Ser ricotta
Ostatnia aktualizacja: 25 maja 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 13źródła
- 8badań
Ricotta to niedojrzewający włoski ser serwatkowy o delikatnym, słodko - kwaśnym smaku i kremowej konsystencji. Z wyglądu przypomina twaróg, jednak różni się od niego wyższą zawartością tłuszczu, a mniejszą ilością sodu. Choć ser ricotta ceniony jest szczególnie za wszechstronność kulinarną, na uwagę zasługują także jego walory odżywcze.
W pigułce
- Ser ricotta to miękki ser serwatkowy, będący dobrym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
- Ricotta może zapobiegać utracie masy i siły mięśniowej u osób starszych.
- Ricotta, podobnie jak inne produkty mleczne, może wpływać korzytnie na zdrowie kości.
- Ricotta może być spożywana na diecie odchudzającej, ponieważ posiada umiarkowaną kaloryczność.
- Ricotta to ser niesolony, dlatego może być jedzona przez osoby chore na nadciśnienie tętnicze.
- Ricotty nie powinny spożywać osoby z alergią na białka mleka krowiego i nietolerancją laktozy.
Ricotta to tradycyjny włoski ser wytwarzany z serwatki - płynu pozostałego po produkcji innych rodzajów serów. "Ricotta" oznacza dosłownie "ponownie ugotowany". Serwatkę podgrzewa się w temperaturze 85 - 90 °C z dodatkiem środków zakwaszających (sokiem z cytryny lub octem) co powoduje koagulację i powstawanie skrzepu, który następnie jest odcedzany i schładzany. Zdarza się, że ricotta produkowana na dużą skalę jest wytwarzana bezpośrednio z mleka (nie z serwatki), lub z serwatki z dodatkiem mleka .
Do produkcji ricotty zwykle stosuje się mleko krowie, ale można użyć także mleka owczego, koziego, bawolego, a nawet ich mieszanek. Ricotta wyprodukowana w 100% z serwatki bawolej nosi nazwę „Ricotta di Bufala Campana”, zaś ser uzyskany w 100% z serwatki owczej to „Ricotta Romana” .
Ser ricotta - wartości odżywcze
Ser ricotta składa się w 74,7% z wody, 10,3% z tłuszczów, 7,6% z białka, oraz 7,4% z węglowodanów.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 3 łyżki sera ricotta (60 g):
- Kalorie - 95 kcal
- Białko - 4,7 g
- Tłuszcz - 6,6 g
- Węglowodany - 4,1 g
Ser ricotta jest dobrym źródłem białka
W 100 g ricotty znajduje się ok. 7,8 g białka. Są to głównie białka serwatkowe (albuminy i globuliny), zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy .
Ser ricotta dostarcza umiarkowanych ilości kalorii i ma niski indeks glikemiczny (IG)
Ser ricotta jest źródłem umiarkowanych ilości kalorii, ponieważ w 100g znajduje się 158 kcal .
Indeks glikemiczny ricotty wynosi 27 (IG = 27), a więc należy ona do produktów o niskim indeksie glikemicznym .
Ser ricotta - witaminy i składniki mineralne
Ser ricotta jest dobrym źródłem witaminy B12
W jednej porcji sera ricotta (60 g) znajduje się aż 0,47 µg witaminy B12, co pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w 19%.
Witamina B12 bierze udział m.in. w:
- prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
- powstawaniu krwinek czerwonych,
- powstawaniu aktywnej formy kwasu foliowego.
Zawartość witamin w porcji ricotty (60 g):
- Witamina B12 - 0,47 µg (19% RWS)
- Ryboflawina - 0,2 mg (14% RWS)
- Witamina A - 250 µg (9% RWS)
- Kwas pantotenowy - 0,4 mg (7% RWS)
- Witamina B6- 0,06 mg (4% RWS)
- Witamina B1 - 0,03 mg (2% RWS)
Ser ricotta zawiera sporo wapnia
Porcja ricotty (3 łyżki = 60g) dostarcza 134,4 mg wapnia, co pozwala na pokrycie dziennego zapotrzebowania na ten składnik w 17%.
Wapń odpowiada m.in. za:
- budowę kości,
- skurcze mięśni,
- gojenie się ran,
- aktywację czynników krzepnięcia krwi.
Zawartość składników mineralnych w porcji ricotty (60g):
- Wapń - 134,4 mg (17% RWS)
- Fosfor - 97,2 mg (14% RWS)
- Potas - 138 mg (7% RWS)
- Selen - 3,3 µg (6% RWS)
- Cynk - 0,34 mg (3% RWS)
- Magnez - 11,8 mg (3% RWS)
Czy ser ricotta jest zdrowy?
Ser ricotta jest bardzo dobrym źródłem białka oraz niezbędnych składników odżywczych (wapnia, fosforu, witamin z grupy B, witaminy A). Jednocześnie dostarcza bardzo mało sodu i umiarkowane ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Produkt ten niewątpliwie może być spożywany w rozsądnych ilościach na zdrowej, zbilansowanej diecie.
Ser ricotta może być dobrym dodatkiem na diecie odchudzającej
Biorąc pod uwagę sery podobne do ricotty pod względem smaku i konsystencji, ricotta okazuje się być jednym z mniej kalorycznych produktów. Ser ten, razem z twarogiem, może stanowić dobre urozmaicenie diety o ujemnym bilansie energetycznym .
Rodzaj sera | Wartość energetyczna w 100g | Zawartość tłuszczu w 100g | Zawartość tłuszczów nasyconych w 100g |
---|---|---|---|
Ser ricotta | 158 kcal | 10,3 g | 6,97 g |
Twaróg półtłusty | 98 kcal | 4,3 g | 1,72 g |
Serek śmietankowy | 250 kcal | 25 g | 14,3 g |
Ser mascarpone | 429 kcal | 42,9 g | 32,1 g |
Związek pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych nasyconych pochodzących z nabiału, a ryzykiem chorób układu krążenia nie jest do końca jasny. Większość aktualnych dowodów sugeruje, że produkty mleczne (w tym sery) mają neutralny wpływ na schorzenia sercowo - naczyniowe, lub przyczyniają się do zmniejszenia częstości ich występowania .
porada
W sklepach można kupić ricottę z mleka częściowo odtłuszczonego. Produkt ten zawiera mniej kalorii i może być regularnie spożywany przez osoby odchudzające się.
Ser ricotta może zmniejszać utratę masy mięśni
Sarkopenia to schorzenie polegające na stopniowej utracie masy, siły i funkcji mięśni związanej z wiekiem. Jednym z czynników ryzyka sarkopenii jest niedostateczne spożycie białka. Ricotta, jako doskonałe źródło białka serwatkowego, może stanowić cenny element diety osób w podeszłym wieku, zapobiegający rozwojowi tej choroby.
W badaniu z udziałem osób w wieku powyżej 60 lat wykazano, że dodatek 210 g ricotty do zwyczajowej diety może łagodzić utratę siły mięśni i wpływać korzystnie na parametry świadczące o sarkopenii (utracie masy mięśni szkieletowych) .
Ser ricotta wspiera zdrowe kości
Ricotta jest dobrym źródłem wapnia, fosforu i białka. Składniki te odgrywają istotną rolę w zwiększaniu gęstości mineralnej kości i zapobieganiu rozwojowi osteoporozy.
Na podstawie przeglądu badań z 2016 roku naukowcy stwierdzili, że spożycie do 3 porcji produktów mlecznych na dobę wpływa korzystnie na zdrowie kości .
Ser ricotta - przeciwwskazania
Ser ricotta może być bezpiecznie spożywany przez większość osób dorosłych, kobiety w ciąży, a także dzieci.
Ricotta nie może być spożywana jedynie w przypadku osób z:
- alergią na białka mleka krowiego, która objawia się m.in. wysypką, pokrzywką, bólami brzucha, biegunką, wymiotami i astmą na skutek spożycia produktów mlecznych,
- nietolerancją laktozy, która objawia się wzdęciami, bólem brzucha, nudnościami i biegunką po spożyciu produktów z laktozą .
uwaga!
Podczas produkcji ricotty nie dodaje się w ogóle soli. Ser ten może być zatem spożywany na diecie niskosodowej, stosowanej przy nadciśnieniu tętniczym.
Do czego pasuje ricotta?
Ser ricotta jest niezwykle uniwersalnym produktem i pasuje do potraw zarówno słodkich jak i słonych.
Ricottę można jeść jako:
- dodatek do zdrowego deseru ze świeżymi owocami i orzechami,
- smarowidło do tostów i kanapek,
- wypełnienie do naleśników,
- składnik past kanapkowych, sosów i dipów,
- dodatek do jajecznicy lub omletu,
- dodatek do makaronu, lasagne, tart i quiche,
- składnik placuszków, ciast i babeczek.
Czym zastąpić ricottę?
Ser ricotta w wielu przypadkach można zastąpić serem twarogowym (niezbyt słonym), serkiem śmietankowym lub serkiem mascarpone. Wybór zamiennika dla ricotty podyktowany jest głównie przepisem i efektem jaki chcemy osiągnąć.
Serek mascarpone sprawdzi się zamiast ricotty w słodkich wypiekach, sosach do makaronu czy wypełnienia tart. Twaróg z uwagi na drobnoziarnistą strukturę i kwaśno - słony smak będzie dobrym wyborem jako dodatek do kanapek i tostów. Po dodaniu do twarogu odrobiny mleka lub jogurtu naturalnego, można uzyskać kremową konsystencję. Taki kremowy twarożek świetnie nada się do wypełnienia naleśników, a także jako baza zdrowego deseru z owocami.
Więcej podobnych treści
Mozzarella
- Paulina Styś-Nowak
- 27 marca 2023
Jogurt Skyr
Czy jogurt skyr jest zdrowy? Czym różni się skyr od jogurtu naturalnego i greckiego? Jak jeść skyr?
- Paulina Styś-Nowak
- 04 maja 2023
Kefir
Czy picie kefiru jest zdrowe? Czy kefir działa dobrze na jelita? Ile można wypić kefiru na dzień?...
- Paulina Styś-Nowak
- 27 kwietnia 2023
Serek wiejski
Czy serek wiejski jest zdrowy? Czy jest dobry na odchudzanie? Jakie są przeciwwskazania do spożyc...
- Paulina Styś-Nowak
- 25 maja 2023
Ser halloumi
Czy ser halloumi jest zdrowy? Kto powinien go ograniczyć? Jak jeść ser halloumi? Czy można go jeś...
- Paulina Styś-Nowak
- 05 czerwca 2023
Jogurt naturalny
Jakie właściwości prozdrowotne ma jogurt naturalny? Czy można jeść go codziennie? Jak zrobić domo...
- Paulina Styś-Nowak
- 15 czerwca 2023
Spis badań i źródeł
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1584960/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172179/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1917496/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/746766/nutrients
- https://foodstruct.com/food/ricotta
- Heliodoro Alemán-Mateo i wsp.: Nutrient-rich dairy proteins improve appendicular skeletal muscle mass and physical performance, and attenuate the loss of muscle strength in older men and women subjects: a single-blind randomized clinical trial. Clin Interv Aging, 2014, 9, 1517-25.
- Serge Rozenberg i wsp.: Effects of Dairy Products Consumption on Health: Benefits and Beliefs--A Commentary from the Belgian Bone Club and the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases. Calcif Tissue Int, 2016, 98(1), 1-17.
- Jean-Philippe Drouin-Chartier i wsp.: Systematic Review of the Association between Dairy Product Consumption and Risk of Cardiovascular-Related Clinical Outcomes. Adv Nutr, 2016, 7(6), 1026-1040.
- Jing Guo i wsp.: Milk and dairy consumption and risk of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Eur J Epidemiol, 2017, 32(4), 269-287.
- Mahshid Dehghan i wsp.: Association of dairy intake with cardiovascular disease and mortality in 21 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. Lancet, 2018, 392(10161), 2288-2297.
- Vivek Bhupathi i wsp.: Dairy Intake and Risk of Cardiovascular Disease. Curr Cardiol Rep, 2020, 22(3), 11.
- Janani Muthukumar i wsp.: Food and food products associated with food allergy and food intolerance - An overview. Food Res Int, 2020, 138(Pt B), 109780.
- Esther Cruijsen i wsp.: Dairy consumption and mortality after myocardial infarction: a prospective analysis in the Alpha Omega Cohort. Am J Clin Nutr, 2021, 114(1), 59-69.
- Annalisa Giosuè i wsp.: Consumption of Dairy Foods and Cardiovascular Disease: A Systematic Review. Nutrients, 2022, 14(4), 831.
- Alessandra Biancolillo i wsp.: Characterization and Authentication of "Ricotta" Whey Cheeses through GC-FID Analysis of Fatty Acid Profile and Chemometrics. Molecules, 2022, 27(21), 7401.
- Seyed Hossein Davoodi i wsp.: Health-Related Aspects of Milk Proteins. Iran J Pharm Res., 2016, 15(3), 573–591.
Masz pytanie?
Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.