Serek wiejski
Ostatnia aktualizacja: 12 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 7źródła
- 3badań
Serek wiejski (serek ziarnisty) to rodzaj twarogowego sera o charakterystycznej, ziarnistej konsystencji i lekko słodkim smaku.
Jako bogate źródło białka, witamin i minerałów, stanowi doskonałe uzupełnienie zdrowej diety.
W pigułce
- Serek wiejski dostarcza dużo białka, witamin z grupy B, witaminy A, selenu, fosforu i wapnia.
- Serek wiejski jest źródłem znaczących ilości soli, dlatego osoby stosujące dietę niskosodową powinny spożywać go w umiarkowanych ilościach.
- Serek wiejski - podobnie jak inne przetwory mleczne - przyczynia się do mniejszego ryzyka chorób cywilizacyjnych (otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów).
- Serek wiejski stanowi istotny element diety odchudzającej, a jego spożycie może wpływać pozytywnie na wzrost uczucia sytości.
- Serek wiejski nie powinien być spożywany przez osoby z alergią na białka krowiego i z nietolerancją laktozy.
Serek wiejski składa się z ziaren twarogowych (twarogu), które są zatopione w delikatnej, osolonej śmietance.
Jak powstaje serek wiejski?
Podczas wyrobu serka wiejskiego używa się pasteryzowanego mleka krowiego. Dodatek do mleka odpowiednich kultur bakterii i podpuszczki prowadzi do powstania skrzepu, który następnie kroi się, podgrzewa i miesza. W ten sposób powstają gładkie i równe ziarna twarogowe, z których odciągana jest serwatka. Same ziarna są 2 - 3 krotnie płukane i odsączane z wody, po czym dodaje się do nich śmietankę z solą. Gotowy serek wiejski zostaje schłodzony i spakowany.
Choć w Polsce serek wiejski produkowany jest dopiero od 1992 roku, to cieszy się niebywałą popularnością. Można go kupić:
- ze szypiorkiem,
- z ziołami,
- z wsadem owocowym,
- z miodem.
Na półkach sklepowych znajdziemy także serek wiejski bez laktozy, z podwyższoną zawartością białka oraz z obniżoną zawartością tłuszczu (tzw. light, lekki).
porada
Serki wiejskie z dodatkiem owoców mają również dodatek cukru. Dlatego zdecydowanie lepiej sięgać po wersje naturalne lub ziołowe tego produktu.
Serek wiejski - wartości odżywcze
Wartości odżywcze w przeliczeniu na porcję serka wiejskiego (kubek 200 g):
- Kalorie - 206 kcal
- Białko - 23,2 g
- Tłuszcz - 8,44 g
- Węglowodany - 9,2 g
Serek wiejski zawiera dużo białka
Jedno opakowanie serka wiejskiego (200 g) dostarcza ok. 23 g białka, co umożliwia pokrycie zapotrzebowania na ten składnik w ok. 45% (dla diety na poziomie 2000 kcal).
Serek wiejski zawiera umiarkowane ilości kalorii i ma niski indeks glikemiczny (IG)
W 100 g serka wiejskiego z pełnotłustego mleka znajduje się ok. 103 kcal. W przypadku serka z obniżoną zawartością tłuszczu wartość energetyczna wynosi ok. 73 kcal/100 g .
Serek wiejski może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę, ponieważ posiada niski indeks i ładunek glikemiczny: 30 (IG = 30) i 0,8 (ŁG = 0,8) .
Serek wiejski - witaminy i składniki mineralne
Serek wiejski jest dobrym źródłem witamin B12 i B2
W opakowaniu serka wiejskiego (200 g) znajduje się aż 0,94 µg witaminy B12 i 0,5 mg witaminy B2, co pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na te składniki w ok. 37%.
- Witamina B12: odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, powstawanie krwinek czerwonych i aktywnej formy kwasu foliowego,
- Witamina B2: bierze udział m.in. w wytwarzaniu energii niezbędnej do funkcjonowania organizmu, obniża poziom homocysteiny, działa ochronnie na wzrok i układ nerwowy.
Zawartość witamin w kubku serka wiejskiego (200 g):
- Witamina B12 - 0,94 µg (38% RWS)
- Ryboflawina - 0,5 mg (36% RWS)
- Kwas pantotenowy - 1,05 mg (17% RWS)
- Witamina A - 136 µg (17% RWS)
- Witamina B6 - 0,11 mg (8% RWS)
- Kwas foliowy - 16 µg (8% RWS)
- Witamina B1 - 0,04 mg (4% RWS)
Serek wiejski zawiera dużo selenu i fosforu
Porcja serka wiejskiego (200 g) dostarcza 23,8 µg selenu i 300 mg fosforu, co pozwala na pokrycie dziennego zapotrzebowania na te składniki w 43%.
- Selen: zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, posiada właściwości przeciwnowotworowe, może zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia,
- Fosfor: buduje kości i zęby, jest składnikiem DNA, bierze udział w wytwarzaniu i magazynowaniu energii, reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową.
Serek wiejski zawiera dużo sodu
Jedno opakowanie serka wiejskiego zawiera ok. 1 - 1,4 g soli, co przekłada się na spożycie dużych ilości sodu. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacja Zdrowia (WHO), osoby dorosłe powinny spożywać dziennie poniżej 5 g soli (1 płaska łyżeczka).
wiem więcej!
Zawartość składników mineralnych w kubku serka wiejskiego (200 g):
- Selen - 23,8 µg (43% RWS)
- Fosfor - 300 mg (43% RWS)
- Sód - 616 mg (30% RWS)
- Wapń - 222 mg (28% RWS)
- Potas - 250 mg (12% RWS)
- Cynk - 1,02 mg (10% RWS)
- Miedź - 0,07 mg (7% RWS)
- Magnez - 18,4 mg (5% RWS)
Czy serek wiejski jest zdrowy?
Serek wiejski zaliczany jest do produktów o korzystnym profilu odżywczym i pozytywnym wpływie na zdrowie człowieka. Liczne badania potwierdzają ochronny wpływ spożycia nabiału, do którego zalicza się serek wiejski, wobec najbardziej rozpowszechnionych chorób przewlekłych.
Przegląd badań z 2016 roku wykazał, że spożycie mleka i produktów mlecznych (w tym serka wiejskiego) wiąże się z mniejszym ryzykiem:
- otyłości u dzieci,
- cukrzycy typu 2,
- chorób układu krążenia (zwłaszcza udaru mózgu),
- nowotworów: jelita grubego, pęcherza moczowego, żołądka i piersi .
Jednocześnie wykazano, że spożycie produktów mlecznych przez osoby dorosłe sprzyja utracie masy ciała podczas diety redukcyjnej i wpływa korzystnie na skład ciała .
Na podstawie metaanalizy z 2022 roku naukowcy ustalili, że wzrost spożycia nabiału o 200 g skutkuje zmniejszeniem ryzyka nadwagi i otyłości o 25%, a w przypadku cukrzycy o 3% .
Serek wiejski - przeciwwskazania
Serek wiejski może być spożywany przez większość osób, za wyjątkiem:
- uczulonych na białka mleka krowiego,
- cierpiących na nietolerancję laktozy .
Serek wiejski zawiera mniej laktozy niż mleko. Dlatego też niektóre osoby z nietolerancją na laktozę mogą tolerować umiarkowane ilości serka wiejskiego.
Osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze powinny ograniczyć częstość spożycia serka wiejskiego z uwagi na wysoką zawartość sodu.
Z czym jeść serek wiejski?
Serek wiejski można jeść zarówno na śniadanie, na kolację, lub jako szybką przekąskę między głównymi posiłkami. Świetnie współgra ze słodkimi jak i z wytrawnymi dodatkami.
Serek wiejski można jeść:
- jako samodzielną przekąskę,
- z dodatkiem dużej ilości ulubionych warzyw, np. rzodkiewki, szczypiorku, papryki, pomidora,
- z dodatkiem owoców i orzechów, lub domowej granoli,
- jako składnik koktajli,
- zmiksowany w formie pasty kanapkowej z rozmaitymi dodatkami (jajkami, rybami, warzywami),
- jako składnik ciasta na placki, pancakes i inne wypieki,
- jako dodatek do omletów i jajecznicy.
Więcej podobnych treści
Ser ricotta
Czy ser ricotta jest zdrowy? Jakie ma wartości odżywcze? Do czego można go użyć? Czym zastąpić ri...
- Paulina Styś-Nowak
- 09 maja 2023
Kefir
Czy picie kefiru jest zdrowe? Czy kefir działa dobrze na jelita? Ile można wypić kefiru na dzień?...
- Paulina Styś-Nowak
- 27 kwietnia 2023
Ser halloumi
Czy ser halloumi jest zdrowy? Kto powinien go ograniczyć? Jak jeść ser halloumi? Czy można go jeś...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 czerwca 2023
Jogurt naturalny
Jakie właściwości prozdrowotne ma jogurt naturalny? Czy można jeść go codziennie? Jak zrobić domo...
- Paulina Styś-Nowak
- 15 czerwca 2023
Jogurt grecki
Czy warto jeść jogurt grecki? Czym różni się jogurt grecki od naturalnego? Do czego można wykorzy...
- Paulina Styś-Nowak
- 12 czerwca 2023
Maślanka
Czy warto pić maślankę? Jakie posiada właściwości? Kiedy pić maślankę: rano czy wieczorem? Czy ma...
- Paulina Styś-Nowak
- 10 lipca 2023
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172182/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173417/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2346384/nutrients
- https://glycemic-index.net/cottage-cheese/
- Tanja Kongerslev Thorning i wsp.: Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food Nutr Res, 2016, 60, 32527.
- Janani Muthukumar i wsp.: Food and food products associated with food allergy and food intolerance - An overview. Food Res Int, 2020, 138(Pt B), 109780.
- Yifei Feng i wsp.: Consumption of Dairy Products and the Risk of Overweight or Obesity, Hypertension, and Type 2 Diabetes Mellitus: A Dose-Response Meta-Analysis and Systematic Review of Cohort Studies. Adv Nutr, 2022, 13(6), 2165-2179.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.