Mintaj
Ostatnia aktualizacja: 04 października 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 6źródła
- 3badań
Mintaj (Gadus chalcogrammus) to gatunek ryby z rodziny dorszowatych (Gadidae), który cieszy się ogromną popularnością zarówno w Polsce jak i na całym świecie. Posiada chude, białe mięso o delikatnym smaku. Można go kupić praktycznie w każdym sklepie w postaci świeżych lub mrożonych filetów. Jest on także wykorzystywany do produkcji większości gotowych paluszków rybnych, burgerów rybnych oraz paluszków krabowych (surimi).
W pigułce
- Mintaj to niskokaloryczna ryba o dużej ilości białka, witamin z gruby B, selenu, fosforu, potasu i magnezu.
- Mintaj jest ubogim źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA).
- Mintaj jest polecany w diecie osób odchudzających się oraz przebywających na diecie łatwostrawnej.
- Spożycie chudych ryb, w tym mintaja, wykazuje korzystny wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca.
- Mintaj zawiera niewiele zanieczyszczeń i może być bezpiecznie spożywany przez kobiety w ciąży i małe dzieci.
Mintaj - wartości odżywcze
Mintaj to niskokaloryczna ryba, będąca źródłem dużych ilości pełnowartościowego białka. Jako chuda ryba dostarcza niewiele kwasów tłuszczowych omega-3. Zawiera natomiast sporo witamin z grupy B oraz takich składników mineralnych jak selen, fosfor, potas i magnez.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 1 porcję (150 g) surowego mintaja :
Wartości odżywcze | |||
Kalorie | 138 kcal | ||
Białko | 29,1 g | ||
Tłuszcz | 1,47 g | ||
kwasy omega 3 | 0,66 g | ||
kwas eikozapentaenowy (EPA) | 106 mg | ||
kwas dokozaheksaenowy (DHA) | 525 mg | ||
Węglowodany | 0 g | ||
Witaminy i składniki mineralne | |||
Witamina B12 | 4,79 μg (191% RWS) | Selen | 54,75 μg (99% RWS) |
Witamina B6 | 0,43 mg (31% RWS) | Fosfor | 331 mg (47% RWS) |
Niacyna | 4,91 mg (31% RWS) | Potas | 534 mg (27% RWS) |
Witamina B2 | 0,28 mg (20% RWS) | Magnez | 100,5 mg (27% RWS) |
Witamina D | 1,5 μg (15% RWS) | Wapń | 90 mg (11% RWS) |
Kwas pantotenowy | 0,54 mg (9% RWS) | Cynk | 0,71 mg (7% RWS) |
Witamina B1 | 0,07 mg (6% RWS) | Miedź | 0,08 mg (7% RWS) |
Czy mintaj jest zdrowy?
Mintaj to zdrowa ryba, która ma swoje szczególne miejsce w diecie osób z nadwagą i otyłością. Przygotowana w odpowiedni sposób (np. ugotowana na parze lub pieczona w piekarniku) dostarcza niewiele kalorii, a bardzo dużo białka, które daje poczucie sytości i ułatwia odchudzanie. Stanowi jednocześnie łatwostrawny posiłek, stąd ma zastosowanie w przypadku osób z chorobami przewodu pakarmowego.
Choć mintaj nie dostarcza znaczących ilości kwasów omega-3 charakterystycznych dla ryb tłustych, nadal może przyczyniać się do profilaktyki chorób układu krążenia. Aktualne badania potwierdzają, że spożycie chudych ryb, do których należy mintaj, powiązane jest z niższym ryzykiem zespołu metabolicznego, obniżeniem poziomu triglicerydów oraz wzrostem poziomu cholesterolu HDL (tzw. dobry cholesterol) .
Mintaj spożywany w postaci gotowych produktów przetworzonych, takich jak paluszki rybne, czy paluszki krabowe (surimi) cechuje się gorszym profilem odżywczym:
- wyższą zawartością sodu,
- większym udziałem tłuszczu, szczególnie nasyconych kwasów tłuszczowych,
- obecnością różnych substancji dodatkowych (m.in. konserwantów, wzmacniaczy smaku, substancji zagęszczających).
Na co dzień najlepiej stawiać na świeżą rybę, a wszelkie przetwory rybne spożywać okazjonalnie. Kupując paluszki rybne, kostki rybne w panierce, czy surimi warto czytać etykiety i wybierać produkty z jak najlepszym składem i najwyższą zawartością mięsa z ryb.
Czy mintaj jest zanieczyszczony?
Mintaj cechuje się niskim poziomem zanieczyszczeń rtęcią i dioksyn i może być bezpiecznie spożywany także przez kobiety w ciąży i małe dzieci .
Dane z Morskiego Instytutu Badawczego wskazują, że można zjeść ponad 11 kg mintaja na tydzień bez ryzyka narażenia na szkodliwe działanie rtęci. W przypadku dioksyn można bezpiecznie spożyć aż 65 kg tej ryby na przestrzeni tygodnia .
Mintaj - przeciwwskazania
Mintaj może wywoływać objawy alergii pokarmowej u osób na niego uczulonych . Jest to jedyne przeciwwskazanie do jedzenia tej ryby.
Więcej podobnych treści
Sardynki
Sardynki to drobne, tłuste ryby morskie o niskim stopniu zanieczyszczenia. Czy sardynki są zdrowe...
- Paulina Styś-Nowak
- 29 września 2023
Makrela
Makrela to tłusta ryba morska z rodziny makrelowatych. Czy makrela jest zdrowa? Który gatunek mak...
- Paulina Styś-Nowak
- 03 października 2023
Morszczuk
Morszczuk to chuda, niskokaloryczna ryba o wysokiej zawartości białka. Czy morszczuk jest zdrowy?...
- Paulina Styś-Nowak
- 04 października 2023
Sola
Sola to gatunek chudej ryby morskiej z rodziny solowatych. Jakie posiada wartości odżywcze? Czy j...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 października 2023
Sandacz
Sandacz to smaczna ryba słodkowodna z rodziny okoniowatych. Czy sandacz jest zdrowy? Jakie posiad...
- Paulina Styś-Nowak
- 06 października 2023
Szczupak
Szczupak to drapieżna ryba słodkowodna. Czy szczupak jest zdrowy? Jakie ma wartości odżywcze? Kto...
- Paulina Styś-Nowak
- 06 października 2023
Spis badań i źródeł
- https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/fish/
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175129/nutrients
- https://mir.gdynia.pl/ocena-narazenia-konsumentow-ryb-na-szkodliwe-dzialanie-zanieczyszczen/
- C Tørris i wsp.: Lean fish consumption is associated with lower risk of metabolic syndrome: a Norwegian cross sectional study. BMC Public Health, 2016, 16, 347.
- Christine Tørris i wsp.: Lean Fish Consumption Is Associated with Beneficial Changes in the Metabolic Syndrome Components: A 13-Year Follow-Up Study from the Norwegian Tromsø Study. Nutrients, 2017, 9(3), 247.
- Janet C Tou i wsp.: Lipid-modifying effects of lean fish and fish-derived protein consumption in humans: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Rev, 2021, 80(1), 91-112.
- https://seafood.edf.org/pollock
- https://www.fda.gov/food/consumers/advice-about-eating-fish
- https://www.fda.gov/food/environmental-contaminants-food/mercury-levels-commercial-fish-and-shellfish-1990-2012
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.