Jogurt grecki
Ostatnia aktualizacja: 15 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 15źródła
- 10badań
Jogurt grecki to gęsty, kremowy jogurt o cierpkim smaku. Odróżnia się od jogurtu naturalnego wyższą zawartością białka, tłuszczu i kalorii. Częste spożycie jogurtu greckiego może przynieść nam wiele korzyści zdrowotnych.
W pigułce
- Jogurt grecki jest dobrym źródłem składników mineralnych (fosforu, selenu, wapnia i potasu) oraz witamin z grupy B.
- Regularne spożycie jogurtu greckiego może wspomagać odchudzanie i budowę masy mięśniowej, zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2 oraz wspomagać mineralizację kości.
- Jogurt grecki przyczynia się do rozwoju prawidłowej mikroflory jelitowej.
- Jogurt grecki nie powinien być spożywany przez osoby z alergią na białka mleka krowiego.
- Większość osób z nietolerancją laktozy może konsumować umiarkowane ilości jogurtu greckiego.
Jogurt grecki powstaje na skutek fermentacji mleka krowiego (w tradycyjnych recepturach owczego) pożytecznymi kulturami bakterii. Następnie - w odróżnieniu od innych jogurtów - zostaje odcedzona serwatka, co prowadzi do otrzymania gęstego, kremowego jogurtu o cierpkim smaku i wyższej zawartości białka. Stąd inna nazwa dla tego produktu - jogurt przecedzony.
Jogurt grecki a jogurt typu greckiego
Na półkach sklepowych oprócz "jogurtów greckich" można spotkać także "jogurty typu greckiego". Różne nazewnictwo może wynikać z dwóch powodów:
1. Odmiennego sposobu produkcji - zamiast odcedzenia serwatki zostają dodane białka mleka i substancje zagęszczające .
2. Ostrożności producentów, wynikającej z greckich roszczeń do nazwy związanej z ochroną nazewnictwa geograficznego produktów, która jednak nie jest przyjęta przez prawodawstwo unijne i przepisy krajowe.
porada
Jogurt grecki można kupić w wersji naturalnej lub różnych owocowych smakach. Jogurty smakowe zawierają w swoim składzie spore ilości cukru. Kierując się względami zdrowotnymi, najlepiej wybierać produkty mleczne naturalne.
Jogurt grecki - wartości odżywcze
Jogurt grecki składa się w 82% z wody, 9% z białka, 5% z tłuszczów oraz w 4% z węglowodanów.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na porcję naturalnego jogurtu greckiego (150 g):
- Kalorie - 145,5 kcal
- Białko - 13,5 g
- Tłuszcz - 7,5 g
- Węglowodany - 6 g
Jogurt grecki jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny (IG)
Jogurt grecki należy do produktów niskokalorycznych, gdyż w 100 g znajduje się 97 kcal . W sklepach można kupić jogurt grecki beztłuszczowy lub z obniżoną zawartością tłuszczu, który cechuje się jeszcze niższą kalorycznością.
Indeks glikemiczny jogurtu greckiego jest niski i wynosi 12 (IG = 12) .
Jogurt grecki - witaminy i składniki mineralne
Jogurt grecki zawiera bardzo dużo witamin B12 i B2
W 150 g jogurtu greckiego znajduje się aż 1,13 µg witaminy B12 (45% dobowego zapotrzebowania) i 0,42 mg witaminy B2 (30% dobowego zapotrzebowania).
- Witamina B12: odpowiada m.in. za prawidłowe działanie układu nerwowego, powstawanie krwinek czerwonych i aktywnej formy kwasu foliowego,
- Witamina B2: bierze udział m.in. w wytwarzaniu energii niezbędnej do funkcjonowania organizmu, obniża poziom homocysteiny, wykazuje ochronny wpływ na wzrok i układ nerwowy.
Zawartość witamin w porcji jogurtu greckiego (150 g):
- Witamina B12 - 1,13 µg (45% RWS)
- Ryboflawina - 0,42 mg (30% RWS)
- Kwas pantotenowy - 0,5 mg (8% RWS)
- Kwas foliowy - 7,5 µg (4% RWS)
- Witamina B1 - 0,03 mg (3% RWS)
Jogurt grecki zawiera dużo selenu i fosforu
Porcja jogurtu greckiego (150 g) dostarcza 202,5 mg fosforu i 14,55 µg selenu, co pozwala na pokrycie dziennego zapotrzebowania na te składniki w ok. 28%.
- Selen: zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, ma właściwości przeciwnowotworowe, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia,
- Fosfor: buduje kości i zęby, jest składnikiem DNA, bierze udział w wytwarzaniu i magazynowaniu energii, reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową.
Zawartość składników mineralnych w porcji jogurtu greckiego (150 g):
- Fosfor - 202,5 mg (29% RWS)
- Selen - 14,55 µg (26% RWS)
- Wapń - 150 mg (19% RWS)
- Potas - 211,5 mg (11% RWS)
- Cynk - 0,78 mg (8% RWS)
- Magnez - 16,54 mg (4% RWS)
Jogurt grecki a naturalny
Jogurt grecki cechuje się dużo większą gęstością i kremowością, a także bardziej cierpkim smakiem w porównaniu do jogurtu naturalnego. Efekt ten związany jest z dodatkowym etapem produkcji jogurtu greckiego, obejmującym odcedzenie bogatej w laktozę serwatki.
Różnice wynikają także z zawartości podstawowych składników odżywczych: w większości produktów jogurt grecki dostarcza więcej kalorii, białka i tłuszczu, a mniej węglowodanów w postaci laktozy .
Wartości odżywcze | Jogurt grecki (100 g) | Jogurt naturalny (100 g) |
---|---|---|
Kalorie | 97 kcal | 61 kcal |
Białko | 9 g | 3,5 g |
Tłuszcz | 5 g | 3,25 g |
Węglowodany | 3,98 g | 4,66 g |
Wapń | 100 mg | 121 mg |
Oba jogurty są źródłem prozdrowotnych probiotyków i wykazują podobny wpływ na zdrowie człowieka.
Czy jogurt grecki jest zdrowy?
Jogurt grecki jest zdrowym produktem, a jego regularne spożycie może wpłynąć pozytywnie na kontrolę masy ciała, zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych, czy też wspierać prawidłową budowę kości.
Jogurt grecki wspomaga odchudzanie
Jogurtu grecki, jako dobre źródło białka, może istotnie przyczynić się do zwiększenia poczucia sytości i redukcji ilości kalorii w diecie .
Badania obserwacyjne dowodzą, że każde dodatkowe 50 g jogurtu na dzień koreluje z obniżeniem ryzyka nadwagi i otyłości o 13% . W badaniu z udziałem 15 zdrowych kobiet wykazano, że spożycie jogurtu greckiego z wysoką zawartością białka (24 g) prowadzi do wystąpienia większego uczucia sytości i opóźnienia kolejnego posiłku w porównaniu do jogurtu o niskiej i średniej zawartości białka (5 i 14 g) .
porada
Jeszcze więcej białka, a mniej kalorii zawiera islandzki jogurt skyr - ten rodzaj jogurtu również ma swoje szczególne zastosowanie na diecie odchudzającej.
Jogurt grecki może wspomagać budowę masy mięśniowej
Wysokie spożycie jogurtu greckiego przez osoby aktywnie fizycznie prawdopodobnie wpływa pozytywnie na skład ciała i sprzyja budowaniu masy mięśniowej.
W 12- tygodniowym badaniu z udziałem 30 mężczyzn wykazano, że spożycie jogurtu greckiego zawierającego 20 g białka (3 razy na dzień w dni treningowe i 2 razy na dzień w dni nietreningowe) spowodowało znaczący wzrost siły i grubości mięśni, a także zwiększenie beztłuszczowej masy ciała w porównaniu do posiłku na bazie węglowodanów .
Jogurt grecki zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych
Spożycie fermentowanych produktów mlecznych, w tym jogurtu greckiego, jest powiązane z mniejszym ryzykiem chorób sercowo - naczyniowych i cukrzycy typu 2 .
Jogurt grecki wspiera zdrowe jelita
Wszystkie fermentowane produkty mleczne, w tym jogurt naturalny, jogurt grecki, kefir, czy maślanka, są źródłem naturalnych bakterii probiotycznych, które wspomagają rozwój prawidłowej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym człowieka .
Pożądana mikroflora jelitowa wspomaga naturalną odporność organizmu i prawdopodobnie zmniejsza ryzyko chorób o podłożu zapalnym (m.in. chorób układu krążenia, nieswoistych zapaleń jelit), a także chorób neurodegeneracyjnych .
Jogurt grecki wspomaga zdrowe kości
Jogurt grecki jest bardzo dobrym źródłem wapnia, fosforu i białka - składników niezbędnych do budowy kości i zębów .
Konsumpcja fermentowanych produktów mlecznych prawdopodobnie przyczynia się do obniżenia ryzyka złamania szyjki kości udowej . Spożycie jogurtu greckiego zawierającego 20 g białka i 208 mg wapnia w porcji (3 razy na dzień w dni treningowe i 2 razy na dzień w dni nietreningowe) przyczyniło się do przesunięcia metabolizmu kostnego w kierunku zwiększonej mineralizacji kości .
Jogurt grecki - przeciwwskazania
Jogurt grecki może być spożywany przez większość osób. Wyjątek stanowią osoby z:
- alergią na białka mleka krowiego,
- silną nietolerancją laktozy .
porada
Jogurt grecki jest źródłem dużo mniejszych ilości laktozy w porównaniu do mleka, a nawet zwykłego jogurtu naturalnego, ponieważ rozkłada się ona podczas fermentacji oraz jest częściowo usuwana razem z serwatką. Większość osób z nietolerancją laktozy może spożywać umiarkowane ilości jogurtu greckiego.
Do czego pasuje jogurt grecki?
Jogurt grecki świetnie sprawdzi się zarówno w daniach na słodko jak i wytrawnych. Można wykorzystać go jako:
- podstawę śniadań i deserów z dodatkiem świeżych owoców, granoli i bakalii,
- dodatek do naleśników, gofrów i placuszków zamiast śmietany,
- bazę do dipów i sosów do sałatek (np. sosu czosnkowego),
- zabielacz do zup i sosów zamiast śmietany,
- kremowy dodatek do makaronu lub dań typu curry.
Więcej podobnych treści
Ser halloumi
Czy ser halloumi jest zdrowy? Kto powinien go ograniczyć? Jak jeść ser halloumi? Czy można go jeś...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 czerwca 2023
Jogurt naturalny
Jakie właściwości prozdrowotne ma jogurt naturalny? Czy można jeść go codziennie? Jak zrobić domo...
- Paulina Styś-Nowak
- 15 czerwca 2023
Maślanka
Czy warto pić maślankę? Jakie posiada właściwości? Kiedy pić maślankę: rano czy wieczorem? Czy ma...
- Paulina Styś-Nowak
- 10 lipca 2023
Zsiadłe mleko
Czy zsiadłe mleko jest zdrowe? Jak wpływa na zdrowie? Czy kwaśne mleko mogą pić kobiety w ciąży? ...
- Paulina Styś-Nowak
- 18 lipca 2023
Śmietana a zdrowie - co warto wiedzieć?
Śmietana cieszy się dużą popularnością w polskiej kuchni. Jakie są rodzaje śmietany? Czy śmietana...
- Paulina Styś-Nowak
- 31 stycznia 2024
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171284/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171304/nutrients
- https://foodstruct.com/food/greek-yogurt
- Thomas L Halton i wsp.: The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: a critical review. J Am Coll Nutr, 2004, 23(5), 373-85.
- John A Sunyecz i wsp.: The use of calcium and vitamin D in the management of osteoporosis. Ther Clin Risk Manag, 2008, 4(4), 827-36.
- Jane E Kerstetter i wsp.: Dietary protein and skeletal health: a review of recent human research. Curr Opin Lipidol, 2011, 22(1), 16-20.
- Steve M Douglas i wsp.: Low, moderate, or high protein yogurt snacks on appetite control and subsequent eating in healthy women. Appetite, 2013, 60(1), 117-122.
- J Bruce German i wsp.: The future of yogurt: scientific and regulatory needs. Am J Clin Nutr, 2014, 99(5 Suppl), 1271S-8S.
- Maria L Marco i wsp.: Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond. Curr Opin Biotechnol, 2017, 44, 94-102.
- Lei Wu i wsp.: Consumption of Yogurt and the Incident Risk of Cardiovascular Disease: A Meta-Analysis of Nine Cohort Studies. Nutrients, 2017, 9(3), 315.
- Jordi Salas-Salvadó i wsp.: Yogurt and Diabetes: Overview of Recent Observational Studies. J Nutr, 2017, 147(7), 1452S-1461S.
- Car Reen Kok i wsp.: Yogurt and other fermented foods as sources of health-promoting bacteria. Nutr Rev, 2018, 76(Suppl 1), 4-15.
- Aaron Bridge i wsp.: Greek Yogurt and 12 Weeks of Exercise Training on Strength, Muscle Thickness and Body Composition in Lean, Untrained, University-Aged Males. Front Nutr, 2019, 6, 55.
- Angel M Ong i wsp.: Fermented Milk Products and Bone Health in Postmenopausal Women: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials, Prospective Cohorts, and Case-Control Studies. Adv Nutr, 2020, 11(2), 251-265.
- Aaron D Bridge i wsp.: Consumption of Greek yogurt during 12 weeks of high-impact loading exercise increases bone formation in young, adult males - a secondary analysis from a randomized trial. Appl Physiol Nutr Metab, 2020, 45(1), 91-100.
- Leah T Stiemsma i wsp.: Does Consumption of Fermented Foods Modify the Human Gut Microbiota?. J Nutr, 2020, 150(7), 1680-1692.
- Judit Companys i wsp.: Fermented Dairy Products, Probiotic Supplementation, and Cardiometabolic Diseases: A Systematic Review and Meta-analysis. Adv Nutr, 2020, 11(4), 834-863.
- Janani Muthukumar i wsp.: Food and food products associated with food allergy and food intolerance - An overview. Food Res Int, 2020, 138(Pt B), 109780.
- René Rizzoli i wsp.: Dairy products and bone health. Aging Clin Exp Res, 2022, 34(1), 9-24.
- Fatma Elif Eroğlu i wsp.: Effect of fermented foods on some neurological diseases, microbiota, behaviors: mini review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2023;63(26):8066-8082., 63(26), 8066-8082.
- Yifei Feng i wsp.: Consumption of Dairy Products and the Risk of Overweight or Obesity, Hypertension, and Type 2 Diabetes Mellitus: A Dose-Response Meta-Analysis and Systematic Review of Cohort Studies. Adv Nutr, 2022, 13(6), 2165-2179.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.