Nektarynki

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Nektarynki

Ostatnia aktualizacja: 17 marca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 10źródła
  • 6badań

Nektarynka (Prunus persica var. nucipersica) to odmiana brzoskwini zwyczajnej, odróżniająca się od niej gładką skórką. Owoce nektarynki są słodkie i soczyste, dzięki czemu cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów na całym świecie.

Nektarynki, z uwagi na zawartość witamin i minerałów, a przede wszystkim bogactwo przeciwutleniaczy, posiadają istotne znaczenie w szeroko pojętej profilaktyce zdrowotnej.


W pigułce

  • Nektarynki dostarczają sporych ilości różnorodnych witamin i minerałów, a także duże stężenie przeciwutleniaczy.
  • Nektarynki, jako owoce o niskiej zawartości kalorii, mogą wspomagać utratę masy ciała u osób z nadwagą i otyłością.
  • Wstępne badania sugerują, że nektarynki przyczyniają się do wydłużenia życia oraz zmniejszenia ryzyka nowotworów.
  • Nektarynki - z uwagi na wysoką zawartość karotenoidów - wspierają zdrowie skóry.
  • Nektarynki są dobrze tolerowanym produktem, lecz nie powinny być spożywane przez osoby, które są uczulone na pyłki brzozy lub traw i jednocześnie wykazują objawy alergii krzyżowej.
  • Nektarynki mogą gromadzić pestycydy, dlatego zaleca się je dobrze myć przed spożyciem.

Nektarynki pochodzą z Chin i są powszechnie uprawiane w cieplejszych regionach o umiarkowanym klimacie. Biorąc pod uwagę wartości odżywcze oraz profil genetyczny, są one bardzo podobne do brzoskwiń

Nektarynki - wartości odżywcze

Nektarynka składa się w 88% z wody, 10,6% z węglowodanów, 1,1% z białek oraz śladowych ilości tłuszczów (0,3%).

Wartości odżywcze dla jednej średniej nektarynki (ok. 140g):

  • Kalorie - 62,5 kcal
  • Białko - 1,5 g
  • Tłuszcz - 0,45 g
  • Węglowodany - 15,1 g
    • Cukry proste - 11,2 g
    • Błonnik pokarmowy - 2,41 g

Nektarynka zawiera mało kalorii i niski indeks glikemiczny (IG)

Wartość energetyczna jednej średniej nektarynki wynosi ok. 62 kcal. W związku z tym owoc ten można uznać za niskokaloryczny.

Indeks glikemiczny dla nektarynek wynosi 35 (IG = 35), zaś ładunek glikemiczny 4,1 (ŁG = 4,1). Biorąc pod uwagę te wartości, nektarynki są owocami o niskim indeksie i ładunku glikemicznym

Nektarynki - witaminy i składniki mineralne

Nektarynki są dobrym źródłem różnorodnych witamin i składników mineralnych, przy czym żadne z nich nie występują w wyjątkowo wysokim stężeniu.

Zawartość witamin w jednej średniej nektarynce (140g):

  • Niacyna - 1,59 mg (10% RWS)
  • Witamina C - 7,67 mg (9,5% RWS)
  • Witamina E - 1,09 mg (9% RWS)
  • Tiamina - 0,05 mg (4% RWS)
  • Kwas pantotenowy - 0,26 mg (4% RWS)
  • Witamina K - 3,12 µg (4% RWS)
  • Kwas foliowy - 7,1 µg (3,5% RWS)
  • Witamina A - 24,14 µg (3% RWS)

Zawartość składników mineralnych w jednej średniej nektarynce (140g):

  • Potas - 285,4 mg (14% RWS)
  • Miedź - 0,12 mg (12% RWS)
  • Fosfor - 36,9 mg (5% RWS)
  • Mangan - 0,08 mg (4% RWS)
  • Magnez - 12,8 mg  (3% RWS)
  • Żelazo - 0,4 mg (3% RWS)

zdrowe

Nektarynki - składniki aktywne

Nektarynka zawiera liczne związki bioaktywne:

  • karotenoidy (luteinę, zeaksantynę, β-kryptoksantynę), wykazujące silny potencjał antyoksydacyjny i szeroki prozdrowotny wpływ na organizm,
  • kwas chlorogenowy o działaniu przeciwutleniającym i przeciwdrobnoustrojowym .

Nektarynki - właściwości

Nektarynki mogą skutecznie wspomagać odchudzanie

Nektarynki charakteryzują się niezwykle niską zawartością kalorii, dzięki czemu mają swój szczególny udział w diecie odchudzającej. Spożycie słodkich nektarynek, zamiast klasycznych słodyczy, przyczynia się do obniżenia kaloryczności diety i wspomaga redukcję masy ciała.

Przegląd badań z 2020 roku wykazał, że zwiększone spożycie warzyw i owoców jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do utraty wagi . W jednym z zacytowanych badań ustalono, że każda spożyta porcja owoców jest powiązana z obniżeniem masy ciała o 0,27 kg .

Nektarynki mogą wydłużać życie

W 2011 roku opublikowano wyniki badania, w którym oceniono wpływ ekstraktu z nektarynki na długość życia i zdrowie muszki Drosophila melanogaster. Okazało się, że suplementacja nektarynką wydłużyła żywotność muszki, poprawiła metabolizm glukozy oraz zmniejszyła uszkodzenia związane ze stresem oksydacyjnym . Choć jest to niezwykle interesujące badanie, to nie należy przekładać jego wyników bezpośrednio na ludzi.

Niemniej jednak na podstawie przeglądu badań z 2014 roku ustalono, że wyższe spożycie warzyw i owoców koreluje z niższym ryzykiem zgonu ze wszystkich przyczyn, a szczególnie w wyniku chorób układu krążenia .

Podsumowanie

Istnieje prawdopodobieństwo, że przeciwutleniacze obecne w nektarynkach mogą sprzyjać wydłużeniu życia poprzez zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych. Aby potwierdzić tą zależność, potrzeba większej ilości badań klinicznych z udziałem ludzi.

Nektrarynki zmniejszają ryzyko nowotworów

Zgodnie z wynikami badań epidemiologicznych, spożycie zielonych, żółtych i czerwonych warzyw i owoców jest powiązane z proporcjonalnie mniejszym ryzykiem raka. Korzyść ta wynika z wysokiej zawartości karotenoidów .

Na podstawie pracy oceniającej związek spożycia konkretnych warzyw i owoców z ryzykiem raka piersi, stwierdzono, że spożycie co najmniej dwóch porcji brzoskwiń lub nektarynek w ciągu tygodnia może obniżyć raka piersi u kobiet po menopauzie o 41% .

Podsumowanie

Nektarynki mogą zmniejszać ryzyko nowotworów, szczególnie raka piersi. Potrzeba więcej badań klinicznych, które by potwierdziły takie działanie.

Nektarynki wpływają korzystnie na stan skóry

Nektarynki zawierają duże ilości karotenoidów, które w szczególny sposób wpływają na zdrowie skóry.

Wykazano, że karotenoidy opóźniają procesy starzenia się skóry, stymulują komórki skóry do produkcji kolagenu i elastyny oraz wykazują działanie przeciwzapalne. W efekcie karotenoidy powiązane są z poprawą elastyczności i nawilżenia skóry .

Biorąc pod uwagę powyższe informacje, można przypuszczać, że wysokie spożycie produktów zawierających karotenoidy (w tym nektarynek) będzie sprzyjało lepszej kondycji skóry.

Nektarynki - przeciwwskazania

Nektarynki mogą być źródłem alergii

Istnieje grupa osób, u których spożycie nektarynek może dawać objawy reakcji alergicznej określane jako zespół alergii jamy ustnej (OAS). Zjawisko to spowodowane jest przez reagujące krzyżowo alergeny, występujące zarówno w pyłkach roślin jak i niektórych produktach. Układ odpornościowy rozpoznaje białka pożywienia tak jak pyłki i prowadzi do rozwoju objawów OAS, obejmujących:

  • swędzenie i pieczenie w jamie ustnej,
  • drętwienie i zaczerwienienie ust,
  • katar i drapanie w gardle .

W bardzo rzadkich przypadkach spożycie nektarynek u osób uczulonych wcześniej na brzoskwinie wiązało się z wystąpieniem wstrząsu anafilaktycznego .

Alergia krzyżowa na nektarynki (i brzoskwinie) może rozwinąć się u osób uczulonych na pyłki brzozy oraz traw.

Porada

porada

Gotowanie owoców powoduje rozkład białek powodujących alergię krzyżową. Z tego względu ugotowane nektarynki mogą być bezpiecznie spożywane również przez osoby cierpiące na OAS.

Nektarynki mogą zawierać pestycydy

Nektarynki posiadają cienką skórkę i są narażone na gromadzenie większej ilości pestycydów niż inne owoce i warzywa. Z tego względu przed spożyciem nektarynek należy je dokładnie - najlepiej kilkakrotnie - umyć pod bieżącą wodą.

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/pollen-food-allergy-syndrome/
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169914/nutrients
  • https://glycemic-index.net/nectarine-fresh-fruit/
  • H Nishino i wsp.: Cancer prevention by natural carotenoids. Biofactors, 2000;13(1-4):89-94., 13(1-4), 89-94.
  • Olga Boyd i wsp.: Nectarine promotes longevity in Drosophila melanogaster. Free Radic Biol Med, 2011, 50(11), 1669-78.
  • Xia Wang i wsp.: Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ, 2014, 349, g4490.

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter