Tamaryndowiec - czy warto go jeść i jak to robić?
Ostatnia aktualizacja: 01 lutego 2024
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 3źródła
- 13badań
Tamaryndowiec indyjski (Tamarindus indica) to tropikalne drzewo z rodziny bobowatych, dające owoce w postaci podłużnych strąków.
W pigułce
- Tamaryndowiec jest bogatym źródłem witaminy B1, potasu, magnezu, żelaza i licznych związków bioaktywnych.
- Ekstrakty z tamaryndowca wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwnowotworowe.
- W badaniach przedklinicznych wykazano pozytywny wpływ ekstraktów z tamaryndowca na poziom glukozy, cholesterolu i ciśnienia tętniczego.
- Brakuje badań z udziałem ludzi, które mogą ocenić rzeczywisty wpływ spożycia owoców tamaryndowca na stan zdrowia.
Tamaryndowiec pochodzi z Afryki, ale rośnie także w innych regionach tropikalnych, w tym w Indiach i Ameryce Środkowej. Owoce tamaryndowca mają postać strąków wypełnionych jadalnymi nasionami i włóknistym miąższem o słodko - kwaśnym smaku. Określa się je mianem indyjskich daktyli i są powszechnie wykorzystywane jako przyprawa w kuchni azjatyckiej i meksykańskiej.
Jakie wartości odżywcze ma tamaryndowiec?
Owoce tamaryndowca dostarczają umiarkowanych ilości kalorii i są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza tiaminy), potasu, magnezu i żelaza. Tamaryndowiec zawiera także wyjątkowo dużo substancji bioaktywnych w postaci związków fenolowych, alkaloidów, flawonoidów, garbników, saponin i steroidów .
Wartości odżywcze w przeliczeniu na garść świeżych owoców tamaryndowca (50 g) :
Wartości odżywcze | |||
Kalorie | 119,5 kcal | ||
Białko | 1,4 g | ||
Tłuszcz | 0,3 g | ||
Węglowodany | 31,25 g | ||
Błonnik pokarmowy | 2,55 g | ||
Witaminy i składniki mineralne | |||
Witamina B1 | 0,21 mg (19% RWS) | Potas | 314 mg (16% RWS) |
Niacyna | 0,97 mg (6% RWS) | Magnez | 46 mg (12% RWS) |
Witamina B2 | 0,08 mg (5% RWS) | Żelazo | 1,4 mg (10% RWS) |
Kwas foliowy | 7 μg (3% RWS) | Fosfor | 56,5 mg (8% RWS) |
Wapń | 37 mg (5% RWS) | ||
Miedź | 0,04 mg (4% RW |
Czy tamaryndowiec jest zdrowy?
Tamaryndowiec to wartościowy owoc, bogaty w liczne składniki aktywne o potencjalnym korzystnym wpływie na zdrowie człowieka. W afrykańskiej medycynie tradycyjnej stosowany jest w terapii m.in. biegunek, bólu brzucha, gojenia ran, stanów zapalnych, infekcji bakteryjnych, a nawet malarii .
Badania na modelach komórkowych oraz na zwierzętach wykazały, że ekstrakty z różnych części tamaryndowca działają:
- przeciwzapalnie i przeciwbólowo ,
- przeciwcukrzycowo ,
- przeciwnadciśnieniowo ,
- ochronnie wobec hipercholesterolemii wywołanej dietą ,
- przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo ,
- przeciwnowotworowo .
Niemniej jednak jak dotąd nie przeprowadzono badań klinicznych z udziałem ludzi, które są niezbędne do ustalenia wpływu spożycia tamaryndowca na stan zdrowia.
Jak jeść i gdzie kupić owoce tamaryndowca?
Owoce tamaryndowca można spożywać na surowo. Niedojrzałe mają bardzo kwaśny smak, zaś w miarę dojrzewania nabierają więcej słodkości. Świeże owoce otoczone są twardą łupiną, przypominającą skorupkę orzeszków ziemnych. Miąższ tamaryndowca posiada mięsistą konsystencję, zbliżoną do daktyli.
Tamaryndowiec w kuchni meksykańskiej, indyjskiej i afrykańskiej jest powszechnie wykorzystywany jako składnik sosów (w tym sosu Worcestershire), dipów, chutneyów, gulaszów, potraw typu curry, deserów, cukierków i napojów. Można dodawać go zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. W Indiach tamaryndowiec jest często łączony z mlekiem kokosowym i takimi przyprawami jak imbir, kolendra, czy kurkuma.
Tamaryndowca można kupić głównie przez internet w postaci:
- świeżych owoców w strąkach,
- pulpy (sprasowanego miąższu),
- pasty (przecieru) i
- proszku.
Więcej podobnych treści
Pomarańcza
Pomarańcze to źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają bardzo wysokie ilości hesperydyn...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 listopada 2019
Banan
Banany należą do najpopularniejszych owoców na całym świecie. Kojarzą się z wysoką kaloryczności...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 lipca 2020
Grejpfrut
Grejpfrut (Citrus paradisi) to jeden z owoców cytrusowych, który charakteryzuje się wysoką zawart...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 września 2020
Ananas
Ananas (od A do Z): Jakie ma wartości odżywcze i właściwości • Ile ma kalorii, IG, ŁG • Przeciwws...
- dr Bartosz Kulczyński
- 13 września 2020
Jagody goji
Jagody goji, czyli owoce kolcowoju (Lycium) pochodzą z Azji i są określane mianem superfoods. Spo...
- dr Bartosz Kulczyński
- 23 listopada 2020
Jagody acai
Jagody acai to tropikalne owoce z kategorii superfoods. Są źródłem przeciwutleniaczy (polifenoli)...
- dr Bartosz Kulczyński
- 11 września 2021
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167763/nutrients
- F Martinello i wsp.: Hypolipemic and antioxidant activities from Tamarindus indica L. pulp fruit extract in hypercholesterolemic hamsters. Food Chem Toxicol, 2006, 44(6), 810-8.
- Chor Yin Lim i wsp.: In vivo biochemical and gene expression analyses of the antioxidant activities and hypocholesterolaemic properties of Tamarindus indica fruit pulp extract. PLoS One, 2013, 8(7), e70058.
- M Yerima i wsp.: Antihyperglycaemic activity of the stem-bark extract of Tamarindus indica L. on experimentally induced hyperglycaemic and normoglycaemic Wistar rats. Pak J Biol Sci, 2014, 17(3), 414-8.
- Zenon Machado Lima i wsp.: Effect of Tamarindus indica L. and Manihot esculenta Extracts on Antibiotic-resistant Bacteria. Pharmacognosy Res, 2017, 9(2), 195-199.
- Flavia Martinello i wsp.: Chemopreventive effects of a Tamarindus indica fruit extract against colon carcinogenesis depends on the dietary cholesterol levels in hamsters. Food Chem Toxicol, 2017, 107(Pt A), 261-269.
- Chor Yin Lim i wsp.: The hypolipidemic effects of Tamarindus indica fruit pulp extract in normal and diet-induced hypercholesterolemic hamsters are associated with altered levels of serum proteins. Electrophoresis, 2018, 39(23), 2965-2973.
- Richard Komakech i wsp.: Anti-inflammatory and analgesic potential of Tamarindus indica Linn. (Fabaceae): a narrative review. Integr Med Res, 2019, 8(3), 181-186.
- Bishnu Prasad Sinha i wsp.: Efficacy evaluation of ethanolic extract of Tamarindus indica L. leaves as possible alternate therapy in septic arthritis model of rabbit. BMC Complement Altern Med, 2019, 19(1), 261.
- Rajesh Nivesh Krishna i wsp.: Aqueous extract of Tamarindus indica fruit pulp exhibits antihyperglycaemic activity. Avicenna J Phytomed, 2020, 10(5), 440-447.
- Mohamed F Ghaly i wsp.: Tamarindus indica Extract as a Promising Antimicrobial and Antivirulence Therapy. Antibiotics (Basel), 2023, 12(3), 464.
- Taslima Akter i wsp.: Sour Tamarind Is More Antihypertensive than the Sweeter One, as Evidenced by In Vivo Biochemical Indexes, Ligand-Protein Interactions, Multitarget Interactions, and Molecular Dynamic Simulation. Nutrients, 2023, 15(15), 3402.
- Adinath N Tavanappanavar i wsp.: Phytochemical analysis, GC-MS profile and determination of antibacterial, antifungal, anti-inflammatory, antioxidant activities of peel and seeds extracts (chloroform and ethyl acetate) of Tamarindus indica L. Saudi J Biol Sci, 2024, 31(1), 103878.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115300885
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.