Sardynki
Ostatnia aktualizacja: 04 października 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 10źródła
- 18badań
Sardynki to określenie stosowane do całej grupy małych ryb z rodziny śledziowatych (Clupeidae). Uznawane są przez niektórych jako najzdrowsze ryby na świecie, ponieważ cechują się niskim stopniem zanieczyszczenia, przy jednocześnie wysokiej zawartości składników odżywczych.
W pigułce
- Sardynki to tłuste ryby morskie, które dostarczają dużo kwasów omega-3, taurynę, witaminy z grupy B, witaminę D, selen, fosfor, wapń, potas, żelazo i miedź.
- Regularne spożycie sardynek wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ może działać ochronnie wobec chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, depresji, demencji i choroby Alzheimera.
- Sardynki wspomagają budowę mocnych kości.
- Sardynki to ryby o niskim stopniu zanieczyszczenia, dlatego są zalecane w diecie kobiet w ciąży.
- Przeciwwskazaniem do spożycia sardynek i jest alergia na te ryby oraz dna moczanowa.
Sardynki występują w różnych wodach, w tym w Morzu Śródziemnym, Atlantyku i Pacyfiku. Ich nazwa pochodzi od Sardynii - włoskiej wyspy, która słynie z obfitości tych drobnych ryb. Spośród ponad 20 gatunków sardynek, najbardziej znane są sardynka europejska (Sardina pilchardus) i sardynka pacyficzna (Sardinops).
Sardynki można kupić głównie w puszce, w zalewie z oleju lub oliwy z oliwek. Świeże sardynki bardzo szybko się psują, dlatego rzadko są dostępne w sklepach. Ryby te posiadają wyraźny smak, który doskonale komponuje się w sałatkach i makaronach. Z sardynek można także przygotować smaczne pasty kanapkowe.
Czy szprot i sardynka to to samo?
Szprot to inna nazwa sardynki norweskiej (Sprattus sprattus). Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1181/2003 z dnia 2 lipca 2003 r. szproty i sardynki to to samo .
Sardynka a sardela
Sardynki i sardele, choć podobne z wyglądu, to zupełnie inne gatunki ryb. Sardele europejskie (Engraulis encrasicolus) to małe ryby z rodziny sardelowatych (Engraulidae), które wykorzystywane są do produkcji anchois. Sardynki natomiast należą do rodziny śledziowatych. Obie ryby łączy dopiero wspólny rząd: śledziokształtne.
Sardynki - wartości odżywcze
Sardynki to niezwykle wartościowe, tłuste ryby morskie, które dostarczają cenne kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz znaczące ilości witamin i składników mineralnych. Jako drobne ryby spożywane są razem z ośćmi, dzięki czemu stanowią wyjątkowo dobre źródło wapnia.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 1 porcję (90 g) sardynek w oleju z puszki :
Wartości odżywcze | |||
Kalorie | 191 kcal | ||
Białko | 22,6 g | ||
Tłuszcz | 10,5 g | ||
kwasy omega 3 | 0,9 g | ||
kwas eikozapentaenowy (EPA) | 435 mg | ||
kwas dokozaheksaenowy (DHA) | 468 mg | ||
Węglowodany | 0 g | ||
Witaminy i składniki mineralne | |||
Witamina B12 | 8,05 μg (322% RWS) | Selen | 47,43 μg (86% RWS) |
Witamina D | 4,32 μg (43% RWS) | Fosfor | 441 mg (63% RWS) |
Niacyna | 4,72 mg (29% RWS) | Wapń | 343,8 mg (43% RWS) |
Witamina E | 1,84 mg (15% RWS) | Żelazo | 2,63 mg (19% RWS) |
Witamina B2 | 0,2 mg (15% RWS) | Potas | 357,3 mg (18% RWS) |
Witamina B6 | 0,15 mg (11% RWS) | Miedź | 0,17 mg (17% RWS) |
Kwas pantotenowy | 0,58 mg (10% RWS) | Cynk | 1,18 mg (12% RWS) |
Witamina B1 | 0,07 mg (7% RWS) | Sód | 282,4 mg (12% RWS) |
Kwas foliowy | 9 μg (4% RWS) | Magnez | 35,1 mg (9% RWS) |
Czy sardynki są zdrowe?
Sardynki to zdrowe ryby, które mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka chorób serca i cukrzycy typu 2. Składniki odżywcze obecne w sardynkach wykazują właściwości przeciwzapalne i neuroprotekcyjne, dzięki czemu wspomagają pracę układu nerwowego. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość wapnia w sardynkach pod warunkiem, że są one spożywane razem z ośćmi.
Sardynki zapobiegają chorobom serca i cukrzycy typu 2
Sardynki są dobrym źródłem kwasów omega-3, których odpowiednie spożycie zmniejsza ryzyko chorób serca, działa przeciwmiażdżycowo, obniża poziom cholesterolu oraz redukuje ciśnienie krwi . Oprócz tego sardynki zawierają taurynę - aminokwas siarkowy o istotnym działaniu kardioprotekcyjnym .
W rocznym badaniu z udziałem 152 starszych pacjentów ze stanem przedcukrzycowym zaobserwowano, że wprowadzenie do diety przeciwcukrzycowej 200 g sardynek tygodniowo skutkowało zdecydowanie lepszą poprawą profilu lipidowego, ciśnienia tętniczego i HOMA-IR w porównaniu do stosowania samej diety zapobiegającej cukrzycy .
Regularne spożycie sardynek jest zatem prostym i tanim sposobem na profilaktykę najpowszechniejszych chorób dietozależnych, w tym chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2 .
Sardynki mają działanie neuroprotekcyjne
Częsta konsumpcja sardynek może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie mózgu. Odpowiednia ilość w diecie ryb bogatych w kwasy omega-3 wiąże się obniżeniem ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych, demencji i choroby Alzheimera .
Sardynki obfitują także w selen, który - podobnie jak kwasy omega-3 - powiązany jest z mniejszym ryzykiem depresji .
Sardynki wpływają pozytywnie na rozwój płodu
Sardynki są szczególnie zalecane w diecie kobiet w ciąży . Jako drobne ryby, żywiące się planktonem, kumulują niewiele zanieczyszczeń. Dzięki temu stanowią doskonały produkt, umożliwiający pokrycie zapotrzebowania ciężarnych na kwasy omega-3 - składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu.
Sardynki budują mocne kości
Jedna porcja sardynek z puszki (90g) dostarcza 343,8 mg wapnia i 4,32 μg witaminy D, co umożliwia pokrycie dobowego zapotrzebowania na te składniki pokarmowe aż w 43%. Odpowiednie spożycie wapnia i witaminy D to jeden z czynników pozwalających na utrzymanie mocnych i zdrowych kości.
Czy sardynki są zanieczyszczone?
Sardynki, jako drobne ryby żywiące się planktonem, zawierają niewiele zanieczyszczeń, w tym metali ciężkich (rtęci, ołowiu, kadmu) oraz dioksyn .
Dane z 2023 roku wskazują, że ilość polichlorowanych bifenyli (PCB) oraz pestycydów chloroorganicznych oznaczonych w 50 próbkach tkanki mięśniowej sardynek nie przekracza ustalonych norm międzynarodowych .
Biorąc pod uwagę obliczenia Morskiego Instytutu Rybackiego, dopiero spożycie 4,6 kg sardynek w oleju na tydzień stwarzałoby ryzyko narażenia na zbyt duże ilości rtęci. W przypadku dioksyn można bezpiecznie konsumować 330 g sardynek z puszki .
Spożycie dwóch porcji sardynek z puszki na tydzień (ok. 180 g) nie stanowi zatem zagrożenia pod kątem szkodliwych zanieczyszczeń.
Sardynki - przeciwwskazania
Alergia pokarmowa na sardynki stanowi główne przeciwwskazanie do spożycia tych ryb .
Sardynki są źródłem związków purynowych, dlatego powinny być ograniczane przez osoby cierpiące na dnę moczanową .
Więcej podobnych treści
Ryby
Ryby powinny być spożywane 2 - 3 razy w tygodniu. Które ryby są najzdrowsze i najmniej zanieczysz...
- Martyna Szałankiewicz
- 14 września 2023
Łosoś
Łosoś to tłusta ryba morska o wysokiej zawartości kwasów omega-3. Czy warto jeść łososia? Czy jes...
- Paulina Styś-Nowak
- 28 września 2023
Makrela
Makrela to tłusta ryba morska z rodziny makrelowatych. Czy makrela jest zdrowa? Który gatunek mak...
- Paulina Styś-Nowak
- 03 października 2023
Mintaj
Mintaj to chuda ryba o delikatnym, białym mięsie. Czy warto jeść mintaja? Jakie ma wartości odżyw...
- Paulina Styś-Nowak
- 04 października 2023
Morszczuk
Morszczuk to chuda, niskokaloryczna ryba o wysokiej zawartości białka. Czy morszczuk jest zdrowy?...
- Paulina Styś-Nowak
- 04 października 2023
Sola
Sola to gatunek chudej ryby morskiej z rodziny solowatych. Jakie posiada wartości odżywcze? Czy j...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 października 2023
Spis badań i źródeł
- https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/fish/
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/ALL/?uri=CELEX:32003R1181
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175139/nutrients
- https://mir.gdynia.pl/ocena-narazenia-konsumentow-ryb-na-szkodliwe-dzialanie-zanieczyszczen/
- M Zhang i wsp.: Beneficial effects of taurine on serum lipids in overweight or obese non-diabetic subjects. Amino Acids, 2004, 26(3), 267-71.
- Chang Soon Ahn i wsp.: Effect of taurine supplementation on plasma homocysteine levels of the middle-aged Korean women. Adv Exp Med Biol, 2009;643:415-22., 643, 415-22.
- A R Fernandes i wsp.: Occurrence of dioxins (PCDDs, PCDFs) and polychlorinated biphenyls (PCBs) in wild, farmed and processed fish, and shellfish. Food Addit Contam Part B Surveill, 2009;2(1):15-20., 2(1), 15-20.
- A P Jain i wsp.: Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease. Eur Rev Med Pharmacol Sci, 2015;19(3):441-5., 19(3), 441-5.
- Zongyao Li i wsp.: Association of total zinc, iron, copper and selenium intakes with depression in the US adults. J Affect Disord, 2018, 228, 68-74.
- Fereidoon Shahidi i wsp.: Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Their Health Benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018, 9, 345-381.
- Mark Waldron i wsp.: The Effects of Oral Taurine on Resting Blood Pressure in Humans: a Meta-Analysis. Curr Hypertens Rep, 2018, 20(9), 81.
- Yuhua Liao i wsp.: Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis. Transl Psychiatry, 2019, 9(1), 190.
- Yang Hu i wsp.: Marine Omega-3 Supplementation and Cardiovascular Disease: An Updated Meta-Analysis of 13 Randomized Controlled Trials Involving 127 477 Participants. J Am Heart Assoc, 2019, 8(19), e013543.
- Lin Guan i wsp.: The effects of taurine supplementation on obesity, blood pressure and lipid profile: A meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Pharmacol, 2020, 885, 173533.
- Andrew Elagizi i wsp.: An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients, 2021, 13(1), 204.
- Maike Wolters i wsp.: Effects of n-3 Polyunsaturated Fatty Acid Supplementation in the Prevention and Treatment of Depressive Disorders-A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 2021, 13(4), 1070.
- D A Díaz-Rizzolo i wsp.: Type 2 diabetes preventive effects with a 12-months sardine-enriched diet in elderly population with prediabetes: An interventional, randomized and controlled trial. Clin Nutr, 2021, 40(5), 2587-2598.
- Rena I Kosti i wsp.: Fish intake, n-3 fatty acid body status, and risk of cognitive decline: a systematic review and a dose-response meta-analysis of observational and experimental studies. Nutr Rev, 2022, 80(6), 1445-1458.
- Abhijeet Danve i wsp.: Role of diet in hyperuricemia and gout. Best Pract Res Clin Rheumatol, 2021, 35(4), 101723.
- Yuqi Dou i wsp.: Effect of n-3 polyunsaturated fatty acid on bone health: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Food Sci Nutr, 2021, 10(1), 145-154.
- Francine K Welty i wsp.: Omega-3 fatty acids and cognitive function. Curr Opin Lipidol, 2023, 34(1), 12-21.
- Carlos German Massone i wsp.: Persistent Organic Pollutants (POPs) in Sardine ( Sardinella brasiliensis): Biomonitoring and Potential Human Health Effects. Int J Environ Res Public Health, 2023, 20(3), 2036.
- Bao-Zhen Wei i wsp.: The Relationship of Omega-3 Fatty Acids with Dementia and Cognitive Decline: Evidence from Prospective Cohort Studies of Supplementation, Dietary Intake, and Blood Markers. Am J Clin Nutr, 2023, 117(6), 1096-1109.
- Heitor O Santos i wsp.: Eating more sardines instead of fish oil supplementation: Beyond omega-3 polyunsaturated fatty acids, a matrix of nutrients with cardiovascular benefits. Front Nutr, 2023, 10, 1107475.
- https://www.fda.gov/food/environmental-contaminants-food/mercury-levels-commercial-fish-and-shellfish-1990-2012?fbclid=IwAR1TEFAte6IFZwiLbxzEvq5QFr8MQsHvSXRrc0KFZdbzN8068Tz32NA4zTA_aem_AQnRnR90vnK2S7ujBWTZqXpSlDFydP6gT1chqARbolUxrp62iPJGN1bu4EI0dpTWZRs
- https://www.fda.gov/media/102331/download?attachment
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157522001089
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.