Maniok
Ostatnia aktualizacja: 21 stycznia 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 6źródła
- 5badań
Maniok jadalny (Manihot esculenta Crantz) to roślina uprawna z rodziny wilczomleczowatych (Euphorbiaceae), jedyna udomowiona z całego rodzaju maniok (Manihot Mill.)
W pigułce
- Maniok jest warzywem podobnym do ziemniaków i batatów, jednak jest dużo bardziej kaloryczny (160 kcal/100 g surowego produktu). Ma również wysoki indeks glikemiczny (IG = 94) oraz ładunek glikemiczny w porcji (ŁG = 78,4).
- Bulwy manioku są dobrym źródłem błonnika oraz witamin i składników mineralnych, szczególnie witaminy C i kwasu foliowego oraz manganu i potasu.
- Zarówno bulwy, jak i liście manioku są bogate w substancje bioaktywne, przede wszystkim polifenole oraz alkaloidy.
- Maniok wykazuje potencjał antyoksydacyjny oraz może sprzyjać zwalczaniu bakterii, które przyczyniają się do rozwoju trądziku.
- Żadnej części manioku nie należy spożywać na surowo! Jest to związane z zawartością glikozydów cyjanogennych, które przekształcają się w wysoce trujący cyjanowodór. Substancje te neutralizowane są w wyniku obróbki termicznej oraz technologicznej.
Maniok wywodzi się z Ameryki Południowej, z rejonów zachodniej Amazonii, gdzie był uprawiany przez rdzennych Indian. Przy okazji kolonizacji Ameryk przez Europejczyków, ówcześni kupcy zaprowadzili maniok również na tereny Azji oraz Afryki . Na chwilę obecną największy udział w światowej produkcji tego warzywa mają kraje afrykańskie (Nigeria, Demokratyczna Republika Konga) oraz azjatyckie (Tajlandia, Indonezja) .
Maniok stanowi jeden z ważniejszych elementów codziennej diety ludzi w krajach tropikalnych. Do spożycia nadają się prawie wszystkie części rośliny. Największe znaczenie kuliarne mają bulwy, które stanowią bogate źródło skrobii i można powiedzieć, że stanowią odpowiednich naszych ziemniaków. Z bulw otrzymuje się także mąkę oraz tapiokę. Nasiona manioku przetwarzane są na olej, zaś liście po obróbce termicznej spożywane są jako warzywo zielone .
Należy jednak pamiętać, że ani bulwa, ani liście manioku nie nadają się do jedzenia na surowo. Jest to związane z wysoką zawartością glikozydów cyjanogennych, które przekształcają się w silnie trujący cyjanowodór. Właściwości toksyczne można zneutralizować poprzez odpowiednią obróbkę technologiczną oraz termiczną.
Maniok - wartości odżywcze
Maniok zawiera 59,7% wody. Jest warzywem wysokokalorycznym, ponieważ zawiera znaczne ilości węglowodanów w formie skrobii. Bulwa dostarcza 160 kcal/100 g surowego produktu. Po ugotowaniu te wartości mogą być nieco niższe, jednak nie są to aż tak znaczące różnice.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na porcję bulwy manioku (1 porcja = ok. 206 g):
- Kalorie - 329,6 kcal
- Białko - 2,8 g
- Tłuszcz - 0,58 g
- Węglowodany - 78,49 g
- Cukry proste - 3,5 g
- Błonnik pokarmowy - 3,71 g (14,8% RWS) .
Maniok jest dobrym źródłem błonnika
Mimo tego, że jest to warzywo wysokoskrobiowe, maniok zawiera także sporą ilość błonnika. Porcja bulw manioku (ok. 206 g) dostarcza 3,71 g błonnika, co stanowi 14,8% dobowego zapotrzebowania na ten składnik.
Błonnik pokarmowy wspomaga:
- prawidłową perystaltykę jelit,
- utrzymywanie optymalnego poziomu glukozy we krwi,
- zmniejszenie wchłaniania cholesterolu oraz metali ciężkich z przewodu pokarmowego,
- utrzymywanie prawidłowej masy ciała poprzez zapewnianie sytości.
Maniok ma wysoki indeks oraz ładunek glikemiczny
Surowy maniok ma indeks glikemiczny o wartości 94 (IG = 94), co klasyfikowane jest jako wysoka wartość. Po obróbce termicznej zaś wartość ta może wynosić 94±11. Także ładunek glikemiczny manioku jest bardzo wysoki, ponieważ jego wartość dla jednej porcji wynosi około 73,8 (ŁG = 73,8) .
Wysokie wartości IG i ŁG oznaczają, że po zjedzeniu manioku poziom glukozy we krwi wzrasta w bardzo szybkim tempie, a następnie wskutek dużego wyrzutu insuliny może spaść poniżej prawidłowych wartości. Z tego względu osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej powinny uważać na jego spożycie i dbać o prawidłowe zbilansowanie posiłku.
Maniok - witaminy i składniki mineralne
Maniok jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Szczególnie wyróżnia się wysoką zawartością witaminy C i kwasu foliowego, a także manganu i potasu.
Porcja manioku pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C w 53%
Porcja manioku (ok. 206 g) dostarcza 42,44 mg witaminy C, co pozwala na pokrycie 53% dobowego zapotrzebowania na kwas askrobinowy. W takiej samej porcji znajduje się 55,62 µg kwasu foliowego, co stanowi 27,8% dziennego zapotrzebowania na niego.
Witamina C w organizmie bierze udział w:
- syntezie kolagenu, przez co przyczynia się do prawidłowej budowy kości oraz skóry,
- optymalnym funkcjonowaniu układu immunologicznego,
- zwiększeniu wchłaniania żelaza z układu pokarmowego,
- neutralizowaniu nadmiaru wolnych rodników tlenowych.
Kwas foliowy odgrywa rolę w:
- przemianach prowadzących do przekształcenia nadmiarów homocysteiny (aminokwasu, który w nadmiarze przyczynia się do rozwoju chorób) do nieszkodliwej metioniny,
- prawidłowym procesie syntezy krwinek czerwonych,
- wygaszaniu stanów zapalnych w organizmie,
- prawidłowym rozwoju płodu, szczególnie jego układu nerwowego.
Zawartość witamin w 1 porcji manioku (ok. 206 g):
- Witamina C - 42,44 mg (53% RWS),
- Kwas foliowy - 55,62 µg (27,8% RWS),
- Witamina B1 - 0,18 mg (16,3% RWS),
- Witamina B6 - 0,18 mg (12,9% RWS),
- Witamina B3 - 1,76 mg (11% RWS),
- Witamina B2 - 0,1 mg (7,1% RWS),
- Witamina K - 3,91 µg (5,2% RWS),
- Witamina B5 - 0,22 mg (3,7% RWS),
- Witamina E - 0,39 mg (3,3% RWS),
- Witamina A - 2,06 µg (0,3% RWS).
Porcja manioku pokrywa zapotrzebowanie na mangan w 39,6%
Mangan jest pierwiastkiem śladowym, który odgrywa jednak bardzo ważną rolę w wielu procesach w organizmie. Porcja manioku (ok. 206 g) zawiera 0,79 mg manganu, co pokrywa dobowe zapotrzebowanie na niego w 39,6%. Maniok zawiera także dużo potasu, gdyż taka sama porcja dostarcza 558,26 mg tego pierwiastka, czyli 27,9% dziennego zapotrzebowania.
Mangan w ustroju wspiera:
- metabolizm węglowodanów i utrzymywanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi,
- neutralizowanie nadmiaru wolnych rodników tlenowych poprzez współtworzenie enzymu antyoksydacyjnego - dysmutazy ponadtlenkowej,
- prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi,
- zachowanie prawidłowej budowy kości.
Potas w organizmie odpowiada m.in. za:
- utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej i optymalnego bilansu wodno-elektrolitowego,
- prawidłowe przewodzenie impulsów w układzie nerwowym,
- utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi,
- prawidłowy przebieg procesu skurczu mięśni, w tym serca.
Zawartość składników mineralnych w 1 porcji manioku (ok. 206 g):
- Mangan - 0,79 mg (39,6% RWS),
- Potas - 558,26 mg (27,9% RWS),
- Miedź - 0,21 mg (20,6% RWS),
- Magnez - 43,26 mg (11,5% RWS),
- Fosfor - 55,62 mg (7,9% RWS),
- Cynk - 0,7 mg (7% RWS),
- Wapń - 32,96 mg (4,1% RWS),
- Żelazo - 0,56 mg (4% RWS),
- Selen - 1,44 µg (2,6% RWS).
Maniok - składniki aktywne
Maniok jest bogatym źródłem składników bioaktywnych, ze szczególnym uwzględnieniem polifenoli. Warto zaznaczyć, że zawartość konkretnych związków nieco różni się pomiędzy liśćmi a bulwami. W manioku możemy znaleźć przede wszystkim: flawonoidy, taniny oraz antocyjany, przy czym liście zawierają ich więcej, niż bulwy. Ponadto, w liściach obecny jest także antrachinon oraz saponiny, które mogą wywierać zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na zdrowie człowieka .
Dodatkowo zarówno w liściach, jak i w bulwach wykryto obecność alkaloidów, czyli naturalnych związków organicznych zawierających azot . Do grupy alkaloidów i ich pochodnych zalicza się między innymi takie substancje jak: kofeina, efedryna i pseudoefedryna, ale także morfina i kodeina.
Alkaloidy oddziałują głównie na układ nerwowy, biorąc udział m.in. w:
- stymulowaniu centralnego układu nerwowego,
- uśmierzaniu bólu,
- wywoływaniu halucynacji.
Mogą mieć jednak również działanie: antyarytmiczne, obniżające ciśnienie krwi, przeciwnowotworowe oraz przeciwdrobnoustrojowe .
Maniok - właściwości
Liście manioku wykazują silny potencjał antyoksydacyjny
Naukowcy zbadali właściwości przeciwutleniające ekstraktów z liści manioku za pomocą metody DPPH (pomiar całkowitej zdolności antyoksydacyjnej). Jak się okazało, zarówno ekstrakt wodny, jak i etanolowy, wykazują zdolność do neutralizowania wolnych rodników tlenowych.
Efekt ten przypisywany jest obecności polifenoli w liściach manioku. Potencjał antyoksydacyjny był zależny od całkowitej zawartości polifenoli w ekstrakcie - im wyższa zawartość, tym lepsze hamowanie utleniania .
Podsumowanie
W liściach manioku znajdują się polifenole, dzięki którym roślina wykazuje potencjał antyoksydacyjny, czyli sprzyja neutralizowaniu wolnych rodników tlenowych.
Liście manioku mogą wpływać na łagodzenie trądziku poprzez działanie antybakteryjne
Jednym z czynników sprzyjających rozwojowi trądziku jest kolonizacja gruczołów łojowych przez bakterie Gram+ Staphylococcus epidermidis i Propionibacterium acnes. W patologicznych warunkach bakterie te przekształcają nadmiar łoju w gęste czopy, które uszkadzają mieszki włosowe i sprzyjają rozwojowi stanów zapalnych na powierzchni skóry.
Naukowcy zbadali więc wpływ esktraktów z liści manioku na hamowanie wzrostu wspomnianych bakterii. Jak się okazało, ekstrakt etanolowy wykazywał się zdolnościami bakteriostatycznymi wobec obu gatunków patogenów. Jest to obiecująca perspektywa w kontekście poszukiwania anternatywnych metod leczenia trądziku, które nie polegają na stosowaniu standardowych antybiotyków .
Podsumowanie
Ekstrakty z liści manioku wykazują zdolności do hamowania wzrostu bakterii, które przyczyniają się do rozwoju trądziku. Stanowi to obiecującą alternatywną metodę leczenia, bez konieczności stosowania antybiotyków.
Maniok - przeciwwskazania
W przypadku manioku najważniejsze jest, aby spożywać go jedynie po poddaniu obróbce termicznej lub technologicznej. Dotyczy to wszystkich części rośliny. Surowe bulwy oraz liście zawierają substancje antyodżywcze (fityniany i szczawiany), oraz glikozydy cyjanogenne (głównie linamarynę), które przekształcają się w silnie trujący cyjanowodór. W wyniku obróbki, substancje te są neutralizowane, a maniok staje się bezpieczny do spożycia.
Więcej podobnych treści
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169985/nutrients
- https://foodstruct.com/food/cassava
- https://link.springer.com/book/10.1007/978-1-4757-2905-4
- https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-0-387-92765-7_2
- https://www.ajol.info/index.php/nifoj/article/view/33597
- https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20143148738
- https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL
- https://www.hindawi.com/journals/ijmicro/2020/1975904/
- https://www.researchgate.net/publication/329197302_Estimation_of_nutritive_value_total_phenolic_content_and_in_vitro_antioxidant_activity_of_Manihot_esculenta_Crantz_Cassava_leaf
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128191941000190
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.