Leszcz
Ostatnia aktualizacja: 08 marca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 2źródła
- 13badań
Leszcz (Abramis brama) to ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych (Cyprinidae). Posiada smaczne mięso z dużą ilością drobnych ości. Nadaje się zarówno do pieczenia, smażenia jak i gotowania na parze.
Ryba ta cechuje się wysoką zawartością białka, witamin z grupy B, minerałów, a także kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. To właśnie z tego powodu warto uwzględnić leszcza w swojej diecie.
W pigułce
- Leszcz to chuda ryba, zawierająca duże ilości pełnowartościowego białka oraz umiarkowane ilości kwasów z rodziny omega-3.
- Leszcz może działać korzystnie na układ krążenia.
- Leszcz może stanowić dobry składnik diety odchudzającej w przypadku osób z nadwagą i otyłością.
- Leszcz jest rybą o umiarkowanym ryzyku zanieczyszczenia rtęcią.
- Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny ograniczyć spożycie leszcza do 1 porcji (112 g) tygodniowo.
- Leszcz może wywoływać objawy alergii pokarmowej.
Leszcz osiąga maksymalnie 80 cm długości i 6 kg wagi. Występuje praktycznie w całej Europie, zachodniej Azji oraz w wielu obszarach Syberii. W Polsce żyje powszechnie w jeziorach, rzekach oraz w przybrzeżnej strefie Bałtyku. Jest jedną z najczęściej poławianych ryb przez wędkarzy.
Leszcz - wartości odżywcze
Leszcz jest chudą rybą, dostarczającą sporych ilości kwasów omega-3, a także witamin (sczególnie z grupy B) oraz składników mineralnych (selenu, fosforu i potasu).
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 1 porcję (150 g) surowego leszcza:
- Kalorie - 189 kcal
- Białko - 27 g
- Tłuszcz - 4 g
- kwasy omega-3 - 497 mg (30% RWS)
- kwas eikozapentaenowy (EPA) - 177 mg
- kwas dokozaheksaenowy (DHA) - 170 mg
- Węglowodany - 1,5 g
Czy leszcz jest zdrowy?
Leszcz może odgrywać istotną rolę w diecie zapobiegającej chorobom układu krążenia oraz wspierającej utartę masy ciała. Jednak z uwagi na niepokojące wyniki badań, dotyczących zawartości rtęci w leszczu, zaleca się zachowanie umiaru w jego spożyciu.
Leszcz może zmniejszać ryzyko chorób serca
Badacze wykazali, że wraz ze wzrostem spożycia ryb maleje częstość występowania choroby niedokrwiennej serca (CHD) . Na podstawie przeglądu badań z 2017 roku ustalono, że spożycie chudych ryb co najmniej raz w tygodniu prowadzi do obniżenia poziomu triglicerydów oraz podwyższenia stężenia cholesterolu HDL (tzw. "dobry" cholesterol) .
Leszcz - pomimo, że jest chudą rybą - zawiera znaczące ilości tłuszczów omega-3. Badania potwierdzają, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 działają przeciwmiażdżycowo, sprzyjają obniżeniu ciśnienia krwi, a także obniżają poziom triglicerydów .
Leszcz może wspomagać odchudzanie
Leszcz, jako niskokaloryczna ryba o wysokiej zawartości białka, może stanowić istotny element diety, umożliwiającej utratę nadmiernej masy ciała.
Badacze zaobserwowali, że dieta wysokobiałkowa sprzyja szybszej utracie masy ciała w porównaniu do diety, zawierającej standardową ilość białka. Efekt ten jest szczególnie wyraźny w pierwszych 3 - 6 miesiącach odchudzania, po tym czasie zanika .
Czy leszcz jest zanieczyszczony?
Można uznać, że leszcz jest rybą o umiarkowanym ryzyku zanieczyszczenia rtęcią.
W przeprowadzonym w latach 1998 - 2002 badaniu, oceniającym stężenie rtęci w rybach z Wisły, ustalono, że leszcze nie przekraczają dozwolonych obowiązujących norm dla tego pierwiastka . Badanie z 2021 roku wykazało, że ryby (w tym leszcze), pochodzące z Morza Bałtyckiego również nie stanowią zagrożenia dla zdrowia pod kątem obecności metali ciężkich .
Z kolei praca, zbierająca dane z lat 1993 - 2009 wykazała, że leszcze pochodzące z Niemiec, zawierają stężenia rtęci przekraczające normy ustalone przez Unię Europejską . Zbyt wysokie ilości rtęci odnotowano także w latach 2007 - 2013 w leszczach żyjących w różnych europejskich rzekach .
W badaniu z 2013 roku wykazano, że leszcze żyjące w polskich rzekach zawierają niewielkie ilości dioksyn, furanów i dl-PCB i nie przekraczają one dopuszczalnych unijnych norm .
Leszcz - przeciwwskazania
Alergia na leszcza
Leszcz może być przyczyną alergii pokarmowej, objawiającej się:
- nudnościami, wymiotami i biegunką,
- dusznością,
- katarem,
- pokrzywką,
- bólami głowy,
- wstrząsem anafilaktycznym (w rzadkich przypadkach).
Leszcz a ciąża
Z uwagi na potencjalne ryzyko zanieczyszczenia leszcza rtęcią, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, powinny zachować umiar w spożyciu leszcza.
Podobnie jak w przypadku innych ryb o wyższym stopniu zanieczyszczenia (m.in. tuńczyka, halibuta) ciężarne nie powinny jeść leszcza częściej niż 1 raz w tygodniu w ilości nie przekraczającej 112 g .
Więcej podobnych treści
Pstrąg
- Paulina Styś-Nowak
- 03 grudnia 2022
Tuńczyk
- Paulina Styś-Nowak
- 15 grudnia 2022
Tilapia
- Paulina Styś-Nowak
- 24 lutego 2023
Ryba maślana
Czy ryba maślana jest zdrowa? Czy może szkodzić? Jakie są objawy zatrucia rybą maślaną? Kto nie p...
- Paulina Styś-Nowak
- 26 maja 2023
Ryby
Ryby powinny być spożywane 2 - 3 razy w tygodniu. Które ryby są najzdrowsze i najmniej zanieczysz...
- Martyna Szałankiewicz
- 14 września 2023
Łosoś
Łosoś to tłusta ryba morska o wysokiej zawartości kwasów omega-3. Czy warto jeść łososia? Czy jes...
- Paulina Styś-Nowak
- 28 września 2023
Spis badań i źródeł
- http://www.phie.pl/pdf/phe-2005/phe-2005-1-027.pdf
- http://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-73cf09db-04ee-4e72-9bc3-d5928bf05b58?printView=true
- M S Westerterp-Plantenga i wsp.: Dietary protein, weight loss, and weight maintenance. Annu Rev Nutr, 2009;29:21-41., 29, 21-41.
- Melissa Y Wei i wsp.: Effects of eicosapentaenoic acid versus docosahexaenoic acid on serum lipids: a systematic review and meta-analysis. Curr Atheroscler Rep, 2011, 13(6), 474-83.
- Peter Lepom i wsp.: Mercury levels and trends (1993-2009) in bream (Abramis brama L.) and zebra mussels (Dreissena polymorpha) from German surface waters. Chemosphere, 2012, 86(2), 202-11.
- Paige E Miller i wsp.: Long-chain omega-3 fatty acids eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid and blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Hypertens, 2014, 27(7), 885-96.
- Regine Nguetseng i wsp.: Retrospective monitoring of mercury in fish from selected European freshwater and estuary sites. Chemosphere, 2015, 134, 427-34.
- Christine Tørris i wsp.: Lean Fish Consumption Is Associated with Beneficial Changes in the Metabolic Syndrome Components: A 13-Year Follow-Up Study from the Norwegian Tromsø Study. Nutrients, 2017, 9(3), 247.
- Sarvenaz Khalili Tilami i wsp.: Nutritional value of several commercially important river fish species from the Czech Republic. PeerJ, 2018, 6, e5729.
- Akira Sekikawa i wsp.: Effect of High-Dose Marine Omega-3 Fatty Acids on Atherosclerosis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Nutrients, 2019, 11(11), 2599.
- Faidon Magkos i wsp.: Protein-Rich Diets for Weight Loss Maintenance. Curr Obes Rep, 2020, 9(3), 213-218.
- Faidon Magkos i wsp.: The role of dietary protein in obesity. Rev Endocr Metab Disord, 2020, 21(3), 329-340.
- Bo Zhang i wsp.: Fish Consumption and Coronary Heart Disease: A Meta-Analysis. Nutrients, 2020, 12(8), 2278.
- Barbara Bobrowska-Korczak i wsp.: Determination of Pharmaceuticals, Heavy Metals, and Oxysterols in Fish Muscle. Molecules, 2021, 26(5), 1229.
- https://www.fda.gov/food/consumers/advice-about-eating-fish
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.