Mozzarella
Ostatnia aktualizacja: 08 maja 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 9źródła
- 14badań
Mozzarella to miękki, biały ser podpuszczkowy, pochodzący z Włoch. Stanowi nieodłączny składnik wielu popularnych dań, takich jak pizza, tosty, zapiekane grzanki, sałatka Caprese czy potrawy z makaronów.
W pigułce
- Mozzarella to wysokokaloryczny ser o wysokiej zawartości białka i tłuszczu.
- Mozzarella dostarcza dużo witaminy B12, wapnia, fosforu, selenu i cynku.
- Mozzarella - w porównaniu do innych popularnych serów - zawiera mniej kalorii, tłuszczu i sodu.
- Mozzarella jest źródłem bakterii probiotycznych, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie.
- Mozzarelli nie powinny spożywać osoby z alergią na białka mleka krowiego oraz z nietolerancją laktozy.
- Osoby z nadwagą i otyłością powinny spożywać mozzarellę w umiarkowanych ilościach.
Mozzarella to miękki, niedojrzewający ser z rodziny Pasta-filata, wywodzący się z południowych Włoch. Tradycyjnie wytwarzany jest z mleka bawolego. Jednak wraz ze wzrostem popularności mozzarelli w Europie i USA, powszechną praktyką stała się również jej produkcja z mleka krowiego.
Ser mozzarella ma kremową, zwartą konsystencję, gładką powierzchnię i białą lub lekko żółtą barwę w zależności od rodzaju użytego mleka. Jest jednym z częściej wybieranych serów, a to za sprawą swojego łagodnego smaku i imponującej ciągliwości po roztopieniu.
Rodzaje mozzarelli
W zależności od użytego mleka wyróżnia się następujące rodzaje mozzarelli:
- mozzarella di bufala - tradycyjna, otrzymywana z mleka bawolego,
- mozzarella fior di latte - najpopularniejsza, wytwarzana z mleka krowiego,
- pecorella - praktycznie niedostępna, produkowana z mleka owczego i koziego.
W sklepie można kupić mozzarellę świeżą - zanurzoną w solance, która gwarantuje utrzymanie jej jakości i walorów smakowych- oraz mozzarellę o niskiej zawartości wilgoci (kostkę, potartą lub w formie paluszków serowych dla dzieci). Świeża mozzarella ma krótszy termin przydatności do spożycia i po otwarciu powinna być dalej przechowywana w solance, maksymalnie przez kilka dni.
Biorąc pod uwagę zawartość tłuszczu, wyróżnia się mozzarellę z pełnego mleka lub z mleka o obniżonej zawartości tłuszczu (mozzarella light).
Mozzarella - wartości odżywcze
Ser mozzarella składa się w 51,7% z wody, 22,9% z białka, 22,9% z tłuszczów oraz 2,5% z węglowodanów.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na połowę kuli mozzarelli (62,5g):
- Kalorie - 187 kcal
- Białko - 14 g
- Tłuszcz - 14 g
- Węglowodany - 1,5 g
Ser mozzarella zawiera sporo białka i tłuszczu
Ser mozzarella dostarcza znaczących ilości białka i tłuszczów.
Wśród kwasów tłuszczowych dominują nasycone kwasy tłuszczowe (13,9 g/ 100 g), następnie jednonienasycone kwasy tłuszczowe (6,57 g/ 100 g) i niewielkie ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (0,765 g/100g) .
Ser mozzarella ma dużo kalorii i niski indeks glikemiczny (IG)
Mozzarellę można uznać za produkt wysokokaloryczny, ponieważ wartość energetyczna 100 g sera mozzarella przygotowanego z pełnotłustego mleka wynosi 299 kcal . W przypadku mozzarelli z mleka częściowo odtłuszczonego (mozzarella light) ilość kalorii będzie nieco niższa: w 100 g takiego sera znajduje się 254 kcal .
Mozzarella zawiera śladowe ilości węglowodanów, dlatego też nie wpływa na poziom glukozy we krwi. Indeks i ładunek glikemiczny dla sera mozzarella wynosi 0 (GI = 0, ŁG = 0)
Mozzarella - witaminy i składniki mineralne
Ser mozzarella zawiera sporo witaminy B12
W jednej porcji mozzarelli (62,5g) znajduje się aż 1,43 µg witaminy B12, co pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w 57%.
Witamina B12 posiada wielokierunkowe działanie, m.in.:
- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- uczestniczy w powstawaniu krwinek czerwonych,
- obniża poziom homocysteiny,
- bierze udział w powstawaniu aktywnej formy kwasu foliowego.
Zawartość witamin w porcji mozzarelli (połowa kuli):
- Witamina B12 - 1,43 µg (57% RWS)
- Witamina A - 111,88 µg (14% RWS)
- Ryboflawina - 0,18 mg (13% RWS)
- Kwas foliowy - 4,38 µg (2% RWS)
- Witamina K - 1,44 µg (2% RWS)
Ser mozzarella dostarcza dużo wapnia
Mozzarella jest bardzo dobrym źródłem wapnia. Połowa kuli (62,5 g) zapewnia podaż 315,63 mg tego składnika, co pozwala na pokrycie dziennego zapotrzebowania w 40%.
Wapń odpowiada m.in. za:
- prawidłową budowę kości,
- skurcze mięśni,
- gojenie się ran,
- aktywację czynników krzepnięcia krwi.
Zawartość składników mineralnych w w porcji mozzarelli (połowa kuli):
- Wapń - 315,63 mg (40% RWS)
- Fosfor - 221,25 mg (32% RWS)
- Selen - 10,63 µg (19% RWS)
- Cynk - 1,83 mg (18% RWS)
- Sód - 303,75 mg (12% RWS)
- Mangan - 12,5 mg (3% RWS)
Czy mozzarella jest zdrowa?
Umiarkowane ilości mozzarelli mają swój udział w zdrowej, zbilansowanej diecie. Ser ten jest bardzo dobrym źródłem białka oraz cennych składników odżywczych (wapnia, fosforu, cynku, selenu, witaminy B12). W porównaniu do innych serów, cechuje się niższą kalorycznością, zawartością tłuszczu i sodu.
Jednak nadal jest to produkt o ogólnej wysokiej kaloryczności i znaczącej ilości tłuszczów nasyconych, dlatego też zaleca się zachować zdrowy rozsądek w jego spożyciu.
Mozzarella zawiera mniej kalorii i tłuszczu niż inne sery
Mozzarella, na tle większości innych popularnych serów, zawiera mniej kalorii, tłuszczów ogółem, a także tłuszczów nasyconych, których spożycie warto minimalizować na rzecz kwasów tłuszczowych jedno - i wielonienasyconych .
Rodzaj sera | Wartość energetyczna w 100g | Zawartość tłuszczu w 100g | Zawartość tłuszczów nasyconych w 100g |
---|---|---|---|
Mozzarella | 299 kcal | 22,1 g | 13,9 g |
Cheddar | 403 kcal | 33,3 g | 18,9 g |
Gouda | 356 kcal | 27,4 g | 17,6 g |
Feta | 265 kcal | 21,5 g | 13,3 g |
Parmezan | 420 kcal | 27,8 g | 15,4 g |
Ser mozzarella jest z pewnością lepszym wyborem dla osób, które stosują dietę o ujemnym bilansie energetycznym w celu utraty nadmiaru masy ciała.
Związek spożycia kwasów tłuszczowych nasyconych pochodzących z nabiału, a ryzykiem chorób układu krążenia nie jest do końca jasny. Większość aktualnych dowodów sugeruje, że produkty mleczne (w tym sery) mają neutralny lub pozytywny wpływ na schorzenia sercowo - naczyniowe .
Mozzarella zawiera mniej sodu niż inne sery
Mozzarella cechuje się dużą niższą zawartością sodu w porównaniu do większości innych powszechnie spożywanych serów.
Rodzaj sera | Zawartość sodu w 100g | Procent dziennego zapotrzebowania (RWS) |
---|---|---|
Mozzarella | 486 mg | 21% |
Cheddar | 653 mg | 28% |
Gouda | 819 mg | 36% |
Feta | 1139 mg | 50% |
Parmezan | 1804 mg | 78% |
W przypadku osób stosujących dietę niskosodową, mozzarella będzie najlepszym wyborem spośród różnych serów podpuszczkowych.
wiem więcej!
Mozzarella zawiera szczepy probiotyczne
Ser mozzarella zawiera szczepy bakterii Lactobacillus casei i Lactobacillus fermentum, które wykazują działanie probiotyczne .
Probiotyki wykazują szczególnie korzystne działanie w zakresie wspierania zdrowia jelit, zmniejszania stanów zapalnych w organizmie oraz zwiększania odporności .
Mozzarella wpływa korzystnie na kości i zęby
Mozzarella jest bardzo dobrym źródłem wapnia, fosforu i cynku - składników, odgrywających istotną rolę w promowaniu zdrowych kości i zębów.
Na podstawie przeglądu badań z 2019 roku ustalono, że produkty mleczne spożywane w okresie dzieciństwa znacząco zwiększają zawartość składników mineralnych w kościach . W badaniu z udziałem 68 studentów wykazano, że ser i jogurt bez dodatku cukru zwiększają stężenie wapnia i fosforu w płytce nazębnej. W związku z tym naukowcy uznali, że produkty te mogą zmniejszyć częstość występowania próchnicy u dzieci w wieku szkolnym .
Mozzarella - przeciwwskazania
Mozzarella jest bezpiecznym produktem, którego spożycie u większości osób nie daje żadnych niepożądanych skutków ubocznych.
Nie mniej jednak istnieją sytuacje, w których należy wykluczyć ser mozzarella z diety. Należą do nich:
- alergia na białka mleka krowiego, objawiająca się m.in. wysypką, pokrzywką, bólami brzucha, biegunką i astmą na skutek spożycia produktów mlecznych,
- nietolerancja laktozy, objawiająca się wzdęciami, bólem brzucha, nudnościami i biegunką na skutek spożycia produktów z laktozą, do których zalicza się również mozzarella .
Osoby z nadwagą i otyłością powinny ograniczyć spożycie mozzarelli, ponieważ duże ilości tłustych serów w diecie mogą znacząco podnieść jej kaloryczność i utrudniać spadek masy ciała.
porada
Osoby z nietolerancją laktozy mogą sięgać po sery pozbawione mlecznego cukru. Na półkach sklepowych coraz częściej można znaleźć mozzarellę bez laktozy. W przypadku osób odchudzających się, warto sięgnąć po produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Świetnym rozwiązaniem w tej sytuacji może okazać się mozzarella light.
Więcej podobnych treści
Jogurt Skyr
Czy jogurt skyr jest zdrowy? Czym różni się skyr od jogurtu naturalnego i greckiego? Jak jeść skyr?
- Paulina Styś-Nowak
- 04 maja 2023
Ser ricotta
Czy ser ricotta jest zdrowy? Jakie ma wartości odżywcze? Do czego można go użyć? Czym zastąpić ri...
- Paulina Styś-Nowak
- 09 maja 2023
Kefir
Czy picie kefiru jest zdrowe? Czy kefir działa dobrze na jelita? Ile można wypić kefiru na dzień?...
- Paulina Styś-Nowak
- 27 kwietnia 2023
Serek wiejski
Czy serek wiejski jest zdrowy? Czy jest dobry na odchudzanie? Jakie są przeciwwskazania do spożyc...
- Paulina Styś-Nowak
- 25 maja 2023
Ser halloumi
Czy ser halloumi jest zdrowy? Kto powinien go ograniczyć? Jak jeść ser halloumi? Czy można go jeś...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 czerwca 2023
Jogurt naturalny
Jakie właściwości prozdrowotne ma jogurt naturalny? Czy można jeść go codziennie? Jak zrobić domo...
- Paulina Styś-Nowak
- 15 czerwca 2023
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170845/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170847/nutrients
- https://glycemic-index.net/cheese-mozzarella-pressed-cottage-cheese-etc/
- E Guillemard i wsp.: Consumption of a fermented dairy product containing the probiotic Lactobacillus casei DN-114001 reduces the duration of respiratory infections in the elderly in a randomised controlled trial. Br J Nutr, 2010, 103(1), 58-68.
- Eric Guillemard i wsp.: Effects of consumption of a fermented dairy product containing the probiotic Lactobacillus casei DN-114 001 on common respiratory and gastrointestinal infections in shift workers in a randomized controlled trial. J Am Coll Nutr, 2010, 29(5), 455-68.
- T L Ravishankar i wsp.: Effect of consuming different dairy products on calcium, phosphorus and pH levels of human dental plaque: a comparative study. Eur Arch Paediatr Dent, 2012, 13(3), 144-8.
- Jean-Philippe Drouin-Chartier i wsp.: Systematic Review of the Association between Dairy Product Consumption and Risk of Cardiovascular-Related Clinical Outcomes. Adv Nutr, 2016, 7(6), 1026-1040.
- Jing Guo i wsp.: Milk and dairy consumption and risk of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Eur J Epidemiol, 2017, 32(4), 269-287.
- P M Clifton i wsp.: A systematic review of the effect of dietary saturated and polyunsaturated fat on heart disease. Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2017, 27(12), 1060-1080.
- Bruna Maria Salotti de Souza i wsp.: Lactobacillus casei and Lactobacillus fermentum Strains Isolated from Mozzarella Cheese: Probiotic Potential, Safety, Acidifying Kinetic Parameters and Viability under Gastrointestinal Tract Conditions. Probiotics Antimicrob Proteins, 2019, 11(2), 382-396.
- Mahshid Dehghan i wsp.: Association of dairy intake with cardiovascular disease and mortality in 21 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. Lancet, 2018, 392(10161), 2288-2297.
- Carmela de Lamas i wsp.: Effects of Dairy Product Consumption on Height and Bone Mineral Content in Children: A Systematic Review of Controlled Trials. Adv Nutr, 2019, 10(suppl_2), S88-S96.
- Hung-Hsiang Lai i wsp.: Probiotic Lactobacillus casei: Effective for Managing Childhood Diarrhea by Altering Gut Microbiota and Attenuating Fecal Inflammatory Markers. Nutrients, 2019, 11(5), 1150.
- Karim Naghmouchi i wsp.: Lactobacillus fermentum: a bacterial species with potential for food preservation and biomedical applications. Crit Rev Food Sci Nutr, 2020;60(20):3387-3399., 60(20), 3387-3399.
- Vivek Bhupathi i wsp.: Dairy Intake and Risk of Cardiovascular Disease. Curr Cardiol Rep, 2020, 22(3), 11.
- Janani Muthukumar i wsp.: Food and food products associated with food allergy and food intolerance - An overview. Food Res Int, 2020, 138(Pt B), 109780.
- Mi Ri Park i wsp.: Probiotic Lactobacillus fermentum strain JDFM216 improves cognitive behavior and modulates immune response with gut microbiota. Sci Rep, 2020, 10(1), 21701.
- Esther Cruijsen i wsp.: Dairy consumption and mortality after myocardial infarction: a prospective analysis in the Alpha Omega Cohort. Am J Clin Nutr, 2021, 114(1), 59-69.
- Annalisa Giosuè i wsp.: Consumption of Dairy Foods and Cardiovascular Disease: A Systematic Review. Nutrients, 2022, 14(4), 831.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.