Marakuja
Ostatnia aktualizacja: 06 lipca 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 5źródła
- 19badań
Marakuja (Passiflora ssp.) zwana również owocem męczennicy, męczennicą jadalną lub passiflorą, jest jednym z najczęściej spożywanych owoców na świecie. W Brazylii zidentyfikowano około 150 odmian marakui, jednak zaledwie kilka z nich nadaje się do spożycia.
Marakuja jest owocem bogatym w liczne związki aktywne, a także witaminy i składniki mineralne.
Zebraliśmy wszystkie istotne informacje na temat marakui.
W pigułce
- Marakuja jest bogatym źródłem witamin C.
- Marakuja dostarcza istotnych ilości potasu.
- Marakuja zawiera ogromną ilość składników aktywnych, takich jak polifenole, karotenoidy, flawonoidy i antocyjany.
- Związkiem odpowiedzialnym za właściwości przeciwzapalne marakui jest piceatannol.
- Głównie dzięki związkom bioaktywnym, marakuja ma silny potencjał przeciwzapalny, pozytywnie wpływa na komórki skóry, przyspiesza metabolizm tłuszczu, reguluje gospodarkę węglowodanową, a także ma właściwości przeciwnowotworowe.
- Marakuja nie ma przeciwwskazań do spożycia.
Co to jest marakuja?
Marakuja jest to egzotyczny owoc pochodzący z Brazylii. Uprawiana jest na szeroką skalę w regionach tropikalnych i subtropikalnych. Marakuja jest kwaśna, do spożycia nadaje się jedynie jej miąższ wraz z nasionami.
Ze względu na swój niepowtarzalny i intensywny smak, wykorzystywana jest do produkcji soków, sosów, dżemów, deserów, cukierków i lodów. Powszechnie występuje również jako składnik koktajlu alkoholowego Pornstar Martini. Marakuja wykorzystywana jest również w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Marakuja - wartości odżywcze
Marakuja należy do owoców niskokalorycznych. Dostarcza głównie węglowodanów oraz błonnika pokarmowego.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na jedną marakuję (18g) :
- Woda – 13,1 g,
- Kalorie – 17,5 kcal,
- Białko – 0,396 g,
- Tłuszcz – 0,126 g,
- Węglowodany – 4,21 g,
- Cukry proste – 2,02 g,
- Błonnik pokarmowy – 1,87 g.
Marakuja jest owocem niskokalorycznym i ma niski indeks glikemiczny
Ze względu na wysoką zawartość wody (13,1 g w 18-gramowym owocu), marakuja należy do owoców niskokalorycznych oraz ma niski indeks glikemiczny - IG = 16 .
Marakuja jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego
Marakuja jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego - zawiera go więcej niż 90% żywności (jeden owoc to aż 1,87 g błonnika).
Dzięki zawartości błonnika, marakuja normalizując perystaltykę jelit, zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, otyłości, raka okrężnicy czy choroby uchyłkowej jelit .
Marakuja - witaminy i składniki mineralne
Marakuja stanowi dobre źródło witamin C i A oraz potasu.
Witaminy w przeliczeniu na jedną marakuję (18g) :
- Witamina C - 5,4 mg (6,8% RWS),
- Witamina A - 11,5 µg (1,4% RWS),
- Foliany - 2,52 µg (0,6% RWS),
- Cholina (Witamina B4) - 1,37 mg (0,3% RWS),
- Niacyna (Witamina B3) - 0,27 mg (1,7% RWS),
- Ryboflawina (Witamina B2) - 0,023 mg (1,7% RWS),
- Pirydoksyna (Witamina B6) - 0,018 mg (1,3% RWS).
Składniki mineralne w przeliczeniu na jedną marakuję (18g) :
- Potas - 62,6 mg (3,1% RWS),
- Fosfor - 12,2 mg (1,7% RWS),
- Magnez - 5,22 mg (1,4% RWS),
- Wapń - 2,16 mg (0,3% RWS),
- Żelazo - 0,288 mg (2,1% RWS),
- Cynk - 0,018 mg (0,2% RWS),
- Miedź - 0,015 mg (1,5% RWS).
Marakuja jest bogatym źródłem witaminy C
Marakuja, dzięki wysokiej zawartości witaminy C, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witamina C bierze udział w procesach odpornościowych organizmu oraz odpowiada za prawidłową fukcję układu sercowo-naczyniowego.
wiem więcej!
Marakuja dostarcza znaczących ilości potasu
Marakuja, dzięki wysokiej zawartości potasu, może wpływać na równowagę kwasowo-zasadową oraz wodno-elektrolitową. Potas wpływa także na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, nerwowego oraz mięśniowego.
wiem więcej!
Marakuja - składniki aktywne
Marakuja zawiera niezliczoną ilość związków bioaktywnych, wśród których przede wszystkim wymienia się polifenole, karotenoidy, flawonoidy i antocyjany. Najszerzej przebadanym związkiem aktywnym zawartym w marakui jest piceatannol, który wykazuje bardzo silny potencjał antyoksydacyjny, tym samym pozytywnie wpływa na zdrowie. Dzięki zawartym w marakui składnikom aktywnym, owoc ten jest szeroko badany ze względu na jego potencjalne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwlękowe, przeciwdepresyjne oraz ochronne na naczynia i neurony . Ekstrakt z marakui wykazuje również zależne od dawki działanie hepatoprotekcyjne i nefroprotekcyjne .
- Polifenole: Zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, dzięki czemu chronią organizm przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, takich jak stres oksydacyjny, promieniowanie UV czy drobnoustroje. Polifenole zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 oraz nowotworów, a także chorób neurodegeneracyjnych czy depresji.
- Karotenoidy: Mają silne działanie przeciwutleniające, hamują rozwój komórek nowotworowych oraz indukują apoptozę (programowaną śmierć komórek). Wysokie spożycie karotenoidów jest skorelowane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia raka piersi, szyjki macicy, jajnika, jelita grubego, a także chorób układu krążenia i oczu. Karotenoidy odpowiadają ponadto za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz prawidłową kondycję skóry.
- Flawonoidy: Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwmutagenne i antynowotworowe.
- Antocyjany: Wykazują właściwości przeciwzapalne oraz zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych, w tym chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2.
Marakuja - właściwości zdrowotne
Marakuja ma silne działanie przeciwzapalne
Ze względu na wysoką zawartość związków bioaktywnych, marakuja wykazuje silny potencjał antyoksydacyjny. Wyniki badań wskazały na dodatnią korelację pomiędzy zawartością polifenoli a aktywnością przeciwutleniającą ekstraktów z marakui . Związkiem fenolowym odgrywającym kluczową rolę w potencjale antyoksydacyjnym jest piceatannol .
Działanie przeciwzapalne występuje już na poziomie ekspresji genów, co wykazano po wysokim spożyciu ekstraktu z marakui na komórkach odpornosciowych u ludzi .
Właściwości przeciwzapalne mają swoje odzwierciedlenie w pracy wszystkich narządów i układów narządów organizmu, chroniąc go między innymi przed chorobami nowotworowymi, neurodegeneracyjnymi czy sercowo-naczyniowymi .
Podsumowanie
Ekstrakt z nasion marakui ma silny potencjał przeciwzapalny, dzięki któremu zmniejsza prawdopodobieństwo występowania chorób nowotworowych, neurodegeneracyjnych czy sercowo-naczyniowych.
Marakuja ma pozytywny wpływ na stan skóry
Badania wykazały, że ekstrakt z nasion marakui zwiększa produkcję kolagenu, przy jednoczesnym hamowaniu degradacji kolagenu i elastyny. Przyczynia się to do utrzymania prawidłowego stanu skóry właściwej oraz zachowania jej odpowiedniego nawodnienia i elastyczności. Co ciekawe, efekt promujący syntezę kolagenu znika wraz z usunięciem z ekstraktu polifenoli, co sugeruje, że to właśnie one odpowiedzialne są za zwiększanie produkcji kolagenu .
Ekstrakt z nasion marakui spowalnia fotostarzenie skóry. Dzieje się to za pośrednictwem piceatannolu, który redukuje stężenie reaktywnych form tlenu generowanych przez promieniowanie UV w ludzkiej skórze. W efekcie opóźnia on wystąpienie grubych zmarszczek, dyspigmentacji plamistej oraz szorstkości skóry .
Udowodniono, że ekstrakt z nasion marakui spożywany przez zdrowe kobiety przez 8 tygodni, poprawia elastyczność i nawilżenie ich skóry .
Ekstrakt z nasion marakui wykazuje także pozytywny wpływ na rozwój komórek czerniaka - hamuje aktywność tyrozynazy oraz syntezę melaniny po zastosowaniu na komórki nowotworowe. Warto wspomnieć, że działanie antykarcinogenne zniknęło po usunięciu frakcji polifenolowej z ekstraktu z nasion, co sugeruje, że udział polifenoli, w tym piceatannolu, jest kluczowy w hamowaniu rozwoju komórek czerniaka .
Podsumowanie
Ekstrakt z marakui poprawia stan skóry, dzięki zwiększeniu jej nawilżenia i elastyczności. Ponadto chroni skórę przed promieniowaniem UV i fotostarzeniem oraz ma działanie przeciwnowotworowe względem komórek czerniaka.
Marakuja ma korzystny wpływ na metabolizm tłuszczu
Badania wykazały, że osoby spożywające przez tydzień pokarm z dodatkiem 10 mg piceatannolu pochodzącego z nasion marakui miały znacznie niższy współczynnik oddechowy w spoczynku oraz podczas bardzo lekkich ćwiczeń niż grupa kontrolna. Co więcej, średnia ilość spalania tłuszczu w spoczynku wzrosła o 39,5% podczas przyjmowania piceatannolu w porównaniu z przyjmowaniem placebo .
Inne badanie udowodniło, że nawet podczas ćwiczeń o umiarkowanej intensywności, spożycie 10 mg piceatannolu z nasion marakui przez 2 tygodnie znacząco zwiększyło spalanie tłuszczu i zmniejszyło współczynnik oddechowy w porównaniu z placebo .
Podsumowanie
Ekstrakt z marakui, ze względu na zawartość piceatannolu, może promować spalanie tłuszczu zarówno w spoczynku jak i podczas ćwiczeń o niskiej i umiarkowanej intensywności.
Marakuja ma pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową
Według badania przeprowadzonego wśród mężczyzn z nadwagą, spożycie 20 mg piceatannolu pochodzącecgo z nasion marakui na dobę przez 8 tygodni, przyczynia się do obniżenia stężenia insuliny w surowicy, tym samym pozytywnie wpływa na insulinooporność, ciśnienie krwi oraz pracę serca .
Analiza przeprowadzona na szczurach poddanych stresowi oksydacyjnemu wykazała, że spożycie skórki oraz ekstraktu z nasion marakui przez więcej niż 7 dni, znacząco obniża stężenie glukozy we krwi .
Podsumowanie
Spożycie marakui może pozytywnie wpływać na gospodarkę glukozy, poprawiając wrażliwość tkanek na insulinę oraz redukując stężenie glukozy we krwi.
Marakuja ma działanie przeciwnowotworowe
Marakuja jako owoc bogaty w przeciwutleniacze, w tym piceatannol, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Wyniki badań wskazują, że ekstrakt z nasion marakui hamuje proliferację komórek rakowych . W publikacjach naukowych pojawiają się przesłanki na temat pozytywnego wpływu piceatannolu na komórki raka prostaty. Analizy na myszach wskazują, że zatrzymuje on cykl komórkowy komórek nowotworowych oraz moduluje funkcję białka p53, biorącego udział w regulacji proliferacji, programowanej śmierci oraz naprawie materiału genetycznego . Według badania przeprowadzanego in vivo, ekstrakt z nasion marakui oprócz tego, że poprawia ogólnoustrojową obronę antyoksydacyjną i odpowiedź zapalną, opóźnia powstawanie komórek raka prostaty .
Podsumowanie
Ekstrakt z nasion marakui, ze względu na swój silny potencjał antyoksydacyjny, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Potrzebne jest jednak wykonanie większej ilości badań potwierdzających te właściwości.
Marakuja - przeciwwskazania
Marakuja jest owocem bezpiecznym do spożycia - nie wykazuje żadnych działań niepożądanych nawet przy długotrwałym spożywaniu.
Według badania przeprowadzonego wśród 11 zdrowych osób dorosłych, które spożywały codziennie przez 4 tygodnie napój zawierający 27,3 g ekstraktu z nasion marakui, owoc ten nie wykazuje nieprawidłowości w badaniach fizykalnych, analizie hematologicznej, badaniach biochemicznych krwi oraz analizie moczu, a podczas badania nie zgłoszono żadnych niepożądanych objawów .
Wyniki te potwierdziło inne badanie, podczas którego uczestnicy spożywali ekstrakt z nasion marakui aż przez 90 dni .
Więcej podobnych treści
Melon
Melon jest bardzo bogaty w witaminę C oraz zawiera też sporo kwasu foliowego i potasu. Miąższ mel...
- Paulina Cieślak
- 21 kwietnia 2022
Kiwano
- Natalia Kalinowska
- 28 lipca 2022
Daktyle
- Anna Heinich
- 28 listopada 2022
Winogrona
- Paulina Cieślak
- 21 sierpnia 2022
Czarny bez
- Paulina Cieślak
- 16 września 2022
Dzika róża
- Paulina Styś-Nowak
- 27 października 2022
Spis badań i źródeł
- Adrianus D.T., Kawakami S., Mori S., Morita M., Yano S.: Effects of Oral Intake of Piceatannol on Fat Burning - A Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Crossover Comparison Study, Jpn Pharmacol Ther 2020, 48: 1235-1240.
- Baseggio A.M., Kido L.A., Viganó J., Carneiro M.J., Lamas C.A. i wsp.: Systemic antioxidant and anti-inflammatory effects of yellow passion fruit bagasse extract during prostate cancer progression, J Food Biochem 2022, 46(3): e13885.
- De Santana F.C., de Oliveira Torres L.R., Shinagawa F.B., de Oliveira E.S.A.M., Yoshime L.T., de Melo I.L.P., Marcellini P.S., Mancini-Filho J.: Optimization of the antioxidant polyphenolic compounds extraction of yellow passion fruit seeds (Passiflora edulis Sims) by response surface methodology, J Food Sci Technol 2017, 54:3552-3561.
- Dos Reis L.C.R., Facco E.M.P., Salvador M., Flôres S.H., de Oliveira Rios A.: Antioxidant potential and physicochemical characterization of yellow, purple and orange passion fruit, J Food Sci Technol 2018, 55(7): 2679-2691.
- Duarte I.A.E., Milenkovic D., Borges T.K.D.S., Rosa A.J.M., Morand C., Oliveira L.L. i wsp.: Acute Effects of the Consumption of Passiflora setacea Juice on Metabolic Risk Factors and Gene Expression Profile in Humans, Nutrients 2020, 12(4): 1104.
- Kandandapani S., Balaraman A.K., Ahamed H.N.: Extracts of passion fruit peel and seed of Passiflora edulis (Passifloraceae) attenuate oxidative stress in diabetic rats, Chin J Nat Med 2015, 13: 680-686.
- Kido L.A., Hahm E.R., Kim S.H., Baseggio A.M., Cagnon V.H.A., Singh S.V., Maróstica M.R.Jr.: Prevention of Prostate Cancer in Transgenic Adenocarcinoma of the Mouse Prostate Mice by Yellow Passion Fruit Extract and Antiproliferative Effects of Its Bioactive Compound Piceatannol, J Cancer Prev 2020, 25(2): 87-99.
- Kitada M., Ogura Y., Maruki-Uchida H., Sai M., Suzuki T., Kanasaki K., Hara Y., Seto H., Kuroshima Y., Monno I. i wsp.: The Effect of Piceatannol from Passion Fruit (Passiflora edulis) Seeds on Metabolic Health in Humans, Nutrients 2017, 9: 1142.
- Maruki-Uchida H., Kurita I., Sugiyama K., Sai M., Maeda K., Ito T.: The protective effects of piceatannol from passion fruit (Passiflora edulis) seeds in UVB-irradiated keratinocytes, Biol Pharm Bull 2013, 36: 845-849.
- Matsui N., Uchida-Maruki H., Yamamoto T., Ito R., Ebisihara S., Morita M.: Effects of Oral Intake of Piceatannol on Fat Burning During Moderate-Intensity Exercise - A Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Crossover Comparison Study, Jpn Pharmacol Ther 2021, 49: 731-738.
- Matsui Y., Sugiyama K., Kamei M., Takahashi T., Suzuki T., Katagata Y., Ito T.: Extract of passion fruit (Passiflora edulis) seed containing high amounts of piceatannol inhibits melanogenesis and promotes collagen synthesis, J Agric Food Chem 2010, 58: 11112-11118.
- Nerdy N., Ritarwan K.: Hepatoprotective Activity and Nephroprotective Activity of Peel Extract from Three Varieties of the Passion Fruit (Passiflora Sp.) in the Albino Rat, Open Access Maced J Med Sci 2019, 7(4): 536-542.
- Sano S., Sugiyama K., Ito T., Katano Y., Ishihata A.: Identification of the strong vasorelaxing substance scirpusin B, a dimer of piceatannol, from passion fruit (Passiflora edulis) seeds, J Agric Food Chem 2011, 59: 6209-6213.
- Setoguchi Y., Mori S., Oki M., Morita M.: Safety evaluation study on overdose of passion fruit seed extract in healthy subjects - An open-label trial, Jpn Pharmacol Ther 2018, 46: 911-918.
- Shimotsuma S., Mori S., Morita M., Ando E., Itoh M.: Safety evaluation of long-term oral intake of passion fruit seeds extract on healthy subjects - An open-label study, Jpn Pharmacol Ther 2020, 48: 1615–1622.
- Yamamoto T., Sato A., Takai Y., Yoshimori A., Umehara M. i wsp.: Effect of piceatannol-rich passion fruit seed extract on human glyoxalase I-mediated cancer cell growth, Biochem Biophys Rep 2019, 20: 100684.
- Yamamoto T., Setoguchi Y., Mori S., Morita M., Yano S., Maeda K.: Effects of oral intake of piceatannol on skin moisture - A randomized, double-blind, placebo-controlled parallel-group, comparison study, Jpn Pharmacol Ther 2018, 46: 1191-1199.
- Yapo B.M., Koffi K.L.: Dietary fiber components in yellow passion fruit rind - a potential fiber source, J Agric Food Chem 2008, 56(14): 5880-5883.
- Yepes A., Ochoa-Bautista D., Murillo-Arango W., Quintero-Saumeth J., Bravo K., Osorio E.: Purple passion fruit seeds (Passiflora edulis f. edulis Sims) as a promising source of skin anti-aging agents: Enzymatic, antioxidant and multi-level computational studies, Arab J Chem 2021, 14: 102905.
- de Araújo Esteves Duarte I., Milenkovic D., Borges T.K., de Lacerda de Oliveira L., Costa A.M.: Brazilian passion fruit as a new healthy food: from its composition to health properties and mechanisms of action, Food Funct 2021, 12(22): 11106-11120.
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102676/nutrients
- https://foodstruct.com/food/passion-fruit
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.