Anchois
Ostatnia aktualizacja: 29 września 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 14źródła
- 15badań
Anchois to zaczerpnięte z języka francuskiego słowo, określające przetwory z sardeli europejskiej, czyli małej ryby z rodziny sardelowatych (Engraulidae). Zwykle można je kupić w szklanych słoikach, zamarynowane w soli i zalane olejem lub oliwą. Posiadają charakterystyczny słony i ostry smak, przez co są dodawane do potraw w niewielkich ilościach.
Anchois jest bogate w kwasy omega-3, a także selen i niacynę. Z tego względu może stanowić istotne urozmaicenie diety, zarówno pod kątem wartości odżywczych jak i walorów smakowych.
W pigułce
- Anchois, czyli przetwory z sardeli europejskich, cechują się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, a także selenu i niacyny.
- Anchois może dawać korzyści w zakresie profilaktyki chorób krążenia, zmniejszania stanów zapalnych, zapobiegania depresji, a także opóźniania starzenia się mózgu.
- Anchois charakteryzuje się niskim stopniem zanieczyszczeń i może być bezpiecznie spożywane przez kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci.
- Z uwagi na wysoką zawartość sodu, umiar w konsumpcji anchois powinny zachować osoby ze zdiagnozowanym nadciśnieniem tętniczym.
- Anchois może być przyczyną alergii pokarmowej.
- Anchois stwarza ryzyko zakażenia nicieniami z rodzaju Anisakis. Gotowanie i mrożenie ryb całkowicie eliminuje pasożyty.
Co to jest anchois?
Anchois to nazwa zarezerwowana dla przetworów z sardeli europejskich (Engraulis encrasicolus). Oczyszczone i wypatroszone ryby podlegają peklowaniu w dużej ilości soli, która zapobiega rozwojowi drobnoustrojów i psuciu się sardeli. Tak przygotowane ryby dojrzewają przez kilka miesięcy, po czym są umieszczane w słoikach lub puszkach i zalewane olejem lub oliwą.
uwaga!
Anchois jest zawsze przygotowane z filetów sardeli europejskiej. W sklepach można natknąć się na tańsze produkty, w których znajdują się sardynki lub szprotki. Jeśli zależy Ci na prawdziwym anchois, zawsze sprawdzaj etykietę.
Sposób przetwarzania sardeli wpływa na ich ostry, mocno słony smak. To właśnie z jego powodu anchois ma zastosowanie bardziej jako przyprawa niż główny składnik. Anchois są szczególnie popularne w diecie śródziemnomorskiej, gdzie stanowią nieodłączny dodatek do makaronów (spaghetti Alla Puttanesca), past kanapkowych (tapenady - pasty z oliwek i kaparów), sosów (Salsa Verde), pizzy, tart, farszów oraz sałatek.
Anchois- wartości odżywcze
Anchois w oleju składa się w 56,6% z wody, 32,5% z białka oraz w 10,9% z tłuszczu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 5 sztuk anchois w oleju(20g):
- Kalorie - 42 kcal
- Białko - 5,78 g
- Tłuszcz - 1,94 g
- kwasy omega-3 - 435 mg (27% RWS)
- kwas eikozapentaenowy (EPA) - 153 mg
- kwas dokozaheksaenowy (DHA) - 258 mg
- Węglowodany - 0 g
Anchois zawiera umiarkowaną ilość kalorii
W 100 g anchois w oleju znajduje się 210 kcal, co czyni je produktem o umiarkowanej ilości kalorii . Anchois dodaje się do potraw w symbolicznych ilościach, tak jak przyprawy, dlatego też produkt ten nie stanowi istotnego źródła kalorii w przeciętnej diecie.
Anchois zawiera dużo kwasów omega-3
Anchois jest bardzo dobrym źródłem kwasów omega 3. W porcji 5 sztuk filecików anchois (20 g) znajduje się 153 mg EPA oraz 258 mg DHA .
Kwasy tłuszczowe omega-3 pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie, szczególnie zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Tłuszcze te muszą być dostarczane z dietą, ponieważ nie są syntetyzowane w ustroju.
wiem więcej!
Anchois - witaminy i składniki mineralne
Anchois jest dobrym źródłem niacyny
Porcja anchois dostarcza 3,98 mg niacyny, co pozwala pokryć dzienne zalecane spożycie na ten w składnik w 25%.
Niacyna przyczynia się do:
- obniżenia poziomu cholesterolu we krwi,
- prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
- poprawy stanu skóry,
- zapobiegania rozwoju pelagry.
Zawartość witamin w porcji 20 g anchois w oleju:
- Niacyna - 3,98 mg (25% RWS)
- Witamina B12 - 0,18 µg (7% RWS)
- Witamina E - 0,67 mg (6% RWS)
- Witamina B2 - 0,07 mg (5% RWS)
- Witamina K - 2,42 µg (3% RWS)
- Kwas pantotenowy - 0,18 mg (3% RWS)
- Witamina B6 - 0,04 mg (3% RWS)
- Witamina D - 0,34 µg (2% RWS)
Anchois dostarcza sporo sodu i selenu
Anchois, jako produkt konserwowy, jest źródłem sporych ilości sodu. W 20 g filecików anchois znajduje się 733,6 mg sodu, co stanowi 32% dziennej dopuszczalnej normy spożycia.
Sód odgrywa wiele istotnych funkcji w organizmie, lecz jego nadmierne spożycie koreluje z wyższym ryzykiem nadciśnienia tętniczego oraz raka żołądka .
wiem więcej!
W 20 g anchois znajduje się 13,62 µg selenu. Taka ilość umożliwia pokrycie dziennego zalecanego spożycia na selen w 25%.
Selen wpływa na:
- regulację przemian hormonów tarczycy,
- zmniejszenie ryzyka niektórych nowotworów,
- płodność u mężczyzn,
- profilaktykę chorób układu krążenia oraz choroby Alzheimera.
Zawartość składników mineralnych w porcji 20 g anchois w oleju:
- Sód - 733,6 mg (32% RWS)
- Selen - 13,62 µg (25% RWS)
- Fosfor - 50,4 mg (7% RWS)
- Miedź - 0,07 mg (7% RWS)
- Żelazo - 0,93 mg (7% RWS)
- Wapń - 46,4 mg (6% RWS)
- Potas - 108,8 mg (5% RWS)
- Cynk - 0,49 mg (5% RWS)
- Magnez - 13,8 mg (4% RWS)
Czy anchois jest zdrowe?
Anchois z pewnością można zaliczyć do zdrowych ryb, ponieważ nawet małe jej ilości stanowią dobre źródło kwasów omega-3, a także witamin i minerałów. Potencjalne korzyści, wynikające ze spożycia anchois wiążą się z pozytywnego oddziaływania EPA i DHA na organizm człowieka. Sardele europejskie charakteryzują się jednocześnie niskim stopniem zanieczyszczenia, co stanowi dodatkową zachętę do częstszego spożycia anchois.
Anchois wspiera zdrowe serce
Jedna puszka anchois (45g) pozwala pokryć zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 w 61%.
Kwasy tłuszczowe omega-3 przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi, poprawy parametrów profilu lipidowego oraz zmniejszają ryzyko chorób serca . Nawet niewielki dodatek anchois do potraw może realnie zwiększać ilość EPA i DHA w diecie, a w efekcie wspierać zdrowy układ krążenia.
Anchois może zmniejszać stany zapalne
Kwasy tłuszczowe omega-3 przyczyniają się do obniżenia białka C-reaktywnego, będącego jednym z markerów stanu zapalnego . Podobny efekt obserwuje się na skutek suplementacji selenem .
Oznacza to, że zarówno selen jak i kwasy omega-3, w które obfituje anchois, mogą prowadzić do zmniejszenia stanu zapalnego toczącego się w organizmie.
Anchois może przeciwdziałać depresji
Badacze wykazali, że wyższe spożycie selenu koreluje z niższym ryzykiem rozwoju depresji . Kwasy tłuszczowe omega-3 również odgrywają ogromną rolę w tej kwestii. Suplementacja 720-880 mg kwasu eikozapentaenowego (EPA) w połączeniu z 440-480 mg kwasu dokozaheksaenowego (DHA) przez ok. 8-12 tygodni skutkowała znaczącym złagodzeniem objawów depresji
Regularne spożycie anchois, które jest doskonałym źródłem obu wymienionych składników, może mieć istotne znaczenie w kontekście zapobiegania depresji, a także łagodzenia jej objawów.
Anchois może działać korzystnie na mózg
Na podstawie badań wykazano, że suplementacja omega-3 może zapobiegać pogorszeniu funkcji poznawczych u osób starszych . Inna praca dostarczyła dowodów na skuteczność DHA i EPA w poprawie pamięci u osób starszych .
Biorąc pod uwagę dostępne prace, kwasy tłuszczowe omega-3 mają obiecujący potencjał w spowalnianiu starzenia się mózgu oraz zapobieganiu zaburzeniom psychicznym .
Czy anchois jest zanieczyszczone?
Sardele europejskie należą do ryb o niskim stopniu zanieczyszczenia. Z danych z 2007 - 2009 roku wynika, że anchois charakteryzuje się bardzo niskim poziomem rtęci i należy do ryb bezpiecznych dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dzieci .
W badaniu z 2016 roku naukowcy ustalili, że ilość rtęci w sardelach z Morza Czarnego i Morza Marmara nie przekracza dozwolonych poziomów . Podobne wyniki uzyskano w badaniu opublikowanym w 2020 roku .
Anchois jest także bezpiecznym produktem pod kątem zawartości innych zanieczyszczeń, w tym związków chloroorganicznych (pestycydy, polichlorowane bifenyle) oraz pozostałych metali ciężkich (kadmu, ołowiu, miedzi, niklu i chromu). W 2010 roku poziomy kadmu i ołowiu dla sardeli z Morza Czarnego przekroczyły dopuszczalne normy europejskie, zaś w 2013 roku stężenie tych pierwiastków było zdecydowanie niższe i nie przekraczało ustalonych norm .
Anchois - przeciwwskazania
Anchois a alergia
Sardele europejskie, podobnie jak inne ryby, mogą wywoływać objawy alergii pokarmowej. Osoby, które po spożyciu anchois obserwują niepokojące symptomy (m.in. katar, nudności i wymioty, biegunkę, ból brzucha, ból głowy) powinny skontaktować się z alergologiem w celu diagnostyki alergii .
Anchois a nadciśnienie
Anchois dostarcza dużych ilości sodu. Osoby będące na diecie niskosodowej, a także chorujące na nadciśnienie tętnicze powinny zachować umiar w spożyciu anchois .
porada
Dokładne opłukanie anchois pod bieżącą wodą pozwala pozbyć się części sodu. Jeśli dodajesz do potrawy anchois, nie dosalaj jej dodatkowo solą kuchenną.
Anchois a pasożyty
Konsumpcja surowego anchois wiąże się z ryzykiem infekcji pasożytniczej zwanej anisakiozą. Zakażenie to związane jest ze spożyciem nicieni z rodzaju Anisakis, które mogą znajdować się w mięśniach surowych ryb .
Objawy anisakiozy obejmują:
- ból brzucha,
- nudności i wymioty,
- biegunkę,
- gorączkę,
- swędzącą wysypkę .
porada
Obróbka termiczna (temperatura wewnątrz ryby powyżej 63°C), a także zamrażanie (temperatura poniżej -20°C przez 7 dni) pozwala całkowicie pozbyć się nicieni z ryby.
Więcej podobnych treści
Karp
Karp to najpopularniejsza świąteczna ryba w Polsce. Jest dosyć tłusta i charakteryzuje się "ziemi...
- dr Bartosz Kulczyński
- 09 maja 2021
Dorada
- Paulina Styś-Nowak
- 30 grudnia 2022
Dorsz
- Paulina Styś-Nowak
- 03 grudnia 2022
Flądra
- Paulina Styś-Nowak
- 15 grudnia 2022
Halibut
- Paulina Styś-Nowak
- 30 grudnia 2022
Miruna
- Paulina Styś-Nowak
- 14 marca 2023
Spis badań i źródeł
- https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/fish/
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174183/nutrients
- M Teresa Solas i wsp.: Anisakis antigens detected in fish muscle infested with Anisakis simplex L3. J Food Prot, 2008, 71(6), 1273-6.
- Lanfranco D'Elia i wsp.: Dietary salt intake and risk of gastric cancer. Cancer Treat Res, 2014;159:83-95., 159, 83-95.
- Trevor A Mori i wsp.: Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: epidemiology and effects on cardiometabolic risk factors. Food Funct, 2014, 5(9), 2004-19.
- Karin Yurko-Mauro i wsp.: Docosahexaenoic acid and adult memory: a systematic review and meta-analysis. PLoS One, 2015, 10(3), e0120391.
- Fabio Colombo i wsp.: Prevalence and Mean Intensity of Anisakidae Parasite in Seafood Caught in the Mediterranean Sea Focusing on Fish Species at Risk of Being Raw-consumed. A Meta Analysis and Systematic Review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016, 56(9), 1405-16.
- Xiao-Wei Zhang i wsp.: Omega-3 fatty acids and risk of cognitive decline in the elderly: a meta-analysis of randomized controlled trials. Aging Clin Exp Res, 2016, 28(1), 165-6.
- Derya Çamur i wsp.: Determining mercury levels in anchovy and in individuals with different fish consumption habits, together with their neurological effects. Toxicol Ind Health, 2016, 32(7), 1215-23.
- Petra Rust i wsp.: Impact of Salt Intake on the Pathogenesis and Treatment of Hypertension. Adv Exp Med Biol, 2017;956:61-84., 956, 61-84.
- Trevor A Mori i wsp.: Marine OMEGA-3 fatty acids in the prevention of cardiovascular disease. Fitoterapia, 2017, 123, 51-58.
- W Ju i wsp.: The effect of selenium supplementation on coronary heart disease: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Trace Elem Med Biol, 2017, 44, 8-16.
- Zongyao Li i wsp.: Association of total zinc, iron, copper and selenium intakes with depression in the US adults. J Affect Disord, 2018, 228, 68-74.
- Xiao-Fei Guo i wsp.: Effects of EPA and DHA on blood pressure and inflammatory factors: a meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019;59(20):3380-3393., 59(20), 3380-3393.
- Yuhua Liao i wsp.: Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis. Transl Psychiatry, 2019, 9(1), 190.
- Filipe Costa i wsp.: Mercury accumulation in fish species along the Portuguese coast: Are there potential risks to human health?. Mar Pollut Bull, 2020, 150, 110740.
- Judith Kim i wsp.: Low sodium diet for gastric cancer prevention in the United States: Results of a Markov model. Cancer Med, 2021, 10(2), 684-692.
- Andrew Elagizi i wsp.: An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients, 2021, 13(1), 204.
- Maike Wolters i wsp.: Effects of n-3 Polyunsaturated Fatty Acid Supplementation in the Prevention and Treatment of Depressive Disorders-A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 2021, 13(4), 1070.
- Ignasi Mora i wsp.: Structured Long-Chain Omega-3 Fatty Acids for Improvement of Cognitive Function during Aging. Int J Mol Sci, 2022, 23(7), 3472.
- https://www.cdc.gov/parasites/anisakiasis/faqs.html
- https://www.fda.gov/food/consumers/advice-about-eating-fish
- https://www.fda.gov/food/metals-and-your-food/mercury-levels-commercial-fish-and-shellfish-1990-2012
- https://www.researchgate.net/publication/318151170_Pollutant_bioaccumulation_in_anchovy_Engraulis_encrasicolus_tissue_fish_species_of_commercial_interest_at_the_Romanian_Black_Sea_coast
- https://www.researchgate.net/publication/342249668_The_efficacy_and_safety_of_omega-3_fatty_acids_on_depressive_symptoms_in_perinatal_women_a_meta-analysis_of_randomized_placebo-controlled_trials
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.