Ryba maślana
Ostatnia aktualizacja: 27 maja 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 10źródła
- 12badań
Ryba maślana (ang. butterfish) to zwyczajowa nazwa dla kilku gatunków ryb, które charakteryzują się wysoką zawartością oleju. Ryby te posiadają wyjątkowo smaczne, delikatne mięso z bardzo małą ilością ości. Choć większość z nich jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, niektóre gatunki mogą być przyczyną zatrucia pokarmowego.
W pigułce
- Ryby maślane zawierają dużo białka, tłuszczu (18 - 21%), witamin z grupy B i składników mineralnych (selenu, fosforu, potasu).
- Dwa gatunki określane mianem ryb maślanych (eskolar i krostropak) zawierają duże ilości (20% wagi) estrów woskowych - tłuszczu nietrawionego przez człowieka.
- Spożycie eskolara i krostropaka u wrażliwych osób może doprowadzić do zatrucia pokarmowego, objawiającego się biegunką tłuszczową, bólami głowy i brzucha, nudnościami i wymiotami.
- Spożycie pozostałych gatunków ryb maślanych nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
- Ryby maślane (w tym eskolar i krostropak) są dostępne do kupienia w sklepach i restauracjach, używa się ich także do przygotowania sushi.
- Ryby maślane powinny być oznakowane dokładną nazwą gatunkową na opakowaniu (o taką informację można się również dopytywać w restauracjach i smażalniach ryb).
- Ryby maślane nie są zanieczyszczone rtęcią.
Określenie "ryba maślana" jest powszechnie stosowane w handlu i gastronomii dla kilku różnych gatunków ryb, które cechują się wysoką zawartością tłuszczu (18 - 21%). Kupując zatem rybę maślaną można dostać m.in. następujące gatunki:
- błyszczyk (Peprilus triacanthus),
- pompil (Centrolophus niger),
- żuwak (Stromateus),
- anoplopoma (Anoplopoma fimbria),
- ryby z rodzaju Centrolophus i Tubia (ang. rudderfish),
- eskolar (Lepidocybium flavobrunneum),
- krostropak (Ruvettus pretiosus, oilfish).
Do Polski najczęściej są importowane żuwaki fiatola, anoplopomy, eskolary i kostropaki. Ryby te można zakupić zarówno w sklepach rybnych, większych supermarketach, ale także w nadmorskich restauracjach i smażalniach ryb.
Problem w tym, że dwa gatunki (eskolar i krostropak) zawierają nietrawiony przez człowieka tłuszcz (tzw. woski). U osób wrażliwych spożycie takiej ryby może zakończyć się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, a nawet zatruciem pokarmowym .
porada
Jeśli trafisz na rybę maślaną w sklepie lub restauracji upewnij się jaki jest to konkretnie gatunek. Informacje te powinny znajdować się na opakowaniu i u sprzedawcy.
UWAGA: ryby zaliczane do maślanych, z uwagi na swoją strukturę, są często wykorzystywane do sushi.
Zgodnie z rozporządzeniem (WE) 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny żywności pochodzenia zwierzęcego, ryby takie jak eskolar i krostropak mogą być wprowadzane do obrotu wyłącznie w formie opakowań jednostkowych/zbiorczych i muszą być odpowiednio oznakowane w celu zapewnienia konsumentom informacji na temat metod ich przygotowania/gotowania oraz ryzyka związanego z obecnością substancji wywierających szkodliwy wpływ na przewód pokarmowy .
Ryba maślana - wartości odżywcze
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 1 porcję (150 g) surowej ryby maślanej:
- Kalorie - 219 kcal
- Białko - 26 g
- Tłuszcz - 12,03 g
- Węglowodany - 0 g
uwaga!
Podane wartości odżywcze, a także ilości witamin i składników mineralnych, przytoczone są z amerykańskiej bazy produktów dla ryby o nazwie "butterfish". Nazwa ta jest stosowana w USA głównie do ryb: Peprilus triacanthus (błyszczyk), Stromateus fiatola (żuwak fiatola), Odax pullus i Anoplopoma fimbria (anoplopoma).
Ryba maślana - witaminy i składniki mineralne
Ryba maślana zawiera bardzo dużo witaminy B12
Jedna porcja ryby maślanej (150 g) dostarcza 2,85 µg witaminy B12, co odpowiada 114% dziennego zalecanego spożycia dla tej witaminy.
Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ:
- bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek,
- wpływa na działanie układu nerwowego,
- odgrywa ważną rolę w powstawaniu DNA,
- obniża poziom homocysteiny we krwi.
Zawartość witamin w porcji 150 g ryby maślanej:
- Witamina B12 - 2,85 µg (114% RWS)
- Niacyna - 6,75 mg (42% RWS)
- Witamina B6 - 0,45 mg (32% RWS)
- Kwas pantotenowy - 1,13 mg (19% RWS)
- Tiamina - 0,18 mg (16% RWS)
- Ryboflawina - 0,23 mg (16% RWS)
- Kwas foliowy - 22,5 µg (11% RWS)
- Witamina A - 45 µg (6% RWS)
Ryba maślana jest doskonałym źródłem selenu
Porcja ryby maślanej dostarcza 53,25 µg selenu i pokrywa zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek w 97%.
Najważniejsze właściwości selenu obejmują:
- wpływ na prawidłową pracę tarczycy,
- działanie przeciwnowotworowe,
- korzystny wpływ na płodność mężczyzn,
- działanie zmniejszające ryzyko chorób sercowo - naczyniowych oraz choroby Alzheimera.
Zawartość składników mineralnych w porcji 150 g ryby maślanej:
- Selen - 53,25 µg (97% RWS)
- Fosfor - 360 mg (51% RWS)
- Potas - 562,5 mg (28% RWS)
- Cynk - 1,16 mg (12% RWS)
- Magnez - 37,5 mg (10% RWS)
- Miedź - 0,08 mg (8% RWS)
- Żelazo - 0,75 mg (5% RWS)
- Wapń - 33 mg (4% RWS)
Czy ryba maślana jest zdrowa?
Ryby maślane są bogatym źródłem białka, tłuszczu (w tym kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 ), wielu składników mineralnych, a także witamin z grupy B. Włączenie ich do diety w umiarkowanych ilościach, tak samo jak w przypadku innych ryb, może być korzystne.
uwaga!
Zalecamy spożycie ryb maślanych, które nie są źródłem niestrawnych wosków: błyszczyka, pompila, żuwaka, anoplopomy.
Naukowcy wykazali, że wzrost spożycia ryb przyczynia się do obniżenia ryzyka:
- otyłości,
- cukrzycy typu 2,
- choroby niedokrwiennej serca,
- udaru mózgu,
- zespołu metabolicznego,
- depresji,
- demencji,
- nowotworów przewodu pokarmowego .
Czy ryba maślana jest zanieczyszczona?
Ryba maślana należy do ryb o niskim stopniu zanieczyszczenia rtęcią i może być spożywana przez kobiety w ciąży (za wyjątkiem gatunków, zawierających niestrawny tłuszcz)
W badaniu ryb i owoców morza w Korei ustalono także, że jedna z tzw. ryb maślanych (Pampus argenteus) cechuje się niewielką zawartością polichlorowanych bifenyli (PCB) .
Ryba maślana - przeciwwskazania
Dla większości gatunków ryb występujących pod nazwą "ryba maślana" nie istnieją szczególne przeciwwskazania czy ograniczenia dotyczące spożycia. Tak jak inne ryby, mogą one wywoływać objawy alergii pokarmowej u osób uczulonych.
Ryba maślana może powodować zatrucie pokarmowe
Zupełnie osobnym tematem są dwa gatunki ryb, należące do Gempylidae: eskolar i krostropak. Ich tłuszcz składa się w 90% z nietrawionych przez człowieka estrów woskowych, zwanych gempylotoksynami. Spożycie tych ryb może skutkować u osób wrażliwych:
- bólami głowy,
- bólami brzucha,
- biegunką z oleistym stolcem o żółtym lub pomarańczowym kolorze (ang. keriorrhea, biegunka tłuszczowa),
- mdłościami i wymiotami,
- zmianami skórnymi (wysypka, zaczerwienienie, świąd) .
Wymienione dolegliwości zwykle pojawiają się po 2 - 3 godzinach od spożycia ryby i utrzymują się przez ok. 24 godziny. Przy odpowiednim nawodnieniu nie stanowią zagrożenia dla życia i ustępują samoistnie.
Nie istnieją ustalone minimalne ilości ryby maślanej, przy spożyciu których nie wystąpi zatrucie pokarmowe - u każdego mogą być to zupełnie inne ilości. Większość osób nie zauważy żadnych niepokojących objawów.
uwaga!
Eskolar i krostropak są objęte zakazem importu i sprzedaży we Włoszech, Japonii i Korei Południowej.
Kto nie powinien spożywać ryby maślanej?
Zatrucie pokarmowe na skutek spożycia eskolara i krostropaka może dotknąć każdą, nawet w pełni zdrową osobę.
Szczególnie odradza się spożycia nieokreślonych gatunków ryb, występujących pod nazwą "ryba maślana":
- kobietom w ciąży,
- osobom starszym,
- dzieciom,
- osobom z chorobami jelit i zespołem złego wchłaniania.
Pomimo że nie wszystkie ryby maślane stwarzają ryzyko zatrucia pokarmowego, istnieje pewne ryzyko błędu w przekazywaniu informacji podczas łańcucha dostaw. Zdarzają się sytuacje nieprawidłowego oznakowania ryby, lub też braku informacji o gatunku ryby maślanej ze strony obsługi restauracji/smażalni .
porada
Jeśli próbujesz pierwszy raz ryby maślanej (eskolara i krostropaka, ale także "ryby maślanej" niewiadomego gatunku) zacznij od małych ilości, aby sprawdzić swój poziom wrażliwości na spożyte estry woskowe.
Więcej podobnych treści
Leszcz
- Paulina Styś-Nowak
- 30 grudnia 2022
Tilapia
- Paulina Styś-Nowak
- 24 lutego 2023
Ryby
Ryby powinny być spożywane 2 - 3 razy w tygodniu. Które ryby są najzdrowsze i najmniej zanieczysz...
- Martyna Szałankiewicz
- 14 września 2023
Łosoś
Łosoś to tłusta ryba morska o wysokiej zawartości kwasów omega-3. Czy warto jeść łososia? Czy jes...
- Paulina Styś-Nowak
- 28 września 2023
Sardynki
Sardynki to drobne, tłuste ryby morskie o niskim stopniu zanieczyszczenia. Czy sardynki są zdrowe...
- Paulina Styś-Nowak
- 29 września 2023
Makrela
Makrela to tłusta ryba morska z rodziny makrelowatych. Czy makrela jest zdrowa? Który gatunek mak...
- Paulina Styś-Nowak
- 03 października 2023
Spis badań i źródeł
- https://digitalcommons.uri.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1632&context=gsofacpubs
- https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2004R0853:20110311:PL:PDF
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171951/nutrients
- Ka Ho Ling i wsp.: Fish-induced keriorrhea. Adv Food Nutr Res, 2009;57:1-52., 57, 1-52.
- Shengjun Wu i wsp.: Fish consumption and colorectal cancer risk in humans: a systematic review and meta-analysis. Am J Med, 2012, 125(6), 551-9e5.
- Xiao-Feng Yu i wsp.: Fish consumption and risk of gastrointestinal cancers: a meta-analysis of cohort studies. World J Gastroenterol, 2014, 20(41), 15398-412.
- Lukas Schwingshackl i wsp.: Food groups and risk of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol, 2017, 32(5), 363-375.
- Yeonji Yang i wsp.: Fish consumption and risk of depression: Epidemiological evidence from prospective studies. Asia Pac Psychiatry, 2018, 10(4), e12335.
- Wei Zhao i wsp.: Fish Consumption and Stroke Risk: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. J Stroke Cerebrovasc Dis, 2019, 28(3), 604-611.
- Sabrina Schlesinger i wsp.: Food Groups and Risk of Overweight, Obesity, and Weight Gain: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Studies. Adv Nutr, 2019, 10(2), 205-218.
- Golgis Karimi i wsp.: A systematic review and meta-analysis of the association between fish consumption and risk of metabolic syndrome. Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2020, 30(5), 717-729.
- Stephen H Boyce i wsp.: Keriorrhoea: unusual gastrointestinal adverse effect from fish consumption. BMJ Case Rep, 2020, 13(6), e236424.
- Bo Zhang i wsp.: Fish Consumption and Coronary Heart Disease: A Meta-Analysis. Nutrients, 2020, 12(8), 2278.
- Eunje Kim i wsp.: Fish consumption and the risk of dementia: Systematic review and meta-analysis of prospective studies. Psychiatry Res, 2022, 317, 114889.
- H Ako i wsp.: Omega-3 fatty acids in Hawaii seafood. Hawaii Med J, 1994, 53(5), 142-5.
- https://www.fda.gov/food/environmental-contaminants-food/mercury-levels-commercial-fish-and-shellfish-1990-2012
- https://www.fda.gov/media/102331/download
- https://www.jeaht.org/upload/pdf/jksea-8-1-45.pdf
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780123850072000255
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.