Mozzarella z najlepszym składem
Ostatnia aktualizacja: 23 stycznia 2022
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 0źródła
- 0badań
Mozzarella to miękki ser podpuszczkowy o dużej wilgotności. Pochodzi on z Włoch i zazwyczaj jest wytwarzany z mleka bawolego (Mozzarella di bufala), mleka krowiego (Mozzarella fior di latte) lub rzadziej mleka owczego i koziego (Mozzarella pecorella). Mozzarella charakteryzuje się kremowym smakiem i stosunkowo dużą ciągliwością.
W pigułce
- W rankingu uwzględniliśmy 34 produkty dostępne na polskim rynku
- Tylko jeden produkt zawierał w składzie konserwanty
- Za najlepszy produkty uznaliśmy: FRANCIA Ser mozzarella BIO
Skład Mozzarelli
Mozzarella charakteryzuje się krótkim składem. Do jej produkcji wykorzystuje się następujące składniki:
- Mleko
- Sól
- Podpuszczka
- Bakterie kwasu mlekowego (opcjonalnie)
Zdarza się, że producenci dodają do Mozzarelli kwas cytrynowy (E330), który pełni rolę regulującą kwasowość. Jednakże składnik ten nie jest wymagany podczas wytwarzania takiego sera.
W niektórych produktach sprzedawanych jako Mozzarella tarta można spotkać też skrobię (np. skrobię ziemniaczaną). Pełni ona funkcję przeciwzbrylającą.
W pojedycznych przypadkach można trafić też na Mozzarellę zawierającą konserwanty, głównie w postaci sorbinianu potasu (E202), który jest uznawany za jeden z najbezpieczniejszych konserwantów
Na co uważać kupując Mozzarellę?
Wybierając Mozzarellę warto zwrócić uwagę, aby zawierała ona jak najmniej soli oraz żeby w jej składzie nie były obecne dodatki takie jak kwas cytrynowy (E330) i sorbinian potasu (E202).
O wysokiej jakości Mozzarelli może decydować również zawartość białka. Im więcej białka, tym lepszy produkt. Jednakże trzeba mieć na uwadze to, że Mozzarella wyprodukowana z mleka bawolego z natury będzie zawierać mniejsze ilości białka. Dlatego pod względem zawartości tego składnika nie można porównywać Mozzarelli z mleka krowiego z Mozarellą z mleka bawolego. Z tego też względu w niniejszym rankingu nie ocenialiśmy produktów względem zawartości białka.
Kryteria oceny
Na podstawie składu Mozzarelli dostępnych w sprzedaży, opracowaliśmy niniejsze kryteria, zgodnie z którymi ocenialiśmy poszczególne produkty:
- Zawartość soli (im wyższa, tym mniej punktów)
- Obecność kwasu cytrynowego (TAK - 0 pkt.; NIE - 0,3 pkt.)
- Obecność konserwantów (- 0,5 pkt za obecność)
- Produkt ekologiczny (BIO) (TAK - 0,1 pkt.; NIE - 0 pkt.)
Zwycięzca rankingu
Za najlepszy produkt, który uzyskał ocenę 9,2/10 punktów uznano:
FRANCIA Ser mozzarella BIO
✓ Produkt ten zawiera śladowe ilości soli
✓ Nie zawiera kwasu cytrynowego
✓ Nie zawiera konserwantów
✓ Posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego (BIO)
Ranking mozzarelli - wyniki
Ostatnia aktualizacja: 29 października 2021
sortuj po:
01
FRANCIA
Ser mozzarella BIO
- Skład:
- pasteryzowane mleko*, kultury bakterii, sól, podpuszczka (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 233 kcal Tłuszcze 17 g Nasycone kwasy tłuszczowe 16 g Węglowodany (w tym cukry) 1,7 g (0,7 g) Błonnik g Białko 18 g Sól 0,2 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 0,2Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
02
Michelangelo
Ser Mozzarella di Bufala Campana 125 g
- Skład:
- pasteryzowane mleko bawole, naturalna serwatka, sól, podpuszczka zwierzęca, min. 52% tł. w s.m.
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 256 kcal Tłuszcze 22 g Nasycone kwasy tłuszczowe 16 g Węglowodany (w tym cukry) 0,6 g (0,6 g) Błonnik 0 g Białko 14 g Sól 0,39 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 0,39Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
03
Jäger
Ser Mozzarella 125 g
- Skład:
- mleko krowie pasteryzowane, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, podpuszczka, solanka: woda, sól, zawartość tłuszczu w suchej masie min. 45%
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 228 kcal Tłuszcze 17 g Nasycone kwasy tłuszczowe 12 g Węglowodany (w tym cukry) 0,8 g (0,8 g) Błonnik g Białko 17,5 g Sól 0,4 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 0,4Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
04
LOVILIO
Mozzarella 125 g
- Skład:
- mleko, sól, kwas: kwas cytrynowy
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 226 kcal Tłuszcze 17 g Nasycone kwasy tłuszczowe 12 g Węglowodany (w tym cukry) 0,8 g (0,8 g) Błonnik g Białko 17,5 g Sól 0,4 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 0,4Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
05
Temar
Mozzarella w solance 125 g
- Skład:
- mleko krowie pasteryzowane, żywe kultury bakterii, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, podpuszczka.
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 244 kcal Tłuszcze 18,5 g Nasycone kwasy tłuszczowe 12,2 g Węglowodany (w tym cukry) 0,4 g (0,4 g) Błonnik g Białko 19 g Sól 0,4 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 0,4Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
06
San Salvatore
Mozzarella z mleka bawolego BIO 125 g
- Skład:
- pasteryzowanemleko bawole*, sól,podpuszczka (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 248 kcal Tłuszcze 22 g Nasycone kwasy tłuszczowe 12,6 g Węglowodany (w tym cukry) 0,36 g (0,1 g) Błonnik g Białko 12,1 g Sól 0,73 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 0,73Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
07
Galbani
di Latte di Bufala Ser Mozzarella 125 g
- Skład:
- mleko bawole pasteryzowane, sól, podpuszczka
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 262 kcal Tłuszcze 23 g Nasycone kwasy tłuszczowe 16 g Węglowodany (w tym cukry) 0,7 g (0,7 g) Błonnik g Białko 13 g Sól 0,7 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 0,7Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
08
Bakoma
Regnum Ser Mozzarella 200 g
- Skład:
- składniki: pasteryzowane mleko krowie sól, podpuszczka mikrobiologiczna, kultury bakterii, kwas: kwas cytrynowy, składniki zalewy: woda, sól
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 245 kcal Tłuszcze 18,5 g Nasycone kwasy tłuszczowe 13 g Węglowodany (w tym cukry) 1,5 g (1,5 g) Błonnik g Białko 18 g Sól 0,5 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 0,5Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
09
Formagia
Ser Mozzarella kulka 125 g
- Skład:
- pasteryzowane mleko krowie, sól, podpuszczka mikrobiologiczna, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 247 kcal Tłuszcze 19 g Nasycone kwasy tłuszczowe 12 g Węglowodany (w tym cukry) 1 g (1 g) Błonnik g Białko 18 g Sól 0,5 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 0,5Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
10
ZOTT
Zottarella Ser Mozzarella
- Skład:
- mleko, sól, podpuszczka, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 248 kcal Tłuszcze 19 g Nasycone kwasy tłuszczowe 12,9 g Węglowodany (w tym cukry) 1,5 g (1,5 g) Błonnik g Białko 17,5 g Sól 0,5 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 0,5Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
11
Latte Puccio
Ser Mozzarella Ciliegine mini 500 g (63 kuleczki)
- Skład:
- pasteryzowane mleko krowie, sól, podpuszczka, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: sorbinian potasu, 45% tłuszczu w suchej masie
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 245 kcal Tłuszcze 18,8 g Nasycone kwasy tłuszczowe 13,54 g Węglowodany (w tym cukry) 2,2 g (0,04 g) Błonnik g Białko 16,7 g Sól 0,24 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 0,24Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
12
Mlekovita
Mozzarella Ser tarty 150 g
- Skład:
- ser (mleko, sól, kultury bakterii)
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 255 kcal Tłuszcze 16,5 g Nasycone kwasy tłuszczowe 10,7 g Węglowodany (w tym cukry) 1,5 g (1,5 g) Błonnik g Białko 25 g Sól 0,8 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 0,8Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
13
Castelli
Mini Mozzarella 125 g
- Skład:
- mleko, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 225 kcal Tłuszcze 17 g Nasycone kwasy tłuszczowe 12 g Węglowodany (w tym cukry) 1 g (1 g) Błonnik g Białko 17 g Sól 0,6 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 0,6Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
14
Galbani
Ser Mozzarella 125 g
- Skład:
- mleko pasteryzowane, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, podpuszczka, składniki zalewy: woda, sól
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 238 kcal Tłuszcze 18 g Nasycone kwasy tłuszczowe 13 g Węglowodany (w tym cukry) 2 g (1 g) Błonnik g Białko 17 g Sól 0,7 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 0,7Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
15
Auchan
Mozzarella ser kulka w zalewie
- Skład:
- mleko pasteryzowane, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 225 kcal Tłuszcze 17 g Nasycone kwasy tłuszczowe 12 g Węglowodany (w tym cukry) 1 g (1 g) Błonnik g Białko 17 g Sól 0,6 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 0,6Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
16
Sottile Gusto
Mozzarella 125 g
- Skład:
- mleko pasteryzowane, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 234 kcal Tłuszcze 18 g Nasycone kwasy tłuszczowe 12 g Węglowodany (w tym cukry) 1 g (1 g) Błonnik g Białko 17 g Sól 0,6 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 0,6Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
17
Mlekovita
Ser Mozzarella classic 125 g
- Skład:
- składniki sera: mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej, składniki zalewy: woda, sól
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 245 kcal Tłuszcze 19 g Nasycone kwasy tłuszczowe 12 g Węglowodany (w tym cukry) 1,5 g (1,5 g) Błonnik g Białko 17 g Sól 1 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 1Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
18
Mlekpol Ser Mozzarella 300 g
Mlekpol Ser Mozzarella 300 g
- Skład:
- mleko, sól, kultury bakterii mlekowych
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 294 kcal Tłuszcze 22 g Nasycone kwasy tłuszczowe 14 g Węglowodany (w tym cukry) 0 g (0 g) Błonnik g Białko 24 g Sól 1 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 1Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
19
Pasłęk
Ser Mozzarella
- Skład:
- mleko, sól, kultury mleczarskie, podpuszczka mikrobiologiczna
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 294 kcal Tłuszcze 22 g Nasycone kwasy tłuszczowe 14 g Węglowodany (w tym cukry) 0 g (0 g) Błonnik g Białko 24 g Sól 1 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 1Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
20
Sery z Goliszewa
Ser Mozzarella 135 g
- Skład:
- mleko pasteryzowane, sól, czyste kultury bakteryjne, podpuszczka
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 284 kcal Tłuszcze 20 g Nasycone kwasy tłuszczowe 14 g Węglowodany (w tym cukry) 1 g (1 g) Błonnik g Białko 25 g Sól 0,9 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 0,9Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
21
OSM Grodzisk Mazowiecki
latteó Mozzarella naturalna 250 g
- Skład:
- mleko pasteryzowane, sól, żywe kultury bakterii
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 231 kcal Tłuszcze 17 g Nasycone kwasy tłuszczowe 12 g Węglowodany (w tym cukry) 0,5 g (0,5 g) Błonnik g Białko 19 g Sól 1,2 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 1,2Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
22
OSM Kosów Lacki
Ser Mozzarella
- Skład:
- mleko pasteryzowane, sól, kultury bakterii, podpuszczka mikrobiologiczna
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 280 kcal Tłuszcze 18 g Nasycone kwasy tłuszczowe 12 g Węglowodany (w tym cukry) 2,4 g (1 g) Błonnik g Białko 27 g Sól 1,2 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 1,2Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
23
Warmia
Ser Mozzarella
- Skład:
- mleko pasteryzowane, sól, podpuszczka mikrobiologiczna, kultury bakterii kwasu mlekowego
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 294 kcal Tłuszcze 20 g Nasycone kwasy tłuszczowe 13 g Węglowodany (w tym cukry) 2,4 g (1 g) Błonnik g Białko 26 g Sól 1,25 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 1,25Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
24
Arla
Mozzarella 200 g
- Skład:
- mleko pasteryzowane, skrobia ziemniaczana (zapobiega sklejaniu się wiórek), sól, kultury bakterii kwasu mlekowego, enzym koagulujący: podpuszczka mikrobiologiczna
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 300 kcal Tłuszcze 21 g Nasycone kwasy tłuszczowe 14 g Węglowodany (w tym cukry) 2,3 g (1 g) Błonnik g Białko 24 g Sól 1,4 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 1,4Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
25
Arla
Ser Mozzarella
- Skład:
- mleko pasteryzowane, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego, enzym koagulujący: podpuszczka mikrobiologiczna
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 298 kcal Tłuszcze 22 g Nasycone kwasy tłuszczowe 14 g Węglowodany (w tym cukry) 1 g (1 g) Błonnik g Białko 25 g Sól 1,4 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 1,4Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
26
Galbani
Professionale Ser Mozzarella
- Skład:
- mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 278 kcal Tłuszcze 20 g Nasycone kwasy tłuszczowe 14 g Węglowodany (w tym cukry) <0.5 g (<0.5 g) Błonnik g Białko 24 g Sól 1,4 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 1,4Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
27
Galbani
Ser Mozzarella wiórki 150 g
- Skład:
- mleko, skrobia ziemniaczana, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 286 kcal Tłuszcze 20 g Nasycone kwasy tłuszczowe 14 g Węglowodany (w tym cukry) 2,5 g (<0.5 g) Błonnik g Białko 24 g Sól 1,4 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 1,4Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
28
OSM Grodzisk Mazowiecki
latteó Mozzarella mini 125 g
- Skład:
- ser: [mleko pasteryzowane, sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)], zalewa: [woda, sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)]
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 231 kcal Tłuszcze 17 g Nasycone kwasy tłuszczowe 12 g Węglowodany (w tym cukry) 0,5 g (0,5 g) Błonnik g Białko 19 g Sól 1,2 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 1,2Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
29
OSM Grodzisk Mazowiecki
latteó Mozzarella w zalewie 125 g
- Skład:
- ser: [mleko pasteryzowane, sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)], zalewa: [woda, sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)]
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 231 kcal Tłuszcze 17 g Nasycone kwasy tłuszczowe 12 g Węglowodany (w tym cukry) 0,5 g (0,5 g) Błonnik g Białko 19 g Sól 1,2 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 1,2Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
30
Mleczny Przystanek
Ser Mozzarella kula 125 g
- Skład:
- mleko, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; podpuszczka, składniki zalewy: woda, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 231 kcal Tłuszcze 17 g Nasycone kwasy tłuszczowe 12 g Węglowodany (w tym cukry) 0,5 g (0,5 g) Błonnik g Białko 19 g Sól 1,2 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 1,2Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
31
Łowicz
Ser Mozzarella
- Skład:
- mleko pasteryzowane, sól, kultury bakterii, podpuszczka
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 256 kcal Tłuszcze 20 g Nasycone kwasy tłuszczowe 12 g Węglowodany (w tym cukry) 0,1 g (0,1 g) Błonnik g Białko 19 g Sól 1,5 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 1,5Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
32
Mlekovita
Ser Mozzarella 250 g
- Skład:
- mleko, sól, kultury bakterii
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 286 kcal Tłuszcze 20 g Nasycone kwasy tłuszczowe 13 g Węglowodany (w tym cukry) 1,5 g (1,5 g) Błonnik g Białko 25 g Sól 1,5 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 1,5Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
33
Polmlek Ser
Ser Mozzarella wiórki 150 g
- Skład:
- mleko pasteryzowane, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka mikrobiologiczna, substancja przeciwzbrylająca: skrobia ziemniaczana
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 301 kcal Tłuszcze 22 g Nasycone kwasy tłuszczowe 14 g Węglowodany (w tym cukry) 0,8 g (0,8 g) Błonnik g Białko 25 g Sól 1,5 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 1,5Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
34
Dolina Narwi
Ser Mozzarella tarty 150 g
- Skład:
- mleko pasteryzowane, sól, bakterie fermentacji mlekowej, skrobia ziemniaczana
Wartość odżywcza (na 100 g) Kalorie 284 kcal Tłuszcze 20 g Nasycone kwasy tłuszczowe 13 g Węglowodany (w tym cukry) 1 g (0,5 g) Błonnik g Białko 26 g Sól 1,5 g - Podsumowanie:
- Zawartość soli (%): 1,5Brak regulatorów kwasowości: Produkt BIO:
- Cena:0 zł
- Cena za kg:0 zł
- Gdzie kupić:
Coś się nie zgadza?
Robimy wszystko co w naszej mocy, aby informacje o produktach były prawidłowe i aktualne. | Mogą się jednak zdarzyć sytuacje gdzie skład, wartości odżywcze lub alergeny produktu | zostaną zmienione a my nie zdążyliśmy tego zaktualizować. | Zalecamy dlatego sprawdzanie informacji na etykiecie produktu bezpośrednio przed kupnem lub spożyciem. | Jeśli zauważyliście że dane są nieaktualne, napiszcie na hello@vitapedia.pl a poprawimy je.
Analiza rankingu
- Ocenie podlegały 34 produkty, pochodzące od 26 różnych producentów
- Zawartość soli w sprawdzonych przez nas Mozzarellach wahała się w zakresie od 0,2 do 1,5%
- W składzie 14 produktów znajdował się kwas cytrynowy (E330)
- Jeden produkt zawierał w składzie konserwant - sorbinian potasu (E202)
- Spośród sprawdzonych Mozzarelli, tylko dwa produkty posiadały certyfikat rolnictwa ekologicznego (BIO)
Rekomendacja
Vitapedia rekomenduje dwa produkty:
- FRANCIA Ser mozzarella BIO
- Michelangelo Ser Mozzarella di Bufala Campana 125 g
Więcej podobnych treści
Passata pomidorowa z najlepszym składem
Głównym składnikiem passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) są pomidory. Sprawdziliśmy, któr...
- dr Bartosz Kulczyński
- 28 października 2021
Serek wiejski z najlepszym składem
Serki wiejskie, inaczej serki ziarniste to produkty zaliczane do serów twarogowych. Sprawdziliśmy...
- dr Bartosz Kulczyński
- 28 października 2021
Śledź w sosie pomidorowym z najlepszym składem
O wysokiej jakości śledzi w sosie pomidorowym decyduje przede wszystkim zawartość samych śledzi w...
- dr Bartosz Kulczyński
- 18 listopada 2021
Ranking rodzynek w czekoladzie
Rodzynki w czekoladzie to słodka przekąska, która nie powinna zawierać zbyt dużo cukru i zawierać...
- dr Bartosz Kulczyński
- 22 listopada 2021
Musli owocowe z najlepszym składem
Musli owocowe to bardzo popularna przekąska, która bardzo często jest stosowana jako śniadanie. S...
- dr Bartosz Kulczyński
- 19 października 2021
Popcorn z najlepszym składem
Popcorn (prażona kukurydza) to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Większości osób kojarzy się...
- dr Bartosz Kulczyński
- 23 listopada 2021
Spis badań i źródeł
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.