Zsiadłe mleko
Ostatnia aktualizacja: 18 lipca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 2źródła
- 10badań
Zsiadłe mleko (kwaśne mleko) to produkt mleczny powstały na skutek samoczynnej fermentacji świeżego mleka. Może stanowić cenne uzupełnienie zdrowej diety, ponieważ zawiera wiele wartości odżywczych.
W pigułce
- Zsiadłe mleko jest dobrym źródłem białka, witamin z grupy B, wapnia i fosforu oraz probiotyków.
- Podobnie jak inne fermentowane produkty mleczne wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie.
- Zsiadłe mleko nie powinno być spożywane przez osoby z alergią na białka mleka krowiego oraz z silną nietolerancją laktozy.
- Zsiadłe mleko otrzymywane z niepasteryzowanego mleka nie powinno być spożywane przez kobiety w ciąży.
Jak powstaje zsiadłe mleko?
Zsiadłe mleko powstaje tradycyjnie ze świeżego, niepasteryzowanego i niesterylizowanego mleka w wyniku fermentacji, zachodzącej pod wpływem bakterii kwasu mlekowego obecnych w mleku. Proces ten nie wymaga dodatku starterowych kultur bakterii lub drożdży, tak jak ma to miejsce w przypadku innych fermentowanych produktów mlecznych (jogurtu, kefiru, maślanki).
Dzięki aktywności naturalnie występujących w mleku bakterii powstaje kwas mlekowy odpowiedzialny za ukwaszenie mleka. W procesie fermentacji wytwarzają się także inne związki warunkujące charakterystyczny, kwaśny smak zsiadłego mleka. Mowa tu m.in. o dwutlenku węgla, kwasie octowym, czy diacetylu.
Zsiadłe mleko dostępne w sklepie produkowane jest natomiast z mleka pasteryzowanego, aby zapewnić bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktowi końcowemu.
Czy zsiadłe mleko jest zdrowe?
Zsiadłe mleko to łatwostrawny produkt bogaty w białko, witaminy z grupy B, wapń i fosfor oraz probiotyki. Kwaśne mleko jest niskokaloryczne (w 100 g znajduje się ok. 50 - 60 kcal) i ma niski indeks glikemiczny.
Ilość badań naukowych dotyczących spożycia samego zsiadłego mleka jest skąpa. Jednak produkt ten - podobnie jak jogurt naturalny, kefir czy maślanka - zaliczany jest do grupy fermentowanych produktów mlecznych, których wpływ na zdrowie został bardzo dobrze zbadany.
Fermentowane produkty mleczne przyczyniają się:
- do mniejszego ryzyka nadwagi i otyłości, chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2 ,
- do redukcji ryzyka zachorowania na nowotwory ogółem, a szczególnie na raka pęcherza moczowego, jelita grubego i przełyku ,
- prawdopodobnie do wzmocnienia kości i redukcji ryzyka osteoporozy ,
- do pozytywnego wpływu na mikroflorę jelitową, która ma ogromne znaczenie w kontekście ogólnego stanu zdrowia .
Zsiadłe mleko - przeciwwskazania
Zsiadłe mleko może być bezpiecznie spożywane przez większość ludzi za wyjątkiem osób z:
- alergią na białka mleka krowiego,
- silną nietolerancją laktozy.
porada
Laktoza rozkłada się częściowo w procesie fermentacji bakteryjnej, dlatego też większość osób cierpiących na nietolerancję laktozy może spożywać niewielkie ilości zsiadłego mleka.
Zsiadłe mleko w ciąży
Kobiety w ciąży nie powinny spożywać niepasteryzowanego mleka i przetworów mlecznych produkowanych z takiego mleka z uwagi na ryzyko zakażenia chorobotwórczymi bakteriami (m.in. Campylobacter jejuni, Escherichia coli, Listeria monocytogenes) . Do tego typu produktów zalicza się niektóre sery pleśniowe a także zsiadłe mleko produkowane w warunkach domowych.
Zsiadłe mleka dostępne w sklepach są bezpieczne dla kobiet w ciąży, ponieważ podczas produkcji przemysłowej wykorzystuje się mleko pasteryzowane i żywe kultury bakterii fermentujących.
Jak zrobić zsiadłe mleko?
Świeże mleko należy pozostawić w ciepłym miejscu - latem na blacie kuchennym, zimą blisko kaloryfera - na ok. 1 - 2 dni. Po tym czasie mleko rozwarstwia się na płynną serwatkę i gęsty skrzep. Po wymieszaniu obu frakcji uzyskujemy gotowe do spożycia zsiadłe mleko, które najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
porada
Aby przygotować zsiadłe mleko w domu warto zdobyć świeże mleko od rolnika. W sklepie obecne są wyłącznie mleka pasteryzowane lub sterylizowane, które nie posiadają naturalnej flory bakteryjnej, niezbędnej do zajścia procesu samoczynnej fermentacji.
Kwaśne mleko można także przygotować z mleka pasteryzowanego (ale już nie mleka UHT), jednak potrzebna jest do tego jeszcze kwaśna śmietana bez konserwantów i z żywymi kulturami bakterii. Do mleka o temp. 22 - 28 stopni C należy dodać śmietanę w temperaturze pokojowej - na 1 litr mleka przypadają 4 łyżki śmietany. Wymieszany napój odstawia się na 1 - 2 dni w ciepłe miejsce do czasu ukwaszenia mleka .
Jak jeść zsiadłe mleko?
Zsiadłe mleko doskonale smakuje jako dodatek do młodych ziemniaków z koperkiem. Można je wykorzystać także do:
- ciast, racuchów, placków i naleśników,
- pieczenia domowego chleba,
- owocowych koktajli i deserów,
- zup (chłodników).
Więcej podobnych treści
Jogurt grecki
Czy warto jeść jogurt grecki? Czym różni się jogurt grecki od naturalnego? Do czego można wykorzy...
- Paulina Styś-Nowak
- 12 czerwca 2023
Maślanka
Czy warto pić maślankę? Jakie posiada właściwości? Kiedy pić maślankę: rano czy wieczorem? Czy ma...
- Paulina Styś-Nowak
- 10 lipca 2023
Śmietana a zdrowie - co warto wiedzieć?
Śmietana cieszy się dużą popularnością w polskiej kuchni. Jakie są rodzaje śmietany? Czy śmietana...
- Paulina Styś-Nowak
- 31 stycznia 2024
Spis badań i źródeł
- http://pracowniaserow.pl/zsiadle-mleko/
- Kui Zhang i wsp.: Fermented dairy foods intake and risk of cancer. Int J Cancer, 2019, 144(9), 2099-2108.
- Kui Zhang i wsp.: Fermented dairy foods intake and risk of cardiovascular diseases: A meta-analysis of cohort studies. Crit Rev Food Sci Nutr, 2020;60(7):1189-1194., 60(7), 1189-1194.
- Pilar Matía-Martín i wsp.: Effects of Milk and Dairy Products on the Prevention of Osteoporosis and Osteoporotic Fractures in Europeans and Non-Hispanic Whites from North America: A Systematic Review and Updated Meta-Analysis. Adv Nutr, 2019, 10(suppl_2), S120-S143.
- Angel M Ong i wsp.: Fermented Milk Products and Bone Health in Postmenopausal Women: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials, Prospective Cohorts, and Case-Control Studies. Adv Nutr, 2020, 11(2), 251-265.
- Judit Companys i wsp.: Fermented Dairy Products, Probiotic Supplementation, and Cardiometabolic Diseases: A Systematic Review and Meta-analysis. Adv Nutr, 2020, 11(4), 834-863.
- K Hidayat i wsp.: Systematic review and meta-analysis of the association between dairy consumption and the risk of hip fracture: critical interpretation of the currently available evidence. Osteoporos Int, 2020, 31(8), 1411-1425.
- Natasha K Leeuwendaal i wsp.: Fermented Foods, Health and the Gut Microbiome. Nutrients, 2022, 14(7), 1527.
- Kui Zhang i wsp.: Dose-Dependent Effect of Intake of Fermented Dairy Foods on the Risk of Diabetes: Results From a Meta-analysis. Can J Diabetes, 2022, 46(3), 307-312.
- Yifei Feng i wsp.: Consumption of Dairy Products and the Risk of Overweight or Obesity, Hypertension, and Type 2 Diabetes Mellitus: A Dose-Response Meta-Analysis and Systematic Review of Cohort Studies. Adv Nutr, 2022, 13(6), 2165-2179.
- Priya Patel i wsp.: Effects of Fermented Food Consumption on Non-Communicable Diseases. Foods, 2023, 12(4), 687.
- John A. Lucey i wsp.: Raw Milk Consumption. Nutr Today., 2015, 50(4), 189–193.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.