Mozzarella

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Mozzarella

Ostatnia aktualizacja: 08 maja 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 9źródła
  • 14badań

Mozzarella to miękki, biały ser podpuszczkowy, pochodzący z Włoch. Stanowi nieodłączny składnik wielu popularnych dań, takich jak pizza, tosty, zapiekane grzanki, sałatka Caprese czy potrawy z makaronów.


W pigułce

  • Mozzarella to wysokokaloryczny ser o wysokiej zawartości białka i tłuszczu.
  • Mozzarella dostarcza dużo witaminy B12, wapnia, fosforu, selenu i cynku.
  • Mozzarella - w porównaniu do innych popularnych serów - zawiera mniej kalorii, tłuszczu i sodu.
  • Mozzarella jest źródłem bakterii probiotycznych, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie.
  • Mozzarelli nie powinny spożywać osoby z alergią na białka mleka krowiego oraz z nietolerancją laktozy.
  • Osoby z nadwagą i otyłością powinny spożywać mozzarellę w umiarkowanych ilościach.

Mozzarella to miękki, niedojrzewający ser z rodziny Pasta-filata, wywodzący się z południowych Włoch. Tradycyjnie wytwarzany jest z mleka bawolego. Jednak wraz ze wzrostem popularności mozzarelli w Europie i USA, powszechną praktyką stała się również jej produkcja z mleka krowiego.

Ser mozzarella ma kremową, zwartą konsystencję, gładką powierzchnię i białą lub lekko żółtą barwę w zależności od rodzaju użytego mleka. Jest jednym z częściej wybieranych serów, a to za sprawą swojego łagodnego smaku i imponującej ciągliwości po roztopieniu.

Rodzaje mozzarelli

W zależności od użytego mleka wyróżnia się następujące rodzaje mozzarelli:

  • mozzarella di bufala - tradycyjna, otrzymywana z mleka bawolego,
  • mozzarella fior di latte - najpopularniejsza, wytwarzana z mleka krowiego,
  • pecorella - praktycznie niedostępna, produkowana z mleka owczego i koziego.

W sklepie można kupić mozzarellę świeżą - zanurzoną w solance, która gwarantuje utrzymanie jej jakości i walorów smakowych- oraz mozzarellę o niskiej zawartości wilgoci (kostkę, potartą lub w formie paluszków serowych dla dzieci). Świeża mozzarella ma krótszy termin przydatności do spożycia i po otwarciu powinna być dalej przechowywana w solance, maksymalnie przez kilka dni.

Biorąc pod uwagę zawartość tłuszczu, wyróżnia się mozzarellę z pełnego mleka lub z mleka o obniżonej zawartości tłuszczu (mozzarella light).

Mozzarella - wartości odżywcze

Ser mozzarella składa się w 51,7% z wody, 22,9% z białka, 22,9% z tłuszczów oraz 2,5% z węglowodanów.

Wartości odżywcze w przeliczeniu na połowę kuli mozzarelli (62,5g):

  • Kalorie - 187 kcal
  • Białko - 14 g
  • Tłuszcz - 14 g
  • Węglowodany - 1,5 g

Ser mozzarella zawiera sporo białka i tłuszczu

Ser mozzarella dostarcza znaczących ilości białka i tłuszczów.

Wśród kwasów tłuszczowych dominują nasycone kwasy tłuszczowe (13,9 g/ 100 g), następnie jednonienasycone kwasy tłuszczowe (6,57 g/ 100 g) i niewielkie ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (0,765 g/100g) .

Ser mozzarella ma dużo kalorii i niski indeks glikemiczny (IG)

Mozzarellę można uznać za produkt wysokokaloryczny, ponieważ wartość energetyczna 100 g sera mozzarella przygotowanego z pełnotłustego mleka wynosi 299 kcal . W przypadku mozzarelli z mleka częściowo odtłuszczonego (mozzarella light) ilość kalorii będzie nieco niższa: w 100 g takiego sera znajduje się 254 kcal .

Mozzarella zawiera śladowe ilości węglowodanów, dlatego też nie wpływa na poziom glukozy we krwi. Indeks i ładunek glikemiczny dla sera mozzarella wynosi 0 (GI = 0, ŁG = 0)

Mozzarella - witaminy i składniki mineralne

Ser mozzarella zawiera sporo witaminy B12

W jednej porcji mozzarelli (62,5g) znajduje się aż 1,43 µg witaminy B12, co pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w 57%.

Witamina B12 posiada wielokierunkowe działanie, m.in.:

  • odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • uczestniczy w powstawaniu krwinek czerwonych,
  • obniża poziom homocysteiny,
  • bierze udział w powstawaniu aktywnej formy kwasu foliowego.

Zawartość witamin w porcji mozzarelli (połowa kuli):

  • Witamina B12 - 1,43 µg (57% RWS)
  • Witamina A - 111,88 µg (14% RWS)
  • Ryboflawina - 0,18 mg (13% RWS)
  • Kwas foliowy - 4,38 µg (2% RWS)
  • Witamina K - 1,44 µg (2% RWS)

Ser mozzarella dostarcza dużo wapnia

Mozzarella jest bardzo dobrym źródłem wapnia. Połowa kuli (62,5 g) zapewnia podaż 315,63 mg tego składnika, co pozwala na pokrycie dziennego zapotrzebowania w 40%.

Wapń odpowiada m.in. za:

  • prawidłową budowę kości,
  • skurcze mięśni,
  • gojenie się ran,
  • aktywację czynników krzepnięcia krwi.

Zawartość składników mineralnych w w porcji mozzarelli (połowa kuli):

  • Wapń - 315,63 mg (40% RWS)
  • Fosfor - 221,25 mg (32% RWS)
  • Selen - 10,63 µg  (19% RWS)
  • Cynk - 1,83 mg (18% RWS)
  • Sód - 303,75 mg (12% RWS)
  • Mangan - 12,5 mg (3% RWS)

Czy mozzarella jest zdrowa?

Umiarkowane ilości mozzarelli mają swój udział w zdrowej, zbilansowanej diecie. Ser ten jest bardzo dobrym źródłem białka oraz cennych składników odżywczych (wapnia, fosforu, cynku, selenu, witaminy B12). W porównaniu do innych serów, cechuje się niższą kalorycznością, zawartością tłuszczu i sodu.

Jednak nadal jest to produkt o ogólnej wysokiej kaloryczności i znaczącej ilości tłuszczów nasyconych, dlatego też zaleca się zachować zdrowy rozsądek w jego spożyciu. 

Mozzarella zawiera mniej kalorii i tłuszczu niż inne sery

Mozzarella, na tle większości innych popularnych serów, zawiera mniej kalorii, tłuszczów ogółem, a także tłuszczów nasyconych, których spożycie warto minimalizować na rzecz kwasów tłuszczowych jedno - i wielonienasyconych .

Rodzaj sera                  Wartość energetyczna w 100g                   Zawartość tłuszczu w 100g                           Zawartość tłuszczów nasyconych w 100g
Mozzarella 299 kcal 22,1 g 13,9 g
Cheddar 403 kcal 33,3 g 18,9 g
Gouda 356 kcal 27,4 g 17,6 g
Feta 265 kcal 21,5 g 13,3 g
Parmezan 420 kcal 27,8 g 15,4 g

Ser mozzarella jest z pewnością lepszym wyborem dla osób, które stosują dietę o ujemnym bilansie energetycznym w celu utraty nadmiaru masy ciała.

Związek spożycia kwasów tłuszczowych nasyconych pochodzących z nabiału, a ryzykiem chorób układu krążenia nie jest do końca jasny. Większość aktualnych dowodów sugeruje, że produkty mleczne (w tym sery) mają neutralny lub pozytywny wpływ na schorzenia sercowo - naczyniowe .

Mozzarella zawiera mniej sodu niż inne sery

Mozzarella cechuje się dużą niższą zawartością sodu w porównaniu do większości innych powszechnie spożywanych serów.

Rodzaj sera                               Zawartość sodu w 100g                                         Procent dziennego zapotrzebowania (RWS)
Mozzarella 486 mg 21%
Cheddar 653 mg 28%
Gouda 819 mg 36%
Feta 1139 mg 50%
Parmezan 1804 mg 78%

W przypadku osób stosujących dietę niskosodową, mozzarella będzie najlepszym wyborem spośród różnych serów podpuszczkowych.

Mozzarella zawiera szczepy probiotyczne

Ser mozzarella zawiera szczepy bakterii Lactobacillus casei i Lactobacillus fermentum, które wykazują działanie probiotyczne .

Probiotyki wykazują szczególnie korzystne działanie w zakresie wspierania zdrowia jelit, zmniejszania stanów zapalnych w organizmie oraz zwiększania odporności     .

Mozzarella wpływa korzystnie na kości i zęby

Mozzarella jest bardzo dobrym źródłem wapnia, fosforu i cynku - składników, odgrywających istotną rolę w promowaniu zdrowych kości i zębów.

Na podstawie przeglądu badań z 2019 roku ustalono, że produkty mleczne spożywane w okresie dzieciństwa znacząco zwiększają zawartość składników mineralnych w kościach . W badaniu z udziałem 68 studentów wykazano, że ser i jogurt bez dodatku cukru zwiększają stężenie wapnia i fosforu w płytce nazębnej. W związku z tym naukowcy uznali, że produkty te mogą zmniejszyć częstość występowania próchnicy u dzieci w wieku szkolnym .

Mozzarella - przeciwwskazania

Mozzarella jest bezpiecznym produktem, którego spożycie u większości osób nie daje żadnych niepożądanych skutków ubocznych.

Nie mniej jednak istnieją sytuacje, w których należy wykluczyć ser mozzarella z diety. Należą do nich:

  • alergia na białka mleka krowiego, objawiająca się m.in. wysypką, pokrzywką, bólami brzucha, biegunką i astmą na skutek spożycia produktów mlecznych,
  • nietolerancja laktozy, objawiająca się wzdęciami, bólem brzucha, nudnościami i biegunką na skutek spożycia produktów z laktozą, do których zalicza się również mozzarella .

Osoby z nadwagą i otyłością powinny ograniczyć spożycie mozzarelli, ponieważ duże ilości tłustych serów w diecie mogą znacząco podnieść jej kaloryczność i utrudniać spadek masy ciała.

Porada

porada

Osoby z nietolerancją laktozy mogą sięgać po sery pozbawione mlecznego cukru. Na półkach sklepowych coraz częściej można znaleźć mozzarellę bez laktozy. W przypadku osób odchudzających się, warto sięgnąć po produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Świetnym rozwiązaniem w tej sytuacji może okazać się mozzarella light.

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170845/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170847/nutrients
  • https://glycemic-index.net/cheese-mozzarella-pressed-cottage-cheese-etc/
  • E Guillemard i wsp.: Consumption of a fermented dairy product containing the probiotic Lactobacillus casei DN-114001 reduces the duration of respiratory infections in the elderly in a randomised controlled trial. Br J Nutr, 2010, 103(1), 58-68.
  • Eric Guillemard i wsp.: Effects of consumption of a fermented dairy product containing the probiotic Lactobacillus casei DN-114 001 on common respiratory and gastrointestinal infections in shift workers in a randomized controlled trial. J Am Coll Nutr, 2010, 29(5), 455-68.
  • T L Ravishankar i wsp.: Effect of consuming different dairy products on calcium, phosphorus and pH levels of human dental plaque: a comparative study. Eur Arch Paediatr Dent, 2012, 13(3), 144-8.

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter