Tauryna
Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 15źródła
- 22badań
Tauryna (inaczej kwas 2-aminoetanosulfunowy) to związek zaliczany do aminokwasów siarkowych, niebiałkowych naturalnie występujących w organizmie człowieka. Po raz pierwszy została wyizolowana z żółci byka w 1827 i to własnie łacińskiej nazwie gatunkowej tego zwierzęcia zawdzięcza swoją nazwę (Bos taurus).
Wpływ na zdrowie: | Pozytywny |
Nazwa: | Tauryna |
Alternatywne nazwy: | Kwas 2-aminoetanosulfunowy |
Grupa związków: | Aminokwasy |
Właściwości: | Zwiększenie wydolności fizycznej, obniżenie stężenia triglicerydów i homocysteiny we krwi, regulacja ciśnienia tętniczego, korzystny wpływ na rozwój płodu i noworodków, uczestniczenie w trawieniu tłuszczów. |
Główne źródła: | Mięso, podroby, ryby, owoce morza |
W ciąży: | Uznaje się za składnik bezpieczny, jednak ze względu na ostrożność nie zaleca się suplementacji. |
W pigułce
- Tauryna jest związkiem biorącym udział w trawieniu tłuszczów, osmoregulacji, prawidłowym funkcjonowaniu siatkówki oka i przewodzeniu sygnałów między neuronami
- Tauryna prawdopodobnie przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi i poziomu homocysteiny i stężenia triglicerydów wspomagając w ten sposób działanie układu krwionośnego
- Tauryna może poprawiać wydolność fizyczną
- Tauryna wykazuje prawdopodobnie właściwości ochronne wobec wątroby i komórek nerwowych
- Tauryna jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu i noworodków
- Najlepszym źródłem tauryny są mięso, podroby, ryby i owoce morza
- Dawki suplementacyjne tauryny stosowane w badaniach naukowych wynoszą 1-6 g/dzień (średnio 3 g/dzień)
- Powszechnie wykorzystywane dawki tauryny (1-6 g/dzień) są bezpieczne dla zdrowia i nie powodują żadnych skutków ubocznych
Co to jest Tauryna?
Tauryna jest aminokwasem niebiałkowym. Oznacza to, że nie jest wykorzystywana do produkcji białek (jak większość innych aminokwasów).
Najwyższe ilości tauryny w ustroju znajdują się w sercu, siatkówce, zaś nieco niższe w mózgu, nerkach, jelitach i mięśniach szkieletowych. W organizmie człowieka tauryna występuje w ilości ok. 1 g/kg masy ciała.
Jakie właściwości ma Tauryna?
Tauryna pełni różne funkcje w ustroju, zaś przeprowadzone badania naukowe wskazują na możliwe jej działanie prozdrowotne.
Trzeba jednak podkreślić, że dotychczas opublikowano niewiele wyników doświadczeń dotyczących wpływu suplementacji tauryną na obniżanie ryzyka niektórych chorób.
Pomimo, że niektóre badania przyniosły optymistyczne obserwacje, to jednak na ich podstawie nie można jednoznacznie potwierdzić skuteczności działania tauryny. Stąd, do poniżej zamieszczonych informacji należy podchodzić z pewnym dystansem.
Tauryna wykazuje wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Jest odpowiedzialna głównie za:
- Tworzenie soli żółciowych umożliwiających trawienie tłuszczów
- Utrzymanie homeostazy (równowagi) wewnątrzkomórkowego stężenia jonów sodu i wapnia (pełni funkcje tzw. osmoregulacyjne)
- Działanie przeciwutleniające
- Właściwości hepatoprotekcyjne (ochronne dla wątroby)
- Prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oka
- Właściwości neuroprotekcyjne (ochronne wobec nerwów)
- Przenoszenie sygnałów między komórkami nerwowymi (działa jako neuroprzekaźnik i neuromodulator)
Tauryna redukuje ciśnienie krwi
Szereg przeprowadzonych badań naukowych pokazał, że stosowanie tauryny w dawkach 1,5-6,0 g/dzień może powodować istotne obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi (średnio o 3 mmHg).
Tauryna a aktywność fizyczna
Najnowsza analiza badań opublikowana na łamach czasopisma Sports Medicine dowiodła, że suplementacja tauryną (1-6 g/dzień) może zwiększać wytrzymałość (wydajność podczas ćwiczeń wytrzymałościowych).
Tauryna obniża stężenie homocysteiny
Badania przeprowadzone z udziałem kobiet w średnim wieku (33-54 lata) pokazały, że suplementacja tauryną w ilości 3 g/dzień przez 4 tygodnie przyczynia się do obniżenia poziomu homocysteiny we krwi.
Homocysteina jest składnikiem, którego nadmerne ilości w organizmie mogą prowadzić do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Autorzy przeprowadzonego badnaia sugerują, że zapewnienie odpowiedniego poziomu tauryny w organizmie może chronić nas przed wystąpieniem chorób układu krążenia, w tym przed miażdżycą.
Tauryna może obniżać poziom triglicerydów
Wyniki badań opublikowanych na łamach czasopisma Amino Acids pokazują, że suplementacja tauryną w ilości 3 g/dzień przez 7 tygodni spowodowała obniżenie poziomu triglicerydów we krwi u osób z nadwagą i otyłością.
Trzeba jednak zaznaczyć, że tauryna nie miała istotnego wpływu na stężenie cholesterolu całkowitego i "dobrego" cholesterolu HDL.
Tauryna może poprawiać zdrowie osób z chorobami wątroby
Istnieją pewne przesłanki naukowe, które wskazują, że suplementacja tauryną w dawce 2 g, 3 razy dziennie przez 3 miesiące u osób z przewlekłym zapaleniem wątroby może obniżyć aktywność enzymów wątrobowych - aminotransferazy asparaginianowej (AST) i aminotransferazy alaninowej (ALT).
Tauryna a osoby z mukowiscydozą
Naukowcy zaobserwowali, że stosowanie tauryny może zwiększać poziom witaminy E u osób cierpiących na mukowiscydozę.
Efekt ten wynika prawdopodobnie ze zwiększonego wchłaniania witaminy E na skutek podawania tauryny.
Tauryna a niedokrwistość z niedoboru żelaza
W jednym z przeprowadzonych badań zauważono, że podawanie tauryny może zwiększyć efektywność doustnego stosowania żelaza w leczeniu anemii z niedoboru żelaza. Wykazano, że dodatek tauryny spowodował większy wzrost poziomu hemoglobiny, ferrytyny, jak również czerwonych krwinek (erytrocytów).
Efekty stosowania tauryny w doświadczeniach na zwierzętach
Tauryna była dosyć szeroko wykorzystywana w badaniach na różnych modelach zwierzęcych.
Choć uzyskanych efektów zdrowotnych na zwierzętach nie można bezpośrednio przenieść na zdrowie ludzi, to warto wspomnieć o najważniejszych rezultatach stosowania tauryny:
- Tauryna poprawia jakość nasienia (zwiększa ruch plemników i powoduje wzrost ich przeżycia)
- Tauryna w połączeniu z argininą może zwiększać zawartość i gęstość mineralną kości (BMC i BMD)
- Tauryna może chronić nerki przed uszkodzeniami wywołanymi cukrzycą
- Tauryna zapobiega uszkodzeniom wątroby wywołanym działaniem metali ciężkich, jak również może łagodzić objawy alkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby
- Tauryna może redukować stany zapalne
- Tauryna może zapobiegać spadkowi funkcji poznawczych związanemu z wiekiem
- Tauryna może wykazywać działanie antydepresyjne i przeciwlękowe
Niedobór Tauryny
Niedobór tauryny może przyczyniać się do rozwoju szeregu zaburzeń:
- Zaburzenia funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego (rozwoju depresji, stanów lękowych, nadpobudliwości)
- Upośledzenia działania wątroby
- Zwyrodnienia siatkówki
- Dysfunkcji układu sercowo-naczyniowego
Niedobór tauryny w organizmie człowieka może wynikać z kilku podstawowych przyczyn:
- Niskiego spożycia produktów bogatych w taurynę (brakiem tauryny zagrożeni są szczególnie weganie i wegetarianie, nie dostarczają praktycznie wcale tego składnika wraz z dietą)
- Niskiego poziomu witaminy B6 i metioniny w organizmie
- Nadmiernych ilości beta-alaniny, która blokuje działanie tauryny
- Stosowania leków przeciwpadaczkowych (wigabatryny)
Gdzie występuje Tauryna?
Tauryna znajduje się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego
Główym źródłem tauryny w diecie człowieka są mięso, podroby, ryby i skorupiaki:
- Wołowina - 43,1 mg/100 g
- Jagnięcina - 43,8 mg/100 g
- Cielęcina - 39,8 mg/100 g
- Wieprzowina - 61,2 mg/100 g
- Mięso z indyka - 29,5 mg/100 g
- Mięso z kurczaka - 17,8 mg/100 g
- Wątroba wołowa - 69 mg/100 g
- Wątroba wieprzowa - 89 mg/100 g
- Wątroba drobiowa - 11 mg/100 g
- Tuńczyk - 68 mg/100 g
- Dorsz - 31 mg/100 g
- Łosoś atlantycki - 130 mg/100 g
- Ostrygi - 396 mg/100 g
Średnio spożywamy dziennie ok. 40-400 mg tauryny.
Tauryna powstaje w naszym ustroju
Organizm człowieka wykazuje zdolność do stosunkowo niewielkiej syntezy tauryny, w ilości ok. 50-125 mg/dzień. Tauryna powstaje przy udziale aminokwasów - metioniny i cysteiny, a także witaminy B6. Proces ten ma miejsce głównie w wątrobie i mózgu.
Tauryna w napojach energetycznych i suplementach diety
Wysokie ilości tauryny dostarczają napoje energetyczne. Zazwyczaj znajduje się ona w nich na poziomie 0,35-0,40%. Oznacza to, że w 100 ml napoju znajduje się 350-400 mg tauryny.
Dawkowanie
Nie ustalono oficjalnej, skutecznej dawki tauryny. Jednakże na podstawie badań naukowych, w których zaobserwowano prozdrowotne efekty suplementacji, można stwierdzić, że właściwe dawkowanie tauryny to 1,5-6 g/dzień. Optymalna ilość to 3 g/dzień.
Skutki uboczne
Aktualny stan wiedzy wskazuje, że spożycie tauryny w ilościach stosowanych w badaniach naukowych (przeważnie 3-6 g) nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
Tauryna charakteryzuje się bardzo niską toksycznością. Dawka śmiertelna LD50 dla szczurów wyosi powyżej aż 7000 mg/kg masy ciała.
Naukowcy podkreślają, że tauryny nie należy mieszać razem z alkoholem.
Tauryna a ciąża
Tauryna bierze udział w rozwoju płodu i noworodków
W czasie ciąży tauryna gromadzi się w tkankach matki, aby w okresie okołoporodowym zostać uwolniona do płodu przez łożysko, a następnie do noworodka wraz z mlekiem matki.
Potomostwo w okresie płodowym i tuż po narodzinach nie wykazuje zdolności do samodzielnego syntetyzowania tauryny w wystarczających ilościach.
Uważa się, że niski poziom tauryny w organizmie matki powoduje niskie stężenie tego składnika u potomstwa. Niedobór tauryny u kobiet ciężarnych może prowadzić do zahamowania wzrostu potomstwa, jak również upośledzenia rozwoju ośrodkowego układu nerwowego i trzustki.
Tauryna w ilościach powszechnie spożywanych jest bezpieczna dla kobiet ciężarnych i małych dzieci
Przeprowadzone badania pokazały, że spożywanie tauryny wraz z żywnością nie wywołuje żadnych skutków ubocznych, zarówno wśród kobiet ciężarnych, jak i potomstwa.
Nie zaleca się suplementacji tauryną przez kobiety ciężarne i karmiące piersią
Dotychczasowe doświadczenia wykonane na zwierzętach wykazały, że suplementacja tauryną jest bezpieczna podczas ciąży, choć suplementowana w wysokich dawkach może powodować oporność na insulinę i przyczyniać się do nadwagi .
Pomimo, że tauryna jest niezbędna do rozwoju płodu i noworodków, to ilości tego składnika powszechnie spożywane wraz z żywnością są wystarczające. Nie ma przesłanek zdrowotnych wskazujących na potrzebę suplementowania tauryny przez kobiety ciężarne i karmiące. Brakuje też danych naukowych jednoznacznie potwierdzających bezpieczeństwo stosowania suplementów diety z tauryną w trakcie ciąży. Wobec tego, nie powinno zalecać się stosowania preparatów z tauryną przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Ciekawostki
Tauryna jest składnikiem niezbędnym w żywieniu kotów. Zwierzęta te nie potrafią syntetyzować (produkować) odpowiednich ilości tauryny.
Brak tego składnika w diecie kotów przyczynia się m.in. do zniszczenia siatkówki oka.
Więcej podobnych treści
Białko konopne
Białko konopne jest otrzymywane z nasion konopi siewnej (Cannabis sativa) i cechuje się umiarkowa...
- dr Bartosz Kulczyński
- 07 sierpnia 2020
Olej z wiesiołka
Olej z wiesiołka składa się z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym kwasu g...
- dr Bartosz Kulczyński
- 08 sierpnia 2020
Karczoch
Karczoch to warzywo stosowane w kuchni śródziemnomorskiej, wykorzystywane również jako suplement ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 15 sierpnia 2020
Echinacea (jeżówka)
Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea) to składnik suplementów diety i leków wspomagający odporno...
- dr Bartosz Kulczyński
- 19 sierpnia 2020
Kozieradka od A do Z: właściwości, skutki uboczne i dużo więcej
Co to jest Kozieradka • Jakie ma wartości odżywcze i właściwości • Jak ją stosować • Czy ma skutk...
- dr Bartosz Kulczyński
- 15 sierpnia 2020
Melatonina
Melatonina to hormon odpowiedzialny za regulację cyklu dobowego. Melatonina jest zalecana osobom ...
- dr Bartosz Kulczyński
- 20 sierpnia 2020
Spis badań i źródeł
- http://www.phmd.pl/api/files/view/2718.pdf
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Taurine#section=Human-Toxicity-Excerpts
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Taurine#section=Non-Human-Toxicity-Excerpts
- H Ha i wsp.: Melatonin and taurine reduce early glomerulopathy in diabetic rats. Free Radic Biol Med, 1999, 26(7-8), 944-50.
- D F Hwang i wsp.: Effect of taurine on toxicity of cadmium in rats. Toxicology, 2001, 167(3), 173-80.
- Leona Aerts i wsp.: Taurine and taurine-deficiency in the perinatal period. J Perinat Med, 2002;30(4):281-6., 30(4), 281-6.
- Mahmoud M Sirdah i wsp.: Possible ameliorative effect of taurine in the treatment of iron-deficiency anaemia in female university students of Gaza, Palestine. Eur J Haematol, 2002, 69(4), 236-42.
- M Zhang i wsp.: Beneficial effects of taurine on serum lipids in overweight or obese non-diabetic subjects. Amino Acids, 2004, 26(3), 267-71.
- Wei Xi Kong i wsp.: Effects of taurine on rat behaviors in three anxiety models. Pharmacol Biochem Behav, 2006, 83(2), 271-6.
- Thomas Bouckenooghe i wsp.: Is taurine a functional nutrient?. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2006, 9(6), 728-33.
- Y H Hu i wsp.: Dietary amino acid taurine ameliorates liver injury in chronic hepatitis patients. Amino Acids, 2008, 35(2), 469-73.
- Cheng Gao Zhang i wsp.: Taurine induces anti-anxiety by activating strychnine-sensitive glycine receptor in vivo. Ann Nutr Metab, 2007;51(4):379-86., 51(4), 379-86.
- Abdeslem El Idrissi i wsp.: Taurine improves learning and retention in aged mice. Neurosci Lett, 2008, 436(1), 19-22.
- Chang Soon Ahn i wsp.: Effect of taurine supplementation on plasma homocysteine levels of the middle-aged Korean women. Adv Exp Med Biol, 2009;643:415-22., 643, 415-22.
- H Skopnik i wsp.: [Taurine supplementation in cystic fibrosis (CF): effect on vitamin E absorption kinetics]. Klin Padiatr, Jan-Feb, 203(1), 28-32.
- Jiancheng Yang i wsp.: Effects of taurine on male reproduction in rats of different ages. J Biomed Sci, 2010, 17 Suppl 1(Suppl 1), S9.
- Christopher L Gentile i wsp.: Experimental evidence for therapeutic potential of taurine in the treatment of nonalcoholic fatty liver disease. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol, 2011, 301(6), R1710-22.
- Mahesh Mysore Shivananjappa i wsp.: Taurine attenuates maternal and embryonic oxidative stress in a streptozotocin-diabetic rat model. Reprod Biomed Online, 2012, 24(5), 558-66.
- Andrey G Taranukhin i wsp.: Lethality of taurine and alcohol coadministration in mice. Adv Exp Med Biol, 2013;776:29-38., 776, 29-38.
- Mi-Ja Choi i wsp.: Effect of dietary taurine and arginine supplementation on bone mineral density in growing female rats. Adv Exp Med Biol, 2013;776:335-45., 776, 335-45.
- Nicolas Froger i wsp.: Taurine: the comeback of a neutraceutical in the prevention of retinal degenerations. Prog Retin Eye Res, 2014, 41, 44-63.
- Atcharaporn Thaeomor i wsp.: Perinatal Taurine Supplementation Prevents Metabolic and Cardiovascular Effects of Maternal Diabetes in Adult Rat Offspring. Adv Exp Med Biol, 2017;975, 975 Pt 1, 295-305.
- Robert G Barker i wsp.: Benefits of Prenatal Taurine Supplementation in Preventing the Onset of Acute Damage in the Mdx Mouse. PLoS Curr, 2017, 9, ecurrentsmd9a3e357a0154d01050b591601cbd4fdb.
- Mark Waldron i wsp.: The Effects of an Oral Taurine Dose and Supplementation Period on Endurance Exercise Performance in Humans: A Meta-Analysis. Sports Med, 2018, 48(5), 1247-1253.
- Mark Waldron i wsp.: The Effects of Oral Taurine on Resting Blood Pressure in Humans: a Meta-Analysis. Curr Hypertens Rep, 2018, 20(9), 81.
- You-Mi Jung i wsp.: Relation of Taurine Intake During Pregnancy and Newborns' Growth. Adv Exp Med Biol, 2019;1155:283-292., 1155, 283-292.
- Diego García-Ayuso i wsp.: β-alanine supplementation induces taurine depletion and causes alterations of the retinal nerve fiber layer and axonal transport by retinal ganglion cells. Exp Eye Res, 2019, 188, 107781.
- D F Hwang i wsp.: Effect of taurine on toxicity of copper in rats. Food Chem Toxicol, 1998, 36(3), 239-44.
- https://www.drugs.com/npp/taurine.html
- Yan-Jun Xu i wsp.: The potential health benefits of taurine in cardiovascular disease. Exp Clin Cardiol., 2008, 13(2), 57–65.
- Oktawia P. Wójcik i wsp.: The potential protective effects of taurine on coronary heart disease2. Atherosclerosis., 2010, 208(1), 19.
- Worku Abebe i wsp.: Role of taurine in the vasculature: an overview of experimental and human studies. Am J Cardiovasc Dis., 2011, 1(3), 293–311.
- Janusz Marcinkiewicz i wsp.: Taurine and inflammatory diseases. Amino Acids., 2014, 46(1), 7–20.
- Gao-Feng Wu i wsp.: Antidepressant effect of taurine in chronic unpredictable mild stress-induced depressive rats. Sci Rep., 2017, 7, 4989.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.