Makrela
Ostatnia aktualizacja: 04 października 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 7źródła
- 11badań
Makrela to tłusta ryba morska z rodziny makrelowatych (Scombridae) spożywana zwykle w postaci wędzonej. Mięso makreli dostarcza wiele cennych składników odżywczych. Podczas zakupu tej ryby warto zwrócić uwagę na gatunek, ponieważ niektóre z nich cechują się wysokim stopniem zanieczyszczenia rtęcią.
W pigułce
- Makrela jest bardzo dobrym źródłem białka, kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (EPA i DHA), składników mineralnych (selenu, fosforu, magnezu, potasu i żelaza) i witamin (B12, D, B6, B1, B2, niacyny).
- Wędzona makrela powinna być spożywana sporadycznie (raz na miesiąc) - choć dostarcza cenne składniki odżywcze, zawiera jednocześnie dużo sodu i szkodliwe wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA).
- Częsta konsumpcja świeżej makreli może zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia.
- Najlepiej wybierać makrelę atlantycką, ponieważ charakteryzuje się niskim stopniem zanieczyszczenia. Makrela królewska i hiszpańska zawierają wysokie stężenie rtęci.
- Nieprawidłowo przechowywana makrela może być przyczyną zatrucia histaminą (skombrotoksizmu).
Makrela występuje w europejskich wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego, Morzu Śródziemnym, Czarnym i Bałtyckim. Istnieje ok. 20 gatunków makreli, przy czym w Polsce można kupić głównie makrelę atlantycką (Scomber scombrus) w postaci wędzonej, konserwowej, a rzadziej także świeżych tuszek lub filetów.
Świeża makrela posiada delikatny smak i nadaje się do grillowania, pieczenia, smażenia oraz gotowania na parze. Makrela wędzona jest bardzo częstym składnikiem past rybnych oraz sałatek.
Makrela - wartości odżywcze
Mięso makreli cechuje się wysokim udziałem białka i tłuszczu, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (EPA i DHA). Makrela jest doskonałym źródłem składników mineralnych (selenu, fosforu, magnezu, potasu i żelaza), a także witamin z grupy B i witaminy D.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na porcję (150 g) makreli świeżej i wędzonej :
Makrela świeża | Makrela wędzona | |
Wartości odżywcze | ||
Kalorie | 307 kcal | 300 kcal |
Białko | 28 g | 38 g |
Tłuszcz | 31 g | 15 g |
kwasy omega 3 | 3,76 g | 2,99 g |
kwas eikozapentaenowy (EPA) | 1,35 g | 0,97 g |
kwas dokozaheksaenowy (DHA) | 2,1 g | 1,78 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Składniki mineralne | ||
Selen | 66,1 μg (120% RWS) | 69,7 μg (127% RWS) |
Fosfor | 325 mg (46% RWS) | 238 mg (34% RWS) |
Magnez | 114 mg (30% RWS) | 54 mg (14% RWS) |
Potas | 471 mg (24% RWS) | 775 mg (39% RWS) |
Żelazo | 2,45 mg (17% RWS) | 2,25 mg (16% RWS) |
Miedź | 0,11 mg (11% RWS) | 0,15 mg (15% RWS) |
Cynk | 0,95 mg (9% RWS) | 1,35 mg (13% RWS) |
Sód | 135 mg (4% RWS) | 597 mg (26% RWS) |
Witaminy | ||
Witamina B12 | 13,07 μg (522% RWS) | 6,3 μg (252% RWS) |
Witamina D | 24,15 μg (241% RWS) | 16,95 μg (169% RWS) |
Niacyna | 13,62 mg (85% RWS) | 15,9 mg (99% RWS) |
Witamina B6 | 0,6 mg (43% RWS) | 0,6 mg (43% RWS) |
Witamina B2 | 0,47 mg (33% RWS) | 0,75 mg (54% RWS) |
Witamina B1 | 0,26 mg (24% RWS) | 0,15 mg (14% RWS) |
Witamina E | 2,28 mg (19% RWS) | 1,8 mg (15% RWS) |
Witamina K | 7,5 μg (10% RWS) | 0,15 μg (0,2% RWS) |
Witamina A | 75 μg (9% RWS) | 34,5 μg (4% RWS) |
Czy makrela jest zdrowa?
Makrela przyczynia się do pokrycia zapotrzebowania organizmu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Dzięki temu regularne spożycie makreli (szczególnie pieczonej lub gotowanej na parze) może wiązać się z cennymi korzyściami zdrowotnymi:
- obniżeniem poziomu cholesterolu i triglicerydów, regulacją ciśnienia krwi, a tym samym zmniejszeniem ryzyka chorób układu krążenia ,
- poprawą pamięci u osób starszych, zmniejszeniem ryzyka demencji i choroby Alzheimera (kwasy omega-3 działają ochronnie na komórki nerwowe i wspierają pracę mózgu) ,
- złagodzeniem objawów depresji ,
- działaniem przeciwzapalnym .
Włączenie makreli do diety może zapobiegać niedokrwistości z niedoboru witaminy B12. Jako cenne źródło witaminy D, makrela stanowi produkt wzmacniający kości.
wiem więcej!
Czy makrela wędzona jest zdrowa?
Makrela wędzona, choć łatwo dostępna, powinna być spożywana sporadycznie (np. raz na miesiąc). Głównym problemem w tym przypadku jest wysoka zawartość WWA (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych), które wykazują niezwykle szkodliwy wpływ na zdrowie (m.in. działają rakotwórczo, genotoksycznie i teratogennie).
wiem więcej!
Makrela wędzona jest także źródłem ogromnych dawek sodu, którego ilość w diecie warto ograniczać. Z drugiej strony wędzona makrela nadal dostarcza znaczących ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (DHA i EPA), białka, witamin i składników mineralnych. Dlatego też osoby, które lubią smak makreli wędzonej, nie muszą całkowicie z niej rezygnować.
porada
Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny unikać produktów z wysoką zawartością soli, w tym ryb wędzonych.
Czy makrela jest zanieczyszczona?
Stopień zanieczyszczania makreli zależy od środowiska w którym żyje ryba. Zgodnie z danymi FDA makrela atlantycka i makrela pacyficzna cechują się niską zawartością rtęci. Makrela hiszpańska z Południowego Atlantyku i Zatoki Meksykańskiej, a także makrela królewska zawierają wysokie stężenia rtęci .
Makrela - przeciwwskazania
Makrela, jak każda ryba, może powodować reakcje alergiczne .
Spożycie nieświeżej makreli może doprowadzić do skombrotoksizmu. Jest to rodzaj zatrucia pokarmowego wynikającego ze spożycia psujących się ryb o ciemnym mięsie (w tym makreli, tuńczyka, morszczuka). Nieprawidłowe przechowywanie ryb skutkuje wzrostem ilości bakterii, które przekształcają histydynę (aminokwas) w histaminę. Wysokie stężenie histaminy może u niektórych osób wywoływać symptomy zbliżone do objawów alergii pokarmowej:
- obrzęk i pieczenie języka,
- problemy z oddychaniem,
- nudności i biegunkę,
- pokrzywkę,
- ból głowy,
- omdlenia .
uwaga!
Ryby dostępne w Polsce nie stanowią zagrożenia dla konsumentów pod kątem zawartości histaminy. Wyniki badania z 2014 roku wskazują, że stężenie tego związku w rybach świeżych i wędzonych nie przekracza dopuszczalnych norm .
Makrela w ciąży
Kobiety w ciąży i małe dzieci powinny całkowicie unikać makreli królewskiej i pacyficznej. Bezpiecznym wyborem jest makrela atlantycka, którą najczęściej można dostać w sklepach.
Więcej podobnych treści
Łosoś
Łosoś to tłusta ryba morska o wysokiej zawartości kwasów omega-3. Czy warto jeść łososia? Czy jes...
- Paulina Styś-Nowak
- 28 września 2023
Sardynki
Sardynki to drobne, tłuste ryby morskie o niskim stopniu zanieczyszczenia. Czy sardynki są zdrowe...
- Paulina Styś-Nowak
- 29 września 2023
Mintaj
Mintaj to chuda ryba o delikatnym, białym mięsie. Czy warto jeść mintaja? Jakie ma wartości odżyw...
- Paulina Styś-Nowak
- 04 października 2023
Morszczuk
Morszczuk to chuda, niskokaloryczna ryba o wysokiej zawartości białka. Czy morszczuk jest zdrowy?...
- Paulina Styś-Nowak
- 04 października 2023
Sola
Sola to gatunek chudej ryby morskiej z rodziny solowatych. Jakie posiada wartości odżywcze? Czy j...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 października 2023
Sandacz
Sandacz to smaczna ryba słodkowodna z rodziny okoniowatych. Czy sandacz jest zdrowy? Jakie posiad...
- Paulina Styś-Nowak
- 06 października 2023
Spis badań i źródeł
- https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/fish/
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175119/nutrients
- Pao-Yen Lin i wsp.: A meta-analytic review of double-blind, placebo-controlled trials of antidepressant efficacy of omega-3 fatty acids. J Clin Psychiatry, 2007, 68(7), 1056-61.
- A P Jain i wsp.: Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease. Eur Rev Med Pharmacol Sci, 2015;19(3):441-5., 19(3), 441-5.
- Fereidoon Shahidi i wsp.: Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Their Health Benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018, 9, 345-381.
- Xiao-Fei Guo i wsp.: Effects of EPA and DHA on blood pressure and inflammatory factors: a meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019;59(20):3380-3393., 59(20), 3380-3393.
- Yang Hu i wsp.: Marine Omega-3 Supplementation and Cardiovascular Disease: An Updated Meta-Analysis of 13 Randomized Controlled Trials Involving 127 477 Participants. J Am Heart Assoc, 2019, 8(19), e013543.
- Andrew Elagizi i wsp.: An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients, 2021, 13(1), 204.
- Rena I Kosti i wsp.: Fish intake, n-3 fatty acid body status, and risk of cognitive decline: a systematic review and a dose-response meta-analysis of observational and experimental studies. Nutr Rev, 2022, 80(6), 1445-1458.
- Yuqi Dou i wsp.: Effect of n-3 polyunsaturated fatty acid on bone health: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Food Sci Nutr, 2021, 10(1), 145-154.
- Francine K Welty i wsp.: Omega-3 fatty acids and cognitive function. Curr Opin Lipidol, 2023, 34(1), 12-21.
- Bao-Zhen Wei i wsp.: The Relationship of Omega-3 Fatty Acids with Dementia and Cognitive Decline: Evidence from Prospective Cohort Studies of Supplementation, Dietary Intake, and Blood Markers. Am J Clin Nutr, 2023, 117(6), 1096-1109.
- https://tools.myfooddata.com/nutrition-facts/782551/100g/1
- https://www.aaaai.org/conditions-treatments/related-conditions/histamine-toxicity
- https://www.fda.gov/food/environmental-contaminants-food/mercury-levels-commercial-fish-and-shellfish-1990-2012
- R J T Mocking i wsp.: Meta-analysis and meta-regression of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for major depressive disorder. Transl Psychiatry., 2016, 6(3), e756.
- Yuhua Liao i wsp.: Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis. Transl Psychiatry., 2019, 9, 190.
- https://www.researchgate.net/publication/269475290_Determination_of_histamine_in_fresh_and_smoked_fish_commercially_available_in_Poland
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.