Łosoś
Ostatnia aktualizacja: 29 września 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 14źródła
- 15badań
Łosoś to drapieżna ryba, która jest ceniona ze względu na wyjątkowy smak i bogactwo wartości odżywczych. Spośród innych ryb wyróżnia się najwyższą zawartością kwasów omega-3. Jednak to nie jedyna zaleta łososia - włączenie go do diety może przynieść nam o wiele więcej korzyści.
W pigułce
- Łosoś jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, witamin z grupy B,witaminy D, witaminy E, selenu, fosforu i potasu.
- Regularne spożycie łososia może działać ochronnie wobec chorób układu krążenia, demencji i choroby Alzheimera.
- Łosoś jest zalecaną rybą dla kobiet w ciąży - wysoka ilość kwasów omega-3 wykazuje pozytywny wpływ na rozwój układu nerwowego płodu.
- Łosoś jest rybą o niskim stopniu zanieczyszczenia.
Łosoś występuje w północnej części Oceanu Atlantyckiego oraz w Oceanie Spokojnym (Pacyfiku). W zależności od miejsca połowu wyróżnia się dwa główne rodzaje tej ryby: łososia atlantyckiego (Salmo salar) i łososia pacyficznego (Oncorhynchus spp).
Łosoś atlantycki może występować także pod innymi popularnymi nazwami:
- łosoś norweski - łosoś hodowlany, najczęściej dostępny w sprzedaży,
- łosoś bałtycki (dziki łosoś atlantycki) - zazwyczaj łosoś dziki poławiany z Morza Bałtyckiego.
Łosoś pacyficzny (łosoś z Alaski) to określenie dla kilku gatunków ryb dziko żyjących, m.in. czawycza, gorbusza, łososia japońskiego, czy nerka. W Polsce są one rzadko dostępne w sklepach.
uwaga!
Pstrąg łososiowy nie jest łososiem, lecz inną nazwą dla pstrąga tęczowego.
Łosoś - wartości odżywcze
Łosoś to tłusta ryba morska dostarczająca umiarkowanych i ilości kalorii. Na szczególną uwagę zasługuje niezwykle wysoka zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Łosoś obfituje także w witaminy z grupy B, witaminę D, witaminę E, selen, fosfor i potas.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 1 porcję (150 g) surowego łososia atlantyckiego hodowlanego :
Wartości odżywcze | |||
Kalorie | 312 kcal | ||
Białko | 30,6 g | ||
Tłuszcz | 13 g | ||
kwasy omega 3 | 3,76 g | ||
kwas eikozapentaenowy (EPA) | 1,29 g | ||
kwas dokozaheksaenowy (DHA) | 1,65 g | ||
Węglowodany | 0 g | ||
Witaminy i składniki mineralne | |||
Witamina B12 | 4,85 μg (194% RWS) | Selen | 36 μg (65% RWS) |
Witamina D | 16,5 μg (165% RWS) | Fosfor | 360 mg (51% RWS) |
Niacyna | 13 mg (81% RWS) | Potas | 544,5 mg (27% RWS) |
Witamina B6 | 0,95 mg (68% RWS) | Magnez | 40,5 mg (11% RWS) |
Witamina E | 5,33 mg (44% RWS) | Miedź | 0,07 mg (7% RWS) |
Kwas pantotenowy | 2,33 mg (39% RWS) | Cynk | 0,54 mg (5% RWS) |
Kwas foliowy | 39 μg (19% RWS) | Żelazo | 0,51 mg (4% RWS) |
Witamina B2 | 0,23 mg (17% RWS) | ||
Witamina A | 87 μg (11% RWS) |
Czy łosoś jest zdrowy?
Łosoś to zdrowa ryba o niskim stopniu zanieczyszczenia. Regularna konsumpcja łososia wykazuje szczególnie korzystny wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca, demencji i choroby Alzheimera. Bogactwo składników odżywczych w łososiu sprawia, że może on stanowić nieodzowny element diety przeciwzapalnej.
Łosoś zapobiega chorobom serca
Łosoś to najlepsze dietetyczne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (EPA i DHA), które muszą być dostarczane wraz z dietą, ponieważ organizm sam ich nie wytwarza. Spożycie dwóch porcji łososia na tydzień zapewnia całkowite pokrycie zapotrzebowania organizmu na omega-3.
Tłuszcze omega-3 wykazują pozytywny wpływ na układ krążenia, ponieważ:
- obniżają ciśnienie krwi,
- wpływają korzystnie na parametry profilu lipidowego,
- działają przeciwmiażdżycowo,
- zmniejszają ryzyko chorób serca o 3% oraz zgonu z powodu chorób sercowo - naczyniowych o 7% .
Łosoś zawiera silne przeciwutleniacze
Łosoś jest naturalnym źródłem astaksantyny - silnego przeciwutleniacza z grupy karotenoidów ksantofilowych. Najwięcej tego związku znajduje się w łososiu dzikim, który zawiera 26 - 38 mg astaksantyny na kg mięsa. Hodowlany łosoś atlantycki dostarcza 6 - 8 mg astaksantyny na kg mięsa .
Na podstawie licznych badań przeprowadzonych na liniach komórkowych, zwierzętach, a także badań z udziałem ludzi wykazano, że astaksantyna:
- działa przeciwzapalnie,
- ma właściwości przeciwnowotworowe,
- działa przeciwcukrzycowo,
- zapobiega chorobom serca i chorobom neurodegeneracyjnym,
- stymuluje układ odpornościowy,
- ogranicza starzenie się skóry i zmniejsza zmarszczki .
Łosoś działa ochronnie na układ nerwowy
Spożycie ryb i kwasów omega-3 poprawia funkcjonowanie mózgu, a także zapobiega demencji i chorobie Alzheimera .
Naukowcy oszacowali, że każdy wzrost spożycia DHA lub EPA o 0,1 g na dobę wiąże się niższym ryzykiem pogorszenia funkcji poznawczych o 8 -9,9%. Spożycie kwasów omega-3 w diecie może zmniejszyć ryzyko demencji o ok. 20%. Osoby długotrwale suplementujące kwasy omega-3 miały o 64% mniejsze ryzyko rozwoju choroby Alzheimera .
Łosoś może łagodzić stany zapalne
Łosoś jest doskonałym źródłem składników pokarmowych (witamina D, kwasy omega-3), przyczyniających się do obniżenia markerów stanu zapalnego (białka C-reaktywnego i czynnika martwicy nowotworów α) .
Regularne spożycie łososia może zatem redukować stany zapalne, towarzyszące wielu chorobom cywilizacyjnym.
Łosoś jest zalecany podczas ciąży
Kwasy omega-3 stanowią niezbędny składnik diety kobiet w ciąży, ponieważ wspierają rozwój układu nerwowego płodu. Ciężarne powinny spożywać codziennie 250 mg DHA + EPA oraz 100 - 200 mg samego DHA .
Jedna porcja łososia hodowlanego (150 g) dostarcza 2,94 g DHA i EPA oraz 1,65 g samego DHA.
Łosoś może zapobiegać niedokrwistości
Łosoś jest doskonałym źródłem witaminy B12, która bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Częste spożycie łososia może działać ochronnie wobec niedokrwistości oraz wspomagać jej terapię .
Czy łosoś jest zanieczyszczony?
Łosoś jest rybą o niskim stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi (rtęcią, ołowiem i kadmem) i może być bezpiecznie spożywany również przez małe dzieci i kobiety w ciąży .
Dane z 2020 roku wskazują, że ilość dioksyn, polichlorowanych bifenyli (PCB) i metali ciężkich zarówno w dzikim łososiu jak i norweskim łososiu hodowlanym była znacznie poniżej norm ustalonych dla Unii Europejskiej. Jednocześnie odnotowano 3-krotnie wyższy poziom zanieczyszczeń w łososiu dzikim w porównaniu do ryb hodowlanych , co jest sprzeczne z danymi z wcześniejszych lat.
wiem więcej!
Łosoś bałtycki charakteryzuje się wyższym poziomem zanieczyszczenia metalami ciężkimi i dioksynami niż łosoś norweski . Wynika to wysokiego stopnia zanieczyszczenia Morza Bałtyckiego. Niemniej jednak ilość zanieczyszczeń w łososiu bałtyckim nadal mieści się w granicach normy. Na podstawie obliczeń Morskiego Instytutu Rybackiego (MIR) w Gdyni możemy w ciągu tygodnia spożyć 2,12 kg łososia bałtyckiego bez negatywnego wpływu na nasze zdrowie .
uwaga!
Łosoś wędzony może zawierać duże ilości WWA (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych). Z tego względu zaleca się ograniczenie spożycie ryb wędzonych na rzecz ryb świeżych.
Łosoś - przeciwwskazania
Łosoś - podobnie jak inne ryby - może być powodem alergii pokarmowej, objawiającej się:
- nudnościami, wymiotami i biegunką,
- dusznością,
- katarem,
- pokrzywką,
- bólem głowy,
- wstrząsem anafilaktycznym (w rzadkich przypadkach) .
Jak przyrządzić łososia?
Łososia można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Ryba ta może być gotowana na parze, pieczona, duszona w sosach, grillowana i smażona.
Łosoś świetnie sprawdzi się jako główny składnik obiadu, a także jako dodatek do sałatek, makaronów, tortilli czy zapiekanek (rozdrobniony na małe kawałki). Łosoś doskonale komponuje się w pastach kanapkowych, np. z jajkiem i twarogiem.
Więcej podobnych treści
Ryba maślana
Czy ryba maślana jest zdrowa? Czy może szkodzić? Jakie są objawy zatrucia rybą maślaną? Kto nie p...
- Paulina Styś-Nowak
- 26 maja 2023
Ryby
Ryby powinny być spożywane 2 - 3 razy w tygodniu. Które ryby są najzdrowsze i najmniej zanieczysz...
- Martyna Szałankiewicz
- 14 września 2023
Sardynki
Sardynki to drobne, tłuste ryby morskie o niskim stopniu zanieczyszczenia. Czy sardynki są zdrowe...
- Paulina Styś-Nowak
- 29 września 2023
Makrela
Makrela to tłusta ryba morska z rodziny makrelowatych. Czy makrela jest zdrowa? Który gatunek mak...
- Paulina Styś-Nowak
- 03 października 2023
Mintaj
Mintaj to chuda ryba o delikatnym, białym mięsie. Czy warto jeść mintaja? Jakie ma wartości odżyw...
- Paulina Styś-Nowak
- 04 października 2023
Morszczuk
Morszczuk to chuda, niskokaloryczna ryba o wysokiej zawartości białka. Czy morszczuk jest zdrowy?...
- Paulina Styś-Nowak
- 04 października 2023
Spis badań i źródeł
- https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/fish/
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175167/nutrients
- https://mir.gdynia.pl/ocena-narazenia-konsumentow-ryb-na-szkodliwe-dzialanie-zanieczyszczen/
- Mark J Koury i wsp.: New insights into erythropoiesis: the roles of folate, vitamin B12, and iron. Annu Rev Nutr, 2004;24:105-31., 24, 105-31.
- Ranga Rao Ambati i wsp.: Astaxanthin: sources, extraction, stability, biological activities and its commercial applications--a review. Mar Drugs, 2014, 12(1), 128-52.
- A P Jain i wsp.: Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease. Eur Rev Med Pharmacol Sci, 2015;19(3):441-5., 19(3), 441-5.
- Fereidoon Shahidi i wsp.: Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Their Health Benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018, 9, 345-381.
- Aya Mousa i wsp.: Vitamin D supplementation for improvement of chronic low-grade inflammation in patients with type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Rev, 2018, 76(5), 380-394.
- Xiao-Fei Guo i wsp.: Effects of EPA and DHA on blood pressure and inflammatory factors: a meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019;59(20):3380-3393., 59(20), 3380-3393.
- Sydne J Newberry i wsp.: Omega-3 Fatty Acids and Maternal and Child Health: An Updated Systematic Review. Evid Rep Technol Assess (Full Rep), 2016, (224), 1-826.
- Yang Hu i wsp.: Marine Omega-3 Supplementation and Cardiovascular Disease: An Updated Meta-Analysis of 13 Randomized Controlled Trials Involving 127 477 Participants. J Am Heart Assoc, 2019, 8(19), e013543.
- Wei Xia i wsp.: The effects of astaxanthin supplementation on obesity, blood pressure, CRP, glycemic biomarkers, and lipid profile: A meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacol Res, 2020, 161, 105113.
- Malwina Mularczyk i wsp.: Astaxanthin and other Nutrients from Haematococcus pluvialis-Multifunctional Applications. Mar Drugs, 2020, 18(9), 459.
- Ida-Johanne Jensen i wsp.: An Update on the Content of Fatty Acids, Dioxins, PCBs and Heavy Metals in Farmed, Escaped and Wild Atlantic Salmon ( Salmo salar L.) in Norway. Foods, 2020, 9(12), 1901.
- Andrew Elagizi i wsp.: An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients, 2021, 13(1), 204.
- Rosa Paola Radice i wsp.: Effects of astaxanthin in animal models of obesity-associated diseases: A systematic review and meta-analysis. Free Radic Biol Med, 2021, 171, 156-168.
- Xiangyu Zhou i wsp.: Systematic Review and Meta-Analysis on the Effects of Astaxanthin on Human Skin Ageing. Nutrients, 2021, 13(9), 2917.
- Rena I Kosti i wsp.: Fish intake, n-3 fatty acid body status, and risk of cognitive decline: a systematic review and a dose-response meta-analysis of observational and experimental studies. Nutr Rev, 2022, 80(6), 1445-1458.
- Yuqi Dou i wsp.: Effect of n-3 polyunsaturated fatty acid on bone health: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Food Sci Nutr, 2021, 10(1), 145-154.
- Baolan Ma i wsp.: Astaxanthin supplementation mildly reduced oxidative stress and inflammation biomarkers: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Res, 2022, 99, 40-50.
- Leona Yuen-Ling Leung i wsp.: Astaxanthin Influence on Health Outcomes of Adults at Risk of Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 2022, 14(10), 2050.
- Geir Bjørklund i wsp.: The Role of Astaxanthin as a Nutraceutical in Health and Age-Related Conditions. Molecules, 2022, 27(21), 7167.
- Francine K Welty i wsp.: Omega-3 fatty acids and cognitive function. Curr Opin Lipidol, 2023, 34(1), 12-21.
- Bao-Zhen Wei i wsp.: The Relationship of Omega-3 Fatty Acids with Dementia and Cognitive Decline: Evidence from Prospective Cohort Studies of Supplementation, Dietary Intake, and Blood Markers. Am J Clin Nutr, 2023, 117(6), 1096-1109.
- https://www.fda.gov/food/consumers/advice-about-eating-fish
- https://www.fda.gov/food/environmental-contaminants-food/mercury-levels-commercial-fish-and-shellfish-1990-2012?fbclid=IwAR1TEFAte6IFZwiLbxzEvq5QFr8MQsHvSXRrc0KFZdbzN8068Tz32NA4zTA_aem_AQnRnR90vnK2S7ujBWTZqXpSlDFydP6gT1chqARbolUxrp62iPJGN1bu4EI0dpTWZRs
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.