Morszczuk
Ostatnia aktualizacja: 04 października 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 6źródła
- 3badań
Morszczuk (Merluccius merluccius) to denna ryba morska z rodziny morszczukowatych (Merlucciidae). Jest ceniona głównie za smaczne, delikatne mięso. Jednak warto ją jeść również z uwagi na cenne składniki odżywcze i niski stopień zanieczyszczeń.
W pigułce
- Morszczuk to niskokaloryczna ryba o wysokiej zawartości białka, witamin z grupy B, selenu, fosforu i potasu.
- Morszczuk - jako chuda ryba - zawiera niewiele kwasów omega-3.
- Regularne spożycie morszczuka może zmniejszać ryzyko chorób serca oraz wspomagać odchudzanie u osób z nadwagą i otyłością.
- Morszczuk kumuluje niewiele zanieczyszczeń i może być spożywany przez kobiety w ciąży i dzieci.
Morszczuk żyje w wodach Atlantyku, Morza Śródziemnego, Pacyfiku oraz u wybrzeży Południowej Ameryki i Południowej Afryki. Można go kupić w postaci tuszek lub filetów świeżych i mrożonych. Doskonale nadaje się do gotowania na parze, pieczenia i smażenia. Podobnie jak mintaj i dorsz, morszczuk często jest wykorzystywany do produkcji paluszków rybnych, a niekiedy także surimi (paluszków krabowych).
Morszczuk - wartości odżywcze
Morszczuk to niskokaloryczna ryba (w 100 g znajduje się 78 kcal), która jest ubogim źródłem tłuszczu i niezbędnych nienasyconych kwasów omega-3. Morszczuk zawiera natomiast bardzo dużo pełnowartościowego białka (w 100 g 17,5 g), witamin z grupy B, selenu, fosforu i potasu .
Czy morszczuk jest zdrowy?
Morszczuk to wartościowa ryba morska, którą zdecydowanie warto raz na jakiś czas włączyć do swojego jadłospisu. Podobnie jak inne chude ryby morszczuk może:
- wspomagać proces odchudzania u osób z nadwagą i otyłością, ponieważ zawiera niewiele kalorii a dużo sycącego białka,
- działać ochronnie wobec chorób układu krążenia, ponieważ spożycie chudych ryb jest związane z obniżeniem poziomu trójglicerydów, wzrostem poziomu "dobrego" cholesterolu HDL i mniejszym ryzykiem zespołu metabolicznego,
- odciążać przewód pokarmowy, ponieważ ugotowany na parze lub upieczony w piekarniku jest produktem łatwostrawnym .
Czy morszczuk jest zanieczyszczony?
Morszczuk zalicza się do ryb o niskim poziomie zanieczyszczeń rtęcią. Może być spożywany przez kobiety w ciąży 2 - 3 raz w tygodniu (1 porcja to ok. 112 g) i 2 razy na tydzień przez dzieci w wieku 1 - 3 lat (1 porcja = 28 g) .
Morszczuk jest także bezpiecznym wyborem pod kątem zanieczyszczenia dioksynami .
Morszczuk - przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do jedzenia morszczuka jest wyłącznie alergia pokarmowa na tą rybę .
Więcej podobnych treści
Makrela
Makrela to tłusta ryba morska z rodziny makrelowatych. Czy makrela jest zdrowa? Który gatunek mak...
- Paulina Styś-Nowak
- 03 października 2023
Mintaj
Mintaj to chuda ryba o delikatnym, białym mięsie. Czy warto jeść mintaja? Jakie ma wartości odżyw...
- Paulina Styś-Nowak
- 04 października 2023
Sola
Sola to gatunek chudej ryby morskiej z rodziny solowatych. Jakie posiada wartości odżywcze? Czy j...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 października 2023
Sandacz
Sandacz to smaczna ryba słodkowodna z rodziny okoniowatych. Czy sandacz jest zdrowy? Jakie posiad...
- Paulina Styś-Nowak
- 06 października 2023
Szczupak
Szczupak to drapieżna ryba słodkowodna. Czy szczupak jest zdrowy? Jakie ma wartości odżywcze? Kto...
- Paulina Styś-Nowak
- 06 października 2023
Węgorz
Węgorz - choć niezwykle tłusty - zawiera niewiele kwasów omega-3. Czy węgorz jest zdrowy? Czy jes...
- Paulina Styś-Nowak
- 10 października 2023
Spis badań i źródeł
- https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/fish/
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1918334/nutrients
- https://mir.gdynia.pl/ocena-narazenia-konsumentow-ryb-na-szkodliwe-dzialanie-zanieczyszczen/
- C Tørris i wsp.: Lean fish consumption is associated with lower risk of metabolic syndrome: a Norwegian cross sectional study. BMC Public Health, 2016, 16, 347.
- Christine Tørris i wsp.: Lean Fish Consumption Is Associated with Beneficial Changes in the Metabolic Syndrome Components: A 13-Year Follow-Up Study from the Norwegian Tromsø Study. Nutrients, 2017, 9(3), 247.
- Janet C Tou i wsp.: Lipid-modifying effects of lean fish and fish-derived protein consumption in humans: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Rev, 2021, 80(1), 91-112.
- https://www.fda.gov/food/consumers/advice-about-eating-fish
- https://www.fda.gov/food/environmental-contaminants-food/mercury-levels-commercial-fish-and-shellfish-1990-2012
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.