Ser ricotta

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.

Ser ricotta

Ostatnia aktualizacja: 25 maja 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 13źródła
  • 8badań

Ricotta to niedojrzewający włoski ser serwatkowy o delikatnym, słodko - kwaśnym smaku i kremowej konsystencji. Z wyglądu przypomina twaróg, jednak różni się od niego wyższą zawartością tłuszczu, a mniejszą ilością sodu. Choć ser ricotta ceniony jest szczególnie za wszechstronność kulinarną, na uwagę zasługują także jego walory odżywcze.


W pigułce

  • Ser ricotta to miękki ser serwatkowy, będący dobrym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz wapnia i fosforu.
  • Ricotta może zapobiegać utracie masy i siły mięśniowej u osób starszych.
  • Ricotta, podobnie jak inne produkty mleczne, może wpływać korzytnie na zdrowie kości.
  • Ricotta może być spożywana na diecie odchudzającej, ponieważ posiada umiarkowaną kaloryczność.
  • Ricotta to ser niesolony, dlatego może być jedzona przez osoby chore na nadciśnienie tętnicze.
  • Ricotty nie powinny spożywać osoby z alergią na białka mleka krowiego i nietolerancją laktozy.

Ricotta to tradycyjny włoski ser wytwarzany z serwatki - płynu pozostałego po produkcji innych rodzajów serów. "Ricotta" oznacza dosłownie "ponownie ugotowany". Serwatkę podgrzewa się w temperaturze 85 - 90 °C z dodatkiem środków zakwaszających (sokiem z cytryny lub octem) co powoduje koagulację i powstawanie skrzepu, który następnie jest odcedzany i schładzany. Zdarza się, że ricotta produkowana na dużą skalę jest wytwarzana bezpośrednio z mleka (nie z serwatki), lub z serwatki z dodatkiem mleka .

Do produkcji ricotty zwykle stosuje się mleko krowie, ale można użyć także mleka owczego, koziego, bawolego, a nawet ich mieszanek. Ricotta wyprodukowana w 100% z serwatki bawolej nosi nazwę „Ricotta di Bufala Campana”, zaś ser uzyskany w 100% z serwatki owczej to „Ricotta Romana.

Ser ricotta - wartości odżywcze

Ser ricotta składa się w 74,7% z wody, 10,3% z tłuszczów, 7,6% z białka, oraz 7,4% z węglowodanów.

Wartości odżywcze w przeliczeniu na 3 łyżki sera ricotta (60 g):

  • Kalorie - 95 kcal
  • Białko - 4,7 g
  • Tłuszcz - 6,6 g
  • Węglowodany - 4,1 g

Ser ricotta jest dobrym źródłem białka

W 100 g ricotty znajduje się ok. 7,8 g białka. Są to głównie białka serwatkowe (albuminy i globuliny), zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy .

Ser ricotta dostarcza umiarkowanych ilości kalorii i ma niski indeks glikemiczny (IG)

Ser ricotta jest źródłem umiarkowanych ilości kalorii, ponieważ w 100g znajduje się 158 kcal .

Indeks glikemiczny ricotty wynosi 27 (IG = 27), a więc należy ona do produktów o niskim indeksie glikemicznym .

Ser ricotta - witaminy i składniki mineralne

Ser ricotta jest dobrym źródłem witaminy B12

W jednej porcji sera ricotta (60 g) znajduje się aż 0,47 µg witaminy B12, co pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w 19%.

Witamina B12 bierze udział m.in. w:

  • prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • powstawaniu krwinek czerwonych,
  • powstawaniu aktywnej formy kwasu foliowego.

Zawartość witamin w porcji ricotty (60 g):

  • Witamina B12 - 0,47 µg (19% RWS)
  • Ryboflawina - 0,2 mg (14% RWS)
  • Witamina A - 250 µg (9% RWS)
  • Kwas pantotenowy - 0,4 mg (7% RWS)
  • Witamina B6- 0,06 mg (4% RWS)
  • Witamina B1 - 0,03 mg (2% RWS)

Ser ricotta zawiera sporo wapnia

Porcja ricotty (3 łyżki = 60g) dostarcza 134,4 mg wapnia, co pozwala na pokrycie dziennego zapotrzebowania na ten składnik w 17%.

Wapń odpowiada m.in. za:

  • budowę kości,
  • skurcze mięśni,
  • gojenie się ran,
  • aktywację czynników krzepnięcia krwi.

Zawartość składników mineralnych w porcji ricotty (60g):

  • Wapń - 134,4 mg (17% RWS)
  • Fosfor - 97,2 mg (14% RWS)
  • Potas - 138 mg (7% RWS)
  • Selen - 3,3 µg  (6% RWS)
  • Cynk - 0,34 mg (3% RWS)
  • Magnez - 11,8 mg (3% RWS)

Czy ser ricotta jest zdrowy?

Ser ricotta jest bardzo dobrym źródłem białka oraz niezbędnych składników odżywczych (wapnia, fosforu, witamin z grupy B, witaminy A). Jednocześnie dostarcza bardzo mało sodu i umiarkowane ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Produkt ten niewątpliwie może być spożywany w rozsądnych ilościach na zdrowej, zbilansowanej diecie.

Ser ricotta może być dobrym dodatkiem na diecie odchudzającej

Biorąc pod uwagę sery podobne do ricotty pod względem smaku i konsystencji, ricotta okazuje się być jednym z mniej kalorycznych produktów. Ser ten, razem z twarogiem, może stanowić dobre urozmaicenie diety o ujemnym bilansie energetycznym .

Rodzaj sera                  Wartość energetyczna w 100g                   Zawartość tłuszczu w 100g                           Zawartość tłuszczów nasyconych w 100g
Ser ricotta 158 kcal 10,3 g 6,97 g
Twaróg półtłusty 98 kcal 4,3 g 1,72 g
Serek śmietankowy 250 kcal 25 g 14,3 g
Ser mascarpone 429 kcal 42,9 g 32,1 g

Związek pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych nasyconych pochodzących z nabiału, a ryzykiem chorób układu krążenia nie jest do końca jasny. Większość aktualnych dowodów sugeruje, że produkty mleczne (w tym sery) mają neutralny wpływ na schorzenia sercowo - naczyniowe, lub przyczyniają się do zmniejszenia częstości ich występowania .

Porada

porada

W sklepach można kupić ricottę z mleka częściowo odtłuszczonego. Produkt ten zawiera mniej kalorii i może być regularnie spożywany przez osoby odchudzające się.

Ser ricotta może zmniejszać utratę masy mięśni

Sarkopenia to schorzenie polegające na stopniowej utracie masy, siły i funkcji mięśni związanej z wiekiem. Jednym z czynników ryzyka sarkopenii jest niedostateczne spożycie białka. Ricotta, jako doskonałe źródło białka serwatkowego, może stanowić cenny element diety osób w podeszłym wieku, zapobiegający rozwojowi tej choroby.

W badaniu z udziałem osób w wieku powyżej 60 lat wykazano, że dodatek 210 g ricotty do zwyczajowej diety może łagodzić utratę siły mięśni i wpływać korzystnie na parametry świadczące o sarkopenii (utracie masy mięśni szkieletowych) .

Ser ricotta wspiera zdrowe kości

Ricotta jest dobrym źródłem wapnia, fosforu i białka. Składniki te odgrywają istotną rolę w zwiększaniu gęstości mineralnej kości i zapobieganiu rozwojowi osteoporozy.

Na podstawie przeglądu badań z 2016 roku naukowcy stwierdzili, że spożycie do 3 porcji produktów mlecznych na dobę wpływa korzystnie na zdrowie kości .

Ser ricotta - przeciwwskazania

Ser ricotta może być bezpiecznie spożywany przez większość osób dorosłych, kobiety w ciąży, a także dzieci.

Ricotta nie może być spożywana jedynie w przypadku osób z:

  • alergią na białka mleka krowiego, która objawia się m.in. wysypką, pokrzywką, bólami brzucha, biegunką, wymiotami i astmą na skutek spożycia produktów mlecznych,
  • nietolerancją laktozy, która objawia się wzdęciami, bólem brzucha, nudnościami i biegunką po spożyciu produktów z laktozą .
Uwaga

uwaga!

Podczas produkcji ricotty nie dodaje się w ogóle soli. Ser ten może być zatem spożywany na diecie niskosodowej, stosowanej przy nadciśnieniu tętniczym.

Do czego pasuje ricotta?

Ser ricotta jest niezwykle uniwersalnym produktem i pasuje do potraw zarówno słodkich jak i słonych.

Ricottę można jeść jako:

  • dodatek do zdrowego deseru ze świeżymi owocami i orzechami,
  • smarowidło do tostów i kanapek,
  • wypełnienie do naleśników,
  • składnik past kanapkowych, sosów i dipów,
  • dodatek do jajecznicy lub omletu,
  • dodatek do makaronu, lasagne, tart i quiche,
  • składnik placuszków, ciast i babeczek.

Czym zastąpić ricottę?

Ser ricotta w wielu przypadkach można zastąpić serem twarogowym (niezbyt słonym), serkiem śmietankowym lub serkiem mascarpone. Wybór zamiennika dla ricotty podyktowany jest głównie przepisem i efektem jaki chcemy osiągnąć.

Serek mascarpone sprawdzi się zamiast ricotty w słodkich wypiekach, sosach do makaronu czy wypełnienia tart. Twaróg z uwagi na drobnoziarnistą strukturę i kwaśno - słony smak będzie dobrym wyborem jako dodatek do kanapek i tostów. Po dodaniu do twarogu odrobiny mleka lub jogurtu naturalnego, można uzyskać kremową konsystencję. Taki kremowy twarożek świetnie nada się do wypełnienia naleśników, a także jako baza zdrowego deseru z owocami. 

 

Więcej podobnych treści

  • autor:

    Paulina Styś-Nowak

    Dietetyk

    Ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Autorka wielu artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i szeroko pojętej dietetyki.


Czy ten artykuł okazał się pomocny?

Oceń wpis i pomóż nam w stworzeniu najlepszego w polskim internecie źródła wiedzy o zdrowiu. Czekamy na Twoje uwagi :)

Dziękujemy za oddany głos!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Cieszymy się, że znalazłeś w tym artykule to, czego szukałeś ;)

Dziękujemy za komentarz!

Twoja opinia jest dla nas ważna. Dołożymy wszelkich starań aby nasze artykuły były lepsze.

Twoim zdaniem czegoś tu zabrakło?

Daj nam znać, a wspólnie uzupełnimy ten artykuł


Spis badań i źródeł

  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1584960/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172179/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1917496/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/746766/nutrients
  • https://foodstruct.com/food/ricotta
  • Heliodoro Alemán-Mateo i wsp.: Nutrient-rich dairy proteins improve appendicular skeletal muscle mass and physical performance, and attenuate the loss of muscle strength in older men and women subjects: a single-blind randomized clinical trial. Clin Interv Aging, 2014, 9, 1517-25.

Masz pytanie?

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej na ten temat lub wiesz jak uzupełnić artykuł, napisz do nas. Nasi specjaliści udzielą Tobie szybkiej odpowiedzi i przeanalizują proponowane zmiany w treści.

Administratorem Twoich danych osobowych jest vitapedia.pl. Twoje dane posłużą nam wyłącznie do kontaktowania się z Tobą.

Newsletter