Jogurt Skyr
Ostatnia aktualizacja: 15 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 8źródła
- 12badań
Jogurt Skyr to tradycyjny islandzki produkt mleczny, cechujący się szczególnie wysoką zawartością białka. Z uwagi na swój wyjątkowy skład cieszy się coraz większą popularnością, zarówno w Polsce jak i na świecie.
W pigułce
- Jogurt skyr to niskokaloryczny fermentowany produkt mleczny, który zawiera dużo białka, wapnia i witamin z grupy B.
- Jogurt skyr może wspomagać odchudzanie, a także zapobiegać chorobom serca oraz cukrzycy typu 2.
- Regularne spożycie skyru może zmniejszać ryzyko osteoporozy.
- Jogurt skyr wspiera zdrowy mikrobiom jelitowy.
- Jogurt skyr nie powinien być spożywany przez osoby z alergią na białka mleka krowiego i silną nietolerancją laktozy.
Jogurt skyr jest spożywany przez mieszkańców Islandii od ponad tysiąca lat. Posiada delikatny, lekko kwaskowy smak, podobny do zwykłego jogurtu naturalnego. Rózni się natomiast konsystencją, która jest nieco gęstsza, a także składem podstawowych składników odżywczych.
Skyr produkuje się z odtłuszczonego, pasteryzowanego, a następnie schłodzonego mleka. Po dodaniu porcji wcześniej przygotowanego skyru (która stanowi źródło kultur żywych bakterii), a także podpuszczki, mleko się zsiada i zagęszcza. Po kilku godzinach fermentacji, jogurt przecedza się przez tkaninę lub sito w celu usunięcia płynnej serwatki.
Na półkach sklepowych można znaleźć skyr naturalny, a także jego wersje smakowe (np. truskawkowe, jagodowe, z dodatkiem owocowej frużeliny), które posiadają dodatek cukru.
Jogurt Skyr - wartości odżywcze
Jogurt skyr składa się w 83,4% z wody, 11,3% z białka, 4% z węglowodanów oraz w 1,3% z tłuszczów.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na porcję naturalnego jogurtu skyr (150g):
- Kalorie - 110 kcal
- Białko - 17 g
- Tłuszcz - 2 g
- Węglowodany - 6 g
Jogurt skyr zawiera dużo białka i niewiele tłuszczu
Jogurt skyr jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Porcja skyru dostarcza aż 17 g białka, co umożliwia pokrycie zapotrzebowania na ten składnik w ok. 35% (dla diety na poziomie 2000 kcal).
Skyr jest naturalnie ubogi w tłuszcz, dzięki czemu doskonale wpisuje się w dietę umożliwiającą utratę masy ciała.
porada
Na półkach sklepowych można znaleźć skyr z dodatkiem śmietanki, co znacząco podnosi zawartość tłuszczu i kalorii w produkcie. Jeśli zależy Ci na jogurcie niskotłuszczowym, koniecznie czytaj skład wybieranych produktów.
Jogurt skyr jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny (IG)
Jogurt skyr jest produktem o niskiej zawartości kalorii, ponieważ w 100 g znajduje się 73 kcal.
Dokładny indeks glikemiczny dla skyru nie został ustalony, z racji niskiej zawartości węglowodanów zalicza się go do produktów o niskim indeksie i ładunku glikemicznym.
Jogurt skyr zawiera dużo wapnia
Jogurt skyr jest bardzo dobrym źródłem wapnia. Jedna porcja (150 g) dostarcza 200 mg wapnia, pokrywając tym samym dobowe zapotrzebowanie na ten minerał w 25% .
Skyr zawiera także duże ilości witamin z grupy B (szczególnie B2 i B12) oraz fosforu i potasu.
Skyr a jogurt naturalny i grecki
Skyr przypomina w smaku jogurt naturalny, a pod względem konsystencji jogurt grecki. Wszystkie te produkty różnią się między sobą składem składników odżywczych. Skyr dostarcza mniej tłuszczu, a zdecydowanie więcej białka w porównaniu do pozostałych jogurtów .
Wartości odżywcze | Jogurt skyr (100 g) | Jogurt grecki (100 g) | Jogut naturalny (100 g) |
---|---|---|---|
Kalorie | 73 kcal | 97 kcal | 61 kcal |
Białko | 11,3 g | 9 g | 3,5 g |
Tłuszcz | 1,33 g | 5 g | 3,25 g |
Wapń | 133 mg | 100 mg | 121 mg |
Czy jogurt skyr jest zdrowy?
Jogurt skyr z pewnością można zaliczyć do produktów wywierających korzystny wpływ na zdrowie. Jest on szczególnie polecany w przypadku osób aktywnych fizycznie, a także w diecie zapobiegającej otyłości, chorobom układu krążenia i cukrzycy typu 2.
Jogurt skyr wspomaga odchudzanie
Badania obserwacyjne dowodzą, że wyższe spożycie jogurtu powiązane jest z niższym ryzykiem nadwagi i otyłości . Każde dodatkowe 50 g jogurtu na dzień koreluje z obniżeniem tego ryzyka o 13% .
Naukowcy wykazali, że w porównaniu z przekąskami wyskotłuszczowymi (krakersy, czekolada) przekąska w postaci jogurtu o wysokiej zawartości białka poprawia kontrolę apetytu, zwiększa uczucie sytości i zmniejsza spożycie energii z kolejnego posiłku o ok. 100 kcal .
Wydaje się, że kluczowe znaczenie w tym przypadku ma zawartość białka w jogurcie. W badaniu z udziałem 15 zdrowych kobiet zauważono, że spożycie jogurtu z wysoką zawartością białka (24 g) w większym stopniu przyczyniało się do zwiększenia uczucia sytości i opóźnienia kolejnego posiłku w porównaniu do jogurtu o niskiej i średniej zawartości białka (5 i 14 g) .
Podsumowanie
Jogurt skyr, jako produkt niskokaloryczny o wysokiej zawartości białka, stanowi doskonały dodatek do diety odchudzającej.
Jogurt skyr może działać kardioprotekcyjnie
Na podstawie przeglądu badań z 2020 roku naukowcy ustalili, że spożycie fermentowanych produktów mlecznych koreluje z mniejszym ryzykiem chorób serca, przy czym spożycie jogurtu dodatkowo jest powiązane z redukcją ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 .
Inna metaanaliza wykazała, że ryzyko chorób sercowo - naczyniowych zmniejsza się przy spożyciu ≥200 g jogurtu na dzień . Konsumpcja 80 - 125 g jogurtu na dzień zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 o 14 % w porównaniu do całkowitego braku jogurtu w diecie .
Jogurt skyr wpływa pozytywnie na mikrobiom jelitowy
Jogurt skyr - podobnie jak inne fermentowane produkty mleczne, w tym kefir i maślanka - jest źródłem naturalnych bakterii probiotycznych, które budują zdrowy mikrobiom w przewodzie pokarmowym .
Istnieje coraz więcej dowodów sugerujących, że zaburzenia mikroflory jelitowej są związane z rozwojem wielu chorób o podłożu zapalnym (m.in. chorób serca, nieswoistych zapaleń jelit, astmy). Regularne spożycie fermentowanego nabiału może przeciwdziałać temu negatywnemu zjawisku, a także wspierać naturalną odporność organizmu .
Jogurt skyr może zapobiegać osteoporozie
Jogurt skyr jest doskonałym źródłem wapnia, który stanowi podstawowy budulec kości i zębów.
Przegląd badań z 2019 roku wykazał, że produkty mleczne spożywane w okresie dzieciństwa znacząco zwiększają zawartość składników mineralnych w kościach . Spożycie fermentowanych produktów mlecznych prawdopodobnie przyczynia się do obniżenia ryzyka złamania szyjki kości udowej .
Jogurt skyr - przeciwwskazania
Jogurt skyr może być spożywany przez większość osób, za wyjątkiem:
- uczulonych na białka mleka krowiego,
- cierpiących na nietolerancję laktozy .
porada
Jogurt skyr zawiera zdecydowanie mniej laktozy niż mleko, ponieważ rozkłada się ona podczas fermentacji. Aby ocenić poziom tolerancji na laktozę obecną w jogurcie zaleca się wypróbowanie jego niewielkiej porcji. Większość osób z nietolerancją laktozy może spożywać umiarkowane ilości fermentowanych produktów mlecznych.
Do czego pasuje jogurt skyr?
Jogurt skyr może być wykorzystany na wiele sposobów, m.in. jako:
- baza do pożywnego śniadania z dodatkiem płatków owsianych, orzechów i świeżych owoców,
- dodatek do naleśników, gofrów i placuszków,
- składnik zdrowych deserów, m.in. sernika na zimno,
- składnik masy wysokobiałkowego omleta,
- samodzielna przekąska.
Więcej podobnych treści
Mozzarella
- Paulina Styś-Nowak
- 27 marca 2023
Ser ricotta
Czy ser ricotta jest zdrowy? Jakie ma wartości odżywcze? Do czego można go użyć? Czym zastąpić ri...
- Paulina Styś-Nowak
- 09 maja 2023
Kefir
Czy picie kefiru jest zdrowe? Czy kefir działa dobrze na jelita? Ile można wypić kefiru na dzień?...
- Paulina Styś-Nowak
- 27 kwietnia 2023
Serek wiejski
Czy serek wiejski jest zdrowy? Czy jest dobry na odchudzanie? Jakie są przeciwwskazania do spożyc...
- Paulina Styś-Nowak
- 25 maja 2023
Ser halloumi
Czy ser halloumi jest zdrowy? Kto powinien go ograniczyć? Jak jeść ser halloumi? Czy można go jeś...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 czerwca 2023
Jogurt naturalny
Jakie właściwości prozdrowotne ma jogurt naturalny? Czy można jeść go codziennie? Jak zrobić domo...
- Paulina Styś-Nowak
- 15 czerwca 2023
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171284/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171304/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/508060/nutrients
- Steve M Douglas i wsp.: Low, moderate, or high protein yogurt snacks on appetite control and subsequent eating in healthy women. Appetite, 2013, 60(1), 117-122.
- M A Martinez-Gonzalez i wsp.: Yogurt consumption, weight change and risk of overweight/obesity: the SUN cohort study. Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2014, 24(11), 1189-96.
- Laura C Ortinau i wsp.: Effects of high-protein vs. high- fat snacks on appetite control, satiety, and eating initiation in healthy women. Nutr J, 2014, 13, 97.
- Maria L Marco i wsp.: Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond. Curr Opin Biotechnol, 2017, 44, 94-102.
- Carmen Sayon-Orea i wsp.: Associations between Yogurt Consumption and Weight Gain and Risk of Obesity and Metabolic Syndrome: A Systematic Review. Adv Nutr, 2017, 8(1), 146S-154S.
- Lei Wu i wsp.: Consumption of Yogurt and the Incident Risk of Cardiovascular Disease: A Meta-Analysis of Nine Cohort Studies. Nutrients, 2017, 9(3), 315.
- Jordi Salas-Salvadó i wsp.: Yogurt and Diabetes: Overview of Recent Observational Studies. J Nutr, 2017, 147(7), 1452S-1461S.
- Car Reen Kok i wsp.: Yogurt and other fermented foods as sources of health-promoting bacteria. Nutr Rev, 2018, 76(Suppl 1), 4-15.
- Carmela de Lamas i wsp.: Effects of Dairy Product Consumption on Height and Bone Mineral Content in Children: A Systematic Review of Controlled Trials. Adv Nutr, 2019, 10(suppl_2), S88-S96.
- Angel M Ong i wsp.: Fermented Milk Products and Bone Health in Postmenopausal Women: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials, Prospective Cohorts, and Case-Control Studies. Adv Nutr, 2020, 11(2), 251-265.
- Leah T Stiemsma i wsp.: Does Consumption of Fermented Foods Modify the Human Gut Microbiota?. J Nutr, 2020, 150(7), 1680-1692.
- Judit Companys i wsp.: Fermented Dairy Products, Probiotic Supplementation, and Cardiometabolic Diseases: A Systematic Review and Meta-analysis. Adv Nutr, 2020, 11(4), 834-863.
- Janani Muthukumar i wsp.: Food and food products associated with food allergy and food intolerance - An overview. Food Res Int, 2020, 138(Pt B), 109780.
- René Rizzoli i wsp.: Dairy products and bone health. Aging Clin Exp Res, 2022, 34(1), 9-24.
- Yifei Feng i wsp.: Consumption of Dairy Products and the Risk of Overweight or Obesity, Hypertension, and Type 2 Diabetes Mellitus: A Dose-Response Meta-Analysis and Systematic Review of Cohort Studies. Adv Nutr, 2022, 13(6), 2165-2179.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.