zwrócić uwagę, czy na etykiecie podana jest zawartość witaminy C. Jeżeli nie ma takiej informacji, to lepiej wybrać inny produkt, aby mieć pewność, ile rzeczywiście witaminy C jesteśmy w stanie dostarczyć spożywając wybrany suplement.
Na rynku możemy zwykle spotkać produkty standaryzowane na 25% zawartość witaminy C. Oznacza to, że np. w jednej porcji o masie 500 mg znajduje się 125 mg witaminy C. Nie ma większej różnicy, który produkt wybierzemy - jako kryterium wyboru powinna stanowić cena.
Więcej podobnych treści
Żeń-szeń
Żeń szeń (Panax ginseng) to jedna z najpopularniejszych roślin leczniczych na świecie. Redukuje z...
- dr Bartosz Kulczyński
 - 02 sierpnia 2020
 
Bakopa (Brahmi)
Brahmi, inaczej nazywane bakopą drobnolistną to popularne zioło stosowane w Ajurwedzie. Ma ono po...
- dr Bartosz Kulczyński
 - 04 sierpnia 2020
 
Morwa biała
Morwa biała (Morus alba) to popularna roślina lecznicza, której liście mają potwierdzone działani...
- dr Bartosz Kulczyński
 - 06 sierpnia 2020
 
Białko konopne
Białko konopne jest otrzymywane z nasion konopi siewnej (Cannabis sativa) i cechuje się umiarkowa...
- dr Bartosz Kulczyński
 - 07 sierpnia 2020
 
Olej z wiesiołka
Olej z wiesiołka składa się z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym kwasu g...
- dr Bartosz Kulczyński
 - 08 sierpnia 2020
 
Tauryna
Większości osób tauryna kojarzy się z napojami energetyzującymi. Występuje ona jednak też w żywno...
- dr Bartosz Kulczyński
 - 12 sierpnia 2020
 
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171686/nutrients
 - Paul D Johnson i wsp.: Acerola (Malpighia glabra L., M. punicifolia L., M. emarginata D.C.): agriculture, production and nutrition. World Rev Nutr Diet, 2003;91:67-75., 91, 67-75.
 - Mohammad Afkhami-Ardekani i wsp.: Effect of vitamin C on blood glucose, serum lipids & serum insulin in type 2 diabetes patients. Indian J Med Res, 2007, 126(5), 471-4.
 - https://www.elsevier.ca/ca/product.jsp?isbn=9780323358682
 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK225480/
 - Stephen P Juraschek i wsp.: Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials1,2,3. Am J Clin Nutr., 2012, 95(5), 1079–1088.
 - Xiao-Yan Bai i wsp.: Association between Dietary Vitamin C Intake and Risk of Prostate Cancer: A Meta-analysis Involving 103,658 Subjects. J Cancer., 2015, 6(9), 913–921.
 - Jie Luo i wsp.: Association between vitamin C intake and lung cancer: a dose-response meta-analysis. Sci Rep., 2014, 4, 6161.
 - Sean R Lynch i wsp.: Iron and ascorbic Acid: proposed fortification levels and recommended iron compounds. J Nutr, 2003, 133(9), 2978S-84S.
 - Eric N Taylor i wsp.: Dietary factors and the risk of incident kidney stones in men: new insights after 14 years of follow-up. J Am Soc Nephrol, 2004, 15(12), 3225-32.
 - S Sasazuki i wsp.: Effect of vitamin C on common cold: randomized controlled trial. Eur J Clin Nutr, 2006, 60(1), 9-17.
 - Eun Young Lee i wsp.: Blockade of oxidative stress by vitamin C ameliorates albuminuria and renal sclerosis in experimental diabetic rats. Yonsei Med J, 2007, 48(5), 847-55.
 - Zheng Ye i wsp.: Antioxidant vitamins intake and the risk of coronary heart disease: meta-analysis of cohort studies. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil, 2008, 15(1), 26-34.
 - Anne-Helen Harding i wsp.: Plasma vitamin C level, fruit and vegetable consumption, and the risk of new-onset type 2 diabetes mellitus: the European prospective investigation of cancer--Norfolk prospective study. Arch Intern Med, 2008, 168(14), 1493-9.
 - Marc P McRae i wsp.: Vitamin C supplementation lowers serum low-density lipoprotein cholesterol and triglycerides: a meta-analysis of 13 randomized controlled trials. J Chiropr Med, 2008, 7(2), 48-58.
 - Jeongseon Kim i wsp.: Intakes of vitamin A, C, and E, and beta-carotene are associated with risk of cervical cancer: a case-control study in Korea. Nutr Cancer, 2010;62(2):181-9., 62(2), 181-9.
 - G R Howe i wsp.: Dietary factors and risk of breast cancer: combined analysis of 12 case-control studies. J Natl Cancer Inst, 1990, 82(7), 561-9.
 - Henriette Finck i wsp.: Is there a role for vitamin C in preventing osteoporosis and fractures? A review of the potential underlying mechanisms and current epidemiological evidence. Nutr Res Rev, 2014, 27(2), 268-83.
 - Hua Fan i wsp.: Association between vitamin C intake and the risk of pancreatic cancer: a meta-analysis of observational studies. Sci Rep, 2015, 5, 13973.
 - Y Sun i wsp.: Dietary vitamin C intake and the risk of hip fracture: a dose-response meta-analysis. Osteoporos Int, 2018, 29(1), 79-87.
 - Hanieh Malmir i wsp.: Vitamin C intake in relation to bone mineral density and risk of hip fracture and osteoporosis: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Br J Nutr, 2018, 119(8), 847-858.
 - M C Morris i wsp.: Vitamin E and vitamin C supplement use and risk of incident Alzheimer disease. Alzheimer Dis Assoc Disord, 1998, 12(3), 121-6.
 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0014092
 - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157508000227
 - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996919308014
 
Pytania i odpowiedzi
Ile witaminy C znajduje się w aceroli?
Zawartość witaminy C w aceroli wynosi ok. 1225-1770 mg/100 g.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.
