Morszczuk

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Morszczuk

Ostatnia aktualizacja: 04 października 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 6źródła
  • 3badań

Morszczuk (Merluccius merluccius) to denna ryba morska z rodziny morszczukowatych (Merlucciidae). Jest ceniona głównie za smaczne, delikatne mięso. Jednak warto ją jeść również z uwagi na cenne składniki odżywcze i niski stopień zanieczyszczeń.


W pigułce

  • Morszczuk to niskokaloryczna ryba o wysokiej zawartości białka, witamin z grupy B, selenu, fosforu i potasu.
  • Morszczuk - jako chuda ryba - zawiera niewiele kwasów omega-3.
  • Regularne spożycie morszczuka może zmniejszać ryzyko chorób serca oraz wspomagać odchudzanie u osób z nadwagą i otyłością.
  • Morszczuk kumuluje niewiele zanieczyszczeń i może być spożywany przez kobiety w ciąży i dzieci.

Morszczuk żyje w wodach Atlantyku, Morza Śródziemnego, Pacyfiku oraz u wybrzeży Południowej Ameryki i Południowej Afryki. Można go kupić w postaci tuszek lub filetów świeżych i mrożonych. Doskonale nadaje się do gotowania na parze, pieczenia i smażenia. Podobnie jak mintaj i dorsz, morszczuk często jest wykorzystywany do produkcji paluszków rybnych, a niekiedy także surimi (paluszków krabowych).

Morszczuk - wartości odżywcze

Morszczuk to niskokaloryczna ryba (w 100 g znajduje się 78 kcal), która jest ubogim źródłem tłuszczu i niezbędnych nienasyconych kwasów omega-3. Morszczuk zawiera natomiast bardzo dużo pełnowartościowego białka (w 100 g 17,5 g), witamin z grupy B, selenu, fosforu i potasu .

Czy morszczuk jest zdrowy?

Morszczuk to wartościowa ryba morska, którą zdecydowanie warto raz na jakiś czas włączyć do swojego jadłospisu. Podobnie jak inne chude ryby morszczuk może:

  • wspomagać proces odchudzania u osób z nadwagą i otyłością, ponieważ zawiera niewiele kalorii a dużo sycącego białka,
  • działać ochronnie wobec chorób układu krążenia, ponieważ spożycie chudych ryb jest związane z obniżeniem poziomu trójglicerydów, wzrostem poziomu "dobrego" cholesterolu HDL i mniejszym ryzykiem zespołu metabolicznego,
  • odciążać przewód pokarmowy, ponieważ ugotowany na parze lub upieczony w piekarniku jest produktem łatwostrawnym .

Czy morszczuk jest zanieczyszczony?

Morszczuk zalicza się do ryb o niskim poziomie zanieczyszczeń rtęcią. Może być spożywany przez kobiety w ciąży 2 - 3 raz w tygodniu (1 porcja to ok. 112 g) i 2 razy na tydzień przez dzieci w wieku 1 - 3 lat (1 porcja = 28 g) .

Morszczuk jest także bezpiecznym wyborem pod kątem zanieczyszczenia dioksynami .

Morszczuk - przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do jedzenia morszczuka jest wyłącznie alergia pokarmowa na tą rybę .

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter