Sandacz
Ostatnia aktualizacja: 06 października 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 0źródła
- 10badań
Sandacz (Sander lucioperca) to drapieżna ryba słodkowodna z rodziny okoniowatych (Percidae). Ceniony jest za smaczne, chude mięso oraz wszechstronność kulinarną - sandacza można gotować na parze, piec, dusić, smażyć i grillować.
W pigułce
- Sandacz to niskokaloryczna ryba o wysokiej zawartości białka, witamin z grupy B, selenu i fosforu.
- Sandacz zawiera mało tłuszczu i kwasów omega-3.
- Regularne spożycie sandacza może zapobiegać chorobom układu krążenia, niedokrwistości z niedoboru witaminy B12 oraz wspomagać proces odchudzania.
- Sandacz nie gromadzi zanieczyszczeń i może być bezpiecznie spożywany przez kobiety w ciąży i małe dzieci.
Sandacz występuje w europejskich jeziorach i rzekach, a także w płytkich wodach przybrzeżnych Bałtyku. Jest popularną rybą hodowaną w stawach rybnych. Osiąga maksymalne wymiary do 130 cm długości i wagę do 15 kg, co czyni go największym przedstawicielem okoniowatych w Europie.
Sandacz - wartości odżywcze
Sandacz jest rybą niskokaloryczną (84 kcal/100 g) i niskotłuszczową (0,4 - 1 g/100 g). Dostarcza dużych ilości białka (19 - 21 g/100 g), witamin z grupy B (szczególnie witaminy B12, B6 i B2) i składników mineralnych (selenu i fosforu). Sandacz - jako chuda ryba - nie stanowi cennego źródła kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (EPA i DHA) .
Czy sandacz jest zdrowy?
Badania wykazały, że mięso sandacza charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i aktywnością przeciwutleniającą . Choć nie dostarcza znaczących ilości kwasów omega-3, zaliczany jest do chudych ryb, które:
- działają ochronnie wobec chorób serca ,
- wspomagają proces odchudzania,
- stanowią cenne źródło białka w diecie osób aktywnych fizycznie,
- są zalecane w przypadku chorób układu pokarmowego (na diecie łatwostrawnej),
- zmniejszają ryzyko niedokrwistości z niedoboru witaminy B12.
Czy sandacz jest zanieczyszczony?
Sandacz jest rybą o niskim stopniu zanieczyszczenia. Badania wskazują, że ilość rtęci i kadmu występujących w mięsie sandacza nie przekracza ustalonych limitów i nie zagraża zdrowiu konsumentów .
Sandacz hodowlany jest także bezpieczną rybą pod kątem zawartości dioksyn i polichlorowanych bifenyli (PCBs). W badaniu z 2020 r. ustalono, że ilość tych związków w sandaczu pochodzącym z polskich i wietnamskich hodowli jest na granicy oznaczalności .
Sandacz może być zatem bez obaw spożywany przez kobiety w ciąży i małe dzieci.
Sandacz - przeciwwskazania
Jedynym przeciwwskazaniem do jedzenia sandacza jest alergia pokarmowa na niego.
Więcej podobnych treści
Morszczuk
Morszczuk to chuda, niskokaloryczna ryba o wysokiej zawartości białka. Czy morszczuk jest zdrowy?...
- Paulina Styś-Nowak
- 04 października 2023
Sola
Sola to gatunek chudej ryby morskiej z rodziny solowatych. Jakie posiada wartości odżywcze? Czy j...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 października 2023
Szczupak
Szczupak to drapieżna ryba słodkowodna. Czy szczupak jest zdrowy? Jakie ma wartości odżywcze? Kto...
- Paulina Styś-Nowak
- 06 października 2023
Węgorz
Węgorz - choć niezwykle tłusty - zawiera niewiele kwasów omega-3. Czy węgorz jest zdrowy? Czy jes...
- Paulina Styś-Nowak
- 10 października 2023
Okoń
Okoń to drapieżna ryba słodkowodna z rodziny okoniowatych. Czy warto jeść okonia? Jakie dostarcza...
- Paulina Styś-Nowak
- 09 października 2023
Śledzie
Śledzie o tłuste ryby morskie cieszące się ogromną popularnością w Polsce. Czy śledzie są zdrowe?...
- Paulina Styś-Nowak
- 10 października 2023
Spis badań i źródeł
- Tayebeh Tabatabaie i wsp.: Comparative study of mercury accumulation in two fish species, (Cyprinus carpio and Sander lucioperca) from Anzali and Gomishan wetlands in the southern coast of the Caspian Sea. Bull Environ Contam Toxicol, 2011, 87(6), 674-7.
- C Tørris i wsp.: Lean fish consumption is associated with lower risk of metabolic syndrome: a Norwegian cross sectional study. BMC Public Health, 2016, 16, 347.
- Christine Tørris i wsp.: Lean Fish Consumption Is Associated with Beneficial Changes in the Metabolic Syndrome Components: A 13-Year Follow-Up Study from the Norwegian Tromsø Study. Nutrients, 2017, 9(3), 247.
- Ines Ben Khemis i wsp.: Heavy metals and minerals contents in pikeperch (Sander lucioperca), carp (Cyprinus carpio) and flathead grey mullet (Mugil cephalus) from Sidi Salem Reservoir (Tunisia): health risk assessment related to fish consumption. Environ Sci Pollut Res Int, 2017, 24(24), 19494-19507.
- Hassan Malvandi i wsp.: Assessment of Mercury Contamination in Perch Species in the Southern Caspian Sea. Arch Environ Contam Toxicol, 2020, 79(1), 147-155.
- Szczepan Mikołajczyk i wsp.: Farmed Fish as a Source of Dioxins and PCBs for Polish Consumers. J Vet Res, 2020, 64(3), 427-431.
- Janet C Tou i wsp.: Lipid-modifying effects of lean fish and fish-derived protein consumption in humans: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Rev, 2021, 80(1), 91-112.
- Monika Modzelewska-Kapituła i wsp.: The Influence of Sous Vide Parameters on Nutritional Characteristics and Safety of Pikeperch Fillets. Foods, 2022, 11(11), 1605.
- Monika Modzelewska-Kapituła i wsp.: Muscle Tissue Quality of Raw and Sous-Vide Cooked Wild and Farmed Pikeperch. Foods, 2022, 11(23), 3811.
- Aghakhan Kheiri i wsp.: Antioxidant potential and fatty acid profile of fish fillet: effects of season and fish species. Vet Res Forum., 2022, 13(1), 91–99.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.