Papaja
Ostatnia aktualizacja: 11 listopada 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 8źródła
- 8badań
Papaja jest owocem tropikalnym o słodkim, a jednocześnie orzeźwiającym smaku. Oprócz przyjemnych walorów smakowych, owoc ten posiada liczne właściwości prozdrowotne, a także jest skarbnicą witaminy C.
W pigułce
- Papaja jest owocem bogatym w witaminę C i potas.
- Papaja zawiera liczne związki przeciwutleniające, mogące zmniejszać ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych
- Papaja może zmniejszać ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego
- Działanie przeciwbakteryjne papai może być wykorzystywane w leczeniu owrzodzeń.
- Przeciwwskazaniem do spożywania papaji jest przyjmowanie leków zmniejszających krzepliwość krwi
Papaja jest owocem melonowca właściwego (Carica papaya L.), rosnącego głównie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Owoce są duże (mogą osiągać masę nawet 9 kg), ich kształt jest owalny (przypomina dużą gruszkę), a kolor od zielonego do ciemnopomarańczowego, zmieniający się w czasie dojrzewania .
porada
Dojrzały owoc papai jest żółty lub pomarańczowy. Powienien lekko zapadać się pod naciskiem - tak, jak dojrzałe awokado. Niedojrzały owoc najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, co umożliwi jego dojrzewanie. Po kilku dniach powinien osiągnąć optymalną dojrzałość.
Z kolei w środku znajduje się różowy lub pomarańczowy miąższ i czarne nasiona. Nasiona również są jadalne, jednak ze względu na swój gorzkawy smak, najcześciej nie są spożywane.
Papaja-wartości odżywcze
Papaja w 80-90% składa się z wody, zawiera stosunkowo dużo węglowodanów oraz niewielkie ilości białka i tłuszczów.
Wartość odżywcza w przeliczeniu na jedną małą sztukę (157 g) papai:
- Kalorie – 67,5 kcal
- Białko - 0,7 g
- Tłuszcz - 0,4 g
- Węglowodany – 17,0 g
- Błonnik pokarmowy – 2,7 g
porada
Z uwagi na niską zawartość fermentujących oligo-, di-, monosacharydów i polioli, papaja jest owocem, który może być spożywany przez osoby stosujące dietę low-FODMAP.
Papaja ma średni indeks glikemiczny
Papaja ma średni indeks glikemiczny (IG=56), ale ładunek glikemiczny jednej porcji (około 157 g) jest niski (ŁG=8), co spowodowane jest tym, że papaja nie zawiera dużej ilości węglowodanów przyswajalnych w standardowej porcji.
porada
Jeśli papaję zjesz z dodatkiem białka (np. jogurt naturalny) i/lub tłuszczu (np. orzechy, pestki), to tak skomponowany posiłek będzie miał niższy indeks glikemiczny niż sam owoc. Dzięki temu osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej również mogą jeść papaję.
Papaja - witaminy i składniki mineralne
Jedna papaja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na Witaminę C
Już jedna sztuka (ok 157g) owocu dostarcza witaminę C w ilości w pełni pokrywającej dzienne zapotrzebowanie.
Witamina C:
- Zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych
- Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
- Chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami
- Zwiększa wchłanianie żelaza
- Zmniejsza ryzyko rozwoju wielu nowotworów
Witaminy według dziennego spożycia dla porcji papai (157g):
- Witamina C - 95,61 mg (119,5% RWS)
- Kwas foliowy - 29,05 μg (14,5% RWS)
- Witamina A - 73,79 μg (9,2% RWS)
- Witamina K- 4,08 μg (5,4% RWS)
- Witamina E - 0,47 mg (3,9% RWS)
- Witamina B3 - 0,63 mg (3,9% RWS)
Papaja dostarcza dużo potasu
Jedna papaja może pokryć zapotrzebowanie na potas w ponad 14%. Pierwiastek ten jest jednym z ważniejszych składników mineralnych w naszym organizmie oraz jednym z głównych elektrolitów. Potas zmniejsza ryzyko wielu chorób, między innymi chorób układu sercowo-naczyniowego.
Składniki mineralne według dziennego spożycia dla porcji papai (157g):
- Potas - 285,74 mg (14,3% RWS)
- Magnez - 32,97 mg (8,8% RWS)
- Wapń - 31,40 mg (3,9% RWS)
- Żelazo - 0,47 mg (3,4% RWS)
- Fosfor - 15,70 mg (2,2% RWS)
- Cynk - 0,16 mg (1,6% RWS)
Papaja- składniki aktywne
Papaja zawiera wiele substancji aktywnych, między innymi fenole, karotenoidy, saponiny, kwas askorbinowy (witaminę C). Głównymi fenolami znajdującymi się w owocu papai są kwas fenolowy, flawonoidy i lignany . Karotenoidy zawarte w papai to luteina, beta-karoten i beta-kryptoksantyna .
Kwas fenolowy
Kwasy fenolowe wykazują działanie przeciwutleniające (dzięki czemu mogą chronić przed wieloma chorobami, m.in. nowotworowymi), żółciopędne (co chroni przed zastojem żółci i powstawaniem kamieni żółciowych), przeciwbakteryjne, antyseptyczne (dzięki czemu możliwa jest ochrona przed drobnoustrojami) oraz przeciwpotne .
Lignany
Lignany sa fitoestrogenami, wykazują działanie estrogenopodobne, czyli działają podobnie do żeńskich hormonów płciowych. Może być to szczególnie pomocne w łagodzeniu objawów menopauzy. Jednak lignany wykazują słabe właściwości estrogenne . Brazylijscu badacze udowodnili ujemną korelację między spożywanie lignanów a występowaniem nadciśnienia , jednak naukowcy w Polsce nie zauważyli związku zmniejszenia częstości występowania chorób układu sercowo-naczyniowego ze spożywaniem lignanów u kobiet w wieku pomenopauzalnym .
Badacze wykazali, że spożywanie lignanów zmniejsza ryzyko występowania raka piersi u kobiet po menopauzie .
Flawonoidy
Pozytywne działanie flawonoidów na organizm człowieka jest efektem- przede wszystkim- ich działania przeciwutleniającego, chroniącego przed powstawaniem stresu oksydacyjnego, będącego podstawą wielu chorób. Wykazują one też działanie przeciwzapalne. Flawonoidy zmniejszają aktywność enzymów biorących udział w syntezie czynników stanu zapalenia. Prowadzi to do zahamowania napływu leukocytów, regulacji napięcia naczyń włosowatych i obniżenia stanu zapalnego .
Luteina
Luteina wykazuje działanie szczególnie istotne dla narządu wzroku, chroniąc siatkówkę oka przed działaniem promieniowania UV. Ma ona również działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. W przeglądzie systematycznym, naukowcy wykazali, że luteina prawdopodobnie wpływa na poprawę funkcji poznawczych, a co za tym idzie może chronić przed demencją . Luteina prawdopodobnie chroni również przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Beta-karoten
Beta-karoten jest prowitaminą A, czyli pod wpływem reakcji chemicznych zachodzących w organizmie beta-karoten może przekształcić się w witaminę A
Beta karoten wpływa korzystnie na procesy widzenia, szczególnie na widzenie po zmroku, wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, chroni przed infekcjami przewodu pokarmowego i dróg oddechowych, obniża stężenie cholesterolu w surowicy krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, a także opóźnia procesy starzenia się skóry .
uwaga!
Papaja jest również źródłem papainy, która jest enzymem, mogącym brać udział w rozkładzie białek- jest to substanja podobna do ludzkiej pepsyny. Z tego powodu, sos z papai dodany do marynaty do mięsa będzie zwiększał jego kruchość.
Papaja- właściwości
Papaja może zmniejszać ryzyko chorób układu sercowo- naczyniowego
Naukowcy w badaniach na liniach komórkowych wykazali, że niedojrzały owoc papai może wpływać ochronnie na komórki śródbłonka, zapobiegając ich uszkodzeniu przez stres oksydacyjny.
Według badaczy, niedojrzały owoc papai zmniejszał ilość wolnych rodników w komórkach, a także zwiększał aktywność enzymów mających działanie antyoksydacyjne. Dzięku temu zmniejszeniu uległo ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz innych, których powstawanie jest zależne od stresu oksydacyjnego .
Nasiona papai mogą być przydatne w leczeniu owrzodzeń skórnych
Ekstrakt z nasion papai posiada właściwości hamujące wzrost bakterii gram- dodatnich i gram-ujemnych. Właściwości te obserwowane były zarówno dla owoców niedojrzałych jak i dojrzałych. Z tego powodu, sugeruje się, że owoc papai może znaleźć zastosowanie w leczeniu owrzodzeń skórnych .
Ekstrakt z niedojrzałych owoców wpływa również korzystnie na owrzodzenia przewodu pokarmowego oraz zmniejsza motorykę jelit, co może być szczególnie korzystne w niektórych schorzeniach przewodu pokarmowego .
Papaja- przeciwwskazania
Papaja może nasilać działanie leków zmniejszających krzepliwość krwi - antagonistów witaminy K. Dzieje się tak, ponieważ substancje zawarte w papai hamują aktywność enzymów wątrobowych odpowiedzialnych za metabolizowanie leku. Efektem jest zwiększenie dostępności leku. Dlatego pacjenci przyjmujący będący leczeni antagonistami witaminy K powinni unikać spożywania dużej ilości papai .
Papaja może wywoływać również reakcje alergiczne, na które narażone są także osoby uczulone na lateks, jako konsekwencja alergii krzyżowej .
Papaja - jak jeść?
Dojrzałe owoce papai mogą być wykorzystane do smoothie, koktajli, sals czy deserów. Świetnie sprawdzą się jako składnik sałatki owocowej, dodatek do owsianki czy po prostu jako owoc zjedzony w formie deseru po posiłku.
Z kolei niedojrzałe (jeszcze zielone) owoce nadadzą się jako składnik sałatek oraz dań gotowanych.
Więcej podobnych treści
Spis badań i źródeł
- Attri, N.; Farnam-Fard, L. Warfarin: Looking Beyond Vitamin K in Diet. J. Pharmacol. Pharmacother. 2020, 11, 87–89, doi:10.4103/jpp.JPP_102_20.
- Dawkins, G.; Hewitt, H.; Wint, Y.; Obiefuna, P.C.; Wint, B. Antibacterial Effects of Carica Papaya Fruit on Common Wound Organisms. West Indian Med. J. 2003, 52, 290–292.
- Ezike, A.C.; Akah, P.A.; Okoli, C.O.; Ezeuchenne, N.A.; Ezeugwu, S. Carica Papaya (Paw-Paw) Unripe Fruit May Be Beneficial in Ulcer. J. Med. Food 2009, 12, 1268–1273, doi:10.1089/jmf.2008.0197
- García-Romera, M.-C.; Silva-Viguera, M.-C.; López-Izquierdo, I.; López-Muñoz, A.; Capote-Puente, R.; Gargallo-Martínez, B. Effect of Macular Pigment Carotenoids on Cognitive Functions: A Systematic Review. Physiol. Behav. 2022, 254, 113891, doi:10.1016/j.physbeh.2022.113891.
- Igielska-Kalwat, J.; Gościńska, J.; Nowak, I. Carotenoids as Natural Antioxidants. Postepy Hig Med Dosw Online 2015, 418–428
- Jarisarapurin, W.; Sanrattana, W.; Chularojmontri, L.; Kunchana, K.; Wattanapitayakul, S.K. Antioxidant Properties of Unripe Carica Papaya Fruit Extract and Its Protective Effects against Endothelial Oxidative Stress. Evid.-Based Complement. Altern. Med. ECAM 2019, 2019, 4912631, doi:10.1155/2019/4912631
- Jeon, Y.A.; Chung, S.W.; Kim, S.C.; Lee, Y.J. Comprehensive Assessment of Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of Papaya Extracts. Foods 2022, 11, 3211, doi:10.3390/foods11203211
- Kołłątaj, W.; Szewczyk, L. Estrogeny w Diecie a Zdrowie Osób Płci Męskiej. Endokrynol. Pediatryczna 2004, 3, 61–37, doi:10.18544/EP-01.03.04.0152
- Majewska, M.; Czeczot, H. Flawonoidy w Profilaktyce i Terapii. Farm. Pol. 2009, 65, 369–377.
- Miranda, A.M.; Steluti, J.; Fisberg, R.M.; Marchioni, D.M. Association between Polyphenol Intake and Hypertension in Adults and Older Adults: A Population-Based Study in Brazil. PloS One 2016, 11, e0165791, doi:10.1371/journal.pone.0165791
- Parus, A. Antioxidant and pharmacological properties of phenolic acids. Postępy Fitoter. 2012.
- Rivera-Pastrana, D.M.; Yahia, E.M.; González-Aguilar, G.A. Phenolic and Carotenoid Profiles of Papaya Fruit (Carica Papaya L.) and Their Contents under Low Temperature Storage. J. Sci. Food Agric. 2010, 90, 2358–2365, doi:10.1002/jsfa.4092
- Velentzis, L.S.; Cantwell, M.M.; Cardwell, C.; Keshtgar, M.R.; Leathem, A.J.; Woodside, J.V. Lignans and Breast Cancer Risk in Pre- and Post-Menopausal Women: Meta-Analyses of Observational Studies. Br. J. Cancer 2009, 100, 1492–1498, doi:10.1038/sj.bjc.6605003
- Wawrzeńczyk, A.; Bartuzi, Z. Zespoły Kliniczne Alergii Krzyżowej. Alerg. Astma Immunol. 2018, 23, 64–66.
- Witkowska, A.M.; Waśkiewicz, A.; Zujko, M.E.; Szcześniewska, D.; Stepaniak, U.; Pająk, A.; Drygas, W. Are Total and Individual Dietary Lignans Related to Cardiovascular Disease and Its Risk Factors in Postmenopausal Women? A Nationwide Study. Nutrients 2018, 10, 865, doi:10.3390/nu10070865.
- Zielonka-Brzezicka, J.; Synowiec, L.; Nowak, A.; Klimowicz, A. Selected fruits as a source of valuable ingredients used in cosmetology. Postępy Fitoter. 2017.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.