Serek wiejski

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Serek wiejski

Ostatnia aktualizacja: 12 czerwca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 7źródła
  • 3badań

Serek wiejski (serek ziarnisty) to rodzaj twarogowego sera o charakterystycznej, ziarnistej konsystencji i lekko słodkim smaku.

Jako bogate źródło białka, witamin i minerałów, stanowi doskonałe uzupełnienie zdrowej diety.


W pigułce

  • Serek wiejski dostarcza dużo białka, witamin z grupy B, witaminy A, selenu, fosforu i wapnia.
  • Serek wiejski jest źródłem znaczących ilości soli, dlatego osoby stosujące dietę niskosodową powinny spożywać go w umiarkowanych ilościach.
  • Serek wiejski - podobnie jak inne przetwory mleczne - przyczynia się do mniejszego ryzyka chorób cywilizacyjnych (otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów).
  • Serek wiejski stanowi istotny element diety odchudzającej, a jego spożycie może wpływać pozytywnie na wzrost uczucia sytości.
  • Serek wiejski nie powinien być spożywany przez osoby z alergią na białka krowiego i z nietolerancją laktozy.

Serek wiejski składa się z ziaren twarogowych (twarogu), które są zatopione w delikatnej, osolonej śmietance. 

Jak powstaje serek wiejski?

Podczas wyrobu serka wiejskiego używa się pasteryzowanego mleka krowiego. Dodatek do mleka odpowiednich kultur bakterii i podpuszczki prowadzi do powstania skrzepu, który następnie kroi się, podgrzewa i miesza. W ten sposób powstają gładkie i równe ziarna twarogowe, z których odciągana jest serwatka. Same ziarna są 2 - 3 krotnie płukane i odsączane z wody, po czym dodaje się do nich śmietankę z solą. Gotowy serek wiejski zostaje schłodzony i spakowany.

Choć w Polsce serek wiejski produkowany jest dopiero od 1992 roku, to cieszy się niebywałą popularnością. Można go kupić:

  • ze szypiorkiem,
  • z ziołami,
  • z wsadem owocowym,
  • z miodem.

Na półkach sklepowych znajdziemy także serek wiejski bez laktozy, z podwyższoną zawartością białka oraz z obniżoną zawartością tłuszczu (tzw. light, lekki).

Porada

porada

Serki wiejskie z dodatkiem owoców mają również dodatek cukru. Dlatego zdecydowanie lepiej sięgać po wersje naturalne lub ziołowe tego produktu.

Serek wiejski - wartości odżywcze

Wartości odżywcze w przeliczeniu na porcję serka wiejskiego (kubek 200 g):

  • Kalorie - 206 kcal
  • Białko - 23,2 g
  • Tłuszcz - 8,44 g
  • Węglowodany - 9,2 g

Serek wiejski zawiera dużo białka

Jedno opakowanie serka wiejskiego (200 g) dostarcza ok. 23 g białka, co umożliwia pokrycie zapotrzebowania na ten składnik w ok. 45% (dla diety na poziomie 2000 kcal).

Serek wiejski zawiera umiarkowane ilości kalorii i ma niski indeks glikemiczny (IG)

W 100 g serka wiejskiego z pełnotłustego mleka znajduje się ok. 103 kcal. W przypadku serka z obniżoną zawartością tłuszczu wartość energetyczna wynosi ok. 73 kcal/100 g .

Serek wiejski może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę, ponieważ posiada niski indeks i ładunek glikemiczny: 30 (IG = 30) i 0,8 (ŁG = 0,8) .

Serek wiejski - witaminy i składniki mineralne

Serek wiejski jest dobrym źródłem witamin B12 i B2

W opakowaniu serka wiejskiego (200 g) znajduje się aż 0,94 µg witaminy B12 i 0,5 mg witaminy B2, co pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na te składniki w ok. 37%.

  • Witamina B12: odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, powstawanie krwinek czerwonych i aktywnej formy kwasu foliowego,
  • Witamina B2: bierze udział m.in. w wytwarzaniu energii niezbędnej do funkcjonowania organizmu, obniża poziom homocysteiny, działa ochronnie na wzrok i układ nerwowy.

Zawartość witamin w kubku serka wiejskiego (200 g):

  • Witamina B12 - 0,94 µg (38% RWS)
  • Ryboflawina - 0,5 mg (36% RWS)
  • Kwas pantotenowy - 1,05 mg (17% RWS)
  • Witamina A - 136 µg (17% RWS)
  • Witamina B6 - 0,11 mg (8% RWS)
  • Kwas foliowy - 16 µg (8% RWS)
  • Witamina B1 - 0,04 mg (4% RWS)

Serek wiejski zawiera dużo selenu i fosforu

Porcja serka wiejskiego (200 g) dostarcza 23,8 µg selenu i 300 mg fosforu, co pozwala na pokrycie dziennego zapotrzebowania na te składniki w 43%.

  • Selen: zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, posiada właściwości przeciwnowotworowe, może zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia,
  • Fosfor: buduje kości i zęby, jest składnikiem DNA, bierze udział w wytwarzaniu i magazynowaniu energii, reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową.

Serek wiejski zawiera dużo sodu

Jedno opakowanie serka wiejskiego zawiera ok. 1 - 1,4 g soli, co przekłada się na spożycie dużych ilości sodu. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacja Zdrowia (WHO), osoby dorosłe powinny spożywać dziennie poniżej 5 g soli (1 płaska łyżeczka).

Zawartość składników mineralnych w kubku serka wiejskiego (200 g):

  • Selen - 23,8 µg  (43% RWS)
  • Fosfor - 300 mg (43% RWS)
  • Sód - 616 mg (30% RWS)
  • Wapń - 222 mg (28% RWS)
  • Potas - 250 mg (12% RWS)
  • Cynk - 1,02 mg (10% RWS)
  • Miedź - 0,07 mg (7% RWS)
  • Magnez - 18,4 mg (5% RWS)

Czy serek wiejski jest zdrowy?

Serek wiejski zaliczany jest do produktów o korzystnym profilu odżywczym i pozytywnym wpływie na zdrowie człowieka. Liczne badania potwierdzają ochronny wpływ spożycia nabiału, do którego zalicza się serek wiejski, wobec najbardziej rozpowszechnionych chorób przewlekłych.

Przegląd badań z 2016 roku wykazał, że spożycie mleka i produktów mlecznych (w tym serka wiejskiego) wiąże się z mniejszym ryzykiem:

  • otyłości u dzieci,
  • cukrzycy typu 2,
  • chorób układu krążenia (zwłaszcza udaru mózgu),
  • nowotworów: jelita grubego, pęcherza moczowego, żołądka i piersi .

Jednocześnie wykazano, że spożycie produktów mlecznych przez osoby dorosłe sprzyja utracie masy ciała podczas diety redukcyjnej i wpływa korzystnie na skład ciała .

Na podstawie metaanalizy z 2022 roku naukowcy ustalili, że wzrost spożycia nabiału o 200 g skutkuje zmniejszeniem ryzyka nadwagi i otyłości o 25%, a w przypadku cukrzycy o 3% .

Serek wiejski - przeciwwskazania

Serek wiejski może być spożywany przez większość osób, za wyjątkiem:

  • uczulonych na białka mleka krowiego,
  • cierpiących na nietolerancję laktozy .

Serek wiejski zawiera mniej laktozy niż mleko. Dlatego też niektóre osoby z nietolerancją na laktozę mogą tolerować umiarkowane ilości serka wiejskiego.

Osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze powinny ograniczyć częstość spożycia serka wiejskiego z uwagi na wysoką zawartość sodu.

Z czym jeść serek wiejski?

Serek wiejski można jeść zarówno na śniadanie, na kolację, lub jako szybką przekąskę między głównymi posiłkami. Świetnie współgra ze słodkimi jak i z wytrawnymi dodatkami.

Serek wiejski można jeść:

  • jako samodzielną przekąskę,
  • z dodatkiem dużej ilości ulubionych warzyw, np. rzodkiewki, szczypiorku, papryki, pomidora,
  • z dodatkiem owoców i orzechów, lub domowej granoli,
  • jako składnik koktajli,
  • zmiksowany w formie pasty kanapkowej z rozmaitymi dodatkami (jajkami, rybami, warzywami),
  • jako składnik ciasta na placki, pancakes i inne wypieki,
  • jako dodatek do omletów i jajecznicy.

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter