Papaja

Ostatnia aktualizacja: 11 listopada 2022

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 8źródła
  • 8badań

Papaja jest owocem tropikalnym o słodkim, a jednocześnie orzeźwiającym smaku. Oprócz przyjemnych walorów smakowych, owoc ten posiada liczne właściwości prozdrowotne, a także jest skarbnicą witaminy C. 


W pigułce

  • Papaja jest owocem bogatym w witaminę C i potas.
  • Papaja zawiera liczne związki przeciwutleniające, mogące zmniejszać ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych
  • Papaja może zmniejszać ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego
  • Działanie przeciwbakteryjne papai może być wykorzystywane w leczeniu owrzodzeń. 
  • Przeciwwskazaniem do spożywania papaji jest przyjmowanie leków zmniejszających krzepliwość krwi

Papaja jest owocem melonowca właściwego (Carica papaya L.), rosnącego głównie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Owoce są duże (mogą osiągać masę nawet 9 kg), ich kształt jest owalny (przypomina dużą gruszkę), a kolor od zielonego do ciemnopomarańczowego, zmieniający się w czasie dojrzewania .

Porada

porada

Dojrzały owoc papai jest żółty lub pomarańczowy. Powienien lekko zapadać się pod naciskiem - tak, jak dojrzałe awokado. Niedojrzały owoc najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, co umożliwi jego dojrzewanie. Po kilku dniach powinien osiągnąć optymalną dojrzałość. 

Z kolei w środku znajduje się różowy lub pomarańczowy miąższ i czarne nasiona. Nasiona również są jadalne, jednak ze względu na swój gorzkawy smak, najcześciej nie są spożywane. 

Papaja-wartości odżywcze

Papaja w 80-90% składa się z wody, zawiera stosunkowo dużo węglowodanów oraz niewielkie ilości białka i tłuszczów.

Wartość odżywcza w przeliczeniu na jedną małą sztukę (157 g) papai:

  • Kalorie – 67,5 kcal
  • Białko - 0,7 g
  • Tłuszcz - 0,4 g
  • Węglowodany – 17,0 g
    • Błonnik pokarmowy – 2,7 g
Porada

porada

Z uwagi na niską zawartość fermentujących oligo-, di-, monosacharydów i polioli, papaja jest owocem, który może być spożywany przez osoby stosujące dietę low-FODMAP. 

Papaja ma średni indeks glikemiczny

Papaja ma średni indeks glikemiczny (IG=56), ale ładunek glikemiczny jednej porcji (około 157 g) jest niski (ŁG=8), co spowodowane jest tym, że papaja nie zawiera dużej ilości węglowodanów przyswajalnych w standardowej porcji.

Porada

porada

Jeśli papaję zjesz z dodatkiem białka (np. jogurt naturalny) i/lub tłuszczu (np. orzechy, pestki), to tak skomponowany posiłek będzie miał niższy indeks glikemiczny niż sam owoc. Dzięki temu osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej również mogą jeść papaję.

Papaja - witaminy i składniki mineralne

Jedna papaja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na Witaminę C

Już jedna sztuka (ok 157g) owocu dostarcza witaminę C w ilości w pełni pokrywającej dzienne zapotrzebowanie.

Witamina C:

  • Zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych
  • Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
  • Chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami
  • Zwiększa wchłanianie żelaza
  • Zmniejsza ryzyko rozwoju wielu nowotworów

Witaminy według dziennego spożycia dla porcji papai (157g):

  1. Witamina C - 95,61 mg (119,5% RWS)
  2. Kwas foliowy - 29,05 μg (14,5% RWS)
  3. Witamina A - 73,79 μg (9,2% RWS)
  4. Witamina K- 4,08 μg (5,4% RWS)
  5. Witamina E - 0,47 mg (3,9% RWS)
  6. Witamina B3 - 0,63 mg (3,9% RWS)

Papaja dostarcza dużo potasu

Jedna papaja może pokryć zapotrzebowanie na potas w ponad 14%. Pierwiastek ten jest jednym z ważniejszych składników mineralnych w naszym organizmie oraz jednym z głównych elektrolitów. Potas zmniejsza ryzyko wielu chorób, między innymi chorób układu sercowo-naczyniowego.

Składniki mineralne według dziennego spożycia dla porcji papai (157g):

  1. Potas - 285,74 mg (14,3% RWS)
  2. Magnez - 32,97 mg (8,8% RWS)
  3. Wapń - 31,40 mg (3,9% RWS)
  4. Żelazo - 0,47 mg (3,4% RWS)
  5. Fosfor - 15,70 mg (2,2% RWS)
  6. Cynk - 0,16 mg (1,6% RWS)

Papaja- składniki aktywne

Papaja zawiera wiele substancji aktywnych, między innymi fenole, karotenoidy, saponiny, kwas askorbinowy (witaminę C). Głównymi fenolami znajdującymi się w owocu papai są kwas fenolowy, flawonoidy i lignany . Karotenoidy zawarte w papai to luteina,  beta-karoten i beta-kryptoksantyna .

Kwas fenolowy

Kwasy fenolowe wykazują działanie przeciwutleniające (dzięki czemu mogą chronić przed wieloma chorobami, m.in. nowotworowymi), żółciopędne (co chroni przed zastojem żółci i powstawaniem kamieni żółciowych), przeciwbakteryjne, antyseptyczne (dzięki czemu możliwa jest ochrona przed drobnoustrojami) oraz przeciwpotne .

Lignany

Lignany sa fitoestrogenami, wykazują działanie estrogenopodobne, czyli działają podobnie do żeńskich hormonów płciowych. Może być to szczególnie pomocne w łagodzeniu objawów menopauzy. Jednak lignany wykazują słabe właściwości estrogenne . Brazylijscu badacze udowodnili ujemną korelację między spożywanie lignanów a występowaniem nadciśnienia , jednak naukowcy w Polsce nie zauważyli związku zmniejszenia częstości występowania chorób układu sercowo-naczyniowego ze spożywaniem lignanów u kobiet w wieku pomenopauzalnym .

Badacze wykazali, że spożywanie lignanów zmniejsza ryzyko występowania raka piersi u kobiet po menopauzie .

Flawonoidy

Pozytywne działanie flawonoidów na organizm człowieka jest efektem- przede wszystkim- ich działania przeciwutleniającego, chroniącego przed powstawaniem stresu oksydacyjnego, będącego podstawą wielu chorób. Wykazują one też działanie przeciwzapalne. Flawonoidy zmniejszają aktywność enzymów biorących udział w syntezie czynników stanu zapalenia. Prowadzi to do zahamowania napływu leukocytów, regulacji napięcia naczyń włosowatych i obniżenia stanu zapalnego .

Luteina

Luteina wykazuje działanie szczególnie istotne dla narządu wzroku, chroniąc siatkówkę oka przed działaniem promieniowania UV. Ma ona również działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. W przeglądzie systematycznym, naukowcy wykazali, że luteina prawdopodobnie wpływa na poprawę funkcji poznawczych, a co za tym idzie może chronić przed demencją . Luteina prawdopodobnie chroni również przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Beta-karoten

Beta-karoten jest prowitaminą A, czyli pod wpływem reakcji chemicznych zachodzących w organizmie beta-karoten może przekształcić się w witaminę A

Beta karoten wpływa korzystnie na procesy widzenia, szczególnie na widzenie po zmroku, wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, chroni przed infekcjami przewodu pokarmowego i dróg oddechowych, obniża stężenie cholesterolu w surowicy krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, a także opóźnia procesy starzenia się skóry 

Uwaga

uwaga!

Papaja jest również źródłem papainy, która jest enzymem, mogącym brać udział w rozkładzie białek- jest to substanja podobna do ludzkiej pepsyny. Z tego powodu, sos z papai dodany do marynaty do mięsa będzie zwiększał jego kruchość. 

Papaja- właściwości

Papaja może zmniejszać ryzyko chorób układu sercowo- naczyniowego

Naukowcy w badaniach na liniach komórkowych wykazali, że niedojrzały owoc papai może wpływać ochronnie na komórki śródbłonka, zapobiegając ich uszkodzeniu przez stres oksydacyjny.

Według badaczy, niedojrzały owoc papai zmniejszał ilość wolnych rodników w komórkach, a także zwiększał aktywność enzymów mających działanie antyoksydacyjne. Dzięku temu zmniejszeniu uległo ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz innych, których powstawanie jest zależne od stresu oksydacyjnego 

Nasiona papai mogą być przydatne w leczeniu owrzodzeń skórnych

Ekstrakt z nasion papai posiada właściwości hamujące wzrost bakterii gram- dodatnich i gram-ujemnych. Właściwości te obserwowane były zarówno dla owoców niedojrzałych jak i dojrzałych. Z tego powodu, sugeruje się, że owoc papai może znaleźć zastosowanie w leczeniu owrzodzeń skórnych 

Ekstrakt z niedojrzałych owoców wpływa również korzystnie na owrzodzenia przewodu pokarmowego oraz zmniejsza motorykę jelit, co może być szczególnie korzystne w niektórych schorzeniach przewodu pokarmowego 

Papaja- przeciwwskazania

Papaja może nasilać działanie leków zmniejszających krzepliwość krwi - antagonistów witaminy K. Dzieje się tak, ponieważ substancje zawarte w papai hamują aktywność enzymów wątrobowych odpowiedzialnych za metabolizowanie leku. Efektem jest zwiększenie dostępności leku. Dlatego pacjenci przyjmujący będący leczeni antagonistami witaminy K powinni unikać spożywania dużej ilości papai 

Papaja może wywoływać również reakcje alergiczne, na które narażone są także osoby uczulone na lateks, jako konsekwencja alergii krzyżowej 

Papaja - jak jeść?

Dojrzałe owoce papai mogą być wykorzystane do smoothie, koktajli, sals czy deserów. Świetnie sprawdzą się jako składnik sałatki owocowej, dodatek do owsianki czy po prostu jako owoc zjedzony w formie deseru po posiłku.

Z kolei niedojrzałe (jeszcze zielone) owoce nadadzą się jako składnik sałatek oraz dań gotowanych. 

 

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Alicja Ratajczak


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • Attri, N.; Farnam-Fard, L. Warfarin: Looking Beyond Vitamin K in Diet. J. Pharmacol. Pharmacother. 2020, 11, 87–89, doi:10.4103/jpp.JPP_102_20.
  • Dawkins, G.; Hewitt, H.; Wint, Y.; Obiefuna, P.C.; Wint, B. Antibacterial Effects of Carica Papaya Fruit on Common Wound Organisms. West Indian Med. J. 2003, 52, 290–292.
  • Ezike, A.C.; Akah, P.A.; Okoli, C.O.; Ezeuchenne, N.A.; Ezeugwu, S. Carica Papaya (Paw-Paw) Unripe Fruit May Be Beneficial in Ulcer. J. Med. Food 2009, 12, 1268–1273, doi:10.1089/jmf.2008.0197
  • García-Romera, M.-C.; Silva-Viguera, M.-C.; López-Izquierdo, I.; López-Muñoz, A.; Capote-Puente, R.; Gargallo-Martínez, B. Effect of Macular Pigment Carotenoids on Cognitive Functions: A Systematic Review. Physiol. Behav. 2022, 254, 113891, doi:10.1016/j.physbeh.2022.113891.
  • Igielska-Kalwat, J.; Gościńska, J.; Nowak, I. Carotenoids as Natural Antioxidants. Postepy Hig Med Dosw Online 2015, 418–428
  • Jarisarapurin, W.; Sanrattana, W.; Chularojmontri, L.; Kunchana, K.; Wattanapitayakul, S.K. Antioxidant Properties of Unripe Carica Papaya Fruit Extract and Its Protective Effects against Endothelial Oxidative Stress. Evid.-Based Complement. Altern. Med. ECAM 2019, 2019, 4912631, doi:10.1155/2019/4912631

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter