Tamaryndowiec - czy warto go jeść i jak to robić?

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Ostatnia aktualizacja: 01 lutego 2024

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 3źródła
  • 13badań

Tamaryndowiec indyjski (Tamarindus indica) to tropikalne drzewo z rodziny bobowatych, dające owoce w postaci podłużnych strąków.


W pigułce

  • Tamaryndowiec jest bogatym źródłem witaminy B1, potasu, magnezu, żelaza i licznych związków bioaktywnych.
  • Ekstrakty z tamaryndowca wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwnowotworowe.
  • W badaniach przedklinicznych wykazano pozytywny wpływ ekstraktów z tamaryndowca na poziom glukozy, cholesterolu i ciśnienia tętniczego.
  • Brakuje badań z udziałem ludzi, które mogą ocenić rzeczywisty wpływ spożycia owoców tamaryndowca na stan zdrowia.

Tamaryndowiec pochodzi z Afryki, ale rośnie także w innych regionach tropikalnych, w tym w Indiach i Ameryce Środkowej. Owoce tamaryndowca mają postać strąków wypełnionych jadalnymi nasionami i włóknistym miąższem o słodko - kwaśnym smaku. Określa się je mianem indyjskich daktyli i są powszechnie wykorzystywane jako przyprawa w kuchni azjatyckiej i meksykańskiej.

Jakie wartości odżywcze ma tamaryndowiec?

Owoce tamaryndowca dostarczają umiarkowanych ilości kalorii i są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza tiaminy), potasu, magnezu i żelaza. Tamaryndowiec zawiera także wyjątkowo dużo substancji bioaktywnych w postaci związków fenolowych, alkaloidów, flawonoidów, garbników, saponin i steroidów .

Wartości odżywcze w przeliczeniu na garść świeżych owoców tamaryndowca (50 g) :

Wartości odżywcze
Kalorie 119,5 kcal
Białko 1,4 g
Tłuszcz 0,3 g
Węglowodany 31,25 g
Błonnik pokarmowy 2,55 g
Witaminy i składniki mineralne
Witamina B1 0,21 mg (19% RWS)          Potas           314 mg (16% RWS)
Niacyna 0,97 mg (6% RWS) Magnez 46 mg (12% RWS)
Witamina B2 0,08 mg (5% RWS) Żelazo 1,4 mg (10% RWS)
Kwas foliowy 7 μg (3% RWS) Fosfor 56,5 mg (8% RWS)
    Wapń 37 mg (5% RWS)
    Miedź 0,04 mg (4% RW

Czy tamaryndowiec jest zdrowy?

Tamaryndowiec to wartościowy owoc, bogaty w liczne składniki aktywne o potencjalnym korzystnym wpływie na zdrowie człowieka. W afrykańskiej medycynie tradycyjnej stosowany jest w terapii m.in. biegunek, bólu brzucha, gojenia ran, stanów zapalnych, infekcji bakteryjnych, a nawet malarii .

Badania na modelach komórkowych oraz na zwierzętach wykazały, że ekstrakty z różnych części tamaryndowca działają:

  • przeciwzapalnie i przeciwbólowo ,
  • przeciwcukrzycowo ,
  • przeciwnadciśnieniowo ,
  • ochronnie wobec hipercholesterolemii wywołanej dietą ,
  • przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo ,
  • przeciwnowotworowo .

Niemniej jednak jak dotąd nie przeprowadzono badań klinicznych z udziałem ludzi, które są niezbędne do ustalenia wpływu spożycia tamaryndowca na stan zdrowia.

Jak jeść i gdzie kupić owoce tamaryndowca?

Owoce tamaryndowca można spożywać na surowo. Niedojrzałe mają bardzo kwaśny smak, zaś w miarę dojrzewania nabierają więcej słodkości. Świeże owoce otoczone są twardą łupiną, przypominającą skorupkę orzeszków ziemnych. Miąższ tamaryndowca posiada mięsistą konsystencję, zbliżoną do daktyli.

Tamaryndowiec w kuchni meksykańskiej, indyjskiej i afrykańskiej jest powszechnie wykorzystywany jako składnik sosów (w tym sosu Worcestershire), dipów, chutneyów, gulaszów, potraw typu curry, deserów, cukierków i napojów. Można dodawać go zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. W Indiach tamaryndowiec jest często łączony z mlekiem kokosowym i takimi przyprawami jak imbir, kolendra, czy kurkuma.

Tamaryndowca można kupić głównie przez internet w postaci:

  • świeżych owoców w strąkach,
  • pulpy (sprasowanego miąższu),
  • pasty (przecieru) i
  • proszku.

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167763/nutrients
  • F Martinello i wsp.: Hypolipemic and antioxidant activities from Tamarindus indica L. pulp fruit extract in hypercholesterolemic hamsters. Food Chem Toxicol, 2006, 44(6), 810-8.
  • Chor Yin Lim i wsp.: In vivo biochemical and gene expression analyses of the antioxidant activities and hypocholesterolaemic properties of Tamarindus indica fruit pulp extract. PLoS One, 2013, 8(7), e70058.
  • M Yerima i wsp.: Antihyperglycaemic activity of the stem-bark extract of Tamarindus indica L. on experimentally induced hyperglycaemic and normoglycaemic Wistar rats. Pak J Biol Sci, 2014, 17(3), 414-8.
  • Zenon Machado Lima i wsp.: Effect of Tamarindus indica L. and Manihot esculenta Extracts on Antibiotic-resistant Bacteria. Pharmacognosy Res, 2017, 9(2), 195-199.
  • Flavia Martinello i wsp.: Chemopreventive effects of a Tamarindus indica fruit extract against colon carcinogenesis depends on the dietary cholesterol levels in hamsters. Food Chem Toxicol, 2017, 107(Pt A), 261-269.

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter