Węgorz
Ostatnia aktualizacja: 10 października 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 3źródła
- 5badań
Węgorz europejski (Anguilla anguilla) to gatunek dennej, drapieżnej ryby z rodziny węgorzowatych (Anguillidae). Posiada białe, jędrne mięso o unikalnym smaku i bogactwie składników odżywczych. Należy jednak jeść go z umiarem, ponieważ może gromadzić zbyt dużo zanieczyszczeń.
W pigułce
- Węgorz to tłusta ryba dostarczająca duże ilości witamin (A, D, B12, E, niacyny) i minerałów (fosforu, cynku, potasu i selenu).
- Węgorz - w porównaniu do innych tłustych ryb - zawiera niewiele kwasów omega-3.
- Węgorz może kumulować nadmierne ilości rtęci i dioksyn, dlatego powinien być rzadko spożywany przez kobiety w ciąży i małe dzieci.
- Węgorz wędzony jest dodatkowo źródłem dużych ilości sodu i szkodliwych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA).
- Nie należy jeść surowego węgorza, ponieważ zawiera toksynę o podobnym działaniu do jadu węża.
Węgorz żyje w Oceanie Atlantyckim oraz europejskich rzekach, jeziorach i morzach. Z wyglądu przypomina węża o długości ok. 130 cm. Ryba ta jest szczególnie popularna w krajach Azjatyckich i Japonii, gdzie jest wykorzystywana do przygotowania sushi. W Polsce można kupić głównie węgorza wędzonego. Świeży węgorz - dostępny niekiedy w sklepach rybnych - świetnie nadaje się do pieczenia, grillowania i smażenia.
wiem więcej!
Węgorz to ryba długowieczna, która może żyć nawet 88 lat. Niestety węgorz jest zagrożony wyginięciem. Mimo to, nadal jest łowiony we wszystkich stadiach rozwoju, począwszy od młodych węgorzy szklistych, a skończywszy na dorosłych osobnikach.
Węgorz - wartości odżywcze
Węgorz to wysokokaloryczna ryba (184 kcal/100 g) dostarczająca dużych ilości pełnowartościowego białka (18,4 g / 100 g), wielu witamin (D, A, B12, E) i składników mineralnych (fosforu, cynku, potasu i selenu). Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu ogółem (11, g /100 g), węgorz nie stanowi dobrego źródła kwasów omega-3.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 1 porcję (150 g) surowego węgorza :
Wartości odżywcze | |||
Kalorie | 275 kcal | ||
Białko | 27,6 g | ||
Tłuszcz | 17,5 g | ||
kwasy omega 3 | 331 mg | ||
kwas eikozapentaenowy (EPA) | 126 mg | ||
kwas dokozaheksaenowy (DHA) | 94 mg | ||
Węglowodany | 0 g | ||
Witaminy i składniki mineralne | |||
Witamina D | 34,95 μg (349% RWS) | Fosfor | 324 mg (46% RWS) |
Witamina A | 1560 μg (195% RWS) | Cynk | 2,43 mg (24% RWS) |
Witamina B12 | 4,5 μg (180% RWS) | Potas | 408 mg (20% RWS) |
Witamina E | 6 mg (50% RWS) | Selen | 9,75 μg (18% RWS) |
Niacyna | 5,25 mg (33% RWS) | Magnez | 30 mg (8% RWS) |
Witamina B1 | 0,23 mg (20% RWS) | Żelazo | 0,75 mg (5% RWS) |
Kwas foliowy | 22,5 μg (11% RWS) | ||
Witamina B6 | 0,1 mg (7% RWS) |
Czy węgorz jest zdrowy?
Węgorz to wartościowa ryba, obfitująca w cenne, często niedoborowe w diecie składniki odżywcze, jak choćby witamina A i witamina D. Dzięki temu regularne spożycie węgorza może wykazywać korzystny wpływ na stan skóry, mineralizację kości, funkcjonowanie wzroku i odporność.
Niestety węgorz jest ubogim źródłem kwasów omega-3, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i działają przeciwzapalnie. Jeśli szukasz ryby bogatej w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wybierz łososia, makrelę, sardynki lub pstrąga.
wiem więcej!
Czy warto jeść węgorza wędzonego?
W Polsce zdecydowanie częściej można kupić węgorza wędzonego. Niestety cechuje się on dużo wyższą zawartością sodu w porównaniu do ryby świeżej. Podczas procesu wędzenia powstają także szkodliwe związki takie jak wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które działają rakotwórczo i genotoksycznie.
Zaleca się, aby ryby wędzone, takie jak węgorz czy makrela, były spożywane jak najrzadziej i z umiarem (maksymalnie raz na miesiąc). Na co dzień lepiej wybierać ryby świeże i piec je w piekarniku, dusić lub gotować na parze.
Czy węgorz jest zanieczyszczony?
Węgorz bytujący w zanieczyszczonych wodach może gromadzić nadmierne ilości rtęci. Według danych z 2015 roku węgorze żyjące w Polsce cechowały się zbyt wysokim poziomem tego metalu ciężkiego (0,5 - 1 mg/kg), oscylującym w granicach ustalonego limitu dla ryb sprzedawanych w Unii Europejskiej .
W badaniu z 2016 roku, w którym sprawdzano 64 próbki węgorza z jezior w północno-wschodniej Polsce, średnie stężenie rtęci wynosiło 0,179 mg/kg, (zakres od 0,028 do 0,487 mg/kg) co nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Jednocześnie naukowcy zwrócili uwagę, że ilość rtęci występująca w węgorzu jest ściśle związana z jego długością ciała - większe okazy stwarzają dużo wyższe ryzyko narażenia na rtęć .
Węgorze, w zależności od miejsca życia, mogą być także zanieczyszczone dioksynami .
Węgorz - przeciwwskazania
Węgorz może być przyczyną alergii pokarmowej. Jeśli obserwujesz u siebie niepokojące objawy po spożyciu tej ryby, skonsultuj się z alergologiem .
Nie należy spożywać surowego węgorza!
Surowy węgorz zawiera w swojej krwi toksyczne dla wszystkich ssaków białko - ichtiotoksynę . Posiada ona działanie podobne do jadu węża: wywołuje drżenie mięśni, porażenie serca i płuc i hemolizę (rozpad) krwinek czerwonych.
Węgorz pieczony, wędzony, smażony czy grillowany jest w pełni bezpieczny, ponieważ podgrzanie go do temp. powyżej 58 stopni C całkowicie niszczy ichtiotoksynę.
Węgorz w ciąży
Z uwagi na ryzyko zbyt wysokiego poziomu rtęci w węgorzu zaleca się, aby kobiety w ciąży ograniczyły spożycie tej ryb do 1 porcji na tydzień (1 porcja to ok. 112 g).
Więcej podobnych treści
Sandacz
Sandacz to smaczna ryba słodkowodna z rodziny okoniowatych. Czy sandacz jest zdrowy? Jakie posiad...
- Paulina Styś-Nowak
- 06 października 2023
Szczupak
Szczupak to drapieżna ryba słodkowodna. Czy szczupak jest zdrowy? Jakie ma wartości odżywcze? Kto...
- Paulina Styś-Nowak
- 06 października 2023
Okoń
Okoń to drapieżna ryba słodkowodna z rodziny okoniowatych. Czy warto jeść okonia? Jakie dostarcza...
- Paulina Styś-Nowak
- 09 października 2023
Śledzie
Śledzie o tłuste ryby morskie cieszące się ogromną popularnością w Polsce. Czy śledzie są zdrowe?...
- Paulina Styś-Nowak
- 10 października 2023
Spis badań i źródeł
- https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/fish/
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174193/nutrients
- Mireiyu Yoshida i wsp.: Purification and characterization of a proteinaceous toxin from the Serum of Japanese eel Anguilla japonica. Protein J, 2008, 27(7-8), 450-4.
- C Geeraerts i wsp.: Reproduction of European eel jeopardised by high levels of dioxins and dioxin-like PCBs?. Sci Total Environ, 2011, 409(19), 4039-47.
- Lucyna Polak-Juszczak i wsp.: Mercury toxicity and the protective role of selenium in eel, Anguilla anguilla. Environ Sci Pollut Res Int, 2015, 22(1), 679-88.
- Lucyna Polak-Juszczak i wsp.: Methylmercury and Total Mercury in Eels, Anguilla anguilla, from Lakes in Northeastern Poland: Health Risk Assessment. Ecohealth, 2016, 13(3), 582-590.
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S004565351000055X
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969713013181
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.