Sola
Ostatnia aktualizacja: 05 października 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 5źródła
- 3badań
Sola (Solea solea, podeszwica) to gatunek ryby morskiej z rodziny solowatych (Soleidae). Zalicza się ją do ryb flądrokształtnych (tzw. płastug), charakteryzujących się bocznie spłaszczoną, asymetryczną budową ciała z oczami po jednej stronie głowy.
W pigułce
- Sola to niskokaloryczna ryba o wysokiej zawartości białka, witamin z grupy B, witaminy D, selenu i fosforu.
- Sola w porównaniu do innych ryb jest ubogim źródłem kwasów omega-3.
- Spożycie soli i innych chudych ryb może zapobiegać chorobom serca oraz ułatwiać odchudzanie.
- Sola cechuje się niskim poziomem zanieczyszczeń i może być spożywana przez kobiety w ciąży i małe dzieci.
Sola bytuje w europejskich wybrzeżach Morza Czarnego, Morzu Śródziemnym i Północnym. Posiada białe, jędrne mięso o łagodnym smaku. Można ją piec, smażyć i gotować na parze. Do głównych wad tej ryby należą wysoka cena oraz szkodliwy dla środowiska sposób połowów.
uwaga!
Pod nazwą sola często sprzedawana jest inna, dużo tańsza ryba z rodziny flądrowatych - limanda (inaczej gładzica amerykańska lub flądra żółtopłetwa). Średni koszt soli wynosi ok. 150 - 200 zł za kilogram, zaś limandy 35 - 50 zł za kilogram. Choć jest to także wartościowa i bezpieczna ryba, nazywanie jej solą limandą wprowadza konsumentów w błąd.
Sola - wartości odżywcze
Sola to niskokaloryczna i niskotłuszczowa ryba morska. Jedna porcja soli (150 g) dostarcza ponad 18 g białka, duże ilości witamin z grupy B, witaminę D, selen i fosfor. Na tle innych ryb sola zawiera niewiele niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (EPA i DHA).
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 1 porcję (150 g) surowej soli :
Wartości odżywcze | |||
Kalorie | 105 kcal | ||
Białko | 18,6 g | ||
Tłuszcz | 2,9 g | ||
kwasy omega 3 | 442 mg | ||
kwas eikozapentaenowy (EPA) | 205 mg | ||
kwas dokozaheksaenowy (DHA) | 162 mg | ||
Węglowodany | 0 g | ||
Witaminy i składniki mineralne | |||
Witamina B12 | 1,7 μg (68% RWS) | Selen | 39,9 μg (72% RWS) |
Witamina D | 4,2 μg (42% RWS) | Fosfor | 378 mg (54% RWS) |
Witamina B6 | 0,15 mg (10% RWS) | Potas | 240 mg (12% RWS) |
Witamina E | 0,95 mg (8% RWS) | Magnez | 27 mg (7% RWS) |
Kwas pantotenowy | 0,28 mg (5% RWS) | Cynk | 0,48 mg (5% RWS) |
Kwas foliowy | 7,5 μg (4% RWS) | Wapń | 31,5 mg (4% RWS) |
Czy sola jest zdrowa?
Sola, pomimo niskiej zawartości kwasów omega-3, uznawana jest za łatwostrawną i wartościową rybę. Podobnie jak w przypadku innych chudych ryb, spożycie soli może wpływać pozytywnie na parametry profilu lipidowego (niższy poziom triglicerydów, wyższy poziom cholesterolu HDL) i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia .
Sola zawiera niewiele kalorii dzięki czemu może stanowić cenne urozmaicenie diety osób na odchudzających się. Dodatkowym atutem soli jest wysoka zawartość białka, wpływająca na wyższe poczucie sytości i potencjalnie mniejszą chęć podjadania między głównymi posiłkami.
Aktualne zalecenia żywienia podkreślają konieczność spożycia 2 - 3 porcji ryb tygodniowo, z czego tłuste ryby (łosoś, pstrąg, sardynki, makrela, śledzie) powinny być spożywane 1 - 2 razy w tygodniu, zaś chude 1 raz w tygodniu. Sola, obok dorsza, mintaja, miruny, czy morszczuka znajduje się na liście zdrowych ryb chudych zalecanych do cotygodniowego spożycia.
Sola jest poławiana w niezrównoważony sposób
Sola żyje i porusza się na piaszczystym dnie. Aby ją złowić konieczne jest przeciągnięcie dużych sieci (włoków rozprzowych) po dnie morza. Taki sposób połowów ryb ma szkodliwy wpływ na środowisko, ponieważ niszczy dno morskie i żyjące tam organizmy. Dodatkowo podczas połowów dochodzi do wyławiania i śmierci innych gatunków ryb, co wpływa negatywnie na ich populacje. Połowy soli hodowanej w zamkniętych hodowlach nie mają negatywnego wpływu na ekosystem wodny .
Czy sola jest zanieczyszczona?
Płastugi takie jak sola, flądra i gładzica cechują się niskim poziomem zanieczyszczeń i mogą być bezpiecznie spożywane przez kobiety w ciąży i małe dzieci .
Można zjeść ponad 2 kg soli na tydzień bez obaw o narażenie na szkodliwe działanie rtęci. Spożycie do 32 kg soli nie stwarza zagrożenia przekroczenia norm dla dioksyn .
Sola - przeciwwskazania
Sola może powodować alergię pokarmową - jeśli obserwujesz u siebie niepokojące objawy po spożyciu tej ryby, skonsultuj się z alergologiem .
Więcej podobnych treści
Mintaj
Mintaj to chuda ryba o delikatnym, białym mięsie. Czy warto jeść mintaja? Jakie ma wartości odżyw...
- Paulina Styś-Nowak
- 04 października 2023
Morszczuk
Morszczuk to chuda, niskokaloryczna ryba o wysokiej zawartości białka. Czy morszczuk jest zdrowy?...
- Paulina Styś-Nowak
- 04 października 2023
Sandacz
Sandacz to smaczna ryba słodkowodna z rodziny okoniowatych. Czy sandacz jest zdrowy? Jakie posiad...
- Paulina Styś-Nowak
- 06 października 2023
Szczupak
Szczupak to drapieżna ryba słodkowodna. Czy szczupak jest zdrowy? Jakie ma wartości odżywcze? Kto...
- Paulina Styś-Nowak
- 06 października 2023
Węgorz
Węgorz - choć niezwykle tłusty - zawiera niewiele kwasów omega-3. Czy węgorz jest zdrowy? Czy jes...
- Paulina Styś-Nowak
- 10 października 2023
Okoń
Okoń to drapieżna ryba słodkowodna z rodziny okoniowatych. Czy warto jeść okonia? Jakie dostarcza...
- Paulina Styś-Nowak
- 09 października 2023
Spis badań i źródeł
- https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/fish/
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174196/nutrients
- https://mir.gdynia.pl/ocena-narazenia-konsumentow-ryb-na-szkodliwe-dzialanie-zanieczyszczen/
- C Tørris i wsp.: Lean fish consumption is associated with lower risk of metabolic syndrome: a Norwegian cross sectional study. BMC Public Health, 2016, 16, 347.
- Christine Tørris i wsp.: Lean Fish Consumption Is Associated with Beneficial Changes in the Metabolic Syndrome Components: A 13-Year Follow-Up Study from the Norwegian Tromsø Study. Nutrients, 2017, 9(3), 247.
- Janet C Tou i wsp.: Lipid-modifying effects of lean fish and fish-derived protein consumption in humans: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Rev, 2021, 80(1), 91-112.
- https://ryby.wwf.pl/species/solea-solea/
- https://www.fda.gov/food/environmental-contaminants-food/mercury-levels-commercial-fish-and-shellfish-1990-2012
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.